Prijavite se

Pogledati punu verziju : Novosti sa Kopaonika (ARHIVA)

Strane : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Milos011
25.02.2010, 08:30
Potpuno je nebitno da li se neko slučajno ili namerno otkačio sa lifta.

Sigurno je da ima svakakvih budala i među borderima i među skijašima.

Ali sajla ne sme nikako da spadne.... Znači NIKAKO. Koja glupost...okriviti skijaša/bordera za pad sajle. Pa otkud znamo da li je lik možda slučajno spao sa žice. Ako su već dozvolili borderima da se voze na istoj SS snose POTPUNU odgovornost za sve koji se na toj žici voze.

hehehe
25.02.2010, 08:38
Ne sme da spadne al može da se desi... a ako spadne kriv je vlasnik žice a ne "jedan od skijaša koji je vozio bord"...

KOP_MANIA
25.02.2010, 09:47
Pa sta to znaci ako se neki skijas border lupam popne na sedeznicu nogama (stoji na sedistu) i skace po njoj i nesto pukne bice kriv vlasnik zicare zato sto je pukla i pala ?
Ko zna sta je taj border radio..
A kao sto rece neko padanje zicara pa cak i gondola dogadja se svugde

wlad
25.02.2010, 11:03
Počeli smo da se ugledamo na razvijeni zapad :D, nama još ne padaju sedečnice i gondole ali ima i za to vremena (prvo da naprave neku gondolu).

Flexon
25.02.2010, 12:33
sta cujem da je doticni border izvalio stub zicare svojerucno i udario drugog istim po nozi izazivajuci prelom butne kosti
definitivno nicim izazvan teroristicki akt od strane zapadnih skijaskih centara i domacih placenika (bordera):sm022:
ni u kojem slucaju greska i nemar vlasnika zicare:dziveli:

plecko
25.02.2010, 14:15
Počeli smo da se ugledamo na razvijeni zapad :D, nama još ne padaju sedečnice i gondole ali ima i za to vremena (prvo da naprave neku gondolu).

izgleda da ce prvu napraviti na ZLATIBORU:

07. Oktobar 2009.
Izgradnja gondole najznačajnija investicija na Zlatiboru

Izvor : E-kapija

Projekat vredan oko 50 mil EUR : Izgradnja gondole od centra Zlatibora do vrha Tornika, projekat vredan oko 50 mil EUR, biće najznačajnija investicija čija će realizacija biti započeta naredne godine, izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Osim značajnih investicija koje su u toku, gde imamo i ozbiljnih investitora iz inostranstva, gondola do Tornika, u dužini od devet kilometara, kapitalni je objekat za Zlatibor, čiju ćemo izgradnju finansirati u saradnji s poslovnim partnerima - rekao je Stamatović.

sasacg
25.02.2010, 14:21
Nema od toga nista.Garantujem!

tomba na kvadrat
25.02.2010, 16:01
bio sam za vikend na kopu, na noćnom skijanju i koristio tu tanjiraču.
sajla je ispala sama od sebe, niko kije divljao.
moguće je da je ta priča o borderu samo pokušaj da se opravdaju.

i još nešto. došli ,popravili, otišli za 3 min. bravo
a onda se pohvalili kako su ovaj put postavili rekord.to se izgleda redovno dešava. da podsjetim da se preko dana na njoj vozi brdo djece.

plageton
25.02.2010, 16:08
50 MILIONA EVRA!!!

Ma dajte, to se neko zajebava.

SRB_PI
25.02.2010, 18:14
која је разлика од прераног силажења са тањираче и ненамерног пада са борда???.... деси се понекад да закачи кантна која не би требала да закачи :(

goranvu
25.02.2010, 19:47
Da, baš htedoh da kažem za tih 50 miliona evra... ispada da za milijardu evra može da se sagradi samo 20 gondola. Neko se tu gaaadno ugradio, ako uopšte išta bude od toga.

wlad
25.02.2010, 20:36
bio sam za vikend na kopu, na noćnom skijanju i koristio tu tanjiraču.

Jel si siguran da je to taj tanjir? Noćno skijanje je na malom jezeru, a ovde je u pitanju tanjir karaman..

dex7
25.02.2010, 21:47
Pogresio covek.

plageton
26.02.2010, 10:55
Ima prepiska u Politici juce i danas (Medju nama) o tom padu zicare izmedju direktora Skijalista i novinara koji je napisao tekst. Krajnje je zanimljivo. Iz odgovora novinara se vidi na kraju da su Skijalista htela da ga potkupe (nudili mu gratis ski pas).

ekozelj
26.02.2010, 13:27
Evo pročitah tekst i ne mogu da verujem. :sm022:
Ma to novinar sigurno izmislja. :sm021: Pa oni su kako reče drug vanelic najbolje skijaliste u regionu. :sm021:

Bagra,drugovi. Bagra i šljam. :sm008:

montobene
26.02.2010, 15:20
Kakvo je stanje sa snegom(prognoza nesto losa), vredi li ici sada na ski vikend?

Poz!

svetskigigacar
26.02.2010, 17:08
Apropo ovog pada sajle.

Ja sam jednom bio ucesnik incidenta kad sam pustao sidro na Gvozdcu, koje se nije lepo uvuklo, nego je pocelo da se klati i obmotalo oko sajle, sto je izavalo pad sajle sa jednog od stubova, ali srecom to je bilo sve, ali to je izavalo nekih pola sata cekanja onima dole u dnu. Ovom prilikom se svima izvinjavam, ako su doziveli to cekanje. Razmisljao sam posle o tome, i po svemu sudeci koliko je kriv slucaj sto se sidro nije uvuklo, toliko sam i ja, jer sam ga naglo pustio.

Ovo se moglo desiti i na tanjiru, ako ga je border pri padu duze zadrzao, pa jos u koliko je bio blizu stuba, lako se moglo desiti da sajla spadne, sto se nazalost i desilo. Desavalo se to bezbroj puta, bez posledica, samo zbog nepostovanja propisa.

Ja sam prvi koji ce da pljune SS, ali mislim da nije nemoguce da je kriv i ovaj momak.

milos_pg_91
26.02.2010, 19:12
Kakvo je stanje sa snegom(prognoza nesto losa), vredi li ici sada na ski vikend?

Poz!

Bice oblacno, uz moguc pad 2 do 3 sajle! .. :) Salu na stranu,. mislim da mozes uhvatiti solidan ski vikend(vidim da dosta staza radi, a ne najavljuju nikakve padavine za vikend, moguce nesto malo u subotu).

marsi
26.02.2010, 21:55
skijao danas na crnoj dubokoj. snega ima dovoljno i staza je bila extra do jedno 12h, ravna i tvrda. iznenadjujuce, bila je guzva i cekalo se na red na zicari... posle 12h gornji deo i dalje ok, dok u donjem delu kacamak i skoro prazna staza. ostale staze nisam skijao, a pretpostavljam da je ista situacija svuda...
uspeh cak i par puta da se spustim van staze, izmedju duboke i krcmara, i bilo je extra. za ove moje debele skije cak i mnogo bolje nego na stazi. i posle jedno 3ceg spustanja kroz sumu kaze mi lik koji radi na zicari: "nemoj da ides van staze jer je to zabranjeno, bla bla bla. ako te vidi neko od kontrolora (ili sta vec rece) uzece ti skipas. nemoj posle da kazes da te nisam upozorio".

wlad
26.02.2010, 23:25
Debilno, potpuno debilno. Koga ugrožavaš skijajući van staze? Jedino ko će se angažovati ako-ti-se-ne-daj-bože-nešto-desi je GSS a oni su volonteri. A SS tu nema nikakve odgovornosti.

Jedino što može da mi padne na pamet kao razlog je eventualno "Nacionalni Park Kopaonik", oni tu mogu jedini da budu zainteresovana strana, jeR ako nema dovoljno snega mi zlikovci sečemo vrhove Jela i ostalih zaštićenih vrsta...

akole
27.02.2010, 00:03
Izgleda da je neko napisao u nekom pravilniku da je to nije dozvoljena aktivnos i sada je primenjuju. Možda su trebali da naprave određene staze, puteve ili delove skijališta koje mogu da se koriste za Freeride pa da se ne bude u prekršaju.

Tadija_91
27.02.2010, 02:23
Debilno, potpuno debilno. Koga ugrožavaš skijajući van staze?
Mislim da je tu jedino ugrozen kontrolor koji bude pokusao da mi uzme ski pas:awm2:

akole
27.02.2010, 02:36
Quote:
Originally Posted by wlad http://www.skijanje.rs/forum/images/buttons/viewpost.gif (http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?p=44919#post44919)
Debilno, potpuno debilno. Koga ugrožavaš skijajući van staze?

Mislim da je tu jedino ugrozen kontrolor koji bude pokusao da mi uzme ski pas:awm2:

Eventualno ugrožavaš sebe

ako se skrljas :glavaozid
ako je kontrolor jači :dontknow:

jedina je logika da nas štite od nas samih, brinu se ljudi štaćeš

sas35bgd
27.02.2010, 10:14
Objavljeno 05.03.2009.
"Šest osoba koje su u subotu poginule u austrijskim Alpama u lavini blizu skijališta Sölden, u Tirolu, su češki planinari, objavili policija i službe sigurnosti.

Lavina se pojavila na 3.000 metara visine, 500 metara ispod vrha Schalfkogel gdje je iznenadila planinare u subotu poslepodne. Loše vreme je onemogućilo pristup službama pomoći koje su odmah pozvane.

U nedelju ujutro helikopterom je izvučeno šest tela ispod između jednog i 2,5 metra visokog snega.

Skupina čeških planinara je u subotu krenula prema vrhu Schalfkogel.

To je najsmrtonosnija lavina u blizu devet godina. Krajem aprila 2000. je 12 osoba poginulo u Niedernsillu, a godinu dana ranije u tri lavine izgubilo je život 47 osoba. "
Epilog ove nesrece u kojoj su ucestvovali ceski skijasi je sledeci:
- Otac dvojice nastradalih momaka, u lavini osudjen je na 6 godina zatvora jer je samoinicijativno skijao na terenima na kojima je bilo postavljeno upozorenje -Opasnost od LAVINA 5 stepena-, i time izazvao pokretanje lavine.
Sto se tice Kopaonika, na svakoj zicari, bar na jednom stubu sidra ili tanjira, postoji znak na kome je nacrtan skijas koji zakacen za sidro(tanjir) i krivuda dok ga zica vuce-i on je precrtan. Znaci to je zabranjeno. E sad, obzirom da smo u Srbiji, u kojoj i Gazela kad bi pala, niko ne bi bio kriv iako bi se podavilo 200 ljudi, ne verujem da ce i u slucaju spadanja sajle i povredjivanja skijasa bilo ko biti kriv.
- Drugacije je u normalnim zemljama, u kojima postoje na desetine skijaskih policajaca, koji te opominju ako prekrsis neko skijasko pravilo na stazi, a oni to uoce. Sankcije za neke prekrsaje su mnogo ostrije nego sto mi mozemo da predpostavimo, i daleko su ozbiljnije od oduzimanja skipasa.
Prosle godine , decko od 16 godina( sin moj) je polomio ruku u Val Gardeni, i nije proslo 3 minuta, a vec pored njega su bili i medicinska sluzba i dva skipolicajca. Policajci su uzeli izjavu od mene, slucajnog prolaznika i sluzbe medicinske zastite. Kasnije, u hiruskoj ambulanti, saznali smo da je jedna zena polomila kuk, jer je na nju naleteo neoprezan border i nakon incidenta pobegao. Policija se raspitivala satima o borderu, kako bi imali resen slucaj, a ne NN lice, jer bi ona mogla da tuzi SKICENTAR, ako ne nadju bordera. Par sati kasnije, mi smo zavrsili imobilizaciju ruke, a upravo tada su usli dva policajca vodeci uplakanaog mladica sa lisicama na rukama. Doveli su ga da zena potvrdi da je on upravo naleteo na nju na stazi....
Gde smo mi od te price, 3 svetlosne godine...

SRB_PI
27.02.2010, 11:37
без увреде, ал светлосна година је мера за дужину..... то је раздаљина коју светлост пређе за годину дана.....помножите приближно 300.000 км/с и онолико секунди колико има једна календарска година......секунд и секунд се скрате и остане много, много километара...... а што се тиче тога.....ухвате ме, ја лепо позовем ћалета и он све лепо среди.....(дајем пример).....ја сам одговран, не би дозволио себи да повредим неког на стази, а и сам решавам проблеме..... :) а биће једног реда у Србији, лимбурга месеца :(

plecko
27.02.2010, 13:11
а што се тиче тога.....ухвате ме, ја лепо позовем ћалета и он све лепо среди..... :(

a sta to sredjuje tvoj tata ?:dontknow:

milos_pg_91
27.02.2010, 13:46
SRB_PI, svakim danom te volim sve vise i vise. ;)

SRB_PI
27.02.2010, 14:15
a sta to sredjuje tvoj tata ?:dontknow:
па ево нпр. : бордер сам (дакле бордери су лудаци; возе лудачки :) иако је сад постало контра, ал нећу сад о томе ) .... лепо ја звекнем неког на стази и побегнем (чак и да се деси, а надам се да се неће десити, никад не би побего), кад ме ухвате, ја окренем ћалета и он среди ствар.....тако се сређује у СРБ... тако се сређује пролазак кроз црвено, причао сам са полицајцем који је имао прилику да разговара са премијером Реп. Србије......јел јасније сад мало ил да тупим још мало?
иначе проблеме сам решавам.....обећао сам оном ко ме скупи на стази, даску у главу, а ова моја што је ја возим, тешка..... :) ал и то је нека друга прича.... :)

@ milos_pg_91: волем и ја тебе :* :)

hehehe
27.02.2010, 16:18
Izvinjavam se na off-topic.

