Vesti Zimski EYOF - Ima nade za igre mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

Zimski EYOF - Ima nade za igre mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

Istočno Sarajevo | 08.07.2015. | sportdc.net
eyowf2017480x2

Iz Olimpijskog komiteta BiH, a povodom vijesti da je organizovanje Zimske olimpijade mladih 2017. godine oduzeto Istočnom Sarajevu i Sarajevu, oglasio se Olimpijski komitet Bih saopštenjem. Prenosimo ga u celini.

Tačno je da je Izvršni odbor Evropskog olimpijskog komiteta na svojoj posljednjoj sjednici razmatrao trenutnu situaciju organizacije EYOF Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017. Do ovog trenutka nismo dobili Odluku da je EYOF 2017. otkazan.

Na osnovu pristiglih izveštaja eksperata Evropskog olimpijskog komiteta koji su detaljno analizirani, a uvažavajući činjenicu da je do početka manifestacije ostalo malo vremena za adekvatnu organizaciju, Izvršni odbor Evropskog olimpijskog komiteta je doneo Odluku da će nakon 20. jula 2015. g. preduzeti određene mere.

Poduzete mere mogu ići u dva prvaca, a to su da se organizacija EYOF-a 2017. oduzima gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo ili da se ostavi mogućnost da Predsedništvo Bosne i Hercegovine pošalje molbu Vladi Republike Turske i gradu Erzurmu, koji je domaćin EYOF-a 2019., da zamene termine organizacije. Za očekivati je da bi se ova inicijativa prihvatila od strane Turske.

Ovom zamenom  bi  gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili dodatne dvie godine za kvalitetnu organizaciju EYOF-a, koja bi se morala konkretno, a ne deklarativno, podržati i bili bi organizatori EYOF-a 2019.

 

Komentari