Jel magne-traction toliko egzoticna stvar? Zar to ne postoji i na skijama?
Pogled za štampanje
Jel magne-traction toliko egzoticna stvar? Zar to ne postoji i na skijama?
jel moze neko da preporuci servis na kopu koji korektno odradjuje ostrenje kantni? ostrim stalno u brzecu kod juniora pa bih probao jos kod nekog, ne zato sto nisam zadovoljan, nego cisto da vidim ima li razlike...
hvala.
Kada je marsi već spomenuo servis kod Juniora, da podelim iskustvo. Pre jedno dva meseca je prijatelj krpio skiju baš u tom servisu (ona mala kućica pored Juniora), bio sam sa njim. Zagrebao je skiju uz samu kantnu u dužini od jedno 3, širini 0,3-0,4 cm a u dubinu je oštećenje došlo do metala (rekao bih da je to unutrašnji deo kantne koja je profilisana tako da jedan deo ulazi ispod klizne ploče da bi se čvršće držala).
Lik je samo nakapao polietilen bez da je prethodno obradio oštećenje. Nije ga očistio od evenutalne prljavštine, nije obradio ivice oštećenja kako bi polietilen bolje držao, ma ništa nije uradio i naravno zakrpa je otpala posle par dana. Nisam hteo da se mešam da se ne bi majstor drndao i još lošije odradio posao. Nije da se razumem i da imam iskustva ali ono malo što znam i zdrav razum govore da to ne treba tako. Ali kao što rekoh nisam hteo da dođem u situaciju da majstor kaže "ako znaš bolje ti uradi sam".
Igrom slučaja dok je "majstor" radio dolazi još jedan lik, takođe sa oštećenjem klizne površine. Kaže majstor čoveku da su mu skije izuzetno tupe i da im treba i oštrenje, na šta čovek odgovara kako ih je ranije oštrio (na nekom drugom mestu) i da nije bio zadovoljan. Eee ali tu je iskusni majstor doskočio sa objašnjenjem da je to sigurno zbog toga što mu nisu zatupili vrhove i krajeve. Kaže on da se to tako radi ali mnoge servisere mrzi da se time zavitlavaju, ćutim ja opet i gledam kako će čoveku čistokrvne karving skije posle oštrenja da zatupi.
Srdačno ne preporučujem taj servis.
Kakva su iskustva sa ovim "Ski Express" servisom za 5 evra koji se nude na stranim skijalištima? Konkretno, idem sutra u Nasfeld pa me interesuje da li je neko koristio baš tamo ili negde drugde sličan?
Šta podrazumeva, samo oštrenje ili i voskiranje?
Koristio sam taj 5min servis za 5eur u Nassfeldu, skroz je OK, podrazumeva oštrenje i mazanje - to 5min je maks ako ima još ljudi - inače traje 2 min ;). Oni samo "ćušnu" skiju u mašinu i ona ti sve to auto prožvaka... Zgodno je iz prostog razloga zato što ako nisi zadovoljan skijama na stazi - svratiš (ja sam bio u onom na vrhu gondole) odradiš to za 2-5min i cepaš dalje - ne moraš ni piće da popiješ - i sugurno će ti biti bolje nego pre servisa :D. Pored tog express servisa ima i drugih, sa reparacijom podloge itd. oko 15eura.
I ja sam tamo servisirao skije i OK je. Očas gotovo. Mada... dobro su bile naoštrene ali je vosak brzo spao... ali sam to i očekivao.
Konkretno - taj servis u Nassfeld-u (na vrhu Millenium express gondole) je odlican.
Mali servis je voskiranje i ostrenje kantni. Masiniski. Gotovo za 5min (dok posetis wc ili proversi ski line;)). Inace, cena je od ove godine nesto visa - 7 eur.
Full servis je 17 eur i podrazumeva i reparaciju. Nisam probao.
Brzi servis tamo radim na pocetku i na kraju ski ture od 6-7 ski dana.
@wlad, milos 011, sev
Imao sam 6 dana skijanja na novim skijama u 28 dana ove godine, koje su pre toga sređene, pa planiram da nakon 2-3 dana vidim kako će se ponašati i odradim taj Ski express.
Hvala na savetima.
P.S. @sev, meni u "specijalnoj ponudi" koju sam dobio od vlasnika apartmana gde idem piše "Special price" za Ski-Pass (186 evra) i Ski express (5 evra) i besplatno čuvanje SAMO skija na stanici gondole i samo 9 evra za ski cipele doplata za 7 dana (a inače je 10 evra).
Pogledaj da li ti je ta brosurica od winter 2010/2011 ili od prosle godine. Obe se jos dele u Nassfeldu, a nova ima ucrtane ski-movie lokacije (super stvar, aktivna od ove zime) i nove cene servisa;). Ta cena od 7eur (ranije 5eur) je kao special-price i vazi uz ski pass.
MAda, moguce je da imas neku promociju.
Manje-vise isto ti je, 2eur ne cini neku razliku. Servis je dosta kvalitetan, a jeftiniji je nego kod nas (+ super je zgodan, jer nema cimanja sa nosenjem skija okolo).