E, zbog ovakvih stvari spadaju sajle žičara...

Ček malo... premijer Rep. Srbije završava posao sa prolaskom kroz crveno???
Jeeeeebote... ja mislio da moj glas na izborima dajem da bi premijer imao pametnijeg posla od šašoljenja po jajima nekih tamo saobraćajnih prestupnika...
Sinovac, iako si border, ne kaljaj mi ugled premijeru... napiši da tvoj prethodni post nije istina (bar u delu gde se pominju lik i delo premijera Rep. Srbije).... lik i delo tvoga tate (ćaleta), kaljaj koliko te je volja, on je tvoj i ti si njegov pa radite šta god vam je volja dok vam se može... Nekad će i Srbija roditi nekog ko će vas naučiti odgovornosti... Valjda.

sas35bgd
27.02.2010, 16:30
Vazno da je meni drzao predavanje o
"Svetlosna godina je jedinica za merenje duzine, a upotrebljava se pre svega u astronomiji (http://www.skijanje.rs/hr/Astronomija). Jedna svetlosna godina jednaka je udaljenosti koju foton (http://www.skijanje.rs/hr/Foton) proputuje u jednoj julijanskoj godini (http://www.skijanje.rs/hr/Godina) u praznom prostoru, bez prisutnosti snažnih magnetskih ili gravitacijskih (http://www.skijanje.rs/hr/Gravitacija) polja. Uz činjenicu da je brzina svetlosti (http://www.skijanje.rs/hr/Brzina_svjetlosti) jednaka 299.792.458 m/s, a jedna julijanska godina dugačka 365,25 dana, svjetlosna je godina jednaka 9.460.730.472.580.800 m odnosno približno 9,461 × 1015 metara."

Marco
27.02.2010, 16:48
Ccc o cemu se ovde prica . . . :)

Grazer
27.02.2010, 18:47
Daj nek neko banuje ovog kretena i njegovog caleta!!!

SRB_PI
27.02.2010, 18:48
аууууу....што се тиче светлосне године, ја се само мало шалио, извињавам се ако вас увредио, то ми није била намера. само нисам хтео да народ остане у забуни.... што се тиче мог ћалета, ја само наводим пример.....прво до таквог инцидента никад није дошло, а и своје проблеме решавам сам....мало сте лоше сконтали....дао сам пример на својој кожи да се неко не би увредио....а што се тиче премијера, нисам реко који је био у питању, али је саобраћајац имао ту част да разговара са премијером, зато што је познаник премијера прошао кроз црвено.... то сам чисто онако дао пример како би се ,,средиле'' ствари да се деси инцидент ко што се десио у Аустрији (где ли већ тамо, кад су ухапсили бордера).....још једном се извињавам ако сам неког увредио..... пуно поздрава из Пирота....

sunCica
27.02.2010, 22:18
Evo vratila sam se posle 14 dana sa Kopa!!! Bilo je fino mada sam očekivala malo više. Nije mi jasno kako to da ja nijednom nisam bila svedeok ispadanja sajle iako sam po ceo dan skijala gore dole. Elem, moram malo da se požalim samo na uređenje staza, bilo je jutra kad su stvarno staze bile savršene, ali ponekad mi se čini jedno 4 od 14 da uopšte nisu radili staze. Vreme baš i nije bilo neko, neki grozan vetar ... ali upoznala sam divne ljude i super se provela ... Sledeće godine definitivno idem negde van Srbije ali sigurno ću na Kop svratiti na neki vikend čisto ono iz nostalgije ...

Marco
28.02.2010, 14:57
Danas je bio vrhunski dan za skijanje na Kopaoniku ;)

sunCica
28.02.2010, 15:07
:( znala sam čim ja odem ima da bude super, 14 dana sam gore i 14 dana sve neka magla i vetar spustim se i odmah je gore extra! Moraću još jednom možda baš ovog vikenda? Joj kako sam se smorila ...

Marco
01.03.2010, 01:53
Danas nije bilo magle i bas je bilo dobro a idem ujturu opet na prepodnevni od 09h do 13h posto je to moj termin,dok se ne razbiju staze :) Do 10-10.30h skija se crna i crvena 6 a posle se prelazi na Gvozdac ili Krcmar do 11.30 pa Gobelja ili povratna na crvenu 4a i 4b :) Kad budes isla javi da zaskijamo zajedno posto sam ja skoro svaki dan gore ;)

macak011
01.03.2010, 12:52
Crna duboka odlicna juce od vrha do medjustanice ceo dan, ostatak staze dosta leda.. crvena duboka je cela bila OK..

sunCica
01.03.2010, 19:42
:( znala sam čim ja odem ima da bude super, 14 dana sam gore i 14 dana sve neka magla i vetar spustim se i odmah je gore extra! Moraću još jednom možda baš ovog vikenda? Joj kako sam se smorila ...

Postoji velika šansa da sledećeg vikenda odem gore samo na dva dana, vikend, a možda i produženi vikend ako imaju u ponudi ... :yay::yay:EXTRA:yay:

Samo se nadam da će biti snega, jer ako ojuži otopiće se ceo kop za 6 sati!

Marco
01.03.2010, 20:28
E danas je bila katastrofa . . . U 10h pocela kisa,duva jugic . . . Popizdeo sam i od danas spustene cene ski pass-a ;)

plecko
01.03.2010, 22:14
i od danas spustene cene ski pass-a ;)

koliko je sad jednodnevni ?:sm006:

tomba na kvadrat
01.03.2010, 22:22
završio sam ski sezonu i odnio sam skije na servis.:sm018:
serviser ih je pogledao i pitao me jesam li ove godine bio na kopu ili možda jahorini!
ubuduće trošku zimovanja na kopu pridodajte i trošak popunjavanja brazdi na skijama:ski:

symbad82
02.03.2010, 00:05
Pojeftinio za citavih 100 din :sm019:

akole
02.03.2010, 00:12

To je "redovan" popust koji je objavljn kada i cene. Nema novih iznanađenja kako pre 15-20 dana...

Marco
02.03.2010, 09:28
Ja sam uzeo onaj 10 dana u sezoni i kosta 10400 dinara!Znaci imam sad da biram 10 dana kojih ja hocu za skijanje da krenem od 9h do 16h i plus mogu da ga koristim i za nocno skijanje na malom jezeru :) Ispada 1000 dinara celodnevni ski pass i mislim da je jedino to OK od svih ponuda koje imaju ;)

sunCica
03.03.2010, 05:27
Aj molim te obaveštavaj nas o uslovima gore, jer po sajtu skijališta srbije gore ima 47cm utabanog snega (ne sećam se da je ikad bilo ali nije važno)

Marco
03.03.2010, 06:38
Evo spremam se da krenem na Kop i veceras kad se vratim prenosim utiske o danasnjem danu i stanju staza ;)

admin
03.03.2010, 10:10
http://www.skijanje.rs/Takmicenja/2010/okruzenje/gss_image.jpg (http://www.gss.rs/)

http://www.skijanje.rs/Index/Img/bullet.gif GSS dual-slalom trka spasilaca na Kopaoniku
6. mart 2010. subota, 19:30h, noćna staza Malo jezero, Kopaonik
Na Kopaoniku će u subotu, 06. marta, biti održana tradicionalna trka spasilaca. Gorska sluzba spasavanja, kao i svake godine organizuje skijasku trku dual-slalom na noćnoj stazi Malo jezero na Kopaoniku.
Gorski spasioci će dokazivati svoje skijaško umeće u trkama "jedan na jedan", na ispadanje po kup sistemu, sve do velikog finala i konačnog pobednika Detaljnije ... (http://www.skijanje.rs/Takmicenja/srb_skijanje.htm)

http://www.skijanje.rs/Index/aktuelnosti/elan_logo.jpg (http://www.skijanje.rs/Index/aktuelnosti/test_skija2010.htm)

http://www.skijanje.rs/Sponzori/planetbike/planetbike_m.jpg (http://www.skijanje.rs/Index/aktuelnosti/test_skija2010.htm)

http://www.skijanje.rs/Index/Img/bullet.gif Ski - Snowboard test ELAN-a na Kopaoniku
U nedelju 07. marta, utorak 09. marta i sredu 10. marta 2010. na Kopaoniku će se, u organizaciji Planet Bike-a, održati ski i snowboard test novih modela ELAN skija i snowboard-ova i ARTEC snowboard-ova za sezonu 2010/2011. Detaljnije... (http://www.skijanje.rs/Index/aktuelnosti/test_skija2010.htm)

Marco
04.03.2010, 00:50
Danas je bio vrhunski dan za skijanje :) Malo u pocetku su bile zaledile staze ali kasnije ih je uhvatio malo jugo pa je bilo extra za skijanje . . . Danas je bilo 3-4 povrede i to ozbiljne sto sam ja uspeo da vidim na stazi i treba se paziti jer se posle nekog vremena skine gornji deo snega i ostane led i mnogo je opasno ko ne pazi!Veliku zamerku i danas sam imao na onu rupu na Ledenici koje neoznacena i ko ne zna moze lose prodje a na Knezevim barama je vec oko 11 poceo da se topi sneg,Crna 6 prvi deo staze vrhunski ceo dan ali zato onaj donji deo sve led . . . Crvena 6 isto dobrim delom kad se razbila ostao je led a mi smo najvise skijali danas 4b i 4c i evo jedne fotografije kako je izgledala nasa omiljena staza za izivljavanje jer na njoj skoro nikada nema skijasa :sm021:

adwarf
04.03.2010, 12:41
Jel to Ledenica?

sunCica
04.03.2010, 14:06
Jel to Ledenica?

:ok:Najbolje da jeste!!!:glavaozid

plageton
04.03.2010, 14:38
Pa nije Ledenica, otkud, tamo nema sedežnice. A ovde na slici su čak dve.

Marco
04.03.2010, 14:56
Ovo je 4c sa Pancicevog vrha ;)

amater
04.03.2010, 21:07
Ako ima leda ko sto se prica sve staze su ledenice :sm008:

Marco
04.03.2010, 22:27
Bice bolje jer da napada sneg ovih dana pa da skijamo ako Bog da sve do kraja aprila :)

sunCica
05.03.2010, 11:34
Bice bolje jer da napada sneg ovih dana pa da skijamo ako Bog da sve do kraja aprila :)

Nadam se!!! Volim ja tako, malo, malo pa na planinu ... i tako do uskrsa ...:sm011:

Marco
05.03.2010, 14:38
E ja sutra ujutru paljba na skijanje :yay: Po prognozi treba da bude dobar dan za skijanje ;)

marsi
05.03.2010, 14:42
danas pada sneg ceo dan, mozda jedno 10-12cm napadao, i dalje pada...
nesto malo sam ujutru skijao crnu duboku, koja je bila ledena i preko ovaj novi sneg... nije nesto, makar nije za ove moje skije sto kao da nemaju kantne. tako da sam odustao od skijanja po stazama...
ispod duboke, duboke II, i iza vucije staze ( pajino preslo) isto lose, dosta ledenih dzombi kao podloga i malo novog snega preko. izmedju duboke i krcmara nije bilo lose, mada je imalo dosta tragova... na lavini je bilo ubedljivo najbolje, ravna trvrda podloga i jedno 10tak cm novog snega, uzivanje... al jbga zabolese noge od sidra... spustih se i par puta niz belu reku, gornji deo do malo iznad levka odlican, onda do pola levka onako, moze da se prodje uz desnu ivicu, i onda od pola levka uzas... gornji deo je bio toliko dobar da sam se spustio nekoliko put bez obzira na kamenje dole... sutra skije u servis...

plageton
05.03.2010, 15:15
Nadam se!!! Volim ja tako, malo, malo pa na planinu ... i tako do uskrsa ...:sm011:

Uskrs je ove godine 4,. aprila. :cool:

Marco
06.03.2010, 00:02
Pa ja se nadam da skijamo bar do 10. aprila ako ne i do 15. :dziveli:

marsi
06.03.2010, 15:03
danas odlicno (da ne kazem perverzno) na lavini i gornjem delu bele reke, cak je palo i nekoliko faceshotova... najbolji dan offpiste ove sezone... vreme takodje odlicno... koliko sam cuo u prolazu i staze su bile dobre...

pedja5
06.03.2010, 17:34
Ja stigao danas.

Skipassovi OSMODNEVNI poredicni paket 2 decija i 2 za odrasle 22.500 ukupno
Smestaj Jatapartmani 7 dana najam 30.000 ukupno
Deciji kompleti 2 komada za osam dana 3.000 ukupno

Snega prilicno.
Staze odlicne, tvrde i jako dobro sredjenecak i oko 13h obe Duboke jako dobre, Pancici i oba Karamana cetvoroseda takodje. po negde tanak sloj prsica.
Malo maglovito, ali bas hladno, mislim da temp nije prelazila -10 stepeni.

