Vesti Ski skokovi - Turneja „Četiri skakaonice“!

Ski skokovi - Turneja „Četiri skakaonice“!

| 30.12.2012. | b92
4schanzenlogo

Praznici nam stižu, a to znači da je pred nama novo izdanje tradicionalne turneje „Četiri skakaonice“. Bilo da ste pasionirani ljubitelj ski skokova ili ne, sigurno je da ćete od 30. decembra do 6. januara gledati takmičenja u Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhenu, Insbruku i Bišofshofenu, gde će se najbolji skakači nadmetati za jednu od najvećih titula koje mogu da osvoje.

Titulu na Novogodišnjoj turneji brani Austrijanac Gregor Šlirencauer, koji važi za glavnog favorita i ovoga puta, ali je sigurno da ga ne čeka lak posao u pohodu na novu titulu...

Turneja „Četiri skakaonice“ je nešto posebno, a reči samih ski skakača to potvrđuju, pošto kažu da je trofej na njoj vredan jednako kao Kristalni globus ili olimpijsko zlato. Razlog za to je što turneja predstavlja tradiciju, nešto što sam sport diže na poseban nivo, i omogućava mu da bar tokom tih osam dana bude najvažnija sportska tema svuda u svetu.

Početak Novogodišnje turneje rezervisan je za 30. decembar u nemačkom Oberstdorfu, a odmah potom najbolji ski skakači današnjice se tradicionalno sele u Garmiš, gde se takmiče prvog dana svake Nove godine. Potom sledi selidba u Austriju na drugu polovinu turneje, prvo u Insbruk 4. januara, a potom i Bišofshofen dva dana kasnije, gde dobijamo pobednika „Četiri skakaonice“.

Sistem takmičenja u okviru turneje se razlikuje od onog u Svetskom kupu, pošto se posle kvalifikacija formira 25 parova. Pobednici tih duela plasiraju se u drugu rundu, bez obzira na ostale rezultate, a njima se pridružuju petorica ’laki luzera’. Takav sistem nije na snazi samo u slučaju otkazivanja kvalifikacija, kada se skokovi u prvoj rundi odvijaju kao u elitnom takmičenju.


Program turneje „Četiri skakaonice“
Oberstdorf
subota, 29. decembar 16.00 kvalifikacije
nedelja, 30. decembar 16.00 takmičenje
Garmiš-Partenkirhen
ponedeljak, 31.decembar 13.45 kvalifikacije
utorak, 1.januar 14.00 takmičenje
Insbruk
četvrtak, 3. januar 13.45 kvalifikacije
petak, 4.januar 13.45 takmičenje
Bišofshofen
subota, 5.januar 16.15 kvalifikacije
nedelja, 6.januar 16.30 takmičenje

Detaljnije u Temi B92...

Galerija slika

Komentari