Sve u svemu - uzivaj i lepo se provedi;).
PS: probaj recimo stazu 63 (odmah pored servisa) ili crvenu 70 (uvek zaledjena, malo dalje), pre i posle ostrenja i videces koliko je to dobro potrosenih 7eur;).
Promocija uz smešaj, dobio sam na mail u obliku dodatnih informacija, nemam brošuru. Ta kuća je član KIG udruženja i onda imaš popust za sve živo tamo uz boravišnu kartu koju nosiš sa sobom i pokazuješ. Proveriću u praksi ;)
:ok:
Thanks for tips and wishes :ski:
Jel servisirao ko skije u Strelovom servisu u Beogradu na tom čuvenom Winterstaiger-u?
kud si se vec zaleteo da servisiras :eek:
mislim da ti je dovoljno da kao i ja samo u servisu skines parafin ili cime li su vec premazane skije da ne podlegnu atmosferskim uticajima i samo ih dobro nalijes voskom i ostavis tako nalivene do pred polazak na skijanje, a onda u servisu ti samo sastruzu visak voska i uglacaju i vozi Misko :ski:
To naravno mozes u bilo kom servisu(400 din), nema potrebe da te deru kod Strela.
A kad ih u decembru probamo pre Fra oda cemo videti treba li malo da se naostre kantne:ok:
Ovako mi moje ne deluju bas ostro, kao stare kada sam ostrio i mogao komarcu krilca da secnem ali nekako mi zao da ih odmah ostrim i trosim kantne.
poz
Probao ja kod Strela i super je ispalo.
@Ivan Bgd
Ivanča, nisi valjda mislio da ću nove skije da dam na oštrenje :sm022: Ove moje će da odu samo na voskiranje i to pred skijanje, do tada ih ne pipam. I tokom sezone ću da ih oštrim i radim kompletan servis samo po potrebi, voskiranje je jedino što će biti redovna aktivnost :ski:
@ftj
Kakvi su sa cenama, ako se sećaš? Voskiranje pretpostavljam takođe rade mašinski?
mare mislim da ne 1200 ili 1500 dinara servis, zvao ja skoro i pitao...
mnogo je kume ako je samo za voskiranje
poz
Evo zvao sam, 20 evra sa popustom ski busa, full servis, dakle sve moguće što imaju...
I ja bih rekao da je ručno, ali baš ručno oštrenje možda i najbolja varijanta, ali treba alat i da zna čovek. Po servisima ovde kod nas ne rade ručno nego isto na mašinama samo ne automatizovanim kao što je ovaj Winterstaiger.
Poštena je i cena, mislim da je u ostalim servisima oko 1000 din. sa SkiBus popustom.
Ja sam pre dve godine radio servis u "Strel" servisu.... tada je još bio u BIGZ-ovoj zgradi. Mazanje i oštrenje je bilo 20€.
E sad... ono što je mene zbunilo je to da je momak skiju prvo oštrio ručno pa je onda stvaljao na mašinu. Objasnio mi je da mašina radi podlogu skije i finu završnu obradu kantne. Što se tiče mojih utisaka na skijanju ... nisam primetio razliku tog i običnog oštrenja.
Prošle zime sam oštrio kod Đoleta u Mlatišuminoj i bio sam prezadovoljan. Skijanje je bilo u martu po ledenim pločama i skija je držala ko po šinama.
Novosadjani, gde u Novom Sadu ima dobar servis za skije?
Meni do sada niko nije rucno naostrio kao sto su ostrile masine. :ok:
Ne kazem da je nemoguce, cak sam siguran da rucno moze mnogo bolje da se uradi. Problem je u znanju i pristupu koga manjka.
Drugo zapažanje je da sam mašinski jedino dobro oštrio u AT (na par različitih skijališta) za razliku od ITA & FRA gde je to uvek ispadalo nekako kilavo i kratkotrajno :sm022:
Meni su u Tinju naostrili očajno + sjebali ugao ostrenja.
Dok mi je u servisu u BG majstor rucno naostrio toliko da sam ga psovao kad sam se spustao jer je bilo kao da sam na šinama , a skijam sa proklizavanjem(ono starinski, spojene noge).Svaki zaokret je bio borba da se ne prevrnem.
Sad mu uvek skrecem paznju da slabije ostri i ne visoko prema vrhu skije.
poz
Hajde za Banjalucane pitanje. Osim Shimana, radnje preko puta parka mladen stojanovic (nikada tamo nisam bio) i radnje preko puta borcevog stadiona gde imaju dobri servisi u gradu? Gde nosite svoje skije. Ja vec 10god redovan sam klijent shimana
Ajde iskusniji BL skijaši...
Men's'čini da ti iskusniji ne servisiraju mnogo skije u BL, naročito kad je u pitanju "oštrenje".
Moje skromno iskustvo sa "voskanjem" - mladići iz "Soković sport" bolji rezultat postigli od ostalih koje si naveo!
