Vesti Vlašić, BIH - I ove godine bez četveroseda

Vlašić, BIH - I ove godine bez četveroseda

Vlašić, Travnik | 07.09.2017. | Klix.ba
vlasic sept2017 1 640x389

Iako su u novembru prošle godine na planinu Vlašić stigli četverosedi čije je postavljanje trebalo početi u aprilu, zbog dozvola će skijaši na ovoj bh. planini i ove sezone koristiti stare ski-liftove, dok će novi čekati bolje dane.

Novi četverosedi su trebali biti instalirani na mestu starih ski-liftova Babanovac I i II početkom aprila te bi time skijaše u novoj zimskoj sezoni dočekali i bolji uslovi za skijanje. Međutim, zbog čekanja na izdavanje urbanističkih dozvola, na četverosede uskladištene iza hotela Babanovac i ove godine će samo pasti sneg.

U razgovoru za Klix.ba direktor vertikalnog transporta Ozon i predsednik Udruženja skijališta Srednja Bosna Goran Šarić je izjavio da njihov projekat koji bi poboljšao turizam na planini Vlašić već tri meseca čeka na urbanističku dozvolu.

"Mi smo realni sektor, plaćamo poreze, nemamo donacija države i opet gledaju da nas slome i uzmu nam dušu. Imamo dosta prijatelja iz realnog sektora. Mi smo sve predali prema zakonu, projekt od 100.000 eura, i čekamo tri meseca samo na urbanističku dozvolu. Radi se o ulaganju u infrastrukturu koja je javni interes i dobijemo kaznu, sudski prekršaj i tužbu zbog ilegalne gradnje", kazao je Šarić.

Istakao je da na Vlašiću postoji dosta nelegalnih objekata, ali da su oni ipak odlučili da idu pravnim putem i sve aktivnosti o gradnje sprovedu regularno i zakonski. Pred vijećnicima Općine Travnik uskoro će se naći i tematska sednica o razvoju turizma na Vlašiću, a njen izlagač će biti Šarić koji je pripremio sav materijal kojim će predstaviti planove proširenja kapaciteta i turizma na Vlašiću.

"Mi idemo putem koji smo izabrali, bez mita i korupcije, i sve ćemo završiti, ako ne ove, možda naredne ili za pet godina. Mi već 20 godina radimo u turizmu i previše smo uložili da bismo odustali. Ovo nije do partija i čitavog sistema, već pojedinaca koji koriste položaje. Stadion smo planirali završiti u decembru prošle godine, a završit ćemo ga ove godine do oktobra", kazao je Šarić i dodao:

"Za žicu koju smo nabavili pre deset godina se sudilo i prošle godine smo dobili presudu Vrhovnog suda u našu korist. Ona više nije upotrebljiva, a to je veliki iznos ako idemo na tužbu, to je desetak miliona KM".

Uprkos svim problemima, iz Ozona se nadaju da će vlasti u Opštini Travnik i pojedinci koji donose bitne odluke imati sluha za njihove planove i da će uskoro na Vlašiću početi postavljanje četveroseda i gradnja drugih objekata koji bi upotpunili ponudu na ovoj bh. planini.

U izjavi za Klix.ba iz Službe za prostorno uređenje Srednjobosanskog kantona koje dodjeljuje koncesije su istakli kako je bio problem s dostavljenom dokumentacijom i da je postupak izdavanja dozvola u toku.

"Nikakav spor ne postoji, ovde se vodi upravni postupak po zahtjevu firme Ozon, a vezano za rekonstrukciju žičare, odnosno, izgradnju četverosedne uspinjače. Postupak je u toku, u kontaktu smo s firmom Ozon i u toku je prikupljanje potrebne dokumentacije kako bi se donela odluka po predmetnom zahtevu", izjavio je Vladislav Vavra iz prostornog uređenja Srednjobosanskog kantona.

             Izvor, Foto: Elmedin Mehić / Klix.ba

Galerija slika

Komentari