kako pobogu da otvore stazu na kojoj ima 34cm neutabanog snega?
nakon skijanja bi kukao "nikada više na Kop, odrao sam skije..."
Pogled za štampanje
kako pobogu da otvore stazu na kojoj ima 34cm neutabanog snega?
nakon skijanja bi kukao "nikada više na Kop, odrao sam skije..."
Pa valjda treba da je tabaju malo cesce a ne da puste da napada metar pa tek onda?
Sto se tice puteva, sneg je stao a cistaca snega nema nigde tako da ko dolazi nek ocekuje finu voznju kroz sneg.
Gobelja se taba, od srede se ocekuje nov sneg, tako da ako padne dobar sneg verovatno je da ce za sledeci vikend proraditi!
:sm017:
Ne radi se o pojeftinjenju, već o stupanju na snagu novog tarifnog perioda, tzv srednje sezone, koja traje od 28.02. - 15.04.2011. a u kojoj su scene nize nego u predhodna dva meseca. Znaci na snazi su cene iz druge polovine decembra (12.-23.12.2010.) kada je takodje vazio tarifni period srednje sezone.
Detaljnije o cenama ski passa: Kopaonik, Stara Planina, Tornik
Vreme za vikend idealno, sunce i do -5', staze klasično kopaonički sređene, posle 12 skijanje po čistom ledu na strmijim delovima staza. Velika gužva je bila na svim žičarama kao da je cela Srbija nagrnula ovaj vikend, da su radile ostale staze verovatno bi bila prihvatljivija situacija. Krčmar je solidna staza ali žičara koja vodi do njega je vrlo spori dvosed gde puštaju svaku drugu korpu jer po rečima radnika skijališta, oće da se sruši ako je opterete, tako da ko hoće na krčmar najbolje je da prepreči sa pančića. Na karamanu iako je šestosed ne seda po 6 ljudi a radnike boli uvo da teraju ljude da idu po 6 i tako smanjuju gužvu jer im je prijatnije da samo sede i ne rade ništa.
Preko dana se malo sneg topi pa nakvasi put koji uveče zaledi tako da mi se desilo pri povratku da u par krivina naletim na pravi led(ne sneg) što je bilo malo neprijatno tako da vodite računa. One što su zaduženi za održavanje puta verovatno nisu predvideli tako nešto iako verujem da je to tako decenijama unazad. U Austriji sam gledao kako putari idu putničkim kolima i kada naiđu na baricu pospu je sa solju što bi bilo sasvim dovoljno da se i kod nas uradi i niko me ne može ubediti da je to komplikovano i skupo.
Teraju po 6, ali samo u 16:25h, nikako ranije. Juce je prosla grtalica i skinula 1 cm snega pored puta. Bacali su i rizlu u petak, ali je smrzla, pa nije htela da ispadne iz kamiona - nakrivio se onaj kiper maksimalno, a sve stoji, k'o zalepljeno. Ne znam da li su uspeli da je "otkrave"..
Kopaonik vikend 26-27.02
Sa skibusom smo stigli u subotu ujtru oko 9 na Kop, sve je bilo super bus se popeo bez ikakvih problema i bez lanaca. Nsš vodič, Steva je organizovao konjića da nam odveze stvati do ski doma Raška i sve je to bilo baš super. Ski dom Raška je blagorečeno jeziv. Jeste otišla sam gore da skijam, ne da se luksuziram i očekivala sam tako nešto, ali soba koju su nam dali je mirisala na buđ, bila bez prozora i kupatilo je bilo zarđalo celo, jako slabo grejanje. Spavala sam ja u krš smeštajima i do sada, ali ovo je bilo baš previše. Jeste da je dom na stazi, ali moj savet je, IZBEGAVAJTE "SKI DOM RAŠKA". Moju ličnu kartu zato što je nisam uzela ujtru nisu mogli da nađu i okrivljavali što nisam bila ujtru tu, a da sam tad MORALA da napustim sobu i kakoje njihova dobra volja što su nas pustili da ostanu stvari u sobama do 5. :hair: Moje lične karte nema, a nama ubrzo polazi bus za BG. Sva sreća Steva je uspeo i moju ličnu kartu da nađe i sve ostalo je bilo skroz OK!!!
Skijanje je bio super, iako je bio vikend nije bilo mnogo ljudi, bilo je gužve ali ništa tragično kao ranijih godina. Staze opeglane i urađene sasvim solidno, nemam neke naročite primedbe. Jedva čekam sledeći vikend!!! Sve je Ok samo nek se skija. :ski:
Ne znam za Kragujevačko, ali ja sledećeg puta biram vilu Ivanović u Brzeću, jer smo u subotu veče, iako smo spavali posle skijanja bili tako umorni da smo malo problejali do 12 i otišli na spavanje. Birali smo da budemo u centru zbog skijanja i provoda, ali za bilo kakav provod osim za kafu i priču u kafiću nismo imali snage.
