Vesti YOG Lilehamer 2016 - II Zimske Olimpijske igre mladih počinju 12. februara

YOG Lilehamer 2016 - II Zimske Olimpijske igre mladih počinju 12. februara

| 10.02.2016. | savremenisport.com
Lillehammer2016 640x360

Druge po redu, Zimske Olimpijske igre mladih održaće se u periodu od 12. do 21. februara 2016. godine, u Lilehameru (Norveška), u organizaciji Olimpijskog komiteta Norveške i Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK).

Zimske Olimpijske igre mladih predstavljaju mešavinu sporta i kulture sa ciljem da pruži podršku mladima u njihovom ličnom i sportskom razvoju. Cilj Zimskih Olimpijskih igara za mlade je da inspiriše mlade generacije širom planete da aktivno učestvuju u sportu, i da žive u skladu sa Olimpijskim vrednostima.

Ovogodišnje Zimske Olimpijske igre mladih, na kojima se očekuje učešeće više od 1000 sportista i više od 60 nacija, održaće se u norveškom gradu Lilehamer (Lillehammer), u skladu sa pravilima Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK).

Programom Zimskih Olimpijskih igara mladih predviđena su takmičenja u 8 sportova, odnosno 70 sportskih disciplina, među kojima su: Biatlon; Bob; Karling; Hokej na ledu; Sankanje; Klizanje; Skijanje; Kombinovani sportovi… Pored toga predviđena su i takmičenja mešovitih timova (različitih polova i/ili iz različitih zemalja) koja će mladim sportistima pružiti priliku da “osete” neke od olimpijskih vrednosti, među kojima su poštovanje i prijateljstvo.

Takođe programom manifestacije, paralelno uz sportska takmičenja, previđeno je održavanje i edukativnih programa i radionica koji će učesnima pružiti mogućnost da povedu diskusiju i nauče nešto novo o važnosti zdravog života, fer-pleju, borbi protiv dopinga, borbi protiv diskriminacije, važnosti bavljenja sportom, i dr.

Lilehamer je bio jedini kandidat za organizaciju II Zimskih YOG, a prethodno je bio već domaćin Zimskih olimpijskih igara 1994. godine.

---------------------------------------------
Srbija na YOG 2016

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije je 19. januara 2016. doneo odluku da će Srbija na II Zimskim olimpijskim igrama mladih imati 3 predstavnika. U alpskom skijanju predstavljaće nas Rašo Jevremović (Zlatibor) i Milica Kovačević (Niš), a u nordijskom skijanju Anja Ilić (Zlatibor). Sa njima će biti treneri Matic Jeraša i Tihomir Milosavljević. Svi oni u sredu ujutru avionom putuju za Lillehammer, a povratak je predviđen 22.02.2016.
SREĆNO!!!!


U skladu sa kriterijumima za kategorizaciju u zimskim sportovima za Zimske olimpijske igre Pjongčang 2018. Izvršni odbor OKS je na istoj sednici doneo odluku da Vuk Rađenović kao pilot boba dvoseda pređe iz treće u drugu kategoriju po osnovu osvojenog 4. mesta u Evropa kupu u novembru 2015.


---------------------------------------------
Crna Gora na YOG 2016

Skijaši Eldar Salihović i Nadežda Milošević predstavljaće Crnu Goru na Zimskim olimpijskim igrama mladih, saopšteno je iz Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Salihović i Miloševićeva takmičiće se u alpskom skijanju, u disciplinama slalom i veleslalom.
 

---------------------------------------------
Bosna i Hercegovina na YOG 2016

Olimpijski komitet BiH je predstavio učesnike Zimskih Olimpijskih igara mladih – YOG 2016:
ALPSKO SKIJANJE
    Elvedina Muzaferija
        Reymon Horo, Trener
SKI TRČANJE
    Katarina Bogdanović
    Miloš Čolić
        Dragan Jeftović, trener
BIATLON
    Teodora Đukić
    Boris Škipina
        Goran Mumović, trener
MLADI AMBASADOR
    Lejla Šehić (umjetničko klizanje) u  sklopu kulturno-edukativnog programa.
ŠEF MISIJE
    Said Fazlagić

 

Link: www.lillehammer2016.com

 

Komentari