Vesti Ski skokovi - Dominacija slovenaca u Vikersundu

Ski skokovi - Dominacija slovenaca u Vikersundu

Vikersund, NOR | 14.02.2016. | b92.net
vikersund 2016

Na skakaonici u norveškom Vikersundu tri dana za redom 12, 13 i 14. februara 2016. održana su tri nadmetanja u ski letovima u okviru FIS Svetskog kupa. Takmičenja su obeležili slovenci pobedom Roberta Kranjeca prvog i Petera Prevca drugog i trećeg dana takmičenja.

Vikersund, sli letovi treći dan

Peter Prevc je još jednom pokazao koliko je dominantan ove sezone pobedom na trećem takmičenju u individualnim skokovima u Vikersundu. Skokovima od 237 i 249 metara, Slovenac je trijumfovo i treći dan u nizu. Iza njega su se na norveškom skijalištu našli Štefan Kraft i Andreas Stjernen kome je to treći podijum u karijeri.

Četvrtu poziciju zauzeo je Zeverin Frojnd. Pet nedelja pre kraja sezone na slovenačkoj Planici, Prevc ima 572 boda više od drugoplasiranog Frojnda u generalnom plasmanu i na dobrom je putu da podigne Kristalni globus.

Osim toga, on bio mogao da osvoji kristalni globus i u konkurenciji ski letača gde vodi ispred Norvežanina Gangnesa. Svetski kup u ski skokovima nastavlja se sledećeg vikenda u finskom Lahtiju.


Vikersund, sli letovi drugi dan

Slovenački ski skakač Peter Prevc pobedio je na drugim letovima koji su u okviru Svetskog kupa održani u norveškom Vikersundu. Posle četvrtog mesta u petak, Prevc je do desetog trijumfa ove sezone došao ukupnim skorom od 457,6 bodova, odnosno letovima od 238,5 i 230 metara.

Drugo mesto, sa više od 15 bodova manje, zauzeo je domaći takmičar Johan Andre Forfang, dok je treći bio Robert Kranjec, pobednik prvih letova u Vikersundu.

Drugog dana takmičenja u Vikersundu, Prevc je bio ubedljivo najbolji, a čak ga ni jak vetar nije sprečio da ostvari ubedljiv trijumf. Posle prve runde pratio ga je Norvežanin Kenet Gangnes, dok je treći bio Štefan Kraft iz Austrije.

U drugoj seriji, Kranjec je skočio 226,5 metara i izbio na čelo posle šestog mesta u drugoj, da bi ga nadmašio Forfang, a Kraft i Gangnes podbacili. Na kraju je Prevc pokazao svoju superiornost i upisao jubilarni trijumf u ovogodišnjem izdanju elitnog takmičenja.

Gangnes je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Nemca Zeverina Frojnda, Krafta i Norijakija Kasaija iz Japana. Prvu desetoricu kompletirali su Austrijanac Mihael Hajbek i domaći takmičari Danijel Andre Tande i Andreas Stjernen.


Vikersund, sli letovi prvi dan

Slovenački ski skakač Robert Kranjec trijumfovao je na prvom takmičenju u letovima u norveškom Vikersundu u okviru Svetskog kupa. Kranjec je do prvog trijumfa posle više od tri godine, a šestog u karijeri, došao ukupnim skorom od 432,8 boda, zahvaljujući letovima od 236 i 239,5 metara.

Drugo mesto, sa nešto više od tri boda zaostatka, zauzeo je domaći skakač Kenet Gangnes, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Japanac Norijaki Kasai.

Vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa Peter Prevc zauzeo je četvrto mesto.

Prvo takmičenje u Vikersundu menjalo je odložene letove iz Osla od prošlog vikenda, a obeležila ga je velika borba Kranjeca i Gangnesa. Norvežanin je bio vodeći posle prve runde, ali je u nastavku nekadašnji svetski šampion u letovima leteo za četiri i po metra duže pa je zasluženo slavio.

Kasai je bio već daleko na trećem mestu, pretekavši Prevca i Austrijanca Mihaela Hajbeka zahvaljujući boljem drugom letu. Hajbek je morao da se zadovolji šestim mestom, iza sunarodnika Štefana Krafta, a ispred trojice Norvežana – Andreasa Stjernena, Johana Andrea Forfanga i Danijela Andrea Tandea, dok je deseti bio Zeverin Frojnd iz Nemačke.

Galerija slika

Komentari