Vesti Stara planina - Pripreme za zimsku sezonu

Stara planina - Pripreme za zimsku sezonu

Stara Planina | 24.08.2014. | Facebook strane
staraplge1640

Iako je letnja turistička sezona još uvek u toku, na Staroj planini su u toku pripreme skijališta za predstojeću zimsku sezonu. Tome svedoče vesti i fotografije sa društvenih mreža na kojima se vidi da su ovih dana izvođeni radovi na košenju trave na ski stazi "Sunčana dolina", a da je staza "Konjarnik" u odličnom stanju.

 - Usklađen je i rezervisan termin održavanja trke u alpskom skijanju paraolimpijskog komiteta Srbije (POKS) sa zvaničnim kalendarom IPC koja će se održati od 19 - 22. januara 2015. na Staroj Planinini. Tim povodom je naš paraolimpijac Jugoslav Milošević posetio Staru Planinu i oko organizacije trke razgovarao sa Zoranom Jenićem Fićom, predsednikom Ski kluba Midžor - Knjaževac.

 - Glavna novost na planini je novoizgrađeni ski restoran "Plaza" koji se nalazi na samoj stazi na prelasku sa ski staze "Sunčana dolina" ka stazi "Konjarnik". To je mesto odakle se pruža predivan pogled na najviši vrh planine - Midžor, ali i ski stazu "Sunčana dolina".

 - Radovi na adaptaciji zdravstvene ambulante i budućeg trauma centra u Kalni posle dužeg vremena su završeni. 15. avgusta 2014. zdravstvena ambulanta i  trauma centar je svečano otvorena. Novi, savremeni objekat sa novom apotekom i stanovima za lekare, omogućiće  bolje zdravstveno zbrinjavanje gostiju turističkog centra na Staroj planini.

 - Google Earth je pre izvesnog vremena dopunio novim satelistksim snimcima celokupnan reon Stare planine i time olakšao navigaciju i kompletan uvid prostora Stare planine. Sada se detaljno u 3 D prikazu mogu viteti kompletni prikaze svih žičara, ski  staza, objekata i puteva na Staroj planini. Pored ovoga možete jednostavnim pretraživanjem na vašem mobilnom telefonu i upotrebom GPS uređaja odrediti vašu trenutnu lokaciju, istražiti okolna mesta, videti realne nagibe uspone i sl…

 - Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji. Nalazi se nedaleko od Knjaževca. Proteže se od Vrške čuke na zapadu do Crnog mora na istoku u ukupnoj dužini od 530 km. Najveći deo planine nalazi se u Bugarskoj, a Srbiji pripada zapadni deo u dužini od 100 km i širini od 30 km. U Bugarskoj je najviši vrh Botev, a u Srbiji je to Midžor. Drugo ime za ovu planinu je Balkan planina. Stara planina je zaštićeno prirodno dobro Republike Srbije od izuzetnog značaja odnosno Prirodni rezervat I kategorije. Iako joj je turizam još u razvoju, ona privlači sve veći broj turista kako iz zemlje tako i iz inostranstva.

Komentari