Pa reci onda, to je bila namera mog posta :D, nemo' da ga kriješ ki zmija noge ;). Nećemo mi o'ma da šaljemo 35 autobusa ako otkriješ skijalište :sm021:
Pogled za štampanje
Pa reci onda, to je bila namera mog posta :D, nemo' da ga kriješ ki zmija noge ;). Nećemo mi o'ma da šaljemo 35 autobusa ako otkriješ skijalište :sm021:
Evo ja da pogadjam, da nije jedno malo mjesto u dolini Tarentaise? :D
Sveta Vera?
iliti sainte Foy?
4 žice.
A sad je jasnije, pricas o nocnom zivotu...pa dobro to je Tirol, tamo je vjerovatno svjetski top10 sto se apres-ski tice;
skoro sva ostala mjesta koja si pomenuo su u Svajcarskoj, a to bas i nije zemlja za tu vrstu publike, tako da se u tome sigurno ne mogu porediti sa Ischglom (mozda st. moritz ali i to je opet totalno druga vrsta apres-skijasa od onih koji dolaze u Tirol).
ps
Neki ce se pak zakleti da je St.Anton definitivni no.1 i sto se apres-ski i sto se skijanja tice. ;)
Bordao sam i u St.Antonu jer je nekih 30 min od Ischgla. St.Anton kao skijalište je stvarno nevjerovatno, ali kada se uzme u obzir sve, skijanje, provod, klopa, hotelska usluga itd. meni je Ischgl bolji.
naravi razliku izmedju nocnog zivota i skijanja
1 skijanje
2 nocni zivot
kod trebe je obratno
i Soelden i Zilertal i Leh su bolji za skijanje
Citam ove komentare pa da i ja nesto dodam.Bio sam prosle godine u aprilu u Ischglu i stvarno je raj na zemlji za skijanje.Stvarno je to centar medju boljima na planeti a neki kazu i najbolji.To su dva skijalista spojena Ischgl i Samnau(svajcarska)Na vrhu je granica i prelazi se u Swiss.Sve je stvarno super pa i cene.Ja sam odseo u hotelu Garni Subretta(preko puta je nocni klub Paca)cena nocenja u dvokrevetnoj sobi 90evr po osobi sa doruckom:)Strasno cene su uzas.Imao sam kod sebe 350evr i besplatan prevoz ali sam morao da posetim bankomat i uzmem jos 350 jer nije bilo dovoljno.To za 4 dana skijanja pa onda dobro razmislite.Ischgl je stvarno super za provod ali za ljude sa dubljim dzepom.Apre ski je super a onda se odlazi na odmor oko 20.00 h pa onda oko 24.00 ide se dalje i u nedogled.Sutradan se treznis na stazi i ljudi su u pola pijanom stanju.Ja sam tako zaradio lepe opekotine jer se nisam dobro zastitio tako da kada sam dosao kuci bio sam lepo ispecen:)Ischgl je pun mladih malo je starije klijentele.Masa ide da se lepo provede.Mene su prijatelji poveli na foru to je zimska Majorka i stvarno je tako jer sam i Balaman preziveo a ovo je slicno.Jeftino skijanje tamo ne postoji.Ko ima para treba to videti i doziveti a svima koji misle da tamo mogu i jeftino proci slobodno zaboravite Ischgl.To kazem jer sam bio u Lechu,Soldenu,Seefeldu,Montafonu,laternstalu,olimp iskoj regiji(insbruk)st.antonu(isto skup)itd ali kao Ischgl niko nije tako papren sa cenama osim st.moritza:))))))))))))
Evo rossignol je objasnio malo bolje.
Ne postoji samo noćni život, nego je noćni život toliko urban da se ponekad ne daje bitnost skijalištu kao skijalištu, a skijališre je extra. Problem je u tome što je u blizini St.Anton, pa ga mnogi porede sa njim, a kao što svi vrlo dobro znamo, St.Anton je skijalište za čistu desetku, ali nema noćni život dok Ischgl ima. Kada se sve sabere i oduzme za mene je Ischgl No.1, a ko želi da me demantuje, neka ga prvo posjeti, pa onda neka daje svoje mišljenje.
To su neki maldi sto ih zovu trendy, yuppie i fancy, to nisu oni isti mladi sto coporativno idu u 3 Doline i Tignes.
Za Majorku si mi uzeo rijec iz usta; Bas pomislih da kazem da na sinjem mediteranu ima 101 mjesto vrijednije posjete od 'Narodne Majorke'.
