Gužve su preogromne, kao i obično
Pogled za štampanje
Gužve su preogromne, kao i obično
Kako gde, u centru jeste najveća gužva. Pančić sa single-line-on super da se izvuče iz centra.
Crne staze i žice skoro prazne, Duboka 1, Gvozdac itd... Čak ni na crvenim verzijama 6a, 6b nema gužvi (ni Pančić staze nema gužvi - ima ih sasvim dovoljno).
Da li neko zna da li negde na Jarmu moze da se kupi ski pass?
Gobelja, Duboke, Gvozdac... to je bilo dobro za skijanje sto se tice guzvi. Nije strasno. Inace, u centru je obicno haos dok se ne izvuces, a desavalo se da se vratim oko 14h i vidim da na Pancicu nema neke guzve i napravim jos par zica. Sve u svemu, Gobelje su bile najbolje u ovoj turi. Crna Gobelja je drzala ceo dan.
Najgore je bilo u subotu 2. februara, suncano, ali vetrovito pa je radilo 30% staza. na Pancicu se cekalo pola sata minimum, dugo takvu guzvu ne pamtim.
Ne znam da li smo bili isto vece, ali to je bilo posle one maglustine. Staza sredjena, naskijao sam se za sve pare. Malo ljudi na stazi pa mozes da se pustis. Ipak, dobio sam upozorenje redara da smanjm gas. :)
Ovo se odnosi na nocno skijanje sto je Wlad postavio...zaboravio sam da citiram.
@DRAGON: verovatno je u pitanju isto veče, preko dana magla, uveče super vidljivost i skijanje za medalju ;)
Stizem kasno uvece, a smesten sam na jarmu, pa bih hteo da izbegnem jutarnju guzvu u centru i skijam direkt gobelje i gvozdac. Jel ono prodajno mesto u BGu radi (Beosport, Sava Centar)? Vidim da pise da im je radno vreme do 20h.
Radio Beosport kao što piše.
Ja sam do sada više puta tamo uzimao. Gde god da se parkiram na Kopu, mogu da hvatam prvu žicu.
Danas zvali, kazu radi do 18h, a i to je upitno. Sjecam se da sam jednom poljubio vrata kad sam isao da vratim pass-ove, samo se ne sjecam koliko je bilo sati.
Mi smo se tako jedno vece (pre jedno mesec dana) iskijali. Ista situacija. :yay:
Bilo nas 10ak na stazi mozda 15 :D Bez razmisljanja cu dati pare pa makar i za dva sata a da budem sam na uredjenoj stazi nego da dam te pare za ceo dan sa maglom i mnogo ljudi (izrovane staze). :ski:
Definitivno se isplati. 7-dnevni ski pas vazi i za nocno.
U praksi potvrdjeno da beosport radi do 20h a prodajno mesto skijalista do 18h :). Mislim da za sve ove godine nisam imao lepsi dan na Kopu od subote. Vreme perfektno, staze perfektne, po pripremi staza Kop je ovih dana mogao lagano da se meri sa bilo kojim ski centrom u Evropi u kom sam bio. Ono sto je najbolje u svemu je sto uopste nije bilo guzve. Ili sam se ja po planini stvarno kretao uvek suprotno od ostatka ljudi ili stvarno nije bilo guzve. Najduze sto sam cekao na zici je pancic i karaman greben po ~5 min i par puta na gobelji ~5 min. Sve ostalo sam bukvalno ulazio direkt sa staze. Desilo mi se da u subotu oko 13h vozim tragom ratraka sam na levom kraku malog karamana. Jedino je Duboka standardno bila usko grlo, ali nista strasno. S obzirom da sam bio smesten na Jarmu, highlight svakog dana je cekanje na otvaranje zice Gvozdac i prvih 1h voznje na oba kraka Gvozdca i Ledenci sami samcati po tragovima ratraka i po suncu. Nema sta, nemam ni jednu zamerku na Kop i Skijalista Srbije, odradili su vrhunski posao sa ovim vikendom, a takodje hvala i svim ljudima koji su preskocili sretenje ili nisu skijali. :) Nedelja slicno stanje, sa jos manje guzve zbog smene, uz malo vise temperature, pa je i sneg bio meksi, ali skijanje fantazija.U povratku smo naleteli na to zakrcenje, autobus je preprecio put, pa je u silasku bilo cekanja oko pola sata, dok su mnogo gore prosli oni koji su se penjali, jer je njih sacekao jos jedan pokvaren autobus negde nakon jarma.
