Istorija In memoriam Duško Korać 1955 - 2016

Duško Korać 1955 - 2016

duskokorac 300x200

U Beogradu je u ponedeljak 04. januara 2016, u ranim prepodnevnim satima, preminuo sportski TV komentator Duško Korać.

Sportskom komentatoru RTS-a je pozlilo pre sedam dana kada je po završetku prenosa odbojkaške utakmice između Jedinstva iz Stare Pazove i TENT-a silazio iz komentatorske lože na teren. Iako su mu odmah ukazali pomoć, a on istakao da se oseća bolje, u ponedeljak je preminuo u beogradskom Urgentnom centru.

Korać je rođen 4. jula 1955. u Ivangradu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Beograd je došao 1973., gde je studirao ekonomiju. Ipak, ljubav prema sportu i televiziji odvela ga je u drugu stranu od one koje su studentski dani nagoveštavali.

U Radio-televiziju Srbije, odnosno tadašnju Televiziju Beograd, primljen je preko konkursa 1978, a sedam godina kasnije prvi put pokazuje javno da ne radi baš uvek ono što se očekuje: ponuđen mu je posao ekonomsko-političkog novinara u RTS-u, ali je on rekao svoje malo "istorijsko ne", ostavši veran sportu. A i u sportu je umeo da kaže "ne" nadležnima, jer je 1987. odbio da bude glavni i odgovorni urednik sportske redakcije uz obrazloženje da "urednici RTS-a treba da budu iz Srbije".

Bio je jedan od onih koji su voleli da pruže podršku mladima. Elokventan, obrazovan, u svakoj situaciji nalazio bi rešenje. Mnogo puta je pokazao da ne odustaje od svojih stavova. Emotivno je sebe davao u svojoj zaista dugoj i uspešnoj karijeri - Duško Korać.

Bio je komentator brojnih prenosa sportskih događaja među kojima se izdvajaju 5 letnjih i 4 zimske Olimpijske igre, atletika, skijaški sportovi, vaterpolo i odbojka.

Njegovi prenosi sportskih događaja retko koga su ostavljali ravnodušnim. Kako se često isticalo, "oduvek je spadao u kontroverzne komentatore", jer je imao i brojne poštovaoce koji nisu propuštali njegove prenose, kao i žestoke protivnike koji su osporavali njegovu profesionalnost. Najviše je prenosio atletiku, ali i zimske sportove, vaterpolo, odbojku, fudbal, formulu, boks i plivanje.

Popularnost je sticao javnim govorenjem onoga što mnogi misle "a ne smeju da kaže", ali i po tome što je oštro govorio o onima koji uzimaju doping.

Ipak, oštrina njegovih reči umela je da ga košta. Tadašnji direktor RTS-a Aleksandar Tijanić je 2006. suspendovao Koraća na mesec dana zbog narušavanja profesionalnih principa tokom Evropskog prvenstva u atletici. On je tokom prenosa atletike govorio o televiziji B92 i njihovom forumu, a bio je revoltiran zbog zahteva da se smeni zbog kvalifikacija pojedinih takmičara. A on je neobično voleo ruske takmičare, naročito skakačicu s motkom Jelenu Isinbajevu, mada će se dugo pamtiti i njegovi hvalospevi o Juseinu Boltu, te potonje objašnjenje "Jusa i ja smo stari drugari!"

Fudbalske mečeve nije prenosio još od 1990, zbog incidenta na zagrebačkom stadionu Maksimir, kada je Zvonimir Boban udario policajca tokom nereda pred utakmicu Dinamo - Zvezda. Koraćev otac je bio policajac, pa je to doživeo lično.

Pojedini srpski sportisti bili su otvoreno protiv njega, a prema rečima samog Koraća čak i odbojkaš Ivan Miljković želeo da mu se zabrani da prenosi odbojku. Razlog za peticije koju je Miljković prikupljao za njegovu smenu je bio prenos utakmice u kojoj je Korać govorio o njegovoj uobraženosti i lošoj statistici sa prethodnog meča, no Miljković je uspeo da prikupi samo još jedan potpis na taj svoj zahtev.