Što se ski staza, puta, gužve i ostalog tiče, navikla sam možda isuviše na Kopaoničke standarde pa mi ništa ne smeta i ništa me ne može iznenaditi.
Posto sam bio za vikend aj da kazem i ja dva-tri reca. Ja sam bas bio u Kg odmaralistu i moram da kazem da je smestaj sa sa svi tri obroka 1500 dinara u baraci. Sama baraka je mnogo stara i sobe su krs i zajednicko kupatilo al je zato grejanje ubica. Greju 24h dnevno i to toliko da ne mozes da pipnes radijator. Postoje i noviji delovi koji su puno bolji od barake al je zato cena malo veca(oko 2000 dinara pun pansion). Sto se tice skijanja- guzve jeste bilo al ni blizu ko nekad. Staze dobro pripremljene, leda je bilo u kasnijim satima kao i hupsera ali obzirom na frekvenciju skijasa i broj staza koje su radile mislim da je to neizbeno. Ski pas moze da se nadje kod svercera povoljno tako da ko nije zahtevan moze lepo da se provede za male pare. Mene vikend kostao 2000 dinara obzirom da nisam placao smestaj i imam skipass 10/sezoni. Prevoz kolima iz Kragujevca.
Takođe u Putniku vrlo slabo grejanje. Inače vrlo dobar hotel za te pare ali grejanje ga uništi, tj. verovatno prozori ne dihtuju kako treba.
http://www.infokop.net/intervju/inte...-ljevnaic.html
evo jedan nekritički, čisto stranački, intervju sa direktorom Skijališta Srbije. Navodno se očekuje veštačko osnežavanje gobelje i gvozdca. Izgleda infokop niko nije obavestio da postoji problem parkinga i tzv. lopatari, pa da slučajno provuče i to pitanje gosn. direktoru.
pa sad, citajuci isti intervju, nadjoh sledece:
"Problem parkiranja je delimično rešen, lokalne komunalne službe popravljaju svoje usluge, a u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama i policijom rešavamo pitanje „lopatara“ i preprodavaca ski karata. Tim stvarima (parking, preprodavci i „lopatari“) sam najmanje zadovoljan, jer znam da mogu mnogo bolje da se reše. Skijaši ne razdvajaju probleme na Kopaoniku, i u pravu su, jer ne moraju oni da znaju da li su za problem parkinga zaduženi opština ili Skijališta Srbije. Iako u ovom ski centru ima još posla, mislimo da smo uradili puno na unapređenju skijališta. Uvek može bolje, tako da mi osluškujemo sve zahteve skijaša i trudimo se da ih maksimalno ispoštujemo."
Dakle, direktor je pomenuo "lopatare", zar ne?
Ostaje cinjenica da ih novinar InfoKop-a nije eksplicitno pomenuo, pitanje je bilo "Cime ste Vi licno zadovoljni, a cime ne?"
U trenutku dok sam pisao poruku nisam pročitao poslednji odgovor, lepo da je bar priznao da postoji problem pa makar ga i preneo na lokalnu samoupravu.
Ja bih dodao i pitanje šta se čini preko leta na pripremanju terena i da li će se poboljšati jer mi se čini da je to jedan od ključnih problema zašto su staze u takvom stanju kakve su pošto očigledno imaju najmodernije tabače.
Možda je čovek imao u planu da postavi to pitanje pa je bilo glupo kada je direktor odovorio na njega.
To mi ne možemo znati.
Sve ovo može biti veoma dobro. Taj intervju nam daje jasnu sliku da neko u SS ipak prati "glas interneta". Dakle jedna internet satranica je napravila intervju i dobila poziv da prisustvoje sastancima operativnog tima, dakle imaćemo informacije iz prve ruke i videti zašto taj parking recimo nije gotov...
po strani parking i ostalo idemo na planinu da uzivamo
Steta sto nije bilo pitanja vezanih za obucavanje i za skijanje izvan staza.
nisu ni oni blesavi :)
http://vukajlija.com/posteri/biznis-...jpg?1299016850
Kop-srpski Davos
Ma ja jedva čekam vikend!!! Još malo smrzavanja na onom dvosedu koji penje na Krčmar, 20min i onda se spustim za 10 min dole. Jupiii!!!
danas bio gore, sneg na putu od razbojne do vrha, ima i leda, magla do gobelje od jarma vedro, sutra da se obavi nesto na brzinu pa uvece pravac planina
Sunčice, mnogo je brže da se popneš od duboke do pančića pa preprečiš kroz šumarak do krčmara.
Jeste brze - ali ako ima magle i/ili ako je neko malo slabiji skijas, ta precica nije dobra opcija.