Ischgl u kome nisam bio (a niti planiram) je 'Ibiza u Alpima'. Neki ce se zakleti da je Ibiza nr1 na Mediteranu, ja cu pronaci barem 10 drugih mjesta na sinjem moru koja su meni broj jedan. Mozemo do sutra o ukusima.
Nemam nista protiv da ISchgl bude nr1 u ski univerzumu, samo slazem se sa Brankom iz Tirola da u ovom izboru za hit evrovizije treba uzeti u obzir da se radi o razlicitm vidovima zimskog turizma; 'kvalitet samog skijanja i kvalitet apres-ski su dvije razlicite stvari. Jahorina fino kaze st.anton po njemu ima bolje staze, ali je njemu bitno da ima i apre ski, pa mu je to nr.1.
Ako pogledas prosjecan ski-atlas; sljedeci kriterijumi odredjuju kvalitet skijalista: 1.autenticnost samog centra 2. kvalitet staza 3. atraktivnost i raznovrsnost staza 4. offpiste mogucnosti 5 apres-ski 6 ski ski in ski out mogucnosti...i jos po neki koji se vise ne mogu sjetiti. Ovo je naravno slucajan redosljed i ne znaci da autenticnost dolazi na prvo mjesto, a apres ski na peto.
Pitanje je samo na sta ljudi bacaju teziste. Neko ce radije u Lech zbog ambijenta, luxuza i mira (a mozda i zato jer tamo dolazi jordanski kralj, holandska kraljica i drugi skijasi plave krvi.
Neko ce u ischgl jer je tamo ko na Ibizi ljeti. moze i Paris H da se zakaci, onako usput.
Neko ce opet naj radije u la grave ili andermatt jer tamo odvaljuje od freeride skijanja....a 'freeride Shvedjanke' za razliku od Paris H. obicno imaju jaku i oblikovanu nogu :sm011:
Meni npr. offpiste mogucnosti i autenticnost skijalista dolaze na prvo i drugo mjesto, apres ski na 4to ili 5to. U mojim 'bazama podataka' po mojim paremetrima Ischgla nema medju prvih 10. A nigdje nisam reko da Jahorina nije u pravu kad kaze da mu je isti nr.1.
A nemoram da ga prvo posjetim da bi ovdje smijo da vodim diskusiju, ovo je forum. A mozda sam i jako dobro informisan ;-)
Vidim da se bas na forumu ne razumemo najbolje.Kada sam opisao ukratko Ischgl i rekao da je to Majorka u Alpima kada se misli na provod i nocni zivot.Osim Ibize i Majorke(bio na oba ostrva)nigde nema takvih zurki kolicinski i po kvalitetu.Ali tema nije zurke i more:)))))Mogu samo da dodam da nisam odusevljen Ischglom (cene)ali sve ostalo od pokretnih traka koje vuku skijase do liftova pa samih liftova koji su jako brzi zatvoreni i grejacima sedista sve na vrhunskom nivou.A staze kao aerodromske piste.Samo mesto nije nesto lepo kao St.Anton ali staze kazu svi daleko bolje.Zato i dobija tako visoku ocenu od mnogih.Ovoga vikenda sam u St.Antonu jedva cekam petak:)caos
Slažem se sa Sapa, nismo svi isti, nemamo svi isti ukus, i jedno je skijaš, a drugo je border.
Ponavljam, na stranu provod i sve ostalo, skijalište je vrhunsko.
Nešto si pobrkao, mislio si na skijalište, a ne na mjesto? Meni je 100 x ljepši Ischgl of St.Antona.
Majorka? Ischgl=Rio de Janeiro :sm019:
Evo da nam skratim muke http://www.skijanje.rs/forum/showthr...3450#post43450
Wirtual skijasa kolko hoces. Tema sa 9500pregleda i 95 replika, a samo 2 coveka bila tamo. A bas me zanima necije objektivno misljenje-Sapa daje objektivne recenzije, ali izgleda nije bio tamo.
meni je Soelden i dalje bolji gledas li tv danas izmisljeno
nije ni za nocni zivot #1 to je vec godinama saalbach
ima raiting skijalista za austriji
ischlg je poznat po turizmu nemaca i holandjana a sto se tice staza je daleko iza reiteralm, planai, schladming i haus
reiteralmje je vec otvorio sezonu. svih 660 topova za sneg rade 24h i to od 15tog.
ako je u tom ischgl-u stvarno tako kako opisuje ovaj urbani lik (fashion police, Paris Hilton...) ja stvarno nemam zelju da odem tamo ikad. Ne da ne volim takve snobove vec (kao sto kaze Balasevic) prosto ih se gadim.
..sa otvaranja sezone.. 60 cm snega, sve upeglano, brdo ljudi, odlicno skijanje, zezanje onako - mnogo pijanih klinaca i pijanih polovnjaca na ulicama posle 17h..
ta tu imaju stalno dve strane.
iscgl koncept je da imaju poznate ljude. i zbog njih dolaze drugi gosti.
mislim da je to ok, a kome se nesvidja, austrija ima 280 skijackih centara, a imaju italija, swajcarska i francuska, tako da je izbor veliki.
u krajnjem slucaju kopaonik je isto centar sveta
Po preporuci prijatelja - bili sin i ja od 24.12. do 02.01. Doduse samo smo skijali a spavali u jednom susednom selencetu. Elem, sve u vezi skijanja je veoma dobro, izbor staza je ogroman, dobro su sredjene (ali ne bas kao u Gerltzenu). Parada najnovije Bogner kolekcije, kaciga sa cirkonima, ski jakni sa "pelcovima", sminkera i preskupih dzipova sa tablicama ex-zemalja ex-warsavskog pakta. Ne znam kakav je nocni zivot, mada ne znam ni kakav je dnevni niti me je zanimalo. Kako smo skijali kazace nadam se fotke.
I jos nekoliko fotkica... Koliko je ima godina? 4 i pola prsta...
Hahaha svaka cast,mali je munja :)
adresa je hausaida@lpd.at pa javi se
sneg je super a i sunca ima dovoljno
zmaj mali!!! ne znam jel ischgl nr1 al ovaj tvoj david je to definitvno u svojoj kategoriji.
Malo i mog doprinosa ovoj temi. Od 14.01.2012 do 21.01.2012 sam sa devojkom bio u ovom skijalistu. Prva cetiri dana vreme prelepo, sunce, a hladno, staze jako dobre sredjene. Peti dan je vec krenulo nevreme, duvao je jak vetar i poceo je sneg/kisa. Moglo je da se skija jako dobro na stazama koje su malo nize. Sestog dana se vreme jos vise pokvarilo, duvao je vetar, od snega se nista nije videlo, staze su bile u katastrofalnom stanju (domacini se nisu bas nesto ni potrudili da to izgleda koliko toliko bolje).
Skijaliste jako, jako dobro i moderno. Vidi se da se planski ulaze, da se sredjuje infrastruktura. Guzve na stazama i bude ponekad, na zicama ni malo, osim na jednoj od gondola koje vode iz cetra gradica.
Mislim da su cene uobicajene, mozda malo vise. Na stazama pizze od 11 do 20eur, paste oko 10, pivo oko 3.5 malo i 4.5 veliko toceno, soft drinks oko 4eur. Slicne cene i u samom gradicu. Ozbiljan obrok (meso, salate) u gradicu za dvoje je oko 60eur.
Nisam isao zbog provoda, ali sam imao priliku da vidim kako to otprilike izgleda. Gomile mladih, modernih, evropljana posle skijanja se opija do jedno 20h, toliko da posle nisu u stanju da dodju do svojih apartmana (padaju unaokolo sa svojim skijama). Atmosfera u tim pubovima, koliko sam spolja mogao da vidim, mada sam u jednom od njih proverao par minuta, za mene totalno odbojna, bahato ponasanje, dranje, sve smrdi na prosuti alkohol i znoj. Za mene tako ne izgleda dobar provod, ali ok. Provod u kasnijim vecernjim satima sam propustio jer mi je san bio drazi.
Sve u svemu, skijaliste jako dobro, ali daleko od najboljeg u Evropi.
Vratio sam se sa mini turneje po Tirolu i Voralberg skijalistima, obišli smo Sillian, Ischgl, St Anton + Stuben, Zurs, Pitztal glečer i Solden. O svakom ću pisati na odgovarajućoj temi na forumu.
