Da li je neko bio Val Cenisu posto me zanima kako je tamo i kako se odatle ide do Val d' isere-a?
Hvala!![]()
Da li je neko bio Val Cenisu posto me zanima kako je tamo i kako se odatle ide do Val d' isere-a?
Hvala!![]()
Uglavnom moze autom, ali i helikopetrom![]()
Nisam bio, ali cujem samo pozitivne komentare o Val Cenis-u. Za francuske uslove "manje" skijaliste, valjda 80-tak km pista.
To nije daleko od Val d'isere, vidi sta kaze michelin.com, ali mislim da je neki od prelaza zatvoren u zimsko doba i da se tim (kracim) putem nemoze doci. Ovo nisam siguran treba da provjeris.
Orelle je jedna od ski-stanica ski-centra 3 Doline i mislim da je manje od pola sata voznje (autom) od Val Cenis. Tu imas gondolu, koja te vozi na skijaliste Valthorens.
I ja sam cuo da je Espace Killy za nijansu 'bolji' centar nego 3 Doline, ali mislim da se neces pokajati ako na jedan dan skocis do Valthorensa. Iz ski-centara koji su u direktnom okruzenju voze autobusi do Orelle, trebalo bi da je i tamo isti slucaj.
[QUOTE=SpongeBob;23124]Da li je neko bio Val Cenisu posto me zanima kako je tamo i kako se odatle ide do Val d' isere-a?
Hvala![/
drug mi je bio tamo i odusevljen je sa svih 97km staza,prevoz do tri doline ima i redovan je u udarnim terminima,pitacu ga kako je on isao pa cu ti javiti!
Izmenio/la pop67; 17.10.2007 u 16:36.
Prije 7,8 godina sam planirao da posjetim Val Cenis, jer sam skijao u drugim regionalnim centrima u blizini, pa sam se u ta vremena zadubljivao u 'tehnicke' podatke (bas ko sto sad Krejzi uci sve podatke o 3 doline na pamet, hehehe). Vidim Pope, spominjes 97 km skijanja. Pa me zaintrigiralo. Da me ne shvatis pogresno; ne pisemo ovo za ocjenu, pa tako nije ni bitno da li je 80 ili 100 km.Pomislio sam za trenutak da mi je memorija otisla bas, bas u helach, te skoknem do oficijelnog sajta, kaze: 80 km of marked trails - 43 trails including. (http://www.valcenis.com/domaine-uk.htm)
Mozda ima i tacno 97 km, stvarn nije bitno, bitan je kvalitet. Susjedni centri kao la norma i valfrejus imaju puno manje km staza, ali je skijanje tamo odlicno, dakle taj Val Cenis nemoz bit pogresan. A, sa svim offpiste mogucnostima moglo bi mozda da izadje i na 150 km skijanja: 'pune ruke posla' citavu jednu ski-sedmicu + jednodnevni izlet u Valtho ihaaa, eto ti skijanja preko glave.![]()
Izmenio/la Sapa; 23.10.2007 u 15:30.
Ja se isto premisljam oko ovog Val Cenisa. Januarski termin bi hvatao.
Izvini tek pre pola sata sam dobio drugara i pitao ga da li je napamet rekao 97 km staza.Rece da nije napamet i da zvanicno ima 80km kao sto si mogao na sajtu da vidis ali da postoje veze sa off stazama kojih ima u planu skijalista u procenjenoj duzini od 17 km,pa pretpostavljam da je kada je rekao 97km mislio i na te koje nisu zvanicno unesene u kartu ski centra!Ja nisam bio tamo,ali se spremam da obidjem dosta francuskih manjih skijalista poput La Norme,Val Cenis i ostalih centara koji ne pripadaju GRANDE ski centrima a jos uvek su po 4-6 puta veci od Kopaonika i Jahorine a jeftiniji bar 35%(odnos placeno-dobijeno).Dakle iskustvo moga druga je vrlo pozitivno i preporucuje ga svim kategorijama skijasa/bordera,napomenuvsi da je podjednako interesantno otici solo ili sa porodicom.Nocni zivot nije preterano bogat ali je daleko od skromnog.Toliko od mene![]()
Izmenio/la pop67; 23.10.2007 u 21:30.
Možda turam nos gde mu nije mesto, ali mislim da cene u Val Cenis-u nisu 35% niže nego na Jahorini ili Kopaoniku. Samim tim što se cene između Jahorine i Kopaonika dosta razlikuju. Npr:
Kao merodavan faktor uzećemo cenu ski-pass-a, jer se cena smeštaja razlikuje u zavisnosti od kvaliteta istog.
- dnevni ski-pass na Jahorini prošle godine je koštao 26 KM, što je približno 13€, dok je na Kopaoniku 1800 din, odnosno 22€. To nas dovodi do razlike od 40.91% u korist Jahorine. Ako predpostavimo da je cena ski-pass-a u Val Cenis-u prošle sezone bila ista kao i ove, a to je 25€, dolazimo do činjenice da je ski-pass u Val Cenis-u veca za 92.3% nego na Jahorini i 13.64% nego na Kopaoniku.
Sad, ako ćemo da uzimamo odnos uloženo-dobijeno kroz suvi odnos između dužine staza u km, uzećemo recimo primer Kopaonika koji ima (ne znam tačno), ajde da kažemo trostruko manje staza nego Val Cenis, onda dolazimo do toga da je Val Cenis 66.66% jeftiniji od Kopaonika.
Ne da mi se sad računati koliko bi sve to bilo ako bi se u obzir uzela i cena puta, vize ili drugih troškova, ali ono što se nameće samo po sebi jeste da je ova računica koju sam pravio glupost.
Inače, devojka mi već par godina skija na Val Cenis-u i, po njenim komentarima je super. Ne verujem da će ekstremno orjentisane skijaše koji su skijali u najpoznatijim ski centrima u Evropi ostaviti bez teksta, ali kontam da ga definitivno vredi obići.
Izvinjavam se na malo-a
![]()
Nem, jedna od najbitnijih stavki za mene je kavalitet i brzina žičara, kao i čekanje na iste. Mnogo se više vremena provede na žici (ili ispred nje u redu) nego skijajući.
Meni je skijalište od 30km više nego i dovoljno ako su žice OK i ako se ne čeka u redu. Može dnevni ski pass na Jahorini da košta i 10 KM (5€), ali i to je previše za sunčane vikende kad se jednom spustiš i onda stojiš u redu 40 minuta. Ovom prilikom neću spomenuti problem sa jahorinskim dvosjedima gdje ne mogu da "ubacim noge" zbog nestandardnih dimenzija.
Stevo apsolutno se slažem s tobom, najbitnija stvar koju nisam uzeo u obzir prilikom proračuna jeste odnos provedenog vremena na žici i na stazi. Međutim, ključni parametri za taj slučaj mi nedostaju, a i dosta su komplikovani da bi se izrazili u procentima, pa sam pribegao uprošćenom postupku.
Još ako se u obzir uzme i to da ne znam da li bih u tom proračunu u obzir uzeo PDV ili ne i ne znam koliki je uopšte PDV u Francuskoj, onda je najbolje da držim jezik za zubima, iliti prste u džepovima.
Trenutno je 2 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 2)