Aaaa, na to si mislio

Kratka verzija: Julbo Zebra Light *ili* Julbo Zebra. (Za duzu verziju procitaj sledeci tekst):

Pa ovako,, ja sam ih probao bas mnogo, i to kupovao. Znaci ne samo izneo iz trgovine na minut, dva, vec sam ih probavao u stvarnim uslovima, pa ako nisu zadovoljila - prodavao na ebay-u, ili poklanjao prijateljima.
Jos nisam naisao na socivo koje moze potpuno da zadovolji u svim uslovima. Takvo socivo (bas kao i univerzalna skija) jednostavno ne postoji.

Pogledaj dijagram koji sam okacio na prethodnoj strani. Ova dva Julbo sociva (Zebra i Zebra Light), bukvalno su "all mountain skija" u svetu sociva. Ako ti oci nisu toliko osetljive na jako svetlo (meni nisu), onda definitivno Zebra Light. Ako jesu, onda Zebra.
Ja za skijanje kad ocekujem promenljive uslove (decembar, januar i februar) koristim Zebra Light. U maru i aprilu, uglavnom Zebra.

Ako trazis samo 1 socivo, na tvom mestu bih probao ovu Zebru Light, ako ti se negde pruzi sansa. Ja ih na primer i u aprilu nosim u VT bez problema. Neki kazu da im nije dovoljno tamno po bas najjacem suncu.
Vecina ljudi nije ni svesna da renomirani proizvodjaci, kao npr Oakley, uopste i ne proizvode sociva kategorije 4, maksimalna im je 3. Zbog toga Julbo i jeste zakon - ljudima su koreni u optici za alpinizam.

Zebra, pak, je dovoljno dobra svuda, ali je ipak pretamna ako je jako belilo ili mecava.
Oba su fotohromatska, i vrlo brzo reaguju - ako se dobro secam, oko 20 sekundi od minimum do maksimum. Mnogo brze nego sto se covek moze zaustaviti, prekopati ranac, naci socivo i zameniti ga.

Ja sam se smorio vise od cvika sa 2 sociva, pa ih onda treba menjati - znas i sam da, ako su promenljivi uslovi, mogu iziskivati menjanje svakih 10 min. Fotohromatska sociva su zakon. Bar za mene.
Ali ako covek zeli da bude bas 100%;siguran da ce naci sociva koje ce mu odgovaratu u *svim* uslovima, nema mu druge nego kupiti cvike s 2 izmenljiva sociva. A vrlo je moguce je da ce biti potrebno kupiti i trece.
I onda ih treba menjati.... (smor).