@ Gliser

Nacrtao ga u paintu, nemam na ovom racunaru nista ozbiljnije za crtanje. Kazem "za koju ti kazes" jer ta sila ne deluje na bocnu stranu u sustini. Ta sila zajedno sa crvenom silom, daje ovu rezultujucu koja deluje u pravcu u kom deluje (prikazano na crtezu). Ona nema nikakav pritisak na bocnu stranu i to se moze videti sa crteza. Moras uzeti u obzir i to da je na crtezu to predstavljeno tako da se sve lepo vidi, dok u stvarnosti ova zelena sila je daleko manja u odnosu na crvenu.

Slazem se sa tobom oko svega osim tog dela za pritiskanje bocne strane ruba, i to sam valjda sad i pojasnio.

@Stekan

Moram da se osvrnem na tvoj pasus o alatu. Ako vec masina pravi toliku silu da bi skidala materijal, a sa manjom silom bi se usekla, zasto onda skija bolje drzi sa vecim pritiskanjem, a sa manjim proklizava? Mislim da ti je analogija dobra, a opet i nije. Sve te razumem sta hoces reci, ali i dalje mislim da se ne mogu posmatrati potpuno isto ove dve situacije. Takodje, naravno da se sve posmatra u ravni normalnoj na kretanje skije, ali sam pomenuo njihova kretanja iz prostog razloga sto alat na strugu skida materijal u pravcu normalnom na njegovo bocno pomeranje (smer kretanja skija), dok rub skije proseca povrsinu kao kuhinjski noz koji sece nesto. To i jeste kljucna razlika ove dve situacije. Noz pritiskamo odozgo da bi usao u hleb (sneg), alatu na strugu pruzamo podrsku normalno na to kako bi skidao materijal bez usecanja.

Ne slazem se da sila ne postoji. On ne kaze da se usecanje postize dodatnim naginjanjem u kolenima, vec uvodjenjem obrtnog momenta u stopalu, odnosno njegovom rotacijom. Odatle dolazi bocna sila koja pomaze da se rub usece u povrsinu. Mislim da je cela njegova prezentacija usmerena ka tome da se ova sila koja dolazi sa potkolenice i zasluzna je za pritiskanje skije "pomeri" sa sredine skije ka ostrici ruba i to uspeva da uradi uvodjenjem rotacije stopala (bocna sila). Zbog toga i smatram da se ne moze sve tumaciti relativno sa reznim alatom.

Sad imam jedno pitanje za vas koje mi je upravo palo na pamet. Da li je moguce da je taj obrtni moment upravo razlog zasto skije uzeg struka drze bolje na ledu od skija sirokog struka, odnosno da zbog vece poluge (siri struk) ne mozemo da utisnemo rub istom silom?