Duze skije su stabilnije pri brzini, i teze je ostati pretjerano naprijed (bitno samo van staze) ili nazad. Krace skije je lakse natjerati u zavoj koji nije cisti karving, dakle gdje repovi ne prate putanju vrhova, sto ti je potrebno za "brzo vijuganje" koje kazes da volis, pogotovo u prvoj polovini zaokreta. Medjutim postoje i razlicite tehnike ovog vijuganja, dvije osnovne su "hop hop", gdje iz jednog zavoja prelazis u drugi tako sto ustanes i rotiras skije (dovedeno do krajnosti, skaces sa jednih ivica na druge). Izgleda ovako ako ga jako dobro izvedes:
Ovo je tipican zavoj koji su te vjerovatno ucili u ski skoli (bar mene jesu). Dosta ga je teze izvesti sa duzim skijama. Drugi nacin je da prelazis iz zavoja u zavoj "upijanjem", povlacenjem koljena prema gore i "obaranjem" tabana na stranu. Ako ga savrseno izvedes, izgleda ovako:
I u ovom zavoju skije otklizuju na pocetku, ali na drugi nacin (ne razumijem u potpunosti kako fizicki funkcionise). Po mom iskustvu, manje je osjetljiv na duzinu skije. Ako si bogotac, mozes i da umires u ljepoti na starim dugim skijama i to izgleda ovako:
Toliko o duzini. Radijus: skija sa manjim radijusom lakse skrece cim je dovedes na rubnik. Ne mora da bude u pitanju "cisti" karving, u svim ovim snimcima gore ljudi skijaju na rubnicima od sredine ili kraja zavoja (a bogocu svakako ne treba radijus). Kraca skija obicno ima kraci radijus, ali vise zavisi od modela - slalomski model pri duzini od 175cm ce vjerovatno imati manji radijus nego veleslalomski od model od 170cm. Opet, ako si bogotac (pogledati iznad), jebes radijus, moze i bez njega.
Sirina: sira skija bolje pluta, ali je zato puno teza za prebaciti sa rubnika na rubnik, i slabije drzi na tvrdoj stazi. Po meni je ovo drugo manji problem, ostrina rubnika i tvrdoca skija imaju puno veci uticaj na drzanje. Prebacivanje je problem za kratke zavoje, za duze nema toliko veze. Sto se plutanja tice, po meni je bitno u dva slucaja: u prvoj fazi kratkih zaokreta (gdje repovi ne prate vrhove), i u dubokom snijegu gdje ti omogucava da vise opteretis vrhove bez da se nabodes na nos (ako skija ima roker na vrhu, jos bolje). Za kratke zaokrete, mislim da opet zavisi od tehnike; mislim da je ova druga bolje trpi skije koje tonu, jer u fazu u kojoj repovi ne prate vrhove, koljena i skije su ti povucene prema gore i skije manje tonu. Npr:
(od negdje 0:20). Elem raspisah se, ali vidim da si se navukao na tehniku, a ja slab na to. Vise dana na snijegu pomaze, ali je bitno i da znas kako zelis da skijas i kojom tehnikom i kako da je razvijes.

Odgovor sa citatom