Internet veza u Jatapartmanima odlicna,

Marco
06.03.2010, 19:55
Sve u svemu i pored velike hladnoce dan je bio odlican za skijanje :) Crna 6 vrhunska i ceo dan smo se vracali na nju dok je crvena 6 bila katastrofa,ledene grudve po celoj stazi i nemoguce je ako se ide brze imati kontrolu nad skijama!Knezevske bare razbijene vec u 10h a Gvozdac i Ledenica vrhunski za skijanje,Suncana dolina zaledila . . . Kao i uvek 4a,4b i 4c vrhunske a na Gobelju danas nismo isli!Bas sam ispunio merak sa danasnjim skijanjem pa sad pauza zbog radnih obaveza bar do srede :)

pedja5
07.03.2010, 18:25
I danas odlicno. Hladno tvrde staze jedino malo vise leda popodne.
Gobelja za 10. Nema zive duse u odnosu na ostatak skijalista.

pedja5
07.03.2010, 20:19
Jos jedan jak utisak u odnosu na prosle sezone su Maxi i Idea u Konacima. Cene su kao u drugim objektima u Srbiji. U Idei ima i gotove hrane i to vrlo raznovrsne, pa ko ide u apartmane mozda mu je od znacaja. U restoranu Boing u Jat apartmanima imate ceo rucak za 370 din.

Slike od danas.

goranvu
07.03.2010, 22:27
U restoranu Boing u Jat apartmanima imate ceo rucak za 370 din.

Stvarno zanimljivo. Ja sam ove godine bio na Kopu prvi put u životu, ali nisam tamo ni spavao ni pazario, tako da ne znam kakve su cene. Ono što sam pre odlaska čuo jeste da je i u Maxiju skuplje nego u bilo kom drugom Maxiju. Znači stvari se izgleda menjaju. A taj ručak u restoranu zvuči stvarno neverovatno s obzirom na to da je poznata priča da čaj na Kopu košta malo manje od toga, barem u januaru. Možeš li da opišeš šta taj ručak podrazumeva? Šta si tačno video?
Fine su ti slike, baš me obradovao prizor, pošto sutra ponovo palim tamo :)

Marco
08.03.2010, 01:31
Ujutru sam na stazi a posle podne imate izvestaj :sm021:

pedja5
08.03.2010, 16:51
Danas dan potpuno drugaciji od jucerasnjeg! Celog dana magla, na Pancicu jaaaakoooo gusta, vetar oko 10m/s, provejavao je sitan sneg, temp oko 10 ispod nule. Na vecini staza ledeni delovi, ali sve u svemu moglo je da se skija. Naravno guzve nema.

Slika govori vise od reci!

pedja5
08.03.2010, 16:57
Rucak u Boeingu:

1. Supa ili corba
2. Salata
3. Prilog (nekoliko vrsta)
4. Glavno jelo (Becka snicla ili pljeskavica ili prebranac sa kobasicom ima jos par varijanti)

cena 370din

kafa i caj 50din
topla cokolada 100din

Truch2
08.03.2010, 19:54
Bio super vikend, samo da je bilo malo manje budala u nedelju po onom lepom vremenu

Marco
08.03.2010, 19:56
Jeste bila magla na Pancicu i jeste bilo hladno,vetar ali sam danas izmeracio bas kako treba :) Spor je sneg ali je bilo vrlo malo skijasa pa se mogu po stazama izvoditi razne kerefeke:yay: A kad smo kod cena i u hotelu masinac nije skupo i cene su im vise nego povoljne . . . Kafa,caj 60 dinara,Sokovi limenke 110 dinara i slicno a usluga i ambijent pravi domacinski,jedino tu i svracam kad sam na stazi ;)

DRAGON
09.03.2010, 11:53
I meni je bilo sasvim pristojno u Masincu. Dobra topla cokolada i palacinke. Jedino ne drze pivo, odnosno alkohol.

marsi
09.03.2010, 16:19
danas maglovito (oblacno) sa dobrom vidljivoscu, ali bez vetra i ne mnogo hladno. staze tvrde i dobre, mestimicno ledene ali nista strasno. van staze sve iskijano a nije palo dovoljno snega juce da bi moglo ponovo da se skija. sve u svemu lep dan za skijanje po stazama...

pedja5
09.03.2010, 17:37
Jutro je izgledalo kao juce. Magla, hladno i vetar. Vrlo brzo je bilo mnogo bolje i malo toplije. Oko 14h je vec bilo i pomalo suncano tako da je dan bio mnogo bolji nego juce.
Staze drze jako dobro, na ruku im ide manji broj skijasa nego za vikend i povoljni vremenski uslovi. Pred zatvaranja mestimicno leda i hupsera svuda.
Gobelja se i danas izdvaja od ostatka. Nema zive duze, staze odlicne.

jocky
09.03.2010, 19:17
planiram da idem za ovaj vikend :)
da li neko zna broj telefona za hotel Srebrnac ?
zovem onaj broj sa info kopa 036/471-009 ali niko se ne javlja :(

flutter
10.03.2010, 10:42
Javlja se na 036/471-025 ali svejedno... puni su.
Kao i Rtanj, JAT, KG odmaralište.

U Jugobanci je 2200 din. + 130 taksa po osobi za jedno noćenje sa doručkom.
U konacima ima slobodnih apartmana, trokrevetni je 5000.

Ja tražim bezuspešno trokrevetni apartman od jutros, takav da se ne mora ići kolima do žice.

sunCica
10.03.2010, 13:14
Javlja se na 036/471-025 ali svejedno... puni su.
Kao i Rtanj, JAT, KG odmaralište.

U Jugobanci je 2200 din. + 130 taksa po osobi za jedno noćenje sa doručkom.
U konacima ima slobodnih apartmana, trokrevetni je 5000.

Ja tražim bezuspešno trokrevetni apartman od jutros, takav da se ne mora ići kolima do žice.

Znam i ja sam trаžila juče, a početkom nedelje je svuda bilo ...

marsi
10.03.2010, 15:32
danas bas los dan, obalci (magla) samo tako, ne vidi se nista. dzaba dobre staze kad se nista ne vidi... ali zato na beloj reci extra, mestimicno se upadne i do kolena u sneg (u gornjem delu ispod i oko zice po sumi), donji deo kamenit ali moze da se prodje... obzirom da je juce/nocas padao sneg i da i danas pada rekao bih da ce sutra biti super off piste dan... gvozdac nije radio zbog vetra danas tako da sutra ujutru pravac lavina....

Marco
11.03.2010, 01:45
Danas mnogo lose . . . Magla,jak vetar i preko svega toga politicari na stazi :)

sunCica
11.03.2010, 07:17
Aha ha tako smo mi jedne godine skijali pored Dinkića i svi u glas se drali "Joj pade Vlada!!!", ali nije pala.

pooya
11.03.2010, 17:22
Kolko ce jos da drzi sneg za skijanje na Kopu?

pedja5
11.03.2010, 17:48
Danas promennjivo, dve tri sata suncano, ostalo su se smenjivali oblaci i sunce. Znatno toplije i prijatnije nego prethodnih dana, ali i mekse staze. Obe duboke potpuno ne sredjene posle jucerasnjeg snaga i skijasa. Gobelja najbolja, a ni Krcmar nije los popodne.

Sve u svemu odlicno skijanje danas.

marsi
11.03.2010, 18:09
@pooya

snega ima dosta, i po nekoj mojoj proceni bice skijanja i u aprilu. e sad od temperatura zavisi da li ce se skijati po kacamaku ili po tvrdim stazama.

andrijapajic
11.03.2010, 19:03
danas predivno, uhvatili smo poslednju zicu pa klopali u Vucijoj stazi, izasli, kad ono ratrak prosao, staza nova, pista, nigde nikoga, zicara ne radi, i nas troje laganica, uzivamo do dole u 17:10 :)

sunCica
11.03.2010, 20:35
Mene interesuje oće li se zadržati sneg do sledećeg vikenda?

Onda SKIBUS i da overim za ovu godinu!!!

marsi
11.03.2010, 21:48
mislim da trenutno ima najvise snega od cele sezone, tako da sneg nije problem, veci je problem temperatura kao sto vec rekoh, jer ako bude iznad nule bice kacamak po stazama... koliko vidim na http://www.snow-forecast.com/resorts/Kopaonik/6day/mid do srede je sve ok... tako da bih suncice ja u ponedeljak pogledao prognozu i prijavio se za ski vikend ako vidim minus u prognozi...

takodje se po nekima ocekuje jos padavina...

Marco
11.03.2010, 22:32
Pa svi prognoziraju minus i padavine do 25. marta ;)

sunCica
12.03.2010, 07:03
Pa to mi kaži lutko!!!:dziveli::sm022::sm019::yay::ski:

Marco
12.03.2010, 14:28
Samo pitaj Cico sve sto te zanima :dziveli:

Marco
13.03.2010, 09:40
Juce do 12h vrhunski dan a posle toga magla,temperatura -5,vejavica,jbg planina je pokazala svoje lice :) . . . Jednom recju ne vidi se prst pred okom :) Vec u 10h su bile razbijene staze totalno pa smo se uputil na Gobelju gde smo se ljudski iskijali!Crvena 12 je bila zatvorena jer su na njoj vezbali neki klinci takmicari ali je zato crna 13 bila odlicna,pri vrhu se vidi malo nedostatka snega ali moze da se skija i evo par skicica kako je to izgledalo kad se na Kopaoniku izmenjaju tri godisnja doba ;)

sasacg
13.03.2010, 10:46
Evo par slika od utorka 9.3.

Bili smo tamo tri dana od 8.-10.3.Ponedeljak i sreda magloviti,vetroviti i poprilicno hladni(posebno ponedeljak,kada je bilo -13).Utorak suncan uz neke delove kratkotrajno pod maglom (crna Duboka najvise),ali u principu odlicno vreme.
Staza su bile odlicne sva tri dana,uz malo leda pri vrhu crvvene i crne Duboke,Gvozdca i Ledenice.Sned doduse malko spor,ali staze tvrde i dobro sredjene...

Guzve nije bilo,tako da se nigde nije cekalo,osim u utorak na tanjiru na Marinim vodama,jer je propusna moc mala...

A sad malo o smestaju.S obzirom da je putovanje odluceno u poslednjem trenutku,izabrali smo Rtanj...Jbt nije mi jasno kako ljudi ne kapiraju neke stvari.Toliko minimalno treba da se ulozi u taj smestaj,da bi to licilo na nesto,a niko na to i ne pomislja.Samo da se sredi kupatilo,dihtovanje prozora,ubaci najjeftinije tv i sve bi mnogo bolje izgledalo...I hrana naravno,koja je ocajna.Ali je tu Ozdaklija sa finom i ne previse skupom hranom...

S obzirom da sam u roku od nekih 15-20 dana bio i u Banskom i na Kopu,da napravimo malp poredjenje:

Prednosti Kopa:

-ovog puta bolje staze,zbog hladnijeg vremena i manje skijasa
-bolja pozicija hotela(dosta njih na samoj stazi),dok u Banskom morate busom pa na gondolu
-kao sto rekoh vec,manja guzva(radna nedelja,kraj sezone)

Prednosti Banskog:

-Vise km staza
-nesto teze i zahtevnije staze (plava u Banskom je kao crvena Duboka ili Pancis a Kopu, ili crvena u Banskom kao crna Duboka na Kopu)
-vise snega,tako da nema bojazni hoce li se skijati ili ne
-mnogo bolji izbor hotela po nizim cenama u odnosu na Kop.(Grand 500-600 za 7 dana,slican hotel u Banskom 280-350e)

Ne mogu trenutno da se setim,ali znam da je bilo jos par poredjenja

Evo i par slika od utorka:

http://i165.photobucket.com/albums/u61/sasacg/CIMG9397.jpg

http://i165.photobucket.com/albums/u61/sasacg/CIMG9447.jpg

http://i165.photobucket.com/albums/u61/sasacg/CIMG9441.jpg

http://i165.photobucket.com/albums/u61/sasacg/CIMG9436.jpg

sasacg
13.03.2010, 10:48
jos 4

http://i165.photobucket.com/albums/u61/sasacg/CIMG9475.jpg

http://i165.photobucket.com/albums/u61/sasacg/CIMG9462.jpg

http://i165.photobucket.com/albums/u61/sasacg/CIMG9457.jpg

http://i165.photobucket.com/albums/u61/sasacg/CIMG9455.jpg

-Miki-
13.03.2010, 17:57
Evo par slika od utorka 9.3.

Bili smo tamo tri dana od 8.-10.3.Ponedeljak i sreda magloviti,vetroviti i poprilicno hladni(posebno ponedeljak,kada je bilo -13).Utorak suncan uz neke delove kratkotrajno pod maglom (crna Duboka najvise),ali u principu odlicno vreme.
Staza su bile odlicne sva tri dana,uz malo leda pri vrhu crvvene i crne Duboke,Gvozdca i Ledenice.Sned doduse malko spor,ali staze tvrde i dobro sredjene...

