Vesti Kopaonik - Grade se dva ski poligona za decu, avantura park, novi ratak

Kopaonik - Grade se dva ski poligona za decu, avantura park, novi ratak

Beograd | 26.07.2016. | Skijališta Srbije
kopaonik ski vrtic 640x389

Kategorije

U ski centru Kopaonik spremaju novine za predstojeću zimsku sezonu 2016/17. Gradiće se dva nova skijaška poligona za obuku dece sa pratećom opremom i uslužnim objektima na lokaciji Mašinac i vrh Karaman grebena.

U tom smislu je već raspisana Javna nabavka za potrebnu izgradnju i nabavku opreme za ski poligone, a pored ove, raspisane su i javne nabavke za izgradnju Avantura parka kao i nabavku novog ratraka - tabača snega sa vitlom. Realizacijom ovih nabavki turistička, a pre svega skijaška ponuda Kopaonika biće znatno bolja i potpunija.

 

Skijaški poligoni za obuku dece

Svaki od poligona za obuku dece na lokaciji Mašinac ili vrh Karaman grebena biće opremljeni novim ski liftovima tipa tanjir pogodnim za decu i početnike, kompletnom pratećom opremom i uslužnim objektom sa restoranom, ski bifeom, terasom, toaletima. Poligoni će biti ograđeni, posebno označeni sa ulaznom kapijom.

Uslužni objekti poligona
Uslužni objekti će biti drveni montažni, gabarita oko 7m x 10m spratnosti prizemlje + galerija. Obrada i primena materijala prilikom gradnje biće prilagođena lokaciji, tako da se objekat uklopi u planinski ambijent.
U objektu je predviđen kamin, koji treba da ima estetsku funkciju i funkciju grejanja prostora. Terasa površine oko 100m2 imaće konstrukciju od drvenih greda. Idejno rešenje za ove objekte bi bilo:

Ski liftovi poligona
U okviru svakog od poligona biće postavljen novi ski lift sa minimalnim kapacitetom od 700 skijaša na sat. Ski liftovi će imati vučne naprave tipa tanjir, koji ima mogućnost okretanja oko ose hvatalјke za 360˚ sa automatskim podešavanjem u zavisnosti od visine skijaša (deca, odrasli). Ski liftovi će biti prilagodlјivi za različite visine snežnog pokrivača, odnosno imaće mogućnost podešavanje visine pogonske i okretne stanice. Ski liftovi neće imati linijskih stubova, već samo pogonsku i povratnu stanicu;

Karakteristike trase ski lifta Karaman greben :
- horizontalna dužina: približno: oko 200 m    
- nadmorska visina polazne / pogonske stanice: oko 1.850 m/nv
- nadmorska visina povratne / okretne stanice: oko 1.872 m/nv
- visinska razlika: oko 22 m
 
Karakteristike trase ski lifta Mašinac :
- horizontalna dužina: približno: oko 100 m    
- nadmorska visina polazne / pogonske stanice: oko 1.749 m/nv
- nadmorska visina povratne / okretne stanice: oko 1.765 m/nv 
- visinska razlika: oko 16 m

Rekviziti za poligone
Poligona će imati veliku polukružnu ulaznu kapiju, a biće opremljeni potrebnim rekvizitima prilagođenim obuci dece kao što su: Puzle kockoma na snegu, klupama za sedenje, interaktivnim elementima, lučnim elementima za provlačenje, zmijicama za učenje, kapijama za prolazak, 2D figurama, drvenim kućicama, mini skakaonicama, piramidama za vežbanje usporavanja, stajanja i kretanja, koordinacije grupe... Jedan od poligona će imati i magični mostić za vežbanje balansa.
Pojedini segmenti biće razgraničeni odgovarjućim ogradama, a ceo poligom ograđen mrežnom ogradom na štapovima.