Duško Korać nije bio običan TV komentator. I, baš zato što je bio takav - dugo će se pamtiti. Neki će reći "počivaj u miru", što baš i nije naš običaj, neki će reći "Bog dušu da mu prosti", a mi ćemo se za kraj prisetiti omiljene pesme Duška Koraća, u izvođenju Zlatka Pejakovića. Ta pesma se završava stihovima: "Ti si uzrok mojih boli i svih mojih nemira, ti si moje sunce, ti si ljubac najveća, ali kada kažeš 'idem' - ti si moja nesreća". Za kolegu Koraća to su bili savršeni stihovi. Možda on nije bio savršen TV komentator, ali ta njegova nesavršenost ga je i izdvajala od svih drugih. Zato će se ostati upamćen.

SAUČEŠĆE
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je uputio telegram saučešća RTS-u povodom smrti Duška Koraća:
- Znanje i iskustvo koje je sticao decenijama mu je omogućilo da izveštajima informiše gledaoce ne samo o aktuelnim dešavanjima na terenu, već i o istoriji sporta. Njegovi prenosi, posebno oni sa atletskih takmičenja, nikoga nisu ostavljali ravnodušnim. Neki su to voleli, neki osporavali, ali su ipak svi pratili njegov rad sa komentatorskog mesta. Odlaskom Duška Koraća RTS je izgubio jednog od najiskusnijih i najupečatljivijih sportskih novinara - navodi se u telegramu saučešća.

REAKCIJE

Aleksandar Šapić, vaterpolista:
- Otišao je jedan od poslednjih sportskih komentatora stare garde i moj veliki prijatelj Dule Korać. Saučešće porodici i neka mu je večna slava.

Mihail Dudaš, atletičar:
- Voleo sam da gledam atletiku, jer je on svaki prenos začinio simpatičnim i humorističnim komentarima. Nikad nije bilo dosadno uz njega. Ne mogu da prihvatim činjenicu da ga više nema. Počivaj u miru.

Milorad Krivokapić, predsednik Vaterpolo saveza Srbije:v
- Otišao je veliki novinar. Bio je moj prijatelj, znam da mu je želja bila da opet komentariše vaterpolo utakmice. Voleo je naš sport i odlično ga je prenosio.

Marko Podraščanin, odbojkaš:
- Počivaj u miru legendo srpskog novinarstva. Nedostajaćeš nam.

Velimir Stjepanović, plivač:
- Duško je bio pravi sportski znalac, legenda svoje profesije. Njegovi komentari su uvek bili drugačiji, zanimljivi, dinamični. Bila mi je čast što sam ga poznavao, jer je i privatno bio veliki čovek.

Milan Božić, generalni sekretar Skijaškog saveza Srbije:
- Pamtimo njegove "Bele staze", koje su krenule još 1989. Prvu izjavu na RTS dao sam Dušku daleke 1986, a pamtim kada sam mu kao dete sedeo u krilu. Voleo je skijanje, bio je neumoran, promovisao je naša skijališta, planine.

Igor Jagličić, urednik odbojkaške rubrike u "Sportskom žurnalu":
- Na početku karijere, daleke 1995, inicirao je da iz Andore izveštavam sa zimskog EJOF. Njegove "Bele staze" bile su kultne i mnogo je doprineo na popularisanju skijanja. Kao profesionalac, bio je nenadmašan. Njegovi prenosi bili su dinamični, znao je da dočara situaciju i da je prenese. Bio je britak na jeziku, ostavio je dubok trag.

 

 

 

TV serijal - BELE STAZE 1989 - 2001

Dusko09 feb1448


TV serijal - PRVI SNEG 2011 - 2012

Korac 1prvisneg2012527


TV serijal - BELE STAZE SRBIJE 2013 - 2014

dule 3

 


 

Komemoracija povodom smrti Duška Koraća

Beograd, 08.01.2016.
U Galeriji RTS-a održana je komemoracija povodom smrti legendarnog sportskog novinara javnog servisa Duška Koraća. Duško je bio naš drug, naš bučni kreativac, borac protiv nepravde, ličnost iz nekog drugog vremena, poručila je okupljenima urednica Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević.

Bio je uvek svoj, a zauvek naš, rekla je Kovačevićeva, koja je u ime RTS uputila saučešće njegovoj porodici koja je prisustvovala komemoraciji.

