Vesti Planinski skejtbord - Drugo Svetsko prvenstvo, Bukovac 5-6.sept.2014.

Planinski skejtbord - Drugo Svetsko prvenstvo, Bukovac 5-6.sept.2014.

Novi Sad | 04.08.2014. | ATB
2013Serbia SP1480

Prvi septembarski vikend  u Novom Sadu biće, tradicionalno, u znaku brzine, adrenalina i prašine. Novosadski klub planinskog skejtborda „ATB“ je i ove godine domaćin Svetskog prvenstva u planinskom skejtbordu koje će biti održano 5. i 6. septembra u Bukovcu (nadomak Novog Sada) po drugi put.

Nakon pet godina organizovanja evropskih prvenstava i prošlogodišnje organizacije 1. Svetskog prvenstva, novosadski klub planinskog skejtborda „ATB“  je potvrdio svoje vodeće mesto domaćina / organizatora takmičenja svetskog kalibra. Iza imena jedinog Kluba planinskog skejtborda u Srbiji „ATB“, stoje mlade nade: Senka Bajić, Mia Višekruna, Todor Jović i veterani:  Slobodan Banović, Predrag Marcikić, Predrag Trifunov i Aleksandar Pavlović, koji svom gradu i državi već godinama dokazuju da u ravnici ključa vrela krv te sa svakog takmičenja u Evropi donose potvrde kroz osvajanja brojnih medalja....

Na prošlogodišnjem 1. Svetskom prvenstvu u planinskom skejtbordu učestvovalo je, pored naših prvotimaca, 120 takmičara iz 17 svetskih država. Na obroncima Fruške gore prašinu su dizali vozači iz: Brazila, Amerike, Engleske, Belgije, Holandije, Poljske, Nemačke, Češke, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Italije, Rusije, Švajcarske, Francuske i Mađarske.
Značaj ovog ekstremnog sporta i samog prvenstva dokazuje i Ambasada USA koja je svojim sportistima platila avionske karte i pomogla prošlogodišnju organizaciju 2. MWB (Mountainboard World Bordercross).

REZULTATI 1. SVETSKOG PRVENSTVA U PLANINSKOM SKEJTBORDU 2013.
JUNIORI
-Jakub Dukowicz - pol
-Robina Schellinger - ger
-Kuba Makutynowicz - pol
DEVOJKE
-Martina Lippolis - ita
-Senka Bajić - srb
-Sonia Nicolau - rom
VETERANI
-Diego Anderson - fra
-Predrag Marcikić - srb
-Dave Stiefvater - usa
SLOBODNI SKOKOVI
-Matt Brind - gbr
-Arno Van Der Veyver - bel
-James Wanklyn - gbr
PRO KLASA
-Kody Stewart - usa
-Matt Brind - gbr
-Tom Donaldson - gbr

O BUKOVAČKOJ STAZI
Bukovačka staza, dužine 700m, najduža je i najopasnija staza u Evropi i predstavlja veliki izazov za profesionalne kejtbordere. Brzina koja se postiže prelazi 40 km/h, a mnoge opasne krivine i prepreke zahtevaju pre svega hrabrost i ljubav prema planinskom skejtbordu.
   
PRIJATELJI PLANINSKOG SKEJTBORDA I PRVENSTVA
Novi Sad i KPS “ATB” ne bi mogli da budu domaćini takmičenja da nema prijatelja koji podržavaju ovaj sport. Najznačajnija je svakako Turistička organizacija Novog Sada, koja godinama unazad promoviše i pomaže prvenstvo. Ne treba zaboraviti ni Mobil Sisteme, Mountainboarding Shop, Vojvodina put-Bačka put, Ambasadu USA, JKP Vodovod, LAV, Red Bull. Na žalost, Grad (izuzev 2012. godine), Pokrajina i Republika i dalje nemaju  sluha za ovaj još neafirmisani sport.
 
ZAGREVANJE ZA SVETSKO PRVENSTVO
Kako bi naši prvotimci dočekali svetske takmičare, ne samo kao domaćini već i kao profesionalni vozači,  malo „zagrevanje“ imaju početkom avgusta u Italiji, gde nastupaju na Evropskom kupu u planinskom skejtbordu.

Da se podsetimo kako je bilo prošle godine na prvom Svetskom prvenstvu:

 

Galerija slika

Komentari