Vesti Schladming 2013 - Novo zlato za Teda Ligetija

Schladming 2013 - Novo zlato za Teda Ligetija

Schladming,Aus | 11.02.2013. | eurosport, nezavisne
kostelicligetybaumannafp

Amerikanac Ted Ligeti je na Svetskom prvenstvu u alpskom skijanju bio najbolji i u superkombinaciji, čime je došao do druge zlatne medalje u Šladmingu. Sedam godina nakon osvajanja zlatne medalje u superkombinaciji na Olimpijskim igrama u Torinu, voženoj u Sestrijereu, Ligeti je dokazao da je i dalje u izvanrednoj formi, postigavši najbolje ukupno vreme od dva miniuta i 56.96 sekundi.

Ligeti je prošle nedelje osvojio zlato i u superveleslalomu, a slovi i za najvećeg favorita za osvajanje zlata u veleslalomu koji je na programu u petak, tako da će Amerikanac biti u prilici da napravi het-trik.

Rezultat Teda Ligetija je impresivan zbog činjenice da nikada nije u Svetskom kupu trijumfovao u superveleslalomu ili superkombinaciji. Amerikanac će biti i jedan od pretendenata na zlatnu medalju na slalomskoj trci koja je na programu u nedelju.

Na strmoj, zaleđenoj slalom stazi, koja se nalazi na dnu Planaj piste, Liggeti je primenio opasnu strategiju.

"Svesno sam rizikovao nakon sjajne spust vožnje. Znao sam da imam šansu ali sam i pametno skijao. Bilo je lako izleteti, jer je staza bila veoma teška", rekao je Ligeti novinarima.

"Imam svoje uobičajene rutine, jer sam u Svetskom kupu poslednjih devet godina, tako da umem da se nosim sa velikim pritiskom i ova svetska prvenstva su za mene do sada bila veoma uspešna", dodao je Ligeti.

Ted Ligeti je iskoristio dobro odrađeni spust u kojem je zauzeo šesto mesto, i sa drugim vremenom slaloma došao do ukupne pobede sa sekundom i 15 stotinki boljim vremenom od drugoplasiranog Ivice Kostelića.

Hrvat Ivica Kostelić, koji je važio za jednog od glavnih favorita za zlato na današnjem takmičenju, je isuviše oprezno vozio slalom tako da je na kraju morao da se zadovolji ukupnim drugim mestom. Bronzani Austrijanac Romed Bauman, koji je vodio nakon spusta, kasnio je samo dve stotinke za Kostelićem.

BIH predstavnik Igor Laikert završio je na 21. mestu s 9 sekundi i 54 stotinki zaostatka za pobednikom, od ukupno 28 skijaša koliko ih je završilo obe vožnje.

Program Svetskog prvenstva se nastavlja u utorak timskim takmičenjem, u sredu je dan odmora, a od četvrtka do nedjelje na rasporedu su veleslalomi i slalomi u konkurenciji skijašica i skijaša.

Svetsko prvenstvo Schladming 2013. - superkombinacija (M):
1. Ted Ligety (SAD) 2:56,96
2. Ivica Kostelić (Hrvatska) +1,15
3. Romed Bauman (Austrija)+1,17
4. Andreas Romar (Finska)+1,34
5. Sandro Viletta (Švajcarska) +1,42
6. Alexis Pinturault (Francuska) +1,45
7. Silvan Zurbriggen (Švajcarska) +1,46
8. Carlo Janka (Švajcarska) +1,69
9. Dominik Paris (Italija) +1,92
10. Matthias Mayer (Austrija) +2,41

Komentari