Kovačevićeva je navela da je "sa Duškom otišao sa RTS-a poslednji predstavnik stare garde sportskih novinara i komentatora" te medijske kuće. Njega nije stvorio RTS, on je bio u toj generaciji koja je RTS stvarala. Na današnjim mladima u Sportskoj redakciji je da pokažu mogu li ih dostići i biti bolji, istakla je Kovačevićeva.

Duško Korać je skoro četiri decenije radio u sportskoj redakciji RTS-a.
"Čovek je sa tobom uvek znao na čemu je. One koje si voleo uzdizao si, pisao si o njima pesme, u prenosima ih veličao, proslavljao", istakao je Koraćev kolega Radoslav Simić.

Urednik Sportske redakcije Zoran Marković rekao je da je Duškova smrt isuviše šokantna, iznenadna i bolna. "Bio si originalan, poseban i neponovljiv. Sportska redakcija RTS-a više neće biti ista. Ostaće velika novinarska i ljudska praznina", dodao je Marković.

Generalni sekretar Skijaškog saveza Srbije Milan Božić rekao je da je Korać voleo bele staze i planine. Božić je napomenuo da je Korać bio "vrlo rečit, elokventan, britkog jezika, ali pravdoljubiv". Srce je dao našem sportu. Na snegu, vetru, velikom minusu, sa kamerom u ruci da zabeleži događaj, takmičenje, snimi decu u kapijama, njihovu radost, da promoviše naš sport, težak ali prelep, rekao je Božić.

Komemoracijom u galeriji Radio-televizije Srbije od Duška Koraća su se oprostile i kolege iz drugih medijskih kuća, predstavnici atletskog, odbojkaškog i ostalih saveza.

Korać je preminuo 4. januara u 61. godini u Beogradu, a ispraćaj za kremaciju biće 9. januara u 14 časova, na beogradskom Novom groblju.

             Izvor: Rts       Foto: Dušan Milenković 

 

 Duško Korać ispraćen na Novom groblju


U subotu 09. januara 2016. u 14 sati na Novom groblju u Beogradu kremiran je Duško Korać, jedan od najboljih sportskih komentatora na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Stotine ljudi došlo je da oda počast i izjavi saučešće ožalošćenoj porodici. Među brojnim ljudima našli su se Bratislav Đorđević, Žarko Varajić, Đorđe Perišić, Slobodan Šarenac, Gojko Andrijašević i Mirko Alvirović i drugi.

– Duško je bio divan čovek, oštrog jezika, iskren. Uvek je govorio iz duše i niko nije mogao da promeni njegove stavove. Video sam ga dva dana pre nego što je preminuo i bio je potišten. Pružiću podršku njegovoj porodici i trudiću se da budem tu za njegovog sina – rekao je Mirko Alvirović novinar.

 


IZA SCENE SA Duško Korać
Emisija TV K9 - Kragujevac, emitovana decembra 2009.
Autor i voditelj - Saša Jakovljević;  Snimatelj - Alexandar Radojičić;  Montaža - Vladimir Đorđević;  Producent - Saša Jančić

  

...

Galerija slika

Srodne strane
Jovo piroanac 300x200
Jovan Antić - Piroćanac 1938-2020

U Kragujevcu je 18. juna 2020, u 82. godini života, preminuo poznati sportski radnik, *Jovan Antić*, poznatiji kao *Jova piroćanac*. Bio je dugogodišnji...

miroslav beban lucic 300x200
Miroslav Lučić - Beban 1944-2020

*Napustio nas je 10. juna 2020. Miroslav Lučić - Beban*, skijaš iz pionirskog perioda razvoja takmičarskog alpskog skijanja kod nas. Beban je...

65677854 rtvslo si foto bobo
Janez Kocijančič 1941-2020

Predsednik Evropskog olimpijskog komiteta i dugogodišnji slovenački sportski funkcioner *Janez Kocijančič* preminuo je 01. jun 2020. u Ljubljani u 79. godini nakon teške...

refik jaja mkd 5 600x2
Refik Jahja 1937 - 2019

*Refik Jahja*, legenda i najbolji makedonski skijaš svih vremena preminuo je 24. Januara 2019 godine u 82 godini svog života! Rođen je...

