Vesti Ski centri na Bjelasici i Durmitoru pred ski sezonu 2020 / 21

Ski centri na Bjelasici i Durmitoru pred ski sezonu 2020 / 21

Crna Gora | 22.11.2020. | El.mediji
mne ski 2021

Crnogorski mediji prenose vesti o spremnosti ski centara u Crnoj Gori za predstojeću zimsku turističku sezonu.

Ovo su vesti sa skijališta iznad Kolašina na Bjelasici - Kolašin 1600 i Kolašin 1450, kao i skijališta iznad Žabljaka na Durmitoru - Javorovača i Savin kuk...

Bjelasica - Ski centar Kolašin 1600 spreman za zimsku sezonu

Ski-centar Kolašin 1600 u potpunosti je spreman za predstojeću zimsku turističku sezonu sa kompletnom infrastrukturom kojom raspolaže. Zbog trenutne situacije sa COVID-19 fokusirali su se, kako ističe direktor skijališta Saša Jeknić, na domaće tržište i tržišta iz regiona.

Sve je podređeno domaćem gostu, tako da je i cjenovna politika promijenjena na način što su višednevne ski-karte smanjene za deset odsto..

- Tu je i akcija na sezonski ski-pas koja će trajati sve do 15. decembra, kada ćemo i zvanično, ukoliko nas vrijeme posluži, otvoriti zimsku turističku sezonu 2020/21. godine. Na akciji sezonski ski-pas za odrasle je 150 eura, dok je za djecu do 14 godina 80 EUR - rekao je Jeknić.

Prema njegovim riječima sezonska ski karta i ove godine podrazumijeva tri uzastopna dana skijanja na Olimpijskom centru Jahorina i isto toliko na nekom od skijališta kojima gazduju Skijališta Srbije.

- U ponudi za ovu godinu je i 10,5 kilometara ski-staza, što je za šest kilometara više nego prošle godine, poligon za obuku dnevnih skijaša, šestosjednu žičaru, dječji ski-lift, outdoor aktivnosti hiking, ture krpljama, nordijsko skijanje, team building aktivnosti, usluge transfera, ski-rental, škola skijanja, usluge restorana i kafe Troglava - naglasio je Jeknić.

Parking na Ski-centru Kolašin 1600 je i ove godine besplatan.

Preduzeće Skijališta Cne Gore su osnovana za upravljanje ski centrima Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinskim centrom Komovi i eko avanturističkim parkom Komovi.
Prva faza ski centra Kolašin 1600 je izgrađena i u februaru prošle godine stavljena u funkciju, pri čemu se uveliko radi na širenju infrastrukturnih kapaciteta.
Ski centri Žarski, Cmiljača, Štedim i Hajla su u procesu izgradnje, pri čemu se njihovo stavljanje u funkciju očekuje krajem naredne godine. Ukupna vrijednost do sada ugovorenih projekata premašuje 100 mil EU.

Bjelasica - Ski centar Kolašin 1450

U državnom Ski-centru Kolašin 1600 i privatnom Kolašin 1450 još ne mogu sa sigurnošću reći na koja tržišta mogu računati. Uglavnom, kažu da se nadaju domaćim i gostima iz regiona.

Prema riječima direktorice Ski-centra Kolašin 1450, Dijane Bulatović, pripreme za turističku zimu na tom skijalištu još traju.

- Još traje servisiranje, žicara i liftova, ostalih tehničkih uređaja, košenje i uređenje staza. Što se tiče otvaranja sezone, ako budu uslovi dozvoljavali, planiramo sredinom decembra kao i svake godine. Naravno, sve zavisi od epidemiloške situacije - kazala je ona.

Istakla je da očekuje da će cijene ostati na nivou prethodnih godina. Rekla je i da još nije izvjesno sa kojih tržišta će doći gosti.

Zvanično otvaranje planirano je za sredinu decembra, ako bude snijega, ali i u zavisnosti od epidemiloške situacije.

Zimske sezona u oba ski-centra prošle godine praktično nije ni bilo zbog nezapamćene nestašice snijega.

I pored milionskih ulaganja u državni Ski-centar Kolašin 1600, sistem za vještačko osnježavanje neće biti spreman ni ovo godine, pa nadležnima ostaje da gledaju u nebo i nadaju se padavinama.

Pojedini objekti poput hotela Four Points by Sheraton, nijesu ni otvarani tokom ljetnje sezone. Neizvjesno je i otvaranje za predstojeću zimsku sezonu.

Durmitor - Neizvjesna sudbina najstarijeg skijališta u CG, Javorovače na korak od gašenja

Crnogorski zimski turizam, po svemu sudeći, ostaje bez najstarijeg skijališta u Crnoj Gori, Javorovače. Proces eksproprijacije zemljišta, koje je u privatnom vlasništvu, nije završen, iako se zakupac više puta obraćao Ministarstvu turizma i opštini Žabljak. Sud je donio odluku da dosadašnji zakupac ukloni skijašku infrastrukturu. Žabljačani žale zbog takve odluke.