Da se nadovezem na pricu , prijatelji i ja smo bili sredu i cetvrtak gore ,Sasin opis je ok samo nije napisao da u sredu vise od pola staza nije radilo (sto naravno nije uticalo na korekciju cene ski pass-a :sm008: ) bila je mecava ,magla vetar - narocito na Pancicu a neverovano je bilo da su pustili Suncanu dolinu a staza je bila katastrofa ,red leda red dubokog snega koji je vetar naduvao ...bila je katastrofa od staze - vrlo neodgovorno od strane SS sto je nisu zatvorili kad je vec bila u onakvom stanju.Karaman,rtanj,gobelja,marine vode, duboka odlicne.

Cetvrtak idealan u svakom pogledu - oblacno sa dosta suncanih intervala toplo ,sve staze odlicno pripremljene i tvrde ,nema guzve niti zastoja - zaista fenomenalan dan ... evo par fotki od cetvrtka ....

http://s2.postimage.org/OwCur.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=TsOwCur)http://s2.postimage.org/OAkXS.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=TsOAkXS)http://s3.postimage.org/Al0Tr.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=PqAl0Tr)http://s3.postimage.org/AlJN0.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=PqAlJN0)

Sve u svemu Kop jeste nas najbolji ski centar i odlicno skijanje je zagarantovano.

Pozdrav Miki

pedja5
14.03.2010, 15:46
Proveo sam predivnu nedelju na Kopaoniku od 6.3. do 13.3.

Utisak je sledeci:

Smestaj za 7 dana, cetiri skipassa za osam dana (2O+2D), put i dva decija kompleta skije i pancerice sve ukupno 575 evra. Cena je u evrima niza za oko 150 evra nego 2008. godine u istom periodu. Hranu, kafe, cajeve, palacinke na stazi i sl. ne racunam, kao ni ski skolu.

Skijali smo svih 8 dana, prvog od 10:30, a poslednjeg do 14:30. Moram da kazem da su staze i precice bile svakog jutra ispeglane do maksimuma. Cinjenica da su vremenske prilike isle na ruku i Skijalistima Srbije (SS) i samim skijasima. Temperatura ja retko bila oko nula stepeni i visa. Dva dana su bila potpuno suncana, ali sa debelim minusom. Jedan je bio bas leden zbog vetra, a ostali sasvim dobri za skijanje. Sve u svemu odlicno skijanje i lep porodicni odmor.
Sto se mene licno tice najvise mi se dopalo skijanje za Gobelji. Novi cetvorosed i cetiri odlicne staze ispod njega sa jako malo skijasa su nesto sto se zaista izdvojilo. Ostali deo skijalista pristojno dobar. Za vikend je bilo malo vise ljudi nego preko nedelje tako da kapacitet zicara prevazilazi kapacitet staza. To je narocito vidljivo na Dubokoj i crvenoj i crnoj. Mora se reci i da su svi strmi delovi staza, a posebno Duboka izdrzavli jedva do 11h. Posle toga je bilo jako puno hupsera. Nije tesko zakljuciti da je najlepse skijanje bilo od 9h ujutru od samog pocetka rada skijalista.
Prvi cetvorosed je postavljen 2004. godine dakle ovo mu je sedma sezona. Sto se tice SSa ima mnogo pomaka od tada. Staze su mnogoooo bolje pripremljene nego ranije. Na crnoj Dubokoj nisam video ni jedan kamencic za 8 dana, neke staze se sredjuju malo sire nego ranijih godina, mnogi uzani delovi su prosireni pre sezone, staze su odlicno obelezene. U trenucima kad je padao sneg zicnicari su metlama cistili korpe. Da mi je neko pre deset godina pricao da cu to doziveti na Kopaoniku slatko bih se nasmejao. Jednom recju iz godine u godinu je skijanje sve bolje.
Mislim da je potrebno da se centralni deo skijalista Karaman greben, Pancic i Duboka rastereti na neki nacin. Verovatno bi najjednostavnije bilo da se osposobi Ledenica i da na Gvozdcu bude cetvorosed. Takodje bi morao da se olaksa dolazak do Gobelje i da se centar dalje razvija ka Maloj Gobelji. Dobrodosla bi i jedna duza osvetljena staza za nocno skijanje.
Moj utisak je da je od postavljanja cetvoroseda Kopaonik dosta napredovao. Kamo srece da se vise ulagalo u periodu 1991-2004. To je ustvari najvese i usporilo napredovanje celog centra. Danas mozemo da ga kritikujemo ili ne, ali po meni Kopaonik je mnogo iznad nivoa u kome se nalazi Srbija. Kamo srece da su nam putevi mnogo bolji nego sto jesu, da ima mnogo vise posla i manje nezaposlenih i mnogo vise onih koji bi mogli da priuste odlazak na planinu.

Caj, kafa na stazama od 60din pa na gore. Maxi i Idea dosta korektni sa cenama...

Neke stavri koje su za kritiku. Cena jednodnevnog skipassa je previsoka. Ako hocemo da popularizujemo skijanje onda ona mora biti manja. Ja se secam da je pre dvadesetak godina parking ispod Konaka bio pun autobusa koji su dovozili skijase na jednodnevno skijanje. Danas toga uopste nema. Takodje ako se pogleda parking na njemu ima vrlo malo automobila cije registracije nisu BG, NS ili iz Vojvodine. Drugim recima jug Srbije (od Krusevca juznije) je vrlo malo zastupljen iz poznatih razloga, a Kopaonik mu je najblizi. Konaci su me nejvise iznenadili. Sa spoljnje strane gde su nekad bili ekspres restoran i pekara svi lokali su prazni. Cak i u unutrasnjem delu ima ispraznjenih lokala. A i oni koji rade su vise nego poluprazni. Ocigledno da je ove sezone bilo mnogo manje gostiju nego ranije. Namestanje lanaca 200din ko hoce plati, ko ne namesta sam. Moze i bez lanaca. Parking mora da se resi i to sto pre.

Sutra slike.
Od mene toliko.

wlad
14.03.2010, 17:05
Juče popodne dolazim do hotela (pored granda ima jedan odličan hotel a cena [barem ove sezone, nisam bio ranije] je skroz korektna) i parking zauzet, pošto me je mrzelo da parkiram daleko pa da nosam stvari pitam lopatare za cenu - kažu 1000din :), ja im kažem mnogo skupo, a oni pitaju pa koliko, odgovaram im da sam pre 3 nedelje platio 300din (a nisam ;)) i oni kažu "pa imamo mi i mesto za 300din" :D, i parkiram 15m dalje. Naravoučenije: naplaćuju ko-koliko-da ;).

Snega ima najviše ove sezone, padao je i danas sneg, ali nema mećave, može vrlo lepo da se skija, nije hladno, oblačno je - odlično za skijanje. Nisam obilazio skijalište okolo-naokolo pošto skijamo sa (malom) decom.

average
14.03.2010, 19:52
Ne znam sto si ih i pitao: ja sam 6 dana bio, izadjem iz kola, dam im 200 dinara i to je to

wlad
14.03.2010, 20:01
Ovde i nije bilo slobodnih mesta, isparkiravali su fiće i nive da oslobode mesta ;).

marsi
14.03.2010, 20:50
vratih se i ja danas iz brzeca, mozda bih ostao jos neki dan ali sutra gase zicaru... kazu lopovi nije im rentabilno da radi bela reka jer nema mnogo ljudi... ali ce je opet pustiti za sledeci vikend... ne znam sta da mislim, prvo snega koliko hoces oni ne peglaju stazu, sad jos i gase zicu jer im se ne isplati. a u januaru kad radilo 4 zice nisu se setili da smanje cenu ski pasa jer im je preisplativo...

sunCica
15.03.2010, 13:43
Čini mi se da oni iz Skijališta Srbije imaju neku drugu definiciju šta se isplati?!!!

pedja5
15.03.2010, 15:23
Slike od prosle nedelje:

Album 2010

http://www.infokop.net/gallery/v/Kopaonikusers/pedja5

jici
15.03.2010, 19:13
Zna li neko prognoze kakvo ce skijanje biti ovaj vikend od 19 do 21 marta....najavljuju dosta toplo vreme na kopaoniku temoeratura u plusu nekoliko stepeni a snega ima dosta. Kako ce izgledati to skijanje jel ima neko iskustva?

jici
15.03.2010, 19:14
zna li neko kakvo ce biti skijanje od 19 do 21 marta...temperatura malo u plusu to me plasi? a snega dosta ima li neko iskustva

wlad
15.03.2010, 20:28
Ne brini, i ako ode preko dana u plus, noću su najavljeni minusi tako da do 13h staza bi trebalo da bude tvrda.. Samo naoštri rubove.

MayaM
15.03.2010, 20:59
Na Kopu se ocekuje dobro skijanje skoro citav april (nezvanicna informacija iz skijalista Srbije)!!!
Za vikend je bilo odlicno, mada malo hladnije! Danas potpuno savrsen dan!

jici
16.03.2010, 08:09
Hvala))) Mada plasi me prognoza za subotu 7 stepeni((((nadam se da su omasili

sunCica
16.03.2010, 10:55
Hvala))) Mada plasi me prognoza za subotu 7 stepeni((((nadam se da su omasili

Znam i mene!!! Zove me ekipa da krenem u sredu gore, ali ja se razmišljam šta da radim ako već u četvrtak počene da se topi? Znam da ceo KOP može da se otopi za dva dana i šta onda da vežbam skijanje na vodi?:sm022:

MIslim realno ovi mi uopšte ne ulivaju nadu:
http://www.snow-forecast.com/resorts/Kopaonik/6day/mid

milos_pg_91
16.03.2010, 11:50
Ma ja mislim da nema sasne da se otopi sve od cetvrtka do subote, kao sto ti kazes.. Ne razmisljaj o tome, nego pici na skijanje ;) :ski:

Marco
16.03.2010, 16:48
Vala ljudi izgleda da se smesi jugic :)) Ako bude ovo 6-7 stepeni kao sto najavljuju onda smo sa skijanjem zavrsili . . .Ja odoh sutra da ne bude da se nisam ispisao :)

Tadija_91
16.03.2010, 19:57
ja sam za vikend gore, ne sme da se istopi dok ja ne odem :D
mada nema sanse da se istopi sav onaj vestak, samo da bude sunca i bice sve super

Tadija_91
16.03.2010, 20:04
evo i sta se desava u cetvrtak i petak:

Državno prvenstvo u free style ski i snowboard disciplinama 18. i 19. mart pod nazivom "SAMO KARV"

Pred sam kraj skijaške sezone, 18. i 19. marta na Kopaoniku će se održati Državno prvenstvo u freestyle ski i snowboard disciplinama!
Takmičenje predstavlja jedinstven događaj ove sezone jer se po prvi put kod nas ikada organizuje nadmetanje u freestyle skijanju, dok su se u freestyle snowboardu održavalo i ranije. Državno prvenstvo u freestyle ski i snowboard disciplinama održaće se u svim kategorijama za muškarce i žene.
Prvi dan prvenstva će se održati na stazi-poligonu u Halfpipe-u u samom centru TC Kopaonik koji sadrži: skakaonicu, boks, cev za slajdovanje, drveni skok i vertikalno drvo. U sklopu poligona će se nalaziti i vazdušni balon za uvežbavanje trikova. Dok će drugi dan prvenstva dogoditi na Big Air-u, na samoj stazi Malo jezero.
Podršku Klubu ekstremnih sportova „Zubski Rt“ u organizaciji prvenstva pružili su Klub ekstremnog skijanja „Snowflake”, snowboard Klub „ABC”, snowboard Klub „Bibis“, klub „Kite Loop“, JP „Skijališta Srbije“, Skijaški Savez Srbije, MK Group i TV KOP sa saradnicima.

http://www.infokop.net/images/stories/vesti/other/poster_samo_karv.jpg

izvor: www.infokop.net

wlad
16.03.2010, 21:53
Neće Tadija ne brini, evo ja ga čuvam od (ove) subote za tebe :). Na Kopu je vreme odlično, snega najviše do sada i skijanje je odlično. Van staze je iskijano, ali može između jela da se pronađe za uživanje :). Evo do malopre je provejavao sneg.

Sve u svemu ako ne krene da duva neki (pre)jaki jugo ostaće snega još dugo, a i sa jakim jugom će ga biti 100% i za ovaj vikend.

sunCica
16.03.2010, 22:05
Samo se vi sprdajte, a ja ću da se zeznem i da ne odem za vikend. Što volim kad je ovako, ako odem kajaću se kad krene da se topi (kako mrzim kad na skijama naletim na baru na stazi), a kajaću se i ako ne odem ...

Tadija_91
16.03.2010, 23:00
Jel si u subotu gore wlade?
ne daj da mi rasture ove skakaonice sa takmicenja u petak , a posebno vazdušni balon za uvežbavanje trikova :D

flutter
17.03.2010, 12:41
Da ne otvaram novu temu, ovu svako koga interesuje Kopaonik čita...
U subotu 13.03. po povratku sa Krčmara pojavili smo se na početku žice 8 - mali karaman mislim, u minut iza pola pet i zatekli dvadesetak ljudi kako se raspravljaju sa žičičarima da ih puste na žicu...
Ne zna se ko je bio nepristojniji, zaposleni koji su tvrdili da je dvadeset do pet i da ih ne interesuje koliko je na našim časovnicima, ili skijaši među kojima su najglasniji nažalost bili i najgluplji. Umesto da pokušaju molbom da dobiju što im je cilj, čak i da su u pravu, oni su krenuli u svađu i dodatno iznervirali ljude od kojih nam je svima tamo zavisila vožnja.
I tako smo se onda peške peli svi uzbrdo (skupilo se u međuvremenu jedno četrdesetak ljudi), među njima i jako male dece, nakon celodnevnog skijanja.
Sramota i za jedne i za druge.
Ne bih imala ništa protiv da sve drugo na skijalištu funkcioniše kao sat, onda bi nam s pravom mogli reći: kasnite minut, ko vam je kriv, mora da se zna red! Ali svi znamo da je to daleko od istine: parking mi je prvi na pameti, kafići bez toaleta koji su uz to i hladni, stubovi žica nezaštićeni, dovoljno.
Skijanje je ipak bilo predivno, snega nikad više, bez kamenja na stazama, uz ne toliko leda na koliko sam na Kopu navikla, kroz jele na Krčmaru fantazija. I na Gobelji ništa manje lepo.

