Vesti Zimski sportovi u novembru na Eurosportu

Zimski sportovi u novembru na Eurosportu

| 03.11.2015. | eurosport.rs
Eurosport ident closeup640

Lavina zimskih sportova sručiće se na gledaoce Eurosporta i Eurosporta 2, koji će kao i prethodnih više od 20 godina uživati u bogatoj ponudi direktnih prenosa. Deset različitih sportova, uključujući Turneju četiri skakaonice i Svetski biatlon šampionat u Oslu, sastavni su deo ponude Eurosporta.

ALPSKO SKIJANJE – FIS SVETSKI KUP

Kao i prethodnih sezona, Eurosport će intenzivno pratiti bitke za veliki Kristalni globus, priznanje za najboljeg skijaša i skijašicu u sezoni, koja počinje 24. oktobra i traje do 20. marta. Minule sezone, austrijski asovi, Marsel Hiršer i Ana Feninger dominirali su u generalnom plasmanu Svetskog kupa.

Nakon tradicionalnog slaloma u finskom Leviju, koji je na programu 14. i 15. novembra, iz postojbine Deda Mraza najbolji skijaši sveta odlaze na severno-američku turneju. Vikend Dana zahvalnosti tradicionalno se proslavlja u Aspenu u Koloradu, gde će sve oči lokalnih ljubitelja skijanja biti okrenute ka Mihaeli Šifrin, koja je prošle sezone osvojila šest titula u slalomu i vele-slalomu. Aspen će biti domaćin završnice FIS Svetskog kupa u martu 2017. godine.

Kanadski ski centar, Lejk Luiz jedino je borilište van Evrope gde se održava “klub 5 ski klasik”. Muškarci i žene takmičiće se na prvim spust i super-G trkama u sezoni. Pre godinu dana, Norvežanin Ćetil Jansrud nije imao konkurenta u najbržim alpskim disciplinama, a u konkurenciji dama najbolje su bile Lindzi Von, Tina Maze i Lara Gut, na dva spust i jednom super-G takmičenju.

     
BIATLON – IBU SVETSKI KUP

Ove sezone svi biatlon putevi vode ka Oslu u Norveškoj, gde će se u martu održati Svetsko prvenstvo. Krajem novembra, prvi obračun biatlonaca zakazan je na mitskom strelištu u Estersundu u Švedskoj.

Bjorn Bjorndalen je definitivno odlučio da okonča fantastičnu karijeru, a mlade snage će pokušati da pronađu način da nadmaše Francuza Martina Furkada, koji će napadati svoj peti Kristalni globus.

Na ski stadionu u Estersundu zakazana su dva nadmetanja, pojedinačna mešovita i mešovita štafeta.  Brojnim takmičarskim disciplinama u biatlonu nedavno je dodata mešovita štafeta, koja je veoma slična klasičnoj štafeti, ali timove čina dva muškarca i dve devojke. Prva i druga deonica rezervisane su za žene, dok muškarci nastupaju u trećoj i četvrtoj. Ženske deonice duge su 6, a muške 7.5 kilometara, kao i u klasičnoj štafeti.

Nacionalni švedski stadion poželeće dobrodošlicu najboljim timovima, uključujući i beloruski, za koji neće nastupiti Darija Domračeva. Trostruka olimpijska šampionka je tokom leta najavila da će propustiti početak sezone zbog mononukleoze.

Ruski tim sa velikim ambicijama ulazi u novu sezonu. Olimpijski pvak i prošlosezonski vicešampion Svetskog kupa, Anton Šipulin ima specifičan program treniranja, odvojeno od tima. “Ove godine Ivan Čerecov se pridružio meni i Volkovu. Sada nas je troica u našem malom timu. Naravno, sada je mnogo lakše, jer ima više komuniciranja, više različitosti u trenažnom procesu. Verujem da će to dati dobar rezultat, jer sparing partner je važan u kontekstu funkcionalnosti treninga, ali i psihološki”, rekao je Šipulin za IBU.


SKI SKOKOVI – FIS SVETSKI KUP 2015/16

Nova sezona FIS Svetskog kupa u ski skokovima, 37. u muškoj i peta u ženskoj konkurenciji, startuje 21. novembra u nemačkom Klingentalu, a završava se 20. marta takmičenjem na slovenačkoj Planici.

Eurosport će direktno pratiti kompletnu skakačku sezonu, uključujući i Svetsko prvenstvo u Falunu, koje je na programu u drugoj polovini februara.

Nemac Zeverin Frojnd trijumfovao je prošle sezone ispred Slovenca Petera Prevca. Dvojica najboljih su na kraju imala isti broj poena, ali je Nemac zabeležio više pobeda u sezoni, ukupno devet, dok je Prevc slavio tri puta. Slovenac je poslednje dve sezone završio na vicešampionskom mestu.

Takmičenje u Ruki prošle godine obeležila je tek deseta u istoriji Svetskog kupa zajednička pobeda Japanca Noriaki Kasaija i Švajcarca Simona Amana. Podela prvog mesta Kasaiju je donela i mesto u istoriji ski skokova, jer je Japanac  sa svoje 42 godine i 176 dana postao najstariji šampion.

 

Komentari