Vesti Sankanje - Miljana Đurović na pripremama u Nemačkoj i Austriji

Sankanje - Miljana Đurović na pripremama u Nemačkoj i Austriji

Subotica | 22.10.2013. | Skijanje.rs
sankanjeMiljana Djurovic800x486

Sankanje kao sport je malo poznat javnosti u Srbiji, a mi imamo takmičarku koja vozi takmičenja u Svetskom kupu. Subotičanka Miljana Đurović ('98), je jedina reprezentativka Srbije u sankanju.

U nedelju 27. oktobra 2013. a trenerom Branislavom Jovanovićem putuje na tro-nedeljne pripreme na bob-sankaškim stazama austrije i nemačke. Prve nedelje su u Nemačkoj u Oberhofu, druge nedelje su u Austriji u Iglsu i treće nedelje su takođe u Nemačkoj u Altenbergu. Pored Miljane, na ove pripreme polaze još dva mlada takmičara iz Srbije koji će se po prvi put isprobti u ovom sportu.

Troškove ovih priprema koje traju do 17. novembra, snosi Međunarodna sankaška federacija FIL (International Luge Federation). Miljanu je dodatno obradovala vest da je od FIL-a dobila sanke koje ce ostati kod nje i na kojima će moći stalno da trenira i takmiči.

Miljanu prva takmičenja u novoj sezoni očekuju u januaru 2014.

Sankanje spada u grupu visoko rizičnih sportova, brzine kojima se takmičari kreću su preko 100 km/h, vidno polje takmičara vrlo malo, a sile koje telo trpi u krivinama pri tim brzinama su ogromne. Svaki pogrešan pokret ili spora reakcija mogu u ovom sportu biti fatalni…

Takmičenje u Sankanju se održava na istoj stazi kao i Bob. U svetu postoji 16 staza za ovaj sport. To su veštačke staze, veliki veštački tobogani, koji imaju instalaciju za hlađenje gde se led može održavati i na 15 stepeni u plusu. Reč je o olimpijskom sportu koji je vrlo zahtevan, jedan od najopasnijih i jedini sport gde se vreme meri na hiljaditi deo sekunde.

Za bavljenje ovim sportom treba razviti vratne i trbušne mišiće jer se sankama upravlja ramenima i nogama. Staza po kojoj se vozi mora se znati napamet, a takmičar od opreme mora imati sanke, kombinezon, kacigu, rukavice i cipele.   

28. juna 2013. godine međunarodna sankaška federacija objavila je da je Savez Srbija u sankanju postao punopravni član. Srbija je postala 50. jubilarni član međunarodne sankaške federacije FIL.

Komentari