TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Makedonija, skijanje 1974.

popovasapka300x200

Smučarski savez Makedonije je neosporno bio pokretač svega onog čime se mogu pohvaliti smučarski centri na Popovoj Šapki, Šari, Mavrovu i drugim mestima. Izvanredne prirodne mogućnosti, naime, prostrana skijališta još nisu dovoljno iskorišćena jer im nedostaju kvalitetni turističko-ugostiteljski kapaciteti.

Popova Šapka se ponosi sa 5600 m dugom gondolom koja polazi od Tetova, zatim sa 800 m dugom sedežnicom od hotela preduzeća Inex do vrha Ceripasina, pa su takoder Teteksov hotel i Vojni dom zauzeti od početka sezone koja je opet počela sredinom novembra - rekao nam je Mile Bitrakovski, marljivi sekretar Smučarskog saveza Makedonije.

"Smučarski centar "Bistra" na Mavrovu, kaze Bitrakovski, sada ima četri ski lifta, duge od 300 do 600 metara. Tamo je i planinska kuća nedaleko od smučarskih terena na kojim su poznate staze međunarodnog ranga za slalom i veleslalom. Na njima su održana takmičenja IV Balkanskog šampionata.

U Makedoniji imamo ceo niz prostranih smučarskih terena. To je pre svega na Pelisteru iznad Bitole, gde su skijalista izuzetno duga i lepa. Staza za veleslalom je idealna. Na njoj je takodje i ski lift.

Za sada imamo lepe mogućnosti za veću posetu smučarskih centara iznad Kruseva. Iz središta mesta kreće sedežnica koja dolazi do Hotela "Ilinden". Ta sedežnica lani nije bila u pogonu, a sada je sve u redu. Pored sedežnice na raspolaganju su i dva ski lifta.

Sigurno imaju budućnost skijalista na Jalisici za koja je Ohrid glavno ishodiste, mada treba rešiti pitanje lalkšeg i bržeg prevoza a, naravno, i izgradnje turističko-ugostiteljskih objekata.

Makedoniji je 700 registrovanih smučara. Ukupno u Makedoniji skija oko 3000 ljudi, tako da, prema interesu za skijanje koje je ove godine izvanredno, moguće  je zaključiti da će se taj broj uskoro značajno povećati.

Izvanredna je potraznja za smučkama "Elan" kojih na makedonskom tržistu nema dovoljno.

Smučarski savez Makedonije se značajno angazuje na školovanju što većeg broja smučarskih učitelja. Za sada ih imamo na raspolaganju oko 90 koji se kontinuirano stručno usavršavaju. U zadnje dve godine su organizovani kursevi za alpske discipline koji su vodili stručnjaci iz Ljubljane, a ove godine je na redu kurs za smučarsko trčanje.


  Tekst preuzet iz slovenačkog časopisa SMUK 74     Napisao: DUSAN KURET     Preveo: VLATKO SLOKAR

Komentari:

  • Lep prikaz stanje u kom se nalazilo skijanje 1974 u Makedoniji. Prikazani su ski centri u to vreme, i to Popova Sapka, Mavrovo, Pelister, Krusevo i spomenuta Galicica izmegju Ohrida i Prespe, kao potencijal koji nazalost jos nije realizovan.
    U odnosu na takmicarsko skijanje nije spomenut najveci brend Makedonskog skijanja - SARPLANINSKI KUP, kao najstarije ski takmicenje na Balkanu od 1947, i to na najboljoj planini i najboljim FIS stazama takodje na Blakanu i to po najvisim kriteriumima za WC, WCS i OWG u svim alpskim disciplinama. Sarplaninki Kup je u to vreme bio standardni Evropski Kup u takozvanoj Balkanskoj turneji, zajedno sa Jahorinom i Borovec-om.
    Ono sto bi posebno izdvojio je informacija da je tada bilo 700 registrovanih skijasa, i da je Skijaski Savez znacajno angazovao na skolovanju sto veceg broja skijaskih ucitelja, kojih je u tom momentu bilo oko 90. Danas u MKD imamo oko 7 registrovanih takmicara i skoro da nemamo niti trenera niti ucitelja, dakle barem 100 puta manje nego pre 40 godina.

    Poslao Zarko Trpkoski, Tetovo, 23.04.2015 18:32

Pošaljite svoj komentar


Istorija skijanja na Popovoj Šapki

sapka400

     На Попова Шапка, на Љуботен, на Вакуф, Церипашина, Јелак и на други врвови и локации со патеки идеални за алпско и за...

Istorija skijanja na Pelisteru (MKD)

Pelister3a

Ski centar Pelister nije četiri godine bio u funkciji do sezone 2011. Ali skijanje na Pelisteru ima dugu tradiciju o čemu svedoče...