Ski poligon za obuku dece -Rokovi:
- Javna nabavka raspisana 15.07.2016. godine
- Rok za podnošenje ponuda 16.08.2016. godine do 12 časova, a pola sata kasnije je i otvaranje ponuda.
- Rokovi za izradu projektne dokumentacije je 15 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.
- Rok  za  izvođenje  radova  je  maksimum  70 kalendarskih  dana  od  dana  dobijanja Rešenja o odobrenju za  izvođenje radova i uvođenja u posao.

Dalje sve zavisi od sprovođenja Javne nabavke, da li će biti žalbi, odnosno zahteva za zaštitu prava ponuđača... Nadajmo se da će sve biti spremno do početka zime.

 

Avantura park u ski centru Kopaonik

Pored ski centra Tornik na Zlatiboru i Kopaonik će dobiti svoj avantura park i već je raspisana Javna nabavka za isporuku i montažu instalacija. Planirano je da se avantura park prostire na površini od oko 900,00 m2, a biće lociran u okviru instalacije boba na šinama. Predvideđena je izgradnja drvenog mostića kojim se preskače šina instalacije boba na šimana i ulazi u park.  

Instalacija avantura parka će biti projektovana za različite grupe korisnika koja će se sastojati od tri celine:

Prva celina je za odrasle i stariju decu, sadržaće minimalno 14 prepreka / staza na visini od min 4 m. Predviđene prepreke će moći da koristi velika većina korisnika.
Predviđeni sadržaji su: gelenderi (zip line), viseći mostovi, viseće mreže, Tarzan lijane, paukove mreže od užadi, cik-cak mostovi, prečka-most, kretanje surf daskom ili sankama i sl.

Druga celina je za decu, početnike i obuku. Sadržaće minimalno 10 prepreka / staza na visini malo iznad zemlјe.
Ovaj deo bi mogao da se koristi kao nezavisna celina ili da se poveže i koristi sa prvom celinom.  
Predviđeni sadržaji će biti sa opremom maksimalne bezbednosti. Kompozicija će biti atraktivnih boja i oblika sa  mnoštvom zanimlјivih detalјa što bi igru učinilo interesantnom.  

Treća celina je „agiliti poligon“ za najmlađe korisnike od 4-10 god. Ceo poligon je na zemlјi i maksimalna visina prepreka je do 2m. Ovaj deo parka se koristiti bez osiguranja i može se koristiti uz nadzor roditelјa, radnika parka...
Treba da sadrži  min 6 staza/prepreka tipa: mreže, penjalice, valјci, panjići, balans greda, zid za penjanje, viseći mostić i sl. Oko svih sprava na koje se deca penju -  u njihovoj sigurnosnoj zoni će biti postavljene ploče od reciklirane gume. Instalacija avantura parka narušavati prirodno okruženje terena a na ulazu će postojati pano sa pravilima korišćenja kao i info tabla sa mapom parka.

Rokovi:
- Javna nabavka raspisana 13.07.2016. godine
- Rok za podnošenje ponuda 15.08.2016. godine do 12 časova, a pola sata kasnije je i otvaranje ponuda.
- Rokovi za izradu projektne dokumentacije je 20 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao.
- Rok  za  izvođenje  radova  je  maksimum  70 kalendarskih  dana  od  dana  dobijanja Odobrenja za izgradnju i uvođenja u posao.

Početak radova zavisi od procedure sprovođenja Javne nabavke, da li će biti žalbi, odnosno zahteva za zaštitu prava ponuđača...


Novi tabač snega sa vitlom

U toku je i Javna nabavka čiji je predmet novi tabač snega sa vitlom. Nije definisano za koji ski centar je ovaj tabač opredeljen. Od ponuđača se zahteva da plaćanje bude u dva dela, 50% odmah, a druga polovina za godinu dana.

Neke od osnovnih karakteristika tabača su:
Minimalna širina tabača sa gusenicama (bez gurača i freze) 4,2m
Minimalna širina gurača snega  5,5m

Rokovi:
- Javna nabavka raspisana 11.07.2016. godine
- Rok za podnošenje ponuda 11.08.2016. godine do 12 časova, a pola sata kasnije je i otvaranje ponuda.
Rok isporuke tabača ne može biti duži od 90 dana od dana potpisivanja ugovora.


Komentari