Najstarije skijalište u Crnoj Gori - Javorovača, nakon skoro 50 godina neće više biti u funkciji. Odlukom suda zakupcu je naređeno da u najskorije vrijeme sa ovog prostora ukloni skijašku infrastrukturu i pomoćne objekte.

- Prethodni ugovor koji je istekao u martu 2020. godine nije produžen, nakon čega je zakupodavac zatražio uklanjanje cjelokupne infrastrukture, to jest liftova i pomoćnih objekata sa pomenutog prostora, iako je prostor po urbanističko-planskoj dokumentaciji predviđen za skijalište - kaže Nikola Rondović iz Ski centra Javorovača.

U ski centru Javorovača ističu da su se najbližima pokušali da dođu do rješenja. Međutim, kažu, nijesu uspjeli.

- Mi kao skijalište smo se više puta obraćali Ministarstvu turizma, Vladi Crne Gore i Opštini Žabljak da se uključe u rješavanje problema skijališta, od kojih nijesmo dobili konkretan odgovor, niti rješenje o modelu kako i na koji način da opstane i skijalište nastavi sa radom - navodi Rondović.

A Žabljačani su posebno vezani za Javorovaču. To je gradsko skijalište i bila bi šteta, kažu, da nestane.

Ovaj problem nije u nadležnosti lokalne uprave, ali predsjednik Opštine Veselin Vukićević ističe da je, iako se radi o privatnom vlasništvu, planskom dokumentacijom, odnosno DUP-om Javorovača, predviđeno da se upravo na ovoj lokaciji gradi skijaška infrastruktura.

- Mi smo još početkom ove godine poslali Vladi Crnoj Gori, resornom ministarstvu urgenciju i zahtjev da se uključe u rješavanje ovog pitanja, s obzirom da opština nema nikakve ingerencije nad skijalištima - kaže Vukićević.

- Žabljak se, kad je u pitanju skijaška infrastruktura nalazi u veoma nezavidnoj situaciji i činjenici da se na skijalištu Savin kuk nalazi oprema stara više decenija, sada se pridružilo i saznanje o opasnosti od gašenja kutnog skijališta - kaže Vukićević.

Durmitor - Remont infrastrukture na skijalištu Savin kuk privodi se kraju

 Na skijalištu Savin kuk obavljene su skoro sve pripreme za nastupajuću zimsku sezomu, kaže Goran Kasalica, rukovalac žičara Turističkog centra Dumitor čiji je osnivač Investiciono razvojni fond Crne Gore.

Pripreme, koje su započete u drugoj polovini septembra, teku po planu. Završeno je 90% posla što znači da su remontovane žičare i ski liftovi i sve drugo što prati te aktivnosti.

- Izvršeno je snimanje sajli i stigao je pozitivan nalaz iz Instituta mašinskog fakulteta u Beogradu čiji su stručnjaci obavili snimanje. Preostalo je da se remontuju kočnice na uspinjačama i očekujemo da se remont završi u narednih deset dana. Do tada aktivno radimo na uklanjanju naraslog korova sa staza - kaže Kasalica i dodaje da će se sezona skijanja početi 20. decembra uz uslov povoljne epidemiološke situacije i dovoljnih količina snijega.

On se osvrnuo na poslovanje tokom ljetnje sezone koja je u okolnostima kovida ostvarena u bilansima koji su 60% slabiji od ljeta 2019. kada je usluge skijališta koristilo 22.000 turista.

Na ovom skijalištu zaposleno je 15 radnika od čega deset na žičarama. Oni su nezadovoljni svojim statusom, a Kasalica kaže da im se duguju tri plate.

- Zaposleni su kreditno zaduženi. Niko nam se za dugovanja i rezervne djelove i potrošni materijal za remont nije obratio. Posjetio nas je tehnički direktor skijališta, popisali smo šta je potrebno za remont i na tome je ostalo. Remontovali smo ga zahvaljujući onom što smo imali na zalihama a potrošni materijal pozajmljivali. Problem je još veći jer je izvršni direktor Milutin Tomić na bolovanju i oporavlja se od povreda zadobijenih tokom ovog remonta -kaže Kasalica i dodaje da još nije sačinjen cjenovnik za narednu sezonu.

Skijalište na Savinom kuku raspolaže sa dvije dvosjedne žičare, tri ski lifta i jednim dječijim ski liftom, koji opslužuju oko pet kilometara skijaških staza namijenjenih za alpsko skijanje i snoubord.

Raznovrsnost staza, od onih najtežih namijenjenih naprednim skijašima i onim koji teže ekstremnom skijanju pa do početnika i djece.

Tu je i staza za hodanje na krpljama dužine 6,5 kilometara koja kroz šumovite predjele povezuje skijalište Savin kuk i Crno jezero kao i staza za nordijsko skijanje u podnožju skijališta.

Skijalište raspolaže i sa nacionalnim restoranom Durmitorsko sijelo, restoranom Montana, i kafe barom Kulina.

    Izvor: Vikend novine, RTCG, aktuelno.me, Vijesti, me.ekapija


Komentari