p.s. Moram da iznesem moje duboko razocarenje smestajem King Place na Jarmu. Za pocetak, naziv je krajnje ironican. Obicno ne pisem o smestaju na formu, ali ovo je bilo toliko jadno i neprofesionalno, da moram da ih pomenem da neko od ljudi sa foruma ne bi napravio istu gresku. Radi se o objektu preko puta Jaram vila, koji nije radio 8 godina i sad je "sredjen" i otvoren. To je jedna rupcaga, koja je pregradjena gipsanim i drvenim plocama tako da je napravljeno nekoliko soba. Cevi vire iz zidova, vrata od kupatila ne mogu da se zatvore, bukvalno cujes ljude iz druge sobe, oko vrata se vidi purpena, saletri i uticnice ispadaju iz zida, u sobi ne postoji ormar, polica, sto, stolica, kanta za smece, frizider... Bukvalno nista, osim kreveta i TVa, koji nema gde da se ukljuci jer nema uticnice u blizini. Slike na infokopu su prikazivale oskudno opremljenu sobu koju iz nekog razloga nazivaju apartmanom, ali ovo je ispod svih ocekivanja i kriterijuma. Osoblje je ekstremno neprijatno i neprofesionalno, pogotovo nasa "domacica" Vanja, koja mi je pored pogresnih informacija pre bukiranja, dodatno i lagala za nekoliko stvari, a na moju primedbu na sve to, odgovor je bio samo "Sta cu vam ja" , "Nije do mene" i "Vi ste to bukirali". Uz sve to, cena nije ni malo povoljna, cak i kada bi se sve ovo prethodno zanemarilo. Tako da, kolege forumasi, zaobliazite ovaj objekat u sirokom luku.
Moze li na PM neka preporuka i kontakt instruktura za individualne casove za klince od 7 i 5god? Jedno dete je proskijalo prosle godine, a mladje ce ove prvi put na skije.
Miroslav +381 63 7134 138
Hvala :ok:
Ovih dana ide u plus ali noćne staze drže odlično:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b99d531595.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...feb66c8f5d.jpg
(trenutna situacija)
Najbolje skijati do 11, pa onda nocno. :yay:
Mene mrzi da se dva puta dnevno navlačim i svlačim ;)
Skijanje je i pored visokih temperatura odlično preko dana - niska je vlažnost (juče 24% danas 60%) a još važnije: lepo vreme, nema uopšte gužve, snega metar a sve instalacije rade :ok:
Popodne se staze razvale ali i to je lepota skijati pogotovo sada kada nema skijaša...
Trenutna situacija:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...7b560cd435.jpg
Prethodne nedelje sam skijao na Kopaoniku 4 dana. Ranije sam gore bio samo dvaput na brzinu za neke vikende, sada sam prvi put detaljno obišao celo skijalište. Svakako su najveći aduti Kopaonika blizina, mada je put nakon silaska sa auto-puta prilično ružan, i jako lepa priroda. Za sve ostalo se, nažalost, malo toga lepog može reći, naravno najvećim delom problemi dolaze prosto od našeg mentaliteta. Ali da ne gnjavim na te teme, napisano je već ranije manje-više sve šta ima, ostaje ipak da je Kopaonik solidan izbor za produženi vikend, mada i to verovatno ne za bolje skijaše. Naime, već sam pominjao da sam običan rekreativac, ali gradacije staza na Kopaoniku su mi zaista upitne, mislim da većina crvenih i crnih staza treba da budu spuštene za jedan stepen niže. Možda je do toga što sam mesec dana pre ovog skijanja bio u Austriji (Salbah), ali osim staze Gvozdac stvarno mi nijedna druga nije bilo nešto zanimljiva (a i taj Gvozdac je verovatno, u poređenju sa tamošnjom klasifikacijom, samo jača crvena staza).
Da dodam na kraju malo upozorenje za ljude koji eventualno budu razmišljali o smeštaju u vili "Mina", konkretno u apratmanu "Sofija". Naime, neposredno ispod apartmana se nalazi restoran koji ima žive svirke, svake večeri. Vlasnici apratmana su prilikom rezervacije "zaboravili" da nam to pomenu. Tako da definitivno ne bih preporučio ovaj smeštaj nikome osim "noćnim pticama".
Crni, pretera ga bre :)
Gvozdac solidna crvena staza u odnosu na Austrijska skijališta? Možda je lakša od nekih crnih "zapadnih" zbog svoje dužine, ali što se tiče nagiba svakako nije. 19a a pogotovo 19b spadaju u najstrmije staze! Biće nadam se negde i egzaktnih podataka za ove staze (pošto su nove) ali je na primer 19b strmija od dobrog dela AT crnih staza.
Naravno, ako si skijao po sporom južnom snegu onda sve to menja utisak, tj. staze deluju blaže prosto zbog sporog snega - ali to ne menja činjenicu da je kategorizacija Kopaoničkih staza u skladu sa osnovnim standardima.