SRB_PI
17.03.2010, 12:52
то је нека политика СС.....ал је то све могло да се реши на други начин..... а да вам се у будуће не би дешавало, гурните сат 5 минута у напред у односу на онај званични СС....тако ћете увек доћи на време......

goranvu
17.03.2010, 13:15
Dobro je da se nisam oslanjao na reči jednog momka koji mi je rekao da radnici na žičarama uvek ostaju još malo iza radnog vremena da pokupe skijaše koji kasne, pa sam skijanje završio na vreme. Međutim, moguće je da su mnogi to doživeli kao produžetak radnog vremena, kako inače shvatiti da je čak četrdesetak ljudi kasnilo, a ovima iz SS je izgleda dosta toga... U svakom slučaju, bezobrazno je ostaviti ljude i decu da pešače, za to bi ipak trebalo da postoji neko rešenje.

wlad
17.03.2010, 18:24
Koliko sam shvatio nije problem u satu Skijališta, ako sam dobro shvatio ti skijaši su svakako zakasnili (da li 2 ili 10 minuta nebitno)..

Mislim da je dovoljan argument SSa da ih ne pusti upravo brojka od 40 ljudi koji su zakasnili na poslednju vožnju. Na dno malog karamana može da se dođe samo sa vrha iste ili sa staze karaman grebena, sa obe strane se bez problema spušta do centra bez korišćenja žice - da li to znači da su svih 40 skijaša u stvari samo hteli da "uhvate još jednu žicu"?

Sa dna malog karamana može da se spusti do magistrale i odatle odpešači do centra ili pozove taksi - nije potrebno da se penje do vrha da bi se vratili do centra.

Pre dve nedelje smo pravili jednu ogromnu dnevnu ski turu u Italiji, i pri povratku smo uspeli da se dokopamo do jako blizu našeg mesta ali ne i do kraja. Par minuta nam je nedostajalo da uhvatimo zadnju žicu. Žica je i dalje vrtela ali automati nisu propuštali skijaše. Nikakve tu rasprave / molbe nema - kraj radnog vremena i to je to :). Vratili smo se busom do našeg mesta.

@Tadija: odlazim u subotu ujutru... Danas je padao sneg (kao i sinoć) tako da je moglo fino da se skija van staze pošto je poravnao teren, ali treba još da padne da se ne oseća podloga ;), tamo gde ima drveća je najbolje pošto ispod nije iskijano od ranije. Danas popodne su popalili topove (još u radno vreme žica) valjda hoće da zabetoniraju staze pred toplotni talas.

sunCica
17.03.2010, 19:10
MA extra!!! Ja uzela papoludela i idem opet gore sutra ... zarazila sam se skroz, iako moja tehnika skijanja nije mnogo uznapredovala ... ubi me ta filozofija skijanja,

Tadija_91
17.03.2010, 20:58
Master plan Kopaonika

Ecosign Mountain Resort Planners Ltd. je na zahtev Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj sačinilo Master plan ski centra Kopaonik.
http://www.infokop.net/mambots/editors/jce/jscripts/tiny_mce/plugins/filemanager/images/ext/pdf_small.gif Master plan možete videti klikom na sledeći link >>>
(http://www.infokop.net/images/stories/Dokumenta/Kopaonik-Master-Plan-2010.pdf)

izvor: www.infokop.net

ovi stvarno ne znaju kako da potrose novac :D
dobar je plan, ali mislim da je moglo da prodje sa manje izmestanja postojecih zica, a po ovom planu krcmar bi trebao da se skloni, pa da tu ne bude nista, sto je po meni veliki minus.

wlad
17.03.2010, 21:39
To je zbog nacionalnog parka / zaštićenih vrsta. Ako pogledaš ceo potez oko crne duboke / krčmara je zaštićena zona. Filozofija im je očigledno ona sa gobelja - da jedna žica opslužuje po 4-5 staza, ako se pogleda potez gvozdca/ledenica tu će napraviti nešto slično sadašnjim gobeljama (ali "crnje"). Potez gobelja će baš-baš da prošire (ali to ne vredi ni da prave bez pokrivanja 100% veštačkim snegom) a novost je i deo prema Treski.

Po meni, glavni minus Kopaonika su "kratke" staze, treba da se potrude da naprave duge staze pa makar bile i plave...

wlad
17.03.2010, 21:44
...iako moja tehnika skijanja nije mnogo uznapredovala ... ubi me ta filozofija skijanja,

Predlog: uzmi 1h instruktora ili instruktorku na Kopaoniku, 1-2 dana, pokazaće ti par trikova/vežbica sa kojima za 2 dana možeš duplo da poboljšaš tehniku (ako si u donjoj kategoriji skijaša).

sunCica
17.03.2010, 23:09
Probala sam s jednik trenerom i ništa nisam skapirala, onda sam svega par žica provozala sa drugim i onako baš posle toga dosta uznapredovala, idem sam pa se nadam da će imati malo vremena za mene ovog vikenda ... i da završim sezonu a sledeće godine ću da se potrudim da povećam vroj dana provedenih na skijanju ...

Damir
18.03.2010, 02:30
Recite mi najbrzi i najlaksi put od BG do Kopaonika?Da li autoputem do Cicevca preko Krusevca Vrnjacke banje pa gore ili preko Ibarske? Cuo sam da postoji neki kraci put do Kopaonika tj. da se kod Krusevca skrece negde i ne prolazi se Vrnjacka banja.

Ako znate napisite mi!

I jos kakvo je stanje na putevima? Imam letnje gume i da li treba lance da ponesem da stavim kad se budem penjao gore?

Hvala unapred!

Marco
18.03.2010, 05:31
Kad od Krusevca krenes prema Vrnjackoj Banji onda skreces levo gde ti putokaz pokazuje Brus i Kopaonik i to ti je najblizi put ;)

Damir
18.03.2010, 07:44
A jel put u solidnom stanju?

Da li treba zimsa oprema, odnosno lanci na letnje gume?

flutter
18.03.2010, 09:00
Ako ne lanci, onda barem zimske gume.

@Wlad: Vraćali smo se s gobelje, greška moja - zato nam je trebao mali karaman da odemo do centra.
Nisu nas ostavili same na kraju sveta, postoji i put i taxi, i penjanje uzbrdo udesno ka uključenju na karaman greben, slažem se, ali sve to je neko manje ili veće cimanje. samo mi je interesantno bilo kako su tačni i odgovorni u tome (čak i brži od tačnog, sat im žuri 7-8 minuta), a nisu u nekim drugim stvarima.
Slična priča kao u povratku kući kad nam policija naplati kaznu za pojas 5000 zaustavivši nas na auto putu (???), a oko nas zvižde ljudi 200 na sat.

Tadija_91
18.03.2010, 09:16
Mislim da se najbrze stize autoputem do krusevca, onda kad vidis putokaz za kopaonik pred krusevcem koji usmerava levo, tu nastavis pravo. Imao sam GPS pa se ne secam tog celog puta, znam da ima jedno cudno skretanje kad se predje pruga i da je put los na jednoj deonici od 20-25 km.
Pogledacu na mapi kroz koja se sela prolazi.
Ovim putem uvek stizem za oko 3 sata i 15 minuta uz malo brzu voznju auto putem.

Marco
18.03.2010, 11:08
Pa to je to o cemu ja pricam Tadija ;)

Tadija_91
18.03.2010, 12:40
Aha, ok, ja sam pogresno shvatio da treba da pratis putokaz pred krusevcem ;)

andrijapajic
18.03.2010, 15:48
ja pratim putokaz: pred Krusevcem levo, pa desno na neku veliku ulicu, pa levo u neku sa 3 semafora, pa desno na neku vecu jedno 200-300m i onda opet levo na glavni put, brzo se prolazi pa nisam signalizaciju dovodio u pitanje :)

marsi
18.03.2010, 18:32
od krusevca postoje 2 puta do kopa...
jedan je bruskim putem, pored jezera celije, do brusa. i to je put koji je andrija opisao u postu iznad. taj put je bolji, ima dosta pravca, i duzi je jedno 10km. smaranje je malo ako se prate ogranicenja, a zna da bude i pandura.
drugi put je preko zupe do brusa. ne skrece se levo pred krusevac, nego se produzi pravo i na drugom semaforu (pored kasarne) se ide desno. onda pravo jedno 2-3km, izadje se iz krusevca i skrece se levo za aleksandrovac. i posle jedno 25km je opet levo skretanje za brus (ima znak). ovaj put je kraci, i zanimljiviji za voznju, a i nema toliko pandura. kada ima snega delovi ovog puta znaju da budu neocisceni, ili ocisceni dosta usko.
ja uvek preko zupe idem kada je suv put, dok u slucaju snega idem preko jezera...

Damir
18.03.2010, 19:54
A jel zna neko da li su putevi prohodni? Ima li snega?
na sajtu AMS pise da ima na preko 1000m nadmorske visine, da je rastopljeni sneg.

Hvala puno na informacijama!

wlad
18.03.2010, 20:00
Nema snega na putevima ni na jednom mestu do Kopaonika..

---

Danas odemo od 15-16h do malog jezera, po satnici je bilo najavljeno neko revijalno dešavanje posle takmičenja. Vidimo lepo sređen deo gde su se takmičili (skokovi, "gelenderi" od širokih cevi i sl. - pravi "park") i ispred parka postavljene dve uspravne daske - na njoj "oklagija" vodoravno (na npr. 70cm visine) i njih 5 (bordera) se smenjuju - pokušavanju da je preskoče iz zaleta. Posle 10tak minuta niko nije preskočio i na kraju "voditelj" proglašava da su svi pobednici ;). Sve u svemu "revijalan program" je izgledao malo je reći žalosno.. Naravno ekipa koja se skupila tamo (takmičari i prijatelji) svi sa pantalonama 3 broja većim, maramama, sve brende ;), ako im je takvo i takmičenje kao što je revijal - jao im ga :D. Sve u svemu osim piva koje sam tamo popio sve ostalo je smrjurija ;).

Sutra je bigair takmičenje pa od 15-16h opet "revijal" :D

Danas inače savršen dan za skijanje..

jici
18.03.2010, 21:15
a zato u subotu i nedelju nas kada ja dolazim 7 stepeni od ranog jutra iznad 1 2 stepena ((((((((((na sta ce to liciti stvarno sam skepticna

Tadija_91
18.03.2010, 23:29
Licice na prolecno skijanje ;), samo da bude snega , a bice. Ja ocekujem dobro skijanje i jos bolje zezanje na suncu, jer nece biti klasicnog juga, vec ce da duva sa istoka , i to do 15 km/h

plecko
19.03.2010, 21:36
(takmičari i prijatelji) svi sa pantalonama 3 broja većim, maramama, sve brende ;),
:kez:u cemu je fora s tim oblacenjem ?

akole
20.03.2010, 00:36
Danas 19.03 je stanje bilo seldece.
Na gobelju sam otišao "kasno" 10h. Staze do gobelje su bile sasvim pristojne. Na Gobelji je sneg već počeo da se pretvara u onaj kristalni šećerasti. Obe crne su imale delove gde su progledale ali su mogle da se skijaju. Crvena je uglavnom bila bez ovih tamnih mrlja.

Brzo sam ogustao od Gobelje i otišao na gvozdac i tu ostao do 13h. Gvodac i Ledenice su bili ok sa mnogo manje hupsera nego ostale posećenije staze. Sneg odličan.

Sve u svemu ja sam bio zadovoljan današnjim danom sunca u nedogled staze sasvim ok za tu temperaturu...

Za vikend ako nebude neki južni vetar bice staze kao danas sa mozda koji cm manje snega ali ako nas poseti jugo...

Moj utisak da je veštak odradio svoje. Sinoć smo u šetnji videli u daljini da topovi rade. Puštali su ih i kada je pre neki dan padao sneg. Staze sa veštakom su neuporeivo u boljem stanju... Crna duboka posle među-stanice nije više onako braon i razvaljna kao peošle godine. Ima brda i dolina i leda na nekim delovima ali sasim ok. Gornji deo do među stanice dobar. Na krčmar danas nisam išao mezilo me da se lomatam. Do pre neki dan je bio super. Pre par dana sa uhavtio i par voćnji žicom. Ko zna ako je demontiraju više neće biti priike. Ona prečica je standardno razvaljena kroz šumicu ali ide se u velikom broju.

