Vesti Kopaonik - Za nove ski staze novi zasad šuma

Kopaonik - Za nove ski staze novi zasad šuma

Kopaonik | 05.08.2019. | Tanjug, Ekapija
KOp prirodne odlike 1000x2


Ministarstvo zaštite životne sredine početkom jula 2019. odredilo je Skijalištima Srbije kompenzacijsku meru koja podrazumeva da zasade 23,5 ha šume zbog zgradnje i uređenja ski-staze na terenima Nacionalnog parka Kopaonik.

Skijališta Srbije moraće u narednih pet godina da uspostave nove lokalitete sa šumama smrče i jele i to na području Gobeljske, Samokovske i Barske reke.

Ovakvim biološko-tehničkim merama omogućiće se očuvanje i stabilnost ekološki značajnih predela smrče i mešovitih predela smrče i jele na prostoru ovog nacionalnog parka, navodi se u obrazloženju odluke.

--------------

Javno preduzeće Skijališta Srbije početkom juna počelo je izgradnju nove ski staze Krčmar na Kopaoniku. Radovi se izvode u katastarskoj opštini Brzeće, ne teritoriji opštine Brus. Završetak radova je planiran u toku letnje sezone, kako bi ski staza mogla da bude spremna za skijašku sezonu 2019/2020.

Izgradnjom nove ski staze na lokaciji Krčmar na Kopaoniku, Skijališta Srbije će znatno proširiti kapacitete i uposliti kapacitete šestosedne žičare na Krčmaru. Osovinska dužina ski staze je 1.500 metara, a širina je 40 metara. Podužni nagib je maksimalno 37.35%. Kategorizacija staze je srednje teška ski staza.

Osim izgradnje nove ski staze, u toku je i izvođenje projekta optičke mreže za kompletan sistem skijališta.

Podsetimo, Kopaonik je najveći ski centar Srbije, koji se prostire na oko 62 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Osim zimi, ljubitelji planine mogu na Kopaoniku da uživaju i leti.

          Izvor: Tanjug, Ekapija

 

Komentari