Ne "branim" Kopaonik, ali dosta stvari koje si naveo nisu tačne, pre svega oko kategorizacije staza. Ako staza kao na primer crna duboka, ima jedan deo staze koji je crn (od međustanice dole - i to jeste crn deo realno) onda se obeležava cela staza kao crna i to je uobičajeno svuda u svetu.
Što se tiče puta Pojate-Kopaonik, ja ne mislim da je on nešto posebno lošiji od prilaza na najveće svetske ski centre (na primer val thorens, tignes i sl. - tamo je prilaz ski centrima običan magistralni put sa oštrim krivinama). Zna nekada da bude "rupa" na putu Brzeće-Kopaonik, ali mislim da ih ove godine nema (da su pokrpljene letos).
Po meni, glavna "mana" Kopaonika je dužina staza, ali prosto teren je takav da tu malo šta može da se uradi, ostalo je još*nekih terena gde mogu da se izvuku staze od 2-3km dužine ali to će verovatno da sačeka neka-bolja-vremena.
Ma kategorizacija staza je uvijek relativna stvar.
Stazu uvijek treba kategorizovati prema njenom najtežem dijelu. A ako se radi o graničnim kriterijuma onda bih uvijek prije stavio višu kategoriju.
Po meni je to na Kopu dobro odrađeno. A ako su oni tamo bili prestrogi onda su ovi na Jahorini definitivno imali suprotan kriterijum, pa onda imamo slučajeve da djecu od 5-6 godina uče na realno crnim vertikalama. E to je loše.
Realno,Kopaonik je `softly`skijaliste.
Samo da preciziram: što se Gvozdca tiče govorio sam o stazi 19, nažalost 19a/19b su bile zatvorene za ovo vreme dok sam ja bio gore, tako da ne mogu da pričam, mogu jedino da kažem da gledane odozdo zaista izgledaju kao jake strmine. Inače, nije mi bila namera da otvaram diskusiju, jer svaki ski-centar sigurno ima ljude mnogo stručnije od mene koji su izvršili kategorizaciju. Prosto sam izneo svoj utisak, koji je takav kakav sam napisao gore, bar ovako neposredno nakon Salbaha - ne znam kako je po ostatku Austrije, ali u Salbahu su staze baš oštre. Svaki utisak je naravno individualan, a moj lični kriterijum za ocenu težine staze je trenutno sledeći: sa mojim sadašnjim znanjem, koje je osrednje, meni je plavo ono što mogu da izvezem skoro pravolinijski, tj. rubom staze u kratkim zavojima, crveno je ono za šta mi treba da kažem trećina do max. polovine staze da pravim zavoje, a crno je one gde moram da idem od ruba do ruba da bih se spustio.
Na Jahorini je pak moj utisak bio da su staze realno označene, uz neke izuzetke kao npr. pomenuti donji deo plave staze Poljice, koji naginje ka crvenom.
Od ponedeljka, 18. marta žice rade od 8 do 15:30.
Danas mi je na žici Pančić ispla lična karta. :(
Negde u šumici između 4b i 4a.
Možda se pojavi negde krajem aprila kad okopni
Sjajni uslovi na noćnom skijanju [emoji961]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...bf8c88976c.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...ca76a9121d.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...922704a078.jpg
Vratio sam se prekljuce sa Kopaonika, solidnog skijanja je bilo u cetvrtak, petak i subotu od 8-13 h, sve posle tog vremena je uglavnom bilo mucenje, sa izuzetkom subote, gde je zbog odrzavanja humanitarne trke na Karaman Grebenu palo peglanje staze i u popodnevnim satima, pa je moglo da se skija i do 15 h ................
U cetvrtak su dobro bile spremljene Ledenice i Gvozdac, dok zbog temperature nije popustio onaj donji deo. U petak i subotu su za svaku pohvalu bili Krcmar i mali Karaman, i sve tako negde po podneva ili nesto kasnije.
U poredjenju sa prethodnom godinom (bejah maltene u isto vreme) vremenski uslovi nisu bili tako povoljni, ali sta je, tu je, to su stvari na koje ne moze da se utice.
Skijanja ce definitvno biti do kraja marta, a s obzirom na novo kratkotrajo zahladjenje, verujem da ce biti moguce skijanje maltene do kraja novog radnog vremena.
Na Kopaoniku zatrpavanje :)
Prilog 17218
Prilog 17220
Prilog 17221
Prilog 17222
Prilog 17223
Malo smo se svi uspavali ovog leta od vrućine ali evo po neka vest, nova staza Krčmar (barem ono što je planirano za ovu godinu) je završena:
Prilog 17248
Prilog 17249
Kažu ljudi koji su je obišli da uživo stari Krčmar izgleda kao putić u odnosu na ovu novu stazu!
Donji "crni" deo je ostao isti, radiće se ali kada dobiju sve dozvole za tu sekciju (sledeće godine).
Više fotografija na: InfoKopu.
