Vesti Zlatibor - Čajetina platila prvu ratu za nabavku panoramske gondole

Zlatibor - Čajetina platila prvu ratu za nabavku panoramske gondole

Zlatibor, Čajetina | 02.10.2014. | blic.rs
zlatibor gondola

Opština Čajetina uplatila je francuskoj kompaniji "Pomagalski" četiri miliona evra za nabavku panoramske gondole koja će povezati centar Zlatibora sa skijalištem Tornik.

Vrednost gondole je 9,75 miliona evra, a Čajetina se obavezala da će ostatak sume isplatiti do kraja 2014. godine.

- Prva rata je plaćena posredstvom agencije UNDP na osnovu međunarodnog sporazuma, čime smo oslobođeni izdataka za porez. Veći deo novca - 300 miliona dinara je iz opštinskog budžeta, a preostalih 175 miliona iz kredita. U vrednosti tog novca uskoro će stići oprema iz Francuske - kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.
 
Narednog četvrtka Skupština Čajetine usvojiće plan detaljne regulacije za gondolu i raspisati tender za izvođača radova. Procene su da bi pripremni poslovi za postavljanje gondole mogli da počnu do kraja 2014.
 
- I preostalih 5,75 miliona platićemo iz budžeta i kredita, ukoliko izostane pomoć države. Rasim Ljajić je svih ovih godina jedini ministar koji je prepoznao značaj gondole kao projekta od nacionalnog značaja i postoji nada da će izdejstvovati novčanu podršku države - kaže Stamatović.
 
Po ugovoru sa „Pomagalskim“, gondola mora biti završena do kraja 2015. Na trasi od centra Zlatibora do Tornika gondola će imati jednu međustanicu - kod jezera Ribnica.
 
Turisti će putovati u 55 kabina, kapaciteta po deset mesta


           Izvor:  Blic,  V. Lojanica

 

Komentari