Evo malo slika sa današnje gobelje (petak 19.03)

akole
20.03.2010, 00:38
Još koja ....

goranvu
20.03.2010, 14:23
Super! Od srca hvala za slike, baš me interesovalo iz prve ruke kako je sada tamo, jer je navalila toplota, a ja planiram posle utorka ponovo na uživanje, ali me brine kiša, iako će biti svežije.
Spominješ i staze koje prema zvaničnim informacijama sa Kopovog sajta ne rade (Krčmar, Gvozdac...) Izgleda da nisu sasvim ažurni.
Naroda izgleda jedva da ima.
Kakva je crvena duboka? Prema mapi, ona je celim putem osnežena. Može li taj veštački sneg da drži i na redovnih +8 stepeni? Kako je do sada bilo?

Bojan87
20.03.2010, 19:35
A sto mora da radi zica na Krcmaru da bi se tamo skijalo ? :D

Ja sam prosle godine po pola dana provodio na krcmaru i ako nije radila zica. Lepo su je ovi iz SS svaki dan tabali, a zica nije radila tako da smo je mi skijali tako sto preprecimo od vrha suvog rudista kroz sumicu do krcmara.

akole
20.03.2010, 23:49
Na Krčmaru se skija bez problema i kada žica ne radi. Samo je pitanje dali je sređena staza. Nekada je i ne prođu ratacima ili ja dođem kasno pa mi tako izgleda.

Ide se sa izlaza Žice duboka i kosinom prema recimo 3. stubu žičare krčmar. Sve je to lepo sem šumice pri kraju puta pred samu stazu koja je uvek razvaljna. Pravi krateri na putu oko jela pa može biti problema... Sada čujem da se žica na krčmaru ukida i da će izgleda napraviti stazu ili put do krčmara sa pančića.

Gvazdac sidro je radio bez problema, a staza je bila super.
Što se tiče staza koje su pod "veštakom" one su mnogo bolje nego recimo prošle godine u istom periodu iako je pošle bilo više snega. Naravo da su bolje od onih koje nisu pod veštakom.
Problem kod crvene duboke je što je preopterćena prođe dosta sveta u toku dana i postane zamornija od crne staze...

Evo slika Gvodca i Ledenica od petka. Kao razlike u odnosu na gobelju. Slikano oko 12h

Tu je i slika od prošle godine koja pokazuje tu prečicu ka Krčmaru

akole
21.03.2010, 00:01
Ove godine u nedelju 14.03 iskoristio sam priliku da se prvi put vozim liftom Krčmar. Nikada do sada nije radio kada sam bio na Kopaoniku. Dugo je staza i bila zatvorena zbog bahate posete od strane NATO.

Vožnja traje malo duže a ja sam bio uporan, mrzelo me da idem prečicom...

Evo malo slika i sa te strane...

akole
21.03.2010, 00:03
I još malo ....

akole
21.03.2010, 00:25
Naravno kada se ide liftom tj žicom staza je duza za onih 3-4 stuba jer prečicom izađete niže od početne i na kraju morate da se spustite - presečete do početka Duboke I da vas izavdi na vrh Suvog Rudišta. Taj deo je baš lep od prečice do početne stanice Кrčmara

akole
21.03.2010, 00:29
Evo malo slika i sa Crne Duboke od 15.03

akole
21.03.2010, 00:33
I još od 16.03

sunCica
21.03.2010, 23:58
Jako lep kraj sezone (bar što se mene tiče)!!!Otišla sam gore na produženi vikend i divno se provela, a naskijala se više nego što sam skijala 14 dana u februaru. Stigoh u četvrtak 18.03 u 13h i nisam mogla da odolim, savršen dan, puklo sunce, a hladno, minus, sneg drži, već u 13.30 sam bila na Pančiću.:ski:

A staze?!!!

Nisam mogla da ih prepoznam, staze savršene!!! Tek popodne sam počela da skijam a staze kao piste, ništa hupseri, ništa razrovano, malo leda ali ništa preterano!!! Skijam na crvenoj dubokoj i provaljujem da nema nikog ispred mene, znači sama sam na stazi bukvalno. Onda sam se osmelila i skinula mrak sa crne duboke :ok:. Za tih 2 sata i 30min ja sam odskijala 10 žica! Petak 19.03: isto jako dobar dan za skijanje, Gobelja počela da topi ali četvorke su bile u vrlo dobrom stanju! Subota 20.03: moglo se odlično skijati do 12, posle toga više nije bilo vredno truda, sneg je baš popustio i previše ljudi je došlo za vikend!!! Znači oko 12 je duboka već bila skroz razrovana, na Gobelji nije bilo dovoljno snega, četvorke standardno dobre, plave staze onako!! Uveče po kafićima je bilo ljudi. Nedelja 21.03: neki ljudi su skijali ceo dan, ja samo do 11, posle je sneg već popustio, a nisam imala dobru mažu i nije bilo vredno truda, izuzetno spor sneg, pa nije ni bilo zabavno!!!

Suma sumarum: Odličan vikend!!! Otišla sam gore skijanja radi, a bilo je skijanje+, jer upoznala sam nekoliko mnogo dobrih ljudi gore!!! Po Wladovom savetu maltretirala sam drugove da mi daju par časova i malo me koriguju što se mog skijanja tiče. Dosta sam napredovala za samo 4 dana skijanja, stilski sam se popravila, sad su mi plave staze postale smešne i dosadne, isuviše lake.:ok: Prešla sam na crvene staze, sa po kojom crnom čisto da me razbudi. :yay: Mislim da sam sad spremna za neku malo ozbiljniju planinu, ali u svakom slučaju sad sam stekla neke poznanike i sledeće godine ću ako mi posao dozvoli prvi deo marta provesti gore. Ozbiljno sam se zarazila skijanjem :)

hehehe
22.03.2010, 13:13
http://www.infokop.net/infokop-sajt/zdravstvena-zastita-na-kopaoniku.html#comments

Marco
23.03.2010, 20:51
Aj da se i ja javim posle duzeg vremena :) Zadnji put sam bio u petak 19.03. i do 13h je bio vrhunski dan za skijanje!Suncano i vedro,staze utabane a ekipa na stazi kao sa ovde sa foruma :)) U petak sam lepo "naleteo" na 4c prema masincu na nasu drugaricu sa foruma SuCicu i videcete na slikama kako je sve to izgledalo!Negde oko 11h smo krenuli na Gobelju i vratili smo se brze nego sto smo stigli jer je vec tada bila otopljena i na skoro svakih 20 metara se videla trava pa smo skijanje nastavili na crvenoj 6 i crvenim 4 ;)

Marco
23.03.2010, 20:57
E evo malo slika ekipe sa staze :)

sunCica
23.03.2010, 21:00
Uživancija, divan dan, fantastično skijanje i super druženje ...

Tadija_91
23.03.2010, 22:05
Bio sam gore u subotu i nedelju, oba dana pravo prolecno skijanje- suncano, ali temperatura u plusu i samim tim razvaljene staze, ali Gun reze i kroz kremeni i kroz kamen. Crna duboka je , cini mi se, bila najbolja, i nju smo vozili na puno. Bilo je dosta ljudi, u par navrata sam cekao na dubokama, ali sve ispod 5 minuta. Bio sam i do gobelja, ali je pravo mucenje doci do tamo zbog sporog snega, pa mora da se vesla niz jaram. Gobelja je na par mesta progledala, ali je moglo da se zaobidje. Cini mi se da su staze na gobelji suvise kratke za ovo skijanje po mokrom snegu, jer ne moze da se uhvati zalet. Uglavnom uzivanje na suncu je bilo na nivou, a moglo je i ozbiljno da se skija, samo sto su me noge izdavale posle 4-5 spustanja "na puno". Ostalo je jos dosta snega, pa ako zahladni trebalo bi da bude jos doborg skijanja. Staze sa vestakom ne verujem da ce progledati u sledecih 15ak - 20 dana, a na livadama bez vestackog snega su nakupili gomile sa strane.
Sve u svemu bilo je dobro, a ja mislim da sam ovim zavrsio skijanje za ovu godinu, sad se ceka decembar :(
PS pozdrav za Zokija ,admina ovog foruma koji je vodio autobus ski busa, organizacija je bila na nivou ;)

svetskigigacar
23.03.2010, 23:34
Upravo ko sto rece Tadija, subota vrhunski, sneg ok + sunce przi + dzabe suljpa za pogonsko gorivo, te smo ga razvalili postenski, Gobelja, Crna, Krcmar, sve u njojzinu :) Nedelja do 12h solidno, posebno CD i Gvozdac&Ledenica, ali resio sam da zavrsim u 13h za taj dan, uvalim ski pas za 500 dindzi i popijem tri pivdzana na prolecnom suncu :)

Sve u svemu ja se nadam necemu i za Uskrs, cisto fore radi, jer su na pomolu neke jagnjece brigade :)

wlad
24.03.2010, 01:00
Marco legendo uništi devojci vrh skije :D

http://www.skijanje.rs/forum/attachment.php?attachmentid=4783&stc=1&d=1269374116

milos_pg_91
24.03.2010, 09:58
Dobro je da je ovo svestran forum.. Neka odma ide na ''ogrebotine na gornjoj strani skija''.. :)

sunCica
24.03.2010, 10:03
Ma nisu njene tako da baš je briga ...

Marco
24.03.2010, 10:37
Hahaha . . . Zbog toga sam sledecoj slici od Cice dobio stapom po glavi ali tu nisam hteo da postavim :sm022:

sunCica
24.03.2010, 17:40
Da ovo ne bi otišlo skroz off topic ja mogu samo da zaključim i time završim svoje učešće na ovom topicu za ovu zimu:

Bilo je odličnog i malo manje odličnog skijanja ove godine, sledeće godine će bez sumnje biti mnogo bolje, jer najzad su shvatili da treba ozbiljnije ulagati u Kopaonik. Postaviće još mašina za sneg i staze će biti mnogo kvalitetnije. Sve u svemu Kop sam po sebi ima svoje prednosti i mane i potrudiću se da sledeće godine odem i negde u inostranstvo na skijanje, ali definitivno ću ponovo ići na Kop, jer "U raju je lepo, ali na Kopu je ekipa ... "

symbad82
17.04.2010, 10:24
Nije bila losa zima, ali kao sto neko vec rece: trebalo bi da ce do sledece zime instalirati jos topova za vestacki sneg i ubaciti nove zicare. Ja sam skijao 09,10 i 11. april i verovali ili ne na crnoj je bilo pola metra snega, mada ga je visoka temperatura otapala, ali hocu da kazem, da tamo gde ima topova bude dobro. E sad, Alpi su Alpi, ali Kop je na 3 sata voznje i drustvo je uvek tu.
Poz

Nikolino
17.05.2010, 16:24
3 cm snega.

-Miki-
17.05.2010, 19:28
ludilo od vremena :sm021:

Disco
18.05.2010, 11:55
11 cm snega :))

ajd jos 10 pa da puste zice :D

sunCica
18.05.2010, 13:55
Ma još 20! Neće pustiti pa makar napadalo još toliko, ali bilo bi lepo!!!

andrijapajic
18.05.2010, 16:01
ma da napada jos 20, dolazim i penjem se peske :D

Nikolino
19.05.2010, 17:55
15 cm. Ima za kliska. Uh, sto bih isao za vikend!

garcia_kg
23.05.2010, 00:44
Idi u Austriju na Glecer i nemoj da brines za sneg..........

macak011
24.05.2010, 16:38
nije fora Austrija... ;)

designbvr
01.06.2010, 18:55
Jos samo koji stepen i da pocnemo ozbiljno
da se spremamo ( valda MI to i zelimo :dontknow:),
za skijanje u Junu, al u ovi nasi krajevi.

BGD - 8 stepeni
KOP - 0 stepeni

JEEEEEBO TEE !!!!!!

Pizzeria-Tina
03.06.2010, 01:17
Na Brezi se skijalo pre neki dan, Livada je do pola prekrivena snegom. Dodjite da skijate :-)

barrcode
10.06.2010, 23:12
10. 06. 2010.| 13:40
Nove šestosedne i četvorosedne žičare na Kopaoniku - Skijališta Srbije nabavljaju opremu za Karaman greben i Krst

Skijaš na Kopaoniku imaće na raspolaganju nove žičare na Karaman grebenu i Krstu. Reč je o dve nove isklopive šestosedne žičare, uz koje će biti rekonstruisani i postojeći četvorosedi.
Na lokaciji Krst biće postavljene četiri nove diksne četvorosedežnice. Investitor nove opreme su "Skijališta Srbije", a posao je poveren austrijskom preduzeću "Doppelmayr".
http://www.ekapija.com/website/sr/page/320874

Bojan87
11.06.2010, 09:50
Jel ta zicara krst ona zica sto treba da ide ka vikend naselju ?