Slobodan Mitrovi Kobi 300x200
Slobodan Mitrović Kobi 1934 - 2017

Slobodan Kobi Mitrović, poznati valjevski arhitekta i projektant modernog Kopaonika preminuo 13. februara 2017. godine u 83. godini. Kobi je bio jedan...

profesor Tomi 300x200
Vojo Tomić 1937-2017

U subotu 11. Februara 2017. je u bolnici Koševo u Sarajevu poslije kraće bolesti preminuo Vojo Tomić (1937) poznati profesor fizičkog vaspitanja,...

Boza Ilic300x200
prof.dr. Božidar Ilić 1933 - 2017

U Beogradu je u četvrtak 19. januara 2017. godine preminuo Prof. dr Božidar Ilić, dogogodišnji profesor Beogradskog univerziteta u penziji. Na fakultetu...

muratgaribovic300
Murat Garibović 1965 - 2015

Murat Garibović  08.09.1965. - 02.05.2015. Posle duge i teške bolesti, u Sjenici je na Ahiret u 50.godini preminuo Murat Garibović, osnivač, trener sjeničkog...

dzemko kop 600x400
Džemail Džemko Softić 1933 - 2014

Džemail Softić iz Nove Varoši bio je najstariji je aktivni skijaš u zlatarskom kraju, a i šire. Iako je bio na pragu...

abdulabajrami300
Abdula Bajrami 1964 - 2014

Abdula Bajrami, dugogodišnji trener Skijaškog kluba „Bakar“ iz Bora, poginuo je 5. septembra 2014. u saobraćajnoj nesreći na putu Paraćin – Zaječar, prilikom...

aco Boskovic 600x400
Aleksandar Aco Bošković 1931 - 2014

Povodom vijesti da nas je napustio i naš najbolji alpski skijaš svih vremena, smušarski sudija i trener, dugogodišnji član Sarajevskog smučarskog kluba “SSK”, ...

strel64977879a
Boris Strel 1959 - 2013

Boris Strel, jedan od najboljih smučara bivše Jugoslavije, rođen je 20.oktobra 1959. u Žirehu. Igru, druženje sa vršnjacima, izuzetan talenat za kretanje...

amargaribovic250
Amar Garibović 1991 - 2010

     *Olimpijac Srbije u nordijskim smučarskim disciplinama*      07. Septembar 2010.  U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 07.09.2010. godine, na auto putu Zagreb...

miso milenkovicsk goc
Miloš - Miša Milenković 1937 - 2007

     *Predsednik Smučarskog kluba Goč - Kraljevo od 1980. do 2007.*      Miša Milenkovićem se u društvenom i sportskom radu istakao kao...

danijelbabic
Danijel Babić - Nane 1968 - 2003

Danijel Babić Nane je rođen u Sarajevu 1968. godine. Takmičio je kao član Sarajevskog skijaškog kluba (SSK). Bio je višetruki prvak BIH...

hariscuranoli 300x200
Haris Ćuranoli 1981 - 2002

     *Reprezentativac u alpskom skijanju* Dana 25.09.2002. godine tragicno je preminuo jugoslovenski takmičar u alpskom skijanju Haris Ćuranoli. Rodjen je 1981 u Prištini...

rastkocukic
prof.dr. Rastko Čukić 1938 - 2001

     *Dugogodišnji predsednik Smučarskog saveza Srbije*      05. Februara 2001, tragično je nastradao prof.dr. Rastko Čukić, dugogodišnji predsednik Smučarskog saveza Srbije, redovnii profesor Beogradskog...

mivanovic
Milan Ivanović 1957 - 2000

     *Generalni sekretar Smučarskog saveza Jugoslavije i Direktor alpskih reprezentacija.*      Jedan od najzaslužnijih za razvoj skijaškog sporta u Srbiji. A razvoj je...

mladenperun
Mladen Parun 1955 - 1999

     *Pionir snowboarda u Srbiji*      Kada spomenemo sportove manje zastupljene na našim postorima i borbu čoveka da oni dobiju zasluženo mesto, sigurno...

rokpetrovicn
Rok Petrović 1966 - 1993

Petrović je rođen 5. februar 1966. u Ljubljani, Slovenija. Sin je Krešimira Petrović, poznatog sportskog psihologa hrvatskog porekla. Njegov prvi uspeh u...