Ischgl + Samnaun: vrlo ozbiljno skijalište u koje je uloženo preko 211 miliona evra u proteklih 10ak godina. Staze za svakoga. Iz gondola (ima ih ukupno 3 koje idu iz mesta) se dolazi na Idalpe plato, u koga se uliva 10ak staza, pretezno plavih i crvenih. Tu je ujedno najveća gužva i treba biti u pola 9 na gondoli i te staze skijati do nekih 10:30h. Inače su guzve od 10.30 od 12.30. Posle masa sedi po kafanama. Strmiji deo skijališta je na zapadnoj strani (kada gledate ski mapu – desno). Tu su crne 14a i 14b koje na određenim delovima prelaze 70% nagiba. Takodje su tu staze 20-21 koje su severno orijentisane i ceo dan drže. Na kraju je odlična crna 35 i najdalje 40 i 41. Staže su savršeno upeglane, široke, sa moćnom infrastrukturom. Odlično su povezane, tako da nema tabananja. Na kraju dana se moze vratiti gondolama u mesto ili čuvenom eleven stazom – 11km sa vrha do samog mesta. Samo mesto je vrlo simpatično, ima dosta mogućnosti za apres ski., radnjica, restorana... Cene pića su nešto više od recimo Koruške npr 0.5l pivo je 3.8-4.2e, a u centru ima jedna picerija koja ima happy hour za paste i pizze. Od 16h-18h su porcije 6e, a inače su između 8-10e. Sve u svemu, ništa spektakularno skupo kao što se može čuti od ljudi. Na forumima sam čitao da je Ischgl pun kiča u vidu tigrastih jakni sa krznima, kacigama sa cirkonima i Bogner jaknama. Ne mogu reći da toga nema, ali procenat tih “skijasa/bordera” je neprimetan. Niti sam posle skijanja viđao pijanu rulju koja se valjda po ulicama. Budalaštine. Ajmo nazad na skijanje...Odmah iza Ischgla (na jug) se nalazi Samnaun (CH), koji se sa Ischglom povezan sa duty free stazom kao i direktno nekim crvenim stazama (mislim da je br 70). Na prelazu se nalazi kontejner-kućica u kojoj je carinik. Prisustvovao sam kada je carinik izašao iz kućice i iscimao jednog Nemca od 60ak godina da mu pokaze šta je u rancu. Čuo sam i priče nekih naših ljudi da je bilo i pokazivanja pasoša.
Samnaun je fino skijalište u obliku tepsije, koje valja ujutru voziti jer mahom su staze južno orijentisane i ako je toplo staze popuštaju već oko podne.Staze su uglavnom crvene i plave. Zicare su uglavnom, kao i na Ishglu, 4-sedi, 6-sedi i 8-sedi. Ako dolazite iz Ischgla preko duty free run-a (staza 80) dolazite do gondole na sprat, gornji sprat je panorama fazon sa sedenjem. Gondola vas iz mestašca penje na skijalište.
Što se tiče vremena, prvi dan je bio užas: mećava, vetar, magla, staze u kriminalnom stanju. Sneg je stao oko 5. Naredni dani su bili prelepi, staze sređene na najvišem nivou.
Rossignol 8s,
Svaka čast na zavidnoj mini turneji a pogotovo na reportaži o Ischgl-u. :)
Fotke su ti prva liga, jedva čekam da i sam okusim tu lepotu. :D
Ja palim 19. januara, kad se vratim biće reportaža i nove fotke. ;)
@Mikele
obavezno napisi detalajn report o Arlberg regiji, ja sam se nameracio za tu destinaciju za sledecu sezonu, evo sutra krece nas 15 za Solden:yay::ski:
ups...greska, mislio sam da napises report o Ischgl-u
@SnowBeliver
Biće reportaža sigurno krajem januara, a što se tiče Arlberg regije, to tek sledeće godine ;) Imam u planu Lech, samo što ću to morati mnogo ranije da rezervišem. Neverovatno kako se brzo popuni smeštaj tamo. Zvao sam u oktobru i bilo je mesta samo u periodu kraj marta-početak aprila.
Lep provod u Solden-u ;) taj ski centar je i meni na listi must see, nadam se da će uskoro biti neka nova reportaža :D
Gde si rezervisao smeštaj? Ja idem 2. februara u Landeck koji je nekih 30ak km od išgle i planiram bar 4 od 7 dana tamo.
Retko ko ovde na forumu piše gde je uzeo smeštaj i koliko košta, čast izuzecima svi to preskoče/"kriju" ko zmija noge ;). Gde si ti rezervisao? Ne mislim na "selo" nego konkretan smeštaj :)