Vesti Tour de France 2015 narednih dana prolazi kroz skijališta francuskih Alpa

Tour de France 2015 narednih dana prolazi kroz skijališta francuskih Alpa

FRA | 21.07.2015. | letour.fr
tour480x292

U toku je najpoznatijia Grand tour biciklističkih trka na svetu - Le Tour de France 2015. koja traje od 04. do 26. jula. Skijašima je ova trka dodatno zanimljiva jer trase etapa trke vode i kroz poznata skijališta na Pirinejima i Alpima. Etape u Alpima prolaze kroz skijališta u kojima je mnogo ljudi iz Srbije već boravilo ili planira da ih poseti.

Upravo od srede 22. jula kreće poslednja trećina trke kroz Alpe, pa koga zanima može na kanalu Eurosport narednih dana od 13,30h pratiti poslednje četiri etape. Biće izuzetno zanimljivo, kako sama trka i borba za žutu majicu, tako i predeli i skijališta kroz koja biciklisti prolaze.

22. juli- 17. etapa: Digne les Bains - Pra Loup
Ova etapa u svom završnom delu prolazi kroz ski oblast Espace Lumière koju čine dva skijališta Val d' Allos i Pra-Loup.
-Nadmorska visina skijališta između 1500 i 2675m/nv
-Ukupan broj ski staza: 103 ukupne dužine 250km
-Ukupan broj žičara: 49 (7 gondole, 18 sedežnica, 22 ski lifta).
Biciklisti će najpe proći kroz skijalište Val d'Allos, zatim se penju do prevoja Col d'Allos na 2250m/nv, a cilj je u centru skijališta Pra Loup na 1600m/nv.
Ako vam ovi skijaški predeli budu zanimljivi, možete ih posetiti već predstojeće zime...
Detaljnije: http://www.letour.fr/le-tour/2015/us/stage-17.html

23. juli- 18. etapa: Gap - St. Jean de Maurienne
Ova etapa kreće iz grada Gap na sever u pravcu Grenobla. Na tom delu puta prolazi u blizini ski centra Devoluy. Zatim prelazeći prevoj Col de la Morte (1368m/nv) prolaze kroz skijalište La Blanche (jugoistočno od Grenobla). Trasa dalje nastavlja na severoistok, prolazeći u blizini ski centra Vaujany, koji je deo poznate ski oblasi Alpe d'Huez. Pole prelaska prevoja Col du Glandon ( 1924m/nv) trasa se spušta prema mestu La Chambre u poznatoj dolini Maurienne, da bu kraj etape nakon pređenih 186,5km bio u administrativnom sedištu doline, mestu St. Jean de Maurienne.
Detaljnije: http://www.letour.fr/le-tour/2015/us/stage-18.html  


24. juli- 19. etapa: Jean de Maurienne -  La Toussuire - Les Sybelles
Ova etapa polazi iz St. Jean de Maurienne i odmah kreće u brda prema prevoju Col du Chaussy (1533m/nv), sa koga se spušta ka mestu La Chambre, blizu koga se nalazi skijalište Saint Francois Longchamp, a koje sa susednim skijalištem Valmorel čini zajedničku skijašku oblast.
Iz mestaLa Chambre, trasa nastavlja dolinom Maurienne sa desne nizvodne strane reke L'Arc do mesta Epierre, gde bicilisti prelaze sa druge strane reke i vraćaju se nazad, sada leve, uzvodne strane reke L'Arc ponovo go mesta La Chambre gde skreću desno u brda ski oblasti Les Sybelles, prolazeći krfoz skijališta: Saint Alban des Villards, Saint Colomban des Villards, Saint Sorlin d'Arves, Saint Jean d'Arves, Albiez-Montrond, Le Corbier da bi cill etape bio u skijalištu La Toussuire. Time je ova relativno kraća etapa od 138 km napravila krug po svim mestima ski oblasti Les Sybelles.

25. juli- 20. etapa: Modane -  Alpe d'Huez
Poslednja etapa u Alpima ovogodišnjeg Tour de France 2015. je pravi šlag na torti. Polazak je iz doline Maurienne iz mesta Modane (u čijoj neposrednoj okolini je nekoliko skijališta - Orelle, Valfrejus, La Norma, Val Cenis, Aussois). Iznad ovog mesta je i funel Frejus koji vodi ka Torinu u Italiji i koji predstavlja sinonim za ulazak u skijaška proistranstva Francuske.
10-tak km nakon Modana karavan biciklista prolazi kroz mesto Orelle iz koga kreće gondola "Trois-Vallées Express" koja je u sistemu sa skijalištem Val Thorens i najvećom ski oblasti Tri doline sa 600 kma povezanih ski staza.
U mestu St. Jean de Maurienne karavan ponovo krće ka ski oblasti Les Sybelles i prolazeći kao i juče kroz skijalište Saint Sorlin d'Arves, ali sada u suprotnom smeru penje se ka čuvenom prevoju Col de la Croix de Fer na (2067m/nv). Zatim se ide u spust do mesta Bourg d'Oisans na 723m/nv, da bi karavan krenuo u poznati uspon sa 20-tak serpentina do skijališta Alpe d'Huez na 1850m/nv.

26. jula, poslednja 21. etapa se tradicionalno vozi ulicama Pariza
gde se i proglašava pobednik Toura.

 

Komentari