Vesti Alpsko skijanje - Finale FIS Svetskog kupa u Aspenu

Alpsko skijanje - Finale FIS Svetskog kupa u Aspenu

Aspen, USA | 16.03.2017. | bih.com
102828G08W01

Jubilarna 50-ta sezona FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju je završena. Finale je održano u američkom ski centru Aspen od 13. do 19. marta 2017. godine.

Šampioni su amerikanka Mikaela Shiffrin i austrijanac Marcel Hirscher. Ovi su osvojili velike Kristalne globuse Međunarodne skijaške federacije FIS.

Evo kako su protekla finalna takmičenja:

Spust
U posljednjih 50 godina u alpskom skijanju za Svetski kup, nijedna slovenka do sada nije uspela da osvoji mali kristalni globus u disciplini spust. Kraljica brzine za ovu ski-sezonu je Ilka Stuhec.
Na Finalu FIS Svetskog kupa koji se ove sezone održava u americkom ski centru Aspen, u disciplini spust voženoj 15. marta 2017, Ilka je bila prva ispred amerikanke Lindziu Von i italijanke Sofije Gođa.

U trci Spust za muškarce 15. marta, Peter Fill(ITA) je odbranio titulu iz prošle sezone i ponovo osvojio mali kristalni globus u spustu, a da ni jedan put nije stajao kao prvi na pobjednićkom postolju.
Danas je pobednik bio Dominik Paris(ITA) ali je Fill-u bilo dovoljno drugo mesto za kristalni trofej. Malo mu je „pomogao“ veliki favorit Kjetil Jansrud(NOR) koji je danas bio tek 11-ti. Treće plasirani je bio veteran Carlo Janka(SUI).
-----------------------
Superveleslalom
Superveleslalom u ženskoj konkurenciji vožen je 16. marta. Za dodjelu malog kristalnog globusa za Super-G razlika izmedu Tine Weirather (ITA) i Ilke Stuhec (SLO) bila je samo 5 bodova.
U vrlo napetom i neizvestnom takmićenju, Tina je dala sve od sebe i uspela ipak prva proži kroz cilj i osvojiti kristalni trofej. Ovo je za nju prvi kristalni globus u karijeri. Druga je bila Ilka Stuhec (SLO) a treca je stigla Federica Brignone (ITA).

U muškoj konkurenciji pobedio je veteran, austrijanac Hannes Reichelt. Mada je na ovoj trci bio tek deveti, ipak mali kristalni globus, za ovu sezonu osvojio je norvežanin Kjetil Jansrud.
Drugi je bio Dominik Paris (ITA), dok su treće mesto podelili Aleksander Aamodt Kilde (NOR) i Mauro Caviezel (SUI).
---------------------------
Alpine Team Event
17.marta 2017. na programu finala FIS Svetskog kupa u alpskom skijanju u Aspenu je bilo ekipno takmičenje u Paralel slalomu.
Pobedila je Švedska! Andre Myhrer, Frida Hansdoter & Co su velikom finalu pobedili ekipu iz Nemačke. Treća je bila Francuska.
---------------------------
Veleslalom
U ženskoj trci veleslaloma voženoj 19. marta na pobedničkom postolju dominirao „TRIO ITALIA“. Bile su to: Federica Brignone, Sofia Goggia i Marta Bassino.
Pre ovog poslednjeg veleslaloma, Tessa Worley (FRA) je imala prednost od 80 bodova. Jedina konkurencija joj je bila Mikaela Shiffrin (USA). Solidnom vožnjom u drugoj trci Tessa je osvojila mali kristalni globus u veleslalomu.

18. marta muškarci su vozili svoj posljednji veleslalom u ovoj sezoni. Sve se zna; Marcel Hirscher (AUT) je osvojio mali kristalni globus u veleslalomu i veliki kristalni globus u ukupnom plasmanu  6 puta uzastopno. On je ipak i danas imao najbolje vreme, maestralno, šampionski je vozio po teškom snegu.
Iza njega, drugi je bio simpatični Felix Neureuther (GER) dok je treće mesto pripalo Mathieu Faivre iz Francuske.
---------------------------
Slalom
Slovakinja Petra Vlhova je bila pobednica u finalnom slalomu voženom 18. marta.
Iza nje su stigle amerikanka Mikaela Shifrin (+0,24 sek) i šveđanka Frida Hansdotter (+0,35 sek).

Na poslednjem ovosezonskom muškom slalomu voženom 19. marta u Aspenu pobedio je Andre Myhrer (SWE). Šampion Marcel Hirscher(AUT) se plasirao na četvrto mjesto. Njemu su pripali kristalni trofeji za veleslalom i slalom. Nosilac je velikog kristalnog globusa za ovu sezonu.

 

Galerija slika

Komentari