Citirati Originalno postavljeno od Zuba1970 Pogledati poruku
Da li za šetanje po planini kad je sunčano mogu da koristim Uvex naočare za vožnju biciklom? Ne skijam se pa mi ne trebaju ski naočare. A planiram tek da kupim naočare za cunce.
Najpre da odgovorim @Zubi1970, posto vidim da jos niko nije:

Ne znam koji model imas, ali trebalo bi da mozes da ih koristis. Kao sto smo vec pisali, najvazniji kriterijum koje naocari za sunce moraju da zadovolje je zastita od UV zraka. U EU je ilegalno prodavati cvike bez UV filtera, pa svi modeli njihovih proizvodjaca zadovoljavaju ovaj standard. Vazno je samo da su prave, a ne kopija, u kom slucaju ne mozes znati da li zadovoljavaju EU standarde.

Ima jos jedna vazna stavka, doduse: posto ces ih koristiti na planini i po jakom suncu, preporucio bih ti da budu minimum kategorija 3 (kategorije se dele na skali od 0 - 4 po tome koliko svetla propustaju).

0 je od 100% - 80% (dakle potpuno prozirno staklo)
1 je od 80% - 43%
2 je od 43% - 18%
3 je od 18% - 8%
4 je od 8% - 3%

Istrazi sam malo o ovome, da se ja sada ovde ne bih previse rasplinuo.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@ bezbi:

Druze, nemas pojma koliko mi je krivo jer vidim da si (izgleda mi konkretno moje) pisanje shvatio kao poredjenje cvika koje si kupio i originala. A ja to niti sam igde uradio, niti mi je bila namera.

Najmanje od svega sam hteo da omalovazim tvoje cvike jer su kostale $20, stvarno nisam u tom fazonu. Ako jos jednom procitas moju prepisku s @Wladom, videces da smo obojica napisali da je moguce kupiti sasvim pristojne cvike po jeftinijoj ceni, ukoliko si siguran da zadovoljavaju odredjene standarde.

Na zalost (i to je samo moje misljenje!), bojim se da ovaj kanal kroz koji si ti nabavio svoje, ne garantuje zadovoljavanje tih osnovnih standarda. To ne znaci da oni nisu zadovoljeni; samo da ne mozemo da budemo sigurni da jesu (a ulog su tvoje oci).

Kao sto @plageton rece, nemam pojma sta je Machpail brend (nikad cuo). Ali da objasnim za "homage". Ovo (u kontekstu kopiranja) ne znaci apsolutno nista.
Homage je francuska rec koju su usvojili Englezi i znaci *odati nekome pocast*.
Proizvodjaci je cesto koriste u marketinške svrhe, kada hoce da izbace neku ogranicenu seriju itd.
Atomic Redster Marcel Hirscher SL je dobar primer - ova skija je izbacena kao homage (izgovara se "omaž") Marselu. U njegovu cast.

Dakle, ne moze kineski proizvodjac da izbaci "homage" Oakley Airbrake :rooleyes:
To je samo lukavo izbegavanje reci "kopija"

Jos jednom da naglasim: niti mi je bila namera da omalovazim jeftin proizvod (svako kupuje ono sto moze), niti da ga uporedim s originalom.
Namera mi je bila iskljucivo dobronamerna! Ovaj forum verovatno cita dosta ljudi koji ne ucestvuje u diskusijama, vec dodju ovde po savet, procitaju i odu. Vazno je da znaju da postoje izvesni rizici asocirani sa kupovinom robe ciji izvor i standarde proizvodnje ne mogu da provere.

Druga je stvar preporuciti nekome pancericu, jaknu ili skiju - duzu, kracu, siru, uzu, tvrdju, meksu - nema veze, zamenice je sledecom prilikom, bez posledica.

Ovo sto se nazalost desilo @sinishi je vrlo ilustrativan primer sta se moze desiti kada se reskira. Jednostavno, sa zdravljem nema igranja i radi ustede od €50, ne vredi raditi nesto sto *moze* dovesti do njegovog trajnog ostecenja.

A sada, da zavrsim u malo veselijem tonu: drago mi je da si konacno nabavio cvike u kojima mozes slobodno da dises, daj Boze da se ispostavi da su i sociva dobrog kvaliteta i da se naskijas i nauzivas u njima!
Ziv bio, u zdravlju ih nosio i nema ljutis!