E da juce na tvu bilo da ce preko nacionalnih poslova za zaposljavanje biti uploseno 20 ljudi koji ce raditi na cistenju staza na kopaoniku.

wlad
11.06.2010, 21:23
Izgleda da je počelo planiranje terena kod KGBa za "nižu" polaznu stanicu koja će polaziti kod Pančića:

4931

4932

Bojan87
12.06.2010, 22:35
hvala bogu te nisu poceli da grade u septembru kao sto je do sada bila praksa.

wlad
13.06.2010, 22:09
KGB im je ipak jako važna žica, bez nje bi nastao haos za početnike. Ovako moraju da sve završe pre novembra, samo će morati i te staze da prošire / raskrče šume pošto je 6sed ipak povećanje kapaciteta za 50% ;).
(a tu je i najveća gužva sada sa 4sedom)

Bojan87
14.06.2010, 17:58
Jel mogu stubovi postojeceg cetvoroseda da podnesu teret sestosedne zice ??? ili moraju da postavljaju novi ( sire )

wlad
14.06.2010, 22:52
Ne znam mogu li, ali koliko sam čuo cela žica se seli sa sve stubovima, a dolazi sve novo za 6sed. Verovatno im se ne isplati da ostavljaju iste stubove a da za preseljenje nabavljaju nove (pošto pretpostavljam da se pored stubova razlikuju "koturovi"/prenos, signalizacija itd.) :dontknow:

emperor
15.06.2010, 11:32
A gde ce sa postojecim 4-sedom?Cuo sam da ce mozda na Suncanu?

Grazer
16.06.2010, 15:09
Hoce opet biti dizanja cena

andrijapajic
17.06.2010, 11:32
a da naprave hladjenje podloge na KGB, pa da radi 6 meseci godisnje... Shalim se, naravno, na Kopu jedva cekaju da dodje mart pa da kazu - gotova sezona, zatvarmo... a to sto ima metar i po snega, nikoga ne zanima

Bojan87
17.06.2010, 23:01
^^^ Nemoj da si takav, ove godine su izvukli maksimum iz snega. Zice su radile sve dok nije pocela da pljusti kisa, cak je i duboka radila do kraja marta sto je pre bio redak slucaj.

Nego jel zna neko jel ce uraditi osnezavanje na gobeljama ove godine ???

dex7
18.06.2010, 09:09
Bas si optimista, to bi bilo fenomenalno.

Bojan87
18.06.2010, 12:27
Pa najavili su da ce odraditi, zato i pitam.

Nego na kamerama se danas vide ljudi sa lopatama kako kopaju neke kanale po stazi.

Sta se to radi, jel prave neku drenazu ili sta ?

wlad
18.06.2010, 21:55
Koliko sam ja shvatio/čuo na Kapaoniku imaju užasno malu akomulaciju za veštački sneg. Ako bi upalili par dana sve topove (zato ih i ne pale sve, nego samo ponegde gde je frka) istrošili bi svu vodu što imaju - i to samo sa ovim topovima što sada imaju (4 žice su pokrivene).

Gobelje bi pretpostavljam trošile neku drugu akomulaciju koju za sada nemaju ;), slažem se da bi Gobelje/Jaram trebalo pokriti pošto na Gobeljama prvo nestaje sneg, ali mi se nešto čini daleko bez dobre akomulacije vode...

akole
02.07.2010, 13:04
Pa šta god ali bar su krenuli radovi na vreme:)

admin
05.07.2010, 23:06
Jel mogu stubovi postojeceg cetvoroseda da podnesu teret sestosedne zice ??? ili moraju da postavljaju novi ( sire )

Ostaju postojeci goli stubovi, na koje se postavljaju novi odgovarajući jarmovi i koturne baterije za sestosed.

Kompletna informacija o radovima na novim zicarama na Kopaoniku na sajtu...

admin
05.07.2010, 23:10
Kopaonik će ovog leta i jeseni biti veliko gradilište, bar što se tiče žičara i skijališta. Nakon sprovedenih tenderskih i ostalih procedura radiće se sledeće:
- Žičara 7 - KARAMAN GREBEN biće isklopivi šestosed. Radi se rekonstrukcija postojeće četvorosed žičare u šestosed. Iskoristiće se samo postojeći stubovi a na njih se postavljaju novi odgovarajući jarmovi i koturne baterije. Radi se nova polazna i izlazna stanica. Polazna je oko 100m niže od postojeće, negde na sredini dosadašnjih ograđenih betonskih košarkaških igrališta od kojih je donje već uklonjeno. Znači bliže žičari Pančić sa njene leve strane gledano prema vrhu. Izlazna će biti 5-10m niže, kako bi se ostavio veći prostor za izlazak skijaša. Žičara će imati 12 stubova, a njen novi kapacitet će biti 3000 skijaša na sat.
- Žičara 1R - SUNČANA DOLINA biće fiksni četvorosed sa trakom za ubrzanje. Imaće 12 stubova, dužine oko 960m. Iskoristiće se sve od preostale opreme nakon demontaže četvoroseda Karaman Greben. Polazna stanica će biti niže, levo u odnosu na postojeći dvosed. Polaziće od asfaltnog puta koji vodi ka vikend naselju Treska i Rudnici[/URL]. U blizini se gradi veliki parking, koji će biti od značaja pre svega za goste vikend naselja. Izlazna stanica će biti na Krstu, nešto višlje od postojećeg dvoseda, otprilike gde sadašnja staza 2-Suvo rudište izlazi iz šume.[URL="file:///C:/Users/ZORAN/Documents/My%20Web%20Sites/YU-SKI/Ski_Centri/Kopaonik/zice/krst_izl.kmz"] (file:///C:/Users/ZORAN/Documents/My%20Web%20Sites/YU-SKI/Ski_Centri/Kopaonik/zice/sunc_dol_pol.kmz)
- Žičara 3R - KRST, fiksni četvorosed, je potpuno nova žičara (konstrukcijski slična Malom Karamanu) koja se sa 7 stubova pruža novom trasom dužine oko 560m. Polazna stanica je desno od žičare 4-Pančić (gledano prema vrhu), u zoni sadasnjeg bebi ski lifta. Izlazna stanica je na Krstu, gde i nove žičare Sunčana Dolina.

http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/master_planovi/kop_master2010deo.jpg

admin
05.07.2010, 23:11
Ovim će se na Kopaoničkom centralnom platou "Dolina sportova" nalaziti tri polazne stanice žičara. Izgradnju novih žičara prati i prosecanje odgovarajućih ski staza. Ove žičare se grade u skladu sa Master planom Kopaonika za 2010. pa na mapi iz plana (...PDF (http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/master_planovi/kopaonik_master_plan_2010.pdf)) pogledajte kako bi trebalo sve da izgleda.
Postojeće žičare, dvosed CENTAR i sidro SUVO RUDIŠTE se uklanjaju. Sa dvoseda centar je već uklonjena sajla. Dosadašnji dvosed Sunčana dolina za sada ostaje na svom mestu.
Opremu isporučuje i radove po sistemu ključ u ruke izvodi Doppelmayr (http://www.doppelmayr.com/), sa podizvođačima Amiga iz Kraljeva i Elkom iz Beograda.
Za sajt Skijanje.rs , Andrea Kočovski, predstavnik Doppelmayr (http://www.doppelmayr.com/)-a

Tadija_91
06.07.2010, 02:46
Odlicne vesti, drago mi je da su gradjevinske aktivnosti pocele na vreme. Kgb je po meni najvaznija zicara, jer, da se ne lazemo, vecina skijasa na Kopu su pocetnici. Nadam se da ce povecanje kapaciteta zicara pratiti i prosirenje staza. Na Suncanoj dolini mislim da bi vise pomogao sistem za vestacki sneg, jer je to prva staza na kojoj zafali snega.

kop
07.07.2010, 10:58
Očekivano dobre vesti za Karaman Greben :)

1R i 3R mi u ovom trenutku deluju kao čisto razbacivanje para.
Neuporedivo bolje bi bilo da već jednom naprave žičaru od vikend naselja do Krsta ili Pančića i da konačno reše problem Marinih voda.

sunCica
07.07.2010, 11:13
Ili prelaska sa Jarma na Gobelje, a bilo bi dobro i da zamene sidro na Gvozdcu ...

wlad
07.07.2010, 12:06
Pogledajte master plan razvoja Kopaonika koji je napravio EcoSign i koji je "vodilja" daljeg razvoja Kopaonika. Žica direktno od vikend naselja nije predviđena. Prelazak Karaman-Jaram će nestati po tom planu, put koji sada dolazi iz pravca Brzeća će biti pretvoren u "letnji put" (a zimski mora da se napravi novi - skroz okolo da se priključi na put iz pravca Raške) i taj prelaz će biti iz drugog pravca (žica Karaman kao i Jaram potpuno nestaju), naravno deo oko Gobelje će najviše da se razvija. Po tom istom planu Gvozdac postaje četvorosed, tj. u tu "dolinicu" dolaze 2 četvoroseda, s' tim da su staze produžene ka dole, tj. polazne stanice su niže.

Sve to možete videti iz one jedne strane master plana, PDF fajla koji je zakačen i na ovom web sajtu.

Na Sunčanu dolinu se postavlja četvorosed prosto zato što je ostala oprema od KGBa, prelazi na tu poziciju zato što te dve žice imaju najpribližnije dužine (to je bilo objašnjenje od pre par meseci), a onda u "paketu" zaokružuju taj deo skijališta i sa žicom "Krst". Mislim da će početnici (kojih je većina na Kopu) biti oduševljeni sa ove dve nove žice, to su sve plave staze i dolaze u centar, veštačko osnežavanje se podrazumeva na ovim stazama, kao i na celom Kopaoniku :sm004:.

Širenje ka Gobeljama je već veliki zalogaj, moraju da se srede infrastukturni preduslovi (novi put, nekoliko pasarela preko "starog" letnjeg puta itd.) i da se napravi nekoliko žica koje će obezbediti novi prelazak tamo, ali dobro je da se uopšte nešto radi u ova (kriSna) vremena......

CrazyKong
07.07.2010, 13:55
Put do Jarma je predviđen da ostane...tj da bude letnje/zimski, a od Jarma prema centru do Marinih voda letnja varijanta....Ne znam koliko je ovo pametno.
Svakako je ok što bi produžili sve staze oko karamana i m voda skoro duplo, ali da preseku put tek tako...pogotovu sto ne vidim nigde tu alternativu sto pominjes.

Sve se to da rešiti sa par mostica ili tunelica...koje ce svakako morati da prave i preko letnjeg puta...

Inace, nova veza sa gobeljom i preskakanje karaman-jaram je pravi potez.

admin
07.07.2010, 17:25
Evo jedne izjave Mladjana Dinkica od 25.01.2010. u kojoj pominje izgradnju zaopbilaznog puta...

" Na proleće počinje izgradnja zaobilaznog puta od Jarma do apartmanskog naselja Sunčevi konaci, kako bi se dobio novi prostor za skijališta. Prioriteti su četiri nove žičare, s tim što će na Karaman grebenu biti izgrađena najbrža, šestosedna žičara, a postojeća četvorosedna će biti preseljena na stazu Sunčana dolina. Gradiće se nove staze, parkiralište, hotelski kapaciteti, sa ciljem da se podigne kapacitet sa sadašnjih 8.000 skijaša dnevno na 11.500. "

http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/master_planovi/master_plan_kopaonik2010.htm (http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/master_planovi/master_plan_kopaonik2010.htm)

admin
07.07.2010, 17:54
Izgleda da investiciona razmisljanja za dalji razvoj Kopaonika krecu od Suvog rudista, odnosno od dna buduceg cetvoroseda Suncana dolina ka turistickom centru Suncani vrhovi.

Tome svedoce Tieseri za dalji razvoj Kopaonika koji se odnosie upravo na ovaj deo planine, a koji je izradila Nacionalna turistička razvojna korporacija www.razvojturizma.rs (http://www.razvojturizma.rs/).

Preuzmite (.PPT file) : Tieser "KOPAONIK - SUVO RUDIŠTE (http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/master_planovi/tieser_kopaonik_suvo_rudiste2010.ppt)"

U ovom fajlu su svi tieseri za Kopaonik objedinjeni u jedan...

akole
08.07.2010, 00:16
Očekivano dobre vesti za Karaman Greben :)

1R i 3R mi u ovom trenutku deluju kao čisto razbacivanje para.
Neuporedivo bolje bi bilo da već jednom naprave žičaru od vikend naselja do Krsta ili Pančića i da konačno reše problem Marinih voda.

Ja mislim da i nije bacanje para ako se napravi taj veliki parking. U tom slučaju ta dva lifta su veza sa centralnim platoom i sa parkingom. Ala će biti berba ušiju za parking:dontknow:

Neko je spomenuo i Četrvorosed na gvozdcu. To će biti prava stvar, ta staza dugo drži dobar sneg i kada se proseku one crne staze bice to lepa zica.
Pitanje je kada će doći na red.

Planira se proširenje zasnežavanja za ovu građevinsku sezonu. Staze sa veštakom su izvlačile stvar ove zime.

Nije li glupo što na skis.rs nema malo više informacia o tekućim radovima.

Bojan87
09.07.2010, 15:30
Pocelo je prosecanje sume za novu zicu koja ce ici od centra do krsta

http://i25.tinypic.com/3450pp0.jpg

http://i31.tinypic.com/w1tfly.jpg

Takodje nesto su radili i kod medjustanice na dubokoj, posto koliko vidim sva trava je skinuta i vidi se samo izravnana zemlja

http://i25.tinypic.com/250i6w5.jpg

wlad
10.07.2010, 13:37
Sve se to da rešiti sa par mostica ili tunelica...koje ce svakako morati da prave i preko letnjeg puta...