Ponoviću iz druge teme, radnja preko puta parka MS (piše "Jošo") ima zanimljivu mašinku za test veza. Nije zgoreg povremeno provjeriti stanje istih. Kriza jeste, no kad bi bilo povoljnije, češće bi se to činilo.
Cuo sam neke informacije da ima ljudi u gradu koji rucno ostre skije. Nemaju radnju vec onako u stanu i dosta ljudi kaze da nosi kod njih i kao hvali ih
Dragi forumasi , u svrhu edukacije ovog sektora (ski servisiranje) ali nikako , napominjem nikako u svrhu reklamiranja, posto kod nas u Srbiji postoji jako puno itekako kvalitetnih servisa,mozemo jednu nedelju prikazati, za aktivne forumase sta sve podrazumeva servisiranje skija.Zbog opasnosti od mogucih vrlo opasnih povreda sam zabranio pre 4 godine prisustvo stranaka u radionici jer umalo nisam ostao bez palca i iste te godine me je katapultiran bord iz masine udario u ledja (u oba slucaja je bilo zapitkivanje stranaka i tzv vrzmanje oko sektora rada masina i usled umora jednostavno popusti koncetracija servisera(u oba slucaja nije ostecen board-skija :) ).Voleo bih da vidite sta znaci postotak posmaka kod brusenja skija (baze i kantne) razliku rucnog i masinskog ostrenja , donjeg minusa u 4 ugla , kako i zasto odabirati bocni ugao , kako uraditi servise u licnoj praksi.Najavite se jednu nedelju (nas neradni dan) pa cemo vam , naravno uz slikanje i snimanje :) vrlo rado prikazati sve.Naravno ovo je sve u svrhu promovisanja ovog obaveznog sektora (servisiranja) u paleti priprema za skijanje .Ko je zainteresovan moze se prijaviti da odredimo dan i da uz kaficu i naravno uz rad prodiskutujemo o ovoj temi .Takodje pozivam i ostale kolege da urade isto i da sklonimo jednom za svagda famu o nestrucnosti nasih ski servisera.Takodje molim kolege da ne promovisu svoje servise vec samo servisiranje skija, voleo bih takodje da i sam Admin prisustvuje verovato ce imati sta da postavi na portal
veliki POZDRAV svima
Goran
Svaka čast Gorane. To bi bilo interesantno pogledati. Jedino me ovih par stotina kilometara ovlaš sprečava da se nakanim doći.
Po pitanju fame o nestručnosti servisera, mislim da tu nije toliko pitanje stručnosti, koliko je pitanje odnosa prema poslu tj. prema klijentu. Kad bi me sad neko pokušao ubijediti da bar trećina servisa (ili servisera) nakon šlajfanja klizne obloge brusi donji ugao rubnika (u mašinstvu je to grudni ugao), pokušaj bi mu bio uzaludan. Takođe, ne vjerujem ni da više od trećine servisera vodi računa o bočnom uglu (leđni ugao u mašinstvu). Oštre ga, ali da li je 90, 88 ili koliko god, to je manje bitno. Bitno je da je oštro. Zatupljivanje vrha i repa nakon oštrenja bi isto tako bilo interesantno proanalizirati kako serviseri tome pristupaju. Mislim da i pristup servisera zavisi od količine skija koja ga čeka za servis.
Sve u svemu, mislim da je priča individualna i da mnogi znaju kako treba raditi (ne znaju svi, garant), ali da je pitanje kako u svakoj situaciji pristupaju poslu.
Lično i osobno vrlo rijetko dajem skije u servis (tu ne brojim oštrenje na finoj Wintersteiger mašini kod prijatelja u Austriji). Od redovnih bar 5 pari u stanu, u posljednjih 5-6 sezona sam samo jedan par dao na šlajfanje klizne plohe. Sam peglam vosak i ponekad oštrim rubnike (vrlo rijetko u posljednje vrijeme). S obzirom gdje skijam, to nemam ni potrebu krpati oštećenja (a i to bih sam radio).
P.S. Koliko skijaša i servisera zna da se donji ugao oštri samo (i jedino) nakon šlajfanja klizne plohe?
obzirom na lose montirane vezove u servisu u Nisu na svojim skijama radije bih platio postarinu i poslao skije u neki strucniji servis,tako da vam ova ideja i nije losa. Plus ,znam jos ljudi istoga misljenja.
markam skije od 400e tako da ne bih da rizikujem da neki sarlatan obrusi vise no sto treba.
tacno je da ja ne bih mozda osetio a ni video razliku golim okom ali je lepo znati da ste pare dali za pravu stvar!:dziveli:
Znaci posle mazanja visak voska nasi serviseri ne bi trebalo da skidaju slajfanjem? Dobro je znati ovi informaciju,kad se trazi odredjeni ugao baze i bocnog dela rubnika :-)
e na to sam mislio,znam da provlace skiju kroz neku masinu posle voskiranja... znaci samo nakon slajfanja posle krpljenja podloge ide ostrenje baznog dela... ok, hvala na pojasnjenju