Moram prvo da se izvinim nedužnim posjetiocima foruma koje sve ovo ne zanima. Ispadoše ljudi kolateralna šteta.

Citirati Originalno postavljeno od niipheus Pogledati poruku
Ako vec masina pravi toliku silu da bi skidala materijal, a sa manjom silom bi se usekla, zasto onda skija bolje drzi sa vecim pritiskanjem, a sa manjim proklizava?
Hoćeš reći da u istim uslovima brzine kretanja, težine skijaša, radijusa zavoja i bočnog nagiba sila pritiska na rubnike može biti nekad manja, a nekad veća? U stvari, može, ali na kratko i to samo aktivnim radom tijela skijaša (poveća se kad skijaš krene da ispravlja tijelo, a zatim se smanji dok se skijaš spušta u niži stav). Nekada se to zvalo opterećenje i rasterećenje skije u zavoju. Pritisak rubnika na snijeg je nekad veći, a nekad manji, ali to zavisi od varijacija pobrojana 4 parametra (brzina, težina, zavoj, nagib).

...naravno da se sve posmatra u ravni normalnoj na kretanje skije, ali sam pomenuo njihova kretanja iz prostog razloga sto alat na strugu skida materijal u pravcu normalnom na njegovo bocno pomeranje (smer kretanja skija), dok rub skije proseca povrsinu kao kuhinjski noz koji sece nesto. To i jeste kljucna razlika ove dve situacije.
Samo malo. Zanemari posmak, tj. bočno pomjeranje noža. Ono je kod struganja (tokarenja) znatno, jer je obim predmeta koji se obrađuje malen pa nož mora brzo ići u stranu. Posmatraj blanjalicu (rendisaljku): https://www.youtube.com/watch?v=NP-yF3HAQRU. Rezni nož putuje horizontalno pravolinijski nekoliko metara i skida sloj metala. Onda se podiže, vraća, pomjera u stranu (posmak) i ponovo reže. Ovdje posmatramo samo reznu oštricu, pa je malo teže zamisliti skiju u svemu ovom. Skija bi bila duž rezne oštrice i to horizontalni dio oštrice, ne bočni.

Noz pritiskamo odozgo da bi usao u hleb (sneg), alatu na strugu pruzamo podrsku normalno na to kako bi skidao materijal bez usecanja.
Kod noža su i grudni i leđni ugao boli glava veliki (zbir im je blizu 90), pa je to poseban slučaj rezanja. Slažem se da nije relevantan za priču o rubnicima, ali ni za priču o obradi metala rezanjem. Za ovu priču bih trebao tražiti fotografiju Teda Ligety-a u zavoju gdje on "leži" u zavoju i dupetom dodiruje snijeg. Rubnici u toj situaciji su u identičnom položaju kao i alat pri obradi metala.

On ne kaze da se usecanje postize dodatnim naginjanjem u kolenima, vec uvodjenjem obrtnog momenta u stopalu, odnosno njegovom rotacijom. Odatle dolazi bocna sila koja pomaze da se rub usece u povrsinu. Mislim da je cela njegova prezentacija usmerena ka tome da se ova sila koja dolazi sa potkolenice i zasluzna je za pritiskanje skije "pomeri" sa sredine skije ka ostrici ruba i to uspeva da uradi uvodjenjem rotacije stopala (bocna sila). Zbog toga i smatram da se ne moze sve tumaciti relativno sa reznim alatom.
Ovo mi je nejasno. Rotira stopalo u pancerici lijevo-desno da težište kontaktne površine stopala prebavi lijevo-desno? Ili rotira potkoljenicu oko vertikalne ose da vrhove skija jače uvede u zavoj? Ili nešto treće? Obrtni moment je sila puta krak. Ne znam o kojoj sili govorimo, a bogami ni koji krak je u pitanju.

Sad imam jedno pitanje za vas koje mi je upravo palo na pamet. Da li je moguce da je taj obrtni moment upravo razlog zasto skije uzeg struka drze bolje na ledu od skija sirokog struka, odnosno da zbog vece poluge (siri struk) ne mozemo da utisnemo rub istom silom?
Skije namijenjene za led (tj. takmičarske skije) su pored torzione čvrstoće, tvrde i na savijanje što za skije za mekanu podlogu nije dobro. Ta tvrdoća na savijanje doprinosi da rubnici hvataju na većoj dužini skije. Široke skije se prave za mekanu podlogu gdje hvatanje rubnika nije toliko bitno.

Citirati Originalno postavljeno od snowglisser Pogledati poruku
Cekaj malo, stekane.
Citajuci ovo sto si sad napisao u svom najnovijem postu, to je u totalnoj suprotnosti s tvojim prvobitnim stavom!
Ne znam od kud ti taj zaključak?

Citirati Originalno postavljeno od snowglisser Pogledati poruku
Iz prilozenog videa se vidi da itekako ima (sto je od pocetka bio moj stav).
Ja ne vidim. Čovjek je nacrtao strelicu i rekao da bi tu silu nekako trebalo proizvesti.