U građevinarstvu je nagib zemljišta od 100% jednak uglu od 45 stepeni. Dijele se dvije katete (vertikalna sa horizontalnom) pa puta 100.
Odlicno, nisam znao da je 45 stepeni max nagib crne staze, ja sam mislio da je 90... Onda je jasno kako se racuna.
pendenza = dislivello : lunghezza orizzontale
Zec u grmu je riječ "orizzontale": http://www.loescher.it/librionline/r...d/Pendenza.pdf
Samim tim, nagib može biti i 300%, ali ugao nagiba teško može biti preko 90 stepeni.
Na telefonu sam, pa ne vidim PDF, ali kontam da je to odnos visine i horizontalne katete pravouglog trougla. Ako je visina manja od katete, ugao je manji od 45, ako je veca onda je veci. Kad je horizontalna kateta skoro jednaka nuli, onda je to provalija, taman za Davorina, blisko 90 stepeni...![]()
Zaključak: Davorin skija bez horizontalne katete.
... ali mu je zato vertikalna podugačka.![]()
Drugim rečima, na osnovu linka, ako je (horizontalna) dužina 1000 m, a visinska razlika 500 m, pendenza tj. nagib je 50 procenata? Meni se to i čini logično.
Nego, druga mene muka muči.
Obratite pažnju na oznaku na tabli pored natpisa "Tulot". Stoje dva crna kružića. Za razliku od drugih staza, gde stoji jedan crni, odnosno jedan crveni kružić. Pa pošto to nisam viđao ranije, ne znam da li su dva crna kruga neka posebno zlokobna oznaka.![]()
Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)