Dobra opcija je iskljucivo za solidne skijase i one koji znaju planinu. I jedno i drugo;)
Da li je ove godine neko koristio ovu prečicu?
Ima li promana na njoj ili je još šumica puna kratera.
Sada je ta prečica ucrtana na zvaničnoj mapi pa je red da su je i sredili, prošitili i doveli u nivelaciju.
Ja sam doživeo i video razne zanimljivosti koristeći tu prečicu na sreću bez poledica. Bude tu svega... Može biti baš komplikovana i opasna radnja.
Koristio ja i ništa se tu nije promenilo. A inače, dosta niže od prečice ima put kojim je prošao ratrak, ali njime ne može do druge staze bez dobrog naprezanja nožnih mišića. :) Možda je on ucrtan?
Prečica sa Suvog rudišta od žice Duboka ka stazi Krčmar zvanično ne postoji. Nema je na mapama.
A ako ima snega ne vidim zašto bi bilo tehnički zahtevno da se tuda preseče. Ja sam prošao tuda pre nekih mesec dana i bilo je napeto jer je bilo malo snega.
A i postoji ona priča da je taj deo zabranjena (zaštićena) zona, mada to ni samim radnicima SS nije baš najjasnije. Naime, tih dana su spremali Krčmar da puste, ali još nije radio, i radnici SS su zaustavljali ljude na spajanju Krčmara i Duboke koji su koristili tu prečicu jer je staza zvanično zatvorena.
Jednog od njih sam pitao da li će biti dozvoljen prelaz sa žice Duboka kada puste stazu Krčmar.... čovek mi ladno odgovori da "hoće ako bude snega". Pa čekaj malo.... jel dozvoljeno ili nije???
Prošli vikend je stotine ljudi tuda prolazilo bez ikakvih problema, snega je bilo dovoljno, čak je i početnica jedna prolazila sa mnom bez problema. Doduše stoji znak da je zabranjeno tuda ali niko ga ne vidi :sm022:
Stvarno bi trebalo napraviti neku stazu koja ih spaja, pretpostavljam da će po "master planu" biti. Gde se može uopšte naći taj master plan kopaonika??
Išla sam tako, od Duboke do Krčmara kroz dubok sneg i jelke i nije teško i onaj ko malo bolje zna planinu ne može da se izgubi. Mada smara me malo to preprečavanje i cimanje oću li naleteti i upetljati se u korov, jelku ili neki kamenčić ... Mogla bih ovog vikenda da kružim Pančić - Krčmar (prečicom kroz jelke, pa do kraja) - Duboka II - Vučja staza (taman odmorim noge) - Duboka I (opet gore na Pančić)- Krčmar ... i tako u krug
Možda je tako bolje jer je gužva na dvosedu krčmar ogromna jer puštaju svaku drugu korpu da se ne bi srušila a pritom je nikad sporija žica.
Uffff jeste vala, imaš pravo bolje je!!! Sigurno ću voziti te krugove do pauze za kafu oko 12-13, a posle tanjiri i neka ša-la-la-la limunadica, Marine vode itd.
Тај путељак са Сувог рудишта до Крчмара се скија на сопствену одговорност. То ми је у недељу рекао један жичничар на Панчић Експресу. Ако се повредиш све трошкове плаћаш сам. Иначе путељак се за викенд масовно користио и био је симпатичан за вожњу. Иначе, ако желе да ти из било ког разлога одузму ски пас, они то не раде физичким одузимањем. Имају декодере, препозна ти ски пас и угаси га. Мислим да би проблем Крчмара најбоље било решити тако што би се поставило један тањир са врха Сувог рудишта ка Панчићу непосредно испод бодљикаве жице која окружује Панчић са северне стране.:ski:
Ja moj ski pas ne dam ni za živu glavu! Došla sam pešice ili ako nije baš sasvim vedro izgubila sam se!
Mislim da se problem sastoji u tome što je taj predeo između Duboke i Krčmara zaštićena ekološka zona. Sigurno ima ko zna bolje od mene, ali čini mi se da tu ima neka biljka koja živi samo tu i zbog toga je bilo i problema oko trasiranja žičare Duboka.
I ja sam načula nešto o tome i tim nekim jelkicama. Ma sve je to super, ali nek zamene onda već jednom onu babu od žičare ili nek naprave još neki "vučak" kao vezu, da svi gazimo jednim putem, a da na ostalom mirno žive jeklice.
Ма у питању су неке љубичице. Дубока 1 је требала да иде увалом између Крчмара и садашње позиције, и тиме би и Крчмар био решен. Међутим, жица би ишла кроз строги резерват, па се налази на овом месту. За Крчмар се проблем може решити или тањиром изнад резервата, или како Сунчица рече да се баба замени са девојком
Mudro zbori Sunčica, samo nema se para da se zameni sve!