Sada mašine sa Krčmara prelaze na Duboku 2, tako da se nadam(o) da će i Duboka 2 biti za ovu sezonu. Naravno, nova staza Duboka 2 neće moći predugo da radi dok ne naprave veštačko osnežavanje...
Autoput, baš su se potrudili!
Gde se planira staza Duboka 2? Sa izlaza lifta na sada postojeći ski put do Duboke 1?
Ako gledaš od gore (izlazne stanice) ka dole (kao da skijaš), staza će biti sa desne strane žice, i ide do onog puta (veza dna Kneževskih Bara do dna Duboke 1) i izlazi se na dno D1. Koliko sam razumeo treba da izađe na put i onda će i taj deo puta da prošire (naprave stazu od puta).
Više info na sajtu.
Hvala, jasno potpuno.
Šteta što nisu izvukli nešto do dole, rupe D2. Bila bi to ozbiljna crna prelomnica, ali verujem da je to bilo previše para, jer mislim da je plan svojevremeno crtao stazu do samog polaza D2.
Pitanje je zone zaštite u NP, da li se nalazi tu negde oko potoka u D2.. Mogla bi tu da se izvede i blaža varijanta sa druge strane žice ali ne znam koja je zona zaštite.
Na primer, Krčmar žica ide po grebenu da bi se izbegla velika zona zaštite između D1 i Krčmara, a te žice po grebenu su najnesrećnije rešenje što se tiče vetra. Mnogo je bolja varijanta bila da Krčmar žica ide baš tom dolinom pod zaštitom i onda bi samo vrh bio na udaru vetra, i to dosta slabijeg pošto nije na grebenu.... I ta cela dolina između D1 i K, tu bi moglo da se izvede 2-3 lepe staze na koje može da se priđe i sa D1 i sa K žice.
Ostaje da se nadamo da će jednog dana barem moći da se izvede žica i staze na Maloj Gobelji, i tamo je zona zaštite ali se po novom zakonu o zaštiti prirode (koji ne znam da li je još usvojen) daje prioritet izgradnji infrastukture (dalekovoda, žičara, puteva).
IZMENA PROSTORNOG PLANA I PROJEKAT OSNEŽAVANJA NOVIH STAZA
Prilog 17250
U toku je realizacija Javne nabavke za usluge dopune Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka Kopaonik. U toku sprovođenja dosadašnjeg plana uočena je potreba i prostorno-tehničke mogućnosti unapređenja planiranog sistema skijališta.
Takođe, predmet javne nabavke je izrada projektne dokumentacije sistema za veštačko osnežavanje novih staza sa priklјučkom na postojeći sistem osnežavanja.
Više na: https://www.skijanje.rs/vesti/kopaon...a-novih-staza/
ZA NOVE SKI STAZE NOVI ZASAD ŠUMA
Prilog 17251
Ministarstvo zaštite životne sredine početkom jula 2019. odredilo je Skijalištima Srbije kompenzacijsku meru koja podrazumeva da zasade 23,5 ha šume zbog zgradnje i uređenja ski-staze na terenima Nacionalnog parka Kopaonik.
Skijališta Srbije moraće u narednih pet godina da uspostave nove lokalitete sa šumama smrče i jele i to na području Gobeljske, Samokovske i Barske reke.
Ovakvim biološko-tehničkim merama omogućiće se očuvanje i stabilnost ekološki značajnih predela smrče i mešovitih predela smrče i jele na prostoru ovog nacionalnog parka, navodi se u obrazloženju odluke.
---
Javno preduzeće Skijališta Srbije početkom juna počelo je izgradnju nove ski staze Krčmar na Kopaoniku. Radovi se izvode u katastarskoj opštini Brzeće, ne teritoriji opštine Brus. Završetak radova je planiran u toku letnje sezone, kako bi ski staza mogla da bude spremna za skijašku sezonu 2019/2020.
Izgradnjom nove ski staze na lokaciji Krčmar na Kopaoniku, Skijališta Srbije će znatno proširiti kapacitete i uposliti kapacitete šestosedne žičare na Krčmaru. Osovinska dužina ski staze je 1.500 metara, a širina je 40 metara. Podužni nagib je maksimalno 37.35%. Kategorizacija staze je srednje teška ski staza.
Osim izgradnje nove ski staze, u toku je i izvođenje projekta optičke mreže za kompletan sistem skijališta.
Podsetimo, Kopaonik je najveći ski centar Srbije, koji se prostire na oko 62 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Osim zimi, ljubitelji planine mogu na Kopaoniku da uživaju i leti.
Izvor: Tanjug, Ekapija
https://www.skijanje.rs/vesti/kopaon...vi-zasad-suma/
Priprema staze Mali Karaman pred zimsku sezonu :D
Prilog 17260
Izborno tijelo na stazi. :sm021: