Vesti Atomic skije - Noviteti za 2015/2016.

Atomic skije - Noviteti za 2015/2016.

| 21.12.2015. | beosport
AtomicHirscherFISChampionships2015593x360

I ove godine, Atomic je izašao sa novitetima kako u segmentu skija, tako i u segmentu ski cipela. Kada govorimo o poboljšanjima u redovima tehnologija Atomic skija, RAMP Tech je možda i najzvučnije pojačanje, koje omogućava još lakše skijanje na race skijama.

Poznata tehnološka rešenja iz austrijskog Altenmarkta i dalje drže čvrsto svoju poziciju u sastavu Atomic skija za nastupajuću sezonu.

Poslednja velika vest u obliku tehnologija koja je odjeknula na sva zvona, te iz godine u godinu bila unapređivana, je Doubledeck. Kako bi i dalje bila odličan saveznik u smanjivanju vibracija i osiguravanju mirnoće pri većim brzinama, ove godine je promenjen deo ispod kojeg su se nalazile poznate žute gumice, takozvani konektori koji poboljšavaju apsorpciju vibracija i dovode do veće stabilnosti skije. Konektori su sada u obliku slova X, te je na sam doubledeck, tačnije ispod zadnjeg veza, napravljeno novo rešenje koje bi uveliko trebalo da olakša skijanje na race skijama. Reč je o RAMP tehnologiji. RAMP Tech je jednostavno rečeno umetak ispod pete skije koji se prilikom skijanja podiže i tako gura težište skijaša prema napred.

Nakon toga u široku primenu kako u ostalim modelima tako i u race segmentu, ušla je rocker tehnologija koja je uveliko doprinela lakšem vođenju skije. Skije koje su nekada bile namenjene isključivo naprednim skijašima, ipak su se malo približile rekreativnim skijašima. Ona je danas sastavni deo Atomic skija u svim segmentima. Tu možemo i spomenuti HRZN Tech, a reč je o takozvanom horizontalnom rockeru zaduženom za još lakše upravljanje i okretanje modela van uređenih staza. Spomenimo i ARC tehnologiju zamišljenu i izvedenu s glavnom namenom pravilnog savijanja skije u obliku luka koji nastalu silu usmerava na jednu centralnu tačku i time prouzrokuje lakoću upravljanja te skijanje čini lakšim. ARC tehnologija omogućava maksimalnu kontrolu kantni, veću agilnost na stazi i bolji balans u dubokom snegu.


Band-X Tehnology, svojevrsne flex zone uz Backbone Titanium ultra tanku "ploču" i V-Shape telo skije, tri su najzvučnije tehnologije koje se koriste u izradi ženskih skija. Od ostalih tehnologija, oku nevidljivih, ali skijašu primetnih možemo pomenuti već poznate Doubledeck Shockilla Powercore Cap koja osigurava veliku agilnost i visoku mirnoću sa race performansama, zatim Shockilla Sidewall Speedcore, Doubledeck, Cap, Sidewall i Step Down Sidewall konstrukcije, te ovogodišnji novitet Tapered Sidewall.

Što se skija tiče, najjači veleslalom i slalom modeli sada imaju u svom nazivu dodatak 3.0 uz doubledeck što predstavlja novi sklop tehnologija sa već pomenutom RAMP i Tapered Sidewall tehnologijom. Sada je u tu klasu skija pridodat i novi model Redster Doubledeck 3.0 XT koji dolazi samo u jednoj visini i to 175 sa 15,5 metara radijusa. Stara Atomicova uzdanica i dalje je ovde po jačini Redster Doubledeck 3.0 GS. Kod slalom modela situacija je nepromenjena pa će skijaši i dalje biti u prilici da biraju između četiri modela, Redster Doubledeck 3.0 SL (slika), Redster EDGE SL, Redster XTI i Redster XT.

Redster XT Atomicova nova serija skija se zasniva na Race tehnologiji. XT oznaka označava “Cross Turn” što znači da njen multi radijus sidecut nudi savršen spoj veleslalom i slalom performansi. Dakle, ako želite ubrzanje veleslaloma i preciznost slalom skijanja, ovo su prave skije za vas. Redster XTI (slika) je jedna od najboljih skija iz ove serije i njene  tri glavne odlike su:
1. Multi radijus sidecut (savršen spoj veleslalom i slalom performansi. Pojačano ubrzanje dugačkih zaokreta i visoka preciznost kratkih slalom zaokreta u istoj skiji)
2. Power woodcore (sportsko, dinamično drveno jezgro daje veliku stabilnost i umanjuje vibracije pri velikim brzinama)
3. Sidewall (za 100% prenosa snage). Kantne imaju poboljšano prijanjanje i vođenje skije na tvrdim i zaleđenim stazama).


Nomad serija, kako je već poznato, može se pronaći u dve verzije i to Nomad S, čija primena možda malo više teži ka samoj stazi, dok je klasični Nomad rezervisan za sve uslove, sa posebnim naglaskom na obilje snega. Ove godine tu su  i dalje Temper Ti, Radon Ti, Radon, Magnet i Tune glavne uzdanice Nomad S serije, dok Crimson Ti, Blackeye Ti, Smoke Ti, Blackeye i Smoke čine Nomad seriju. Temper TI je top model iz najprodavanije Nomad serije. Namenjena je skijanju na ureeđnim i neuređenim stazama. Sa svojim slojevima titanijuma iznad i ispod drvenog jezgra, Temper TI je jaka, torziono kruta i sporstka skija. Ove godine je dodat novi sloj titanijumske mreže, koji daje dodatnu stabilnost i čvrstinu skiji, a smanjuje njenu težinu. I u ovu skiju je ugrađena ARC tehnologija koja omogućava prirodno ponašanje skije i njeno maksimalno prilagođavanje različitim konfiguracijama terena.

Skije za pripadnice lepšeg pola specijalno su dizajnirane, pojačane su titanijumskim stabilizatorom, sa olakšanim drvenim jezgrom i omogućavaju preciznu, udobnu i laku vožnju. Kombinuju najboje osobine slalomske i veleslalomske skije, za kratke, ali i duže zaokrete. Jedna od najpoznatijih ženskih serija skija rasprostranjena među skijašicama, svakako je Atomicov Cloud. Skije koje su i na testovima oduševljavale svojim karakteristikama i dizajnom i dalje su prisutne bez promene modela, ali sa ponekom novom tehnologijom. Od toga bi trebalo pomenuti da su dva najjača modela Cloud serije opremljena  ARC tehnologijom, koja je prošle godine svoj bum doživela u Nomad seriji, što će svakako poboljšati i ovako dobar glas o ovim skijama, a to su redom Cloud Eleven ARC, Nine ARC (slika), Nine, Eight i Seven. Cloud Nine je izuzetna skija dizajnirana specijalno za dame, sa akcentom na elegantnom dizajnu i zavidnim performansama u različitim snežnim uslovima. Zahvaljujući specijalnim drvenim laminatima, umanjenoj težini i titanijumskom stabilizatoru, Cloud Nine je lako vodljiva, pouzdana u zaokretima i veoma okretna skija.

 

Komentari