Nadam se da mi OP neće zameriti što ću se nadovezati na njegovu temu, umesto da otvaram novu.
Elem, moja trenutna situacija je dosta slična njegovoj: Visina 190cm, težina se kreće oko 83-84kg, gazim petu deceniju, fizička sprema mislim na vrlo solidnom nivou za moje godine (3-4x nedeljno bicikliranje/plivanje/teretana, ponekad planinarenje). Nekih 30-tak dana u zbiru na snegu u zadnjih 4 godine, uključujući tu i 2x5 dana ski-škole. Plave staze mi polako postaju dosadne, crvene mi počinju bivati taman po meri, na crne zasad skoro da ne zalazim. Max. brzine mi se kreću do 45km/h, srednje brzine oko 25km/h. Nameravam da nastavim da skijam praktično isključivo na stazi, gledaću da povećam broj dana na snegu bar na 15 godišnje. Primarni cilj mi je unapređivanje tehnike, brzina je u drugom planu, tj. mnogo više uživam u skijanju sa dosta kratkih zaokreta, nego u nekom jurcanju sa širokim zaokretima (tj. pre "slalomski" nego "veleslalomski" stil, ako uopšte smem tako da se izrazim o ovome što pokušavam da radim).
Dosad sam rentirao i skije i cipele, iskreno nemam pojma šta sam dobijao, uglavnom bude "aha, skije su ti do nosa, cipele su za broj noge 45, to ce ti biti ok, ajde plati pa nosi". Pošto je uvek bila najjeftinija opcija opreme, sigurno su bili krševi, ali sam razmišljao ono što se kaže "prema svecu i tropar". Ove zime mi se međutim prvi put učinilo da me oprema koči, tj. da bih možda bolje skijao sa boljom opremom. Pošto smo se porodično svi zaljubili u skijanje, a i volimo da putujemo na lepa mesta, biće zimovanja min. 7 dana u nekom zaista dobrom ski centru, plus neki produženi vikendi u okruženju, tu mislim pre svega na Sloveniju. Pa mi se onda čini da ima smisla da uložim nešto i u opremu, koja nije ni toliko skupa u odnosu na ostale troškove. Zato je ideja da što pre kupim cipele, tu sam dosta čitao i mislim da imam jasnu ideju šta treba da uzmem (ali opet svakako ću gledati da to bude kod nekog dobrog fitera, kako bi se izbegla svaka mogućnost za grešku). Skije nameravam rentirati još neko vreme, ali nije problem da platim više za rentu nekih kvalitetnijih skija. Međutim, ne znam kakve skije da tražim u renti, i to je i moje pitanje ovde.
Čitao sam dosta i o skijama, međutim tu mi nekako izgleda komplikovanija situacija u odnosu na cipele. Video sam u ovoj temi, kao i u glavnoj temi o kupovini skija, dosta preporuka, ali isključivo konkretnih modela, međutim teško da mogu da očekujem da u renti dobijem tako baš neki tačan model. Zato bih bio zahvalan za savete u vezi tipa skija, generalno, za eto nekog da kažem možda osrednjeg skijaša, sa ambicijom da napreduje. Jasno je da bi to trebale biti skije sa "camber" profilom, ali - kakvi detalji? Koja širina, da li manja ili veća? Koja dužina (imam utisak da je kod skija koje sam dobijao do sada najveći problem što mi repovi nekako ne prate zaokret, verovatno je ustvari do nedovoljno dobre tehnike, ali imam utisak kao da bi to bolje izgledalo sa kraćim skijama, međutim sa druge strane bojim se da to pak ne zacementira probleme koje možda imam sa tehnikom)? Da li ići na veći ili manji "front rocker" (i da li "back rocker" ima ikakvog uticaja)? Itd. - eto, nadam se da nisam smorio dugačkim postom, bio bih stvarno zahvalan za svaki savet od onih koji su iskusniji.