Koliko ja shvatam neće praviti tunele / mostiće, zato i menjaju taj deo da bude samo letnji put - 9 staza će prelaziti preko letnjeg puta (po planu) i staze se na tom delu neće sužavati (čak su najširi delovi staza na delu puta).
(mostovi su planirani koliko se vidi po planu u delu kod Srebrnca - 4 komada)

---

Novi zimski put se vidi na master planu da od Jarma silazi dole do tog ogromnog parkinga a onda ide desno da se priključi na put koji dolazi iz pravca Raške.

Ako se obrati pažnja na tip liftova iz plana, može se videti 2 interesantne stvari (osim da produženi Gvozdac i Ledenice prelaze u 4sede ;)):

- KGB je po planu 4sed, a sada se stavlja 6sed

- buduća žica iz Brzeća je tipa D8G (Detachable grip eight-passenger gondola) što znači da ćemo tu po planu imati gondolu (za 8 lica)

Bojan87
10.07.2010, 18:44
http://i26.tinypic.com/2ez2w04.jpg

Pocela je demontaza zicare karaman greben :dziveli:

Max
11.07.2010, 12:31
Izgleda da su u master planu odustali od staza Bela reka 1 i 2. Malo je nelogicno i to sto se sa gondole iz Brzeca izlazi na crveno crne staze. Ipak bi trebalo da se uvazi cinjenica da je Kopaonik skijaliste gde ima puno pocetnika. Zna li neko koja je planirana dinamika rada za naredne godine? Kada mozemo da ocekujemo cetvorosede i nove staze na Gvozdcu? :dziveli:

wlad
11.07.2010, 14:40
Pretpostavljam da će prvo raditi ono što je najjednostavnije, tako deluje nova žica 2R, taj deo oko Gvozdca mogu da odrade nezavisno isto, 19R prvo pa onda i 18R, to sve ne menja sadašnje planove / rute. Takođe ne vidim razloga zašto se ne bi pravile / uređivale / zatravnjivale staze unapred, npr. taj deo oko Gvozdva/Ledenica mogu sve staze da proseku i urede, isto i za 2R itd...

admin
12.07.2010, 23:06
Izjava Gorana Petković, državnog sekretara za turizam, od 13.01.2009. o daljem razvoju turizma u Srbiji, a koja se odnosi na tada ocekivani Master plan Kopaonika.
Izjava koju prenosim jeste stara vise od godinu ipo dana, ali mozemo videti kakva su bila razmisljanja drzavnog sekretara za turizam o Master planu i rayvoju Kopaonika.

Šta, u stvari, znače master planovi u turizmu, ali konkretno?

- Dva velika master plana radimo na novim lokacijama i jedan na postojećoj. Sremski Karlovci i Fruška gora su jedan master plan, a drugi je Besna kobila, planina ispod Vranja.
...
- Treći master plan je Kopaonik. Tu se trenutno radi analiza postojećih smeštajnih i zabavnih kapaciteta i skijališta, prilaznih puteva parkinga, i svega onoga što znamo da je tamo problem, kao i predlog naredne faze razvoja. Kopaonik ima odlične potencijale i tu su identifikovane dve nekakve mogućnosti njegovog daljeg razvoja. Osim toga, imamo i nekoliko evidentnih problema koje treba da rešimo. Ključni su saobraćajna gužva, preveliki broj privatnih automobila na nedovoljnim kapacitetima za parkiranje, vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda, ali i neadekvatna struktura postojećih skijališta. Naime, po starom sistemu kada su se žičare raspoređivale, one su davane na tender svaka pojedinačno i za nju su konkurisali proizvođači koji su onda gradili žičaru na određenom mestu, onako kako je za njega u određenom trenutku bilo ekonomski optimalno, a ne kako je za skijaše najbolje. Stranci negoduju jer žičare nisu postavljene na optimalan način. Tako da kada kad budemo znali koja će od dve mogućnosti biti usvojena, onda ćemo znati i nov raspored žica. To je dugoročan plan koji će se raditi nekoliko godina. Neke od žica će se skidati i premeštati na druge staze, možda čak i na druge planine i skijalište će se optimalizovati sa aspekta zimskih, ali i sa aspekta letnjih sportova.

Izvor: www.merr.gov.rs (http://www.merr.gov.rs)

zloglasni
13.07.2010, 06:32
Pogledah sad detaljno ovaj plan i bogami ima par odlicnih resenja kao sto je prelaz sa gvozdca na gobelju ali ono sto me zanima je do kad sve ovo treba da se realizuje tj konkretno za kad su palnirana ova 10r,11r i 18r.Sa 18-icom gvozdac dobija dodatnih 100m visinske sto vec sasvim solidnih 470m

wetmila
13.07.2010, 16:45
Juče sam se vratio sa Kopaonika gde sam boravio od 9.7. Konaci prazni, samo YUBAC, apartmani prljavi, prašina se valja po podu. Razvaljeni košarkaški tereni gde se pravi početna stanica za KG. O.K. , ali mašine kojima se radi purnjaju da ispred hotela Grand sve smrdi na izduvne gasove, asfalt i ulje. Izvetreće, tj. ono malo jada od šume što je zdravo će preraditi, ali na stazi Karaman, gde je bio kafić, niče građevina sa nekim pompeznim nazivom, praktično granici Opština Raška i Brus, ali bliže Srebrncu. Gde je kraj? Velika je greška što se na Kopu ne interesuju i za letnju sezonu, već samo za zimsku i sva ulaganja se kreću tim putem, a snega, kol'ko znamo sve manje. Kuda to sve vodi, dovodi me do očaja, jer je Kop divan, ali lepotica koja je uništena zarad sitnih, kratkotrajnih, ličnih i partijskih inetersa. Zimi tamo više ne idem poslednjih nekoliko godina, ali ostalo mi je leto. Tako sam radio poslednjih deset godina. Ne znam da li ću i ubuduće. Pretvoriće ga u urbanistički Zlatibor.

wlad
13.07.2010, 17:59
Na Jarmu bi trebalo da se gradi apt. naselje:

http://www.infokop.net/novosti/etno-naselja-sveti-simeon.html

to je i u master planu ecoSigna ;)

wetmila
14.07.2010, 16:01
Na Jarmu bi trebalo da se gradi apt. naselje:

http://www.infokop.net/novosti/etno-naselja-sveti-simeon.html

to je i u master planu ecoSigna ;)

... gradnja je već počela i to izgleda STRAŠNO

akole
17.07.2010, 00:35
Radovi baš lepo napreduju što se tiče zičara. Ovde se vidi kraj nove staze sa Krsta zar ne. Bice lepo prošireno sve ovo oko početnih žica
KG je bar po kamerama je postao wireless:dziveli:

admin
22.07.2010, 23:35
. Izvor: mkmountainresort.com

MK Mountain Resort je izbacio ranu "Early booking" ponudu, odnosno cene boravka tokom zime 2011 u hotelima Grand i Angella kao i apartmanskom naselju Konaci. Cene važe za uplate do 01.10.2010.

U saradnji sa licenciranom Školom skijanje "La Scuola Di Schi" by Predrag Lukač, objavljene su i cene škole skijanja i snowboarda, najma opreme kao i paketa škola+oprema.

JP Skijališta Srbije je objavilo Predlog cenovnika ski karata za sezonu ZIMA 2010/2011. Ocekivalo se da ce predlog Vlada Srbije brzo usvojiti. Vlada do 09.08.2010. jos uvek nije donela Odluku o cenama ski passa na Kopaoniku. Do konacne Odluke predlog cenovnika je uklonjen sa sajta i foruma kako nebi unozio zabunu...

Detaljnije o cenama . . . (http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/Kopaonik/cene_kopaonik.htm)

Max
23.07.2010, 04:13
Jesu li ove cene sa popustom ili bez istoga? Totalno mi nije jasna opcija 10 dana u sezoni... da ne misle mozda deset dana u delu sezone ili kako vec??? Ako bi bilo deset dana tokom citave sezone svi mogu da uzmu opciju iz rane sezone deset nevezanih dana i da plate malo vise nego pet uzastopnih dana u punoj sezoni :confused:

admin
23.07.2010, 10:49
Da, ovo je nejasno sa ski passpm "10/sezoni" sto su razlicite cene za pojedine delove sezone. Po ovo me trebalo bi da pise da je to "10 / deo sezone" (nize srednje ili vise).

Kod ove vrste ski karte najlogicnije bi bilo da je cena ista u svim delovima sezone ( kao i sezonski ski pass) i da vazi za bilo kojih 10 dana u celoj sezoni.

CrazyKong
23.07.2010, 12:09
Hmmm, bolje je nego sto je bilo svakako
Uveli su predsezonu sto je odlican potez. Pretpostavljam da ce tada da radi 3-4 lifta koji su na osnezenim stazama, ali i to je sasvim ok, gledajuci cenu.
Problem, po meni je što predsezona prekratko traje...tj morala bi da traje do pocetka praznika i raspusta bar do 24.12. Ko ide na 7 dana skijanja 15.12, osim ako se ne radi o popust varijanti ?

Cene za punu sezonu su po meni ok, uzimajući u obzir sta se sve nudi. Ipak mislim da će im biti problem da privuku ljude u Jan kada je raspust i glavna sezona s obziorom da su tada cene vrlo povoljne u Alpima.

Na potezu su hotelijeri....ako se ne opamete i ova sezona će biti mršava.

admin
01.08.2010, 13:14
Radovi baš lepo napreduju što se tiče zičara. Ovde se vidi kraj nove staze sa Krsta zar ne. Bice lepo prošireno sve ovo oko početnih žica
KG je bar po kamerama je postao wireless:dziveli:
http://www.skijanje.rs/forum/attachment.php?attachmentid=4965&stc=1&d=1279319303

Kada se uporede slike sa kamere od pre 15-tak dana (koju je postavio akole) i danas, vidi se da je demontirana polazna stanica Karaman grebeva, a i sa kucice uz polaznu stanicu je skinut krovni pokrivac, tako da ce se verovatno i ona ubrzo skloniti sa ovog mesta.

sunCica
04.08.2010, 19:04
Uz malo snega i dobar vetar usvaki vikend ću ići gore!!!

Marco
05.08.2010, 14:14
Samo jos da bi da padne sneg pa da zaskijamo :sm022:

sunCica
06.08.2010, 12:12
OBVZ se srećemo gore i skijamo zajedno ove zime!!!

admin
10.08.2010, 12:23
Nove slike sa Kopaonika koje je poslao Nenad iz Supernovatravel-a.
Evo par slika, ostale pogledajte na strani sajta:

http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/Kopaonik/foto/2011/kop08082010_7060s.jpg
Lokacija nove polazne stanice Karaman grebena
.
http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/Kopaonik/foto/2011/kop08082010_7064s.jpg
Masine ciste novu stazu Krst
.
http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/Kopaonik/foto/2011/kop08082010_7068s.jpg
Na lokaciji Suncana dolina

Snimio: Nenad - www.Supernovatravel.rs (http://www.supernovatravel.rs/)

akole
19.08.2010, 17:49
Situacija na Jarmu je radna niče novo naselje bar sudeći po kop kamerama.

kop
19.08.2010, 22:46
Odvratno ! :(

Bojan87
21.08.2010, 16:27
Jel zna neko da li ce ove godine izgraditi zasnezavanje na gobeljama, kao sto su najavili ???

Bojan87
22.08.2010, 19:47
akole kako si usao na strim tih kamera na jarmu ???

akole
23.08.2010, 15:04
Bojane ima na infokopu ili ovde na skijane.rs link ka tim kamerama. Imama na kucnoj masini linkove zapamcene pa nemogu sada da ti prosedim link.

Bojan87
23.08.2010, 21:10
Nisam nigde video ovu kameru sa jarma, zato i pitam. Pretpostavljam da mogu sve kamere na svim stazama da se gledaju samo trebaju ip adrese tih kamera.

akole
23.08.2010, 22:37
Ja sam isao redom poslednje brojeve od ip adrese i tako izlistas sve sto je javno dostupno ...:dziveli:
Eto malo se igraj sa tim.

Bojan87
24.08.2010, 12:13
Ajde ako ti nije tesko posalji mi ip od te kamere

sunCica
28.08.2010, 21:03
Jedva čekam prvi sneg!!!

adwarf
30.08.2010, 18:05
Davno nisam bio na forumu i slobodno mogu da kazem da sam odusevljen kako i koliko se radi na Kopu, a pogotovo citavim planom i cinjenicom da se on zaista iz godine u godinu realizuje kako je i najavljeno! Konacno da nesto u ovoj nasoj zemlji ide po planu, i to dobrom planu! Svaka cast i sigurno se gledamo gore ove zime, bar na nekom vikendu ili tako nesto!
Pozz

akole
02.09.2010, 17:04
Ovo se i na Marinim vodama izvode radovi. Igleda kao da cemo imati zasnezavanje

admin
08.09.2010, 01:27
Evo konacno i zvanicne cene ski passa za zimu 2011.
Od ove godine je po prvi put uveden i porodicni paket ski passa.
Generalno, cena ski pasa je skuplja od 200 do 400 dinara u odnosu na proteklu zimu.

Kompletan cenovnik na strani sajta:
http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/Kopaonik/cene_kopaonik.htm

Evo ovde kratkog pregleda cena:
SKI PASS 2011
Kaopaonik
1 - dnevni 2100
2 - dnevni 3650
7 - dnevni 10650

wlad
08.09.2010, 02:23
A uslovi za porodični ski pass su stvaaaarno ;). Lične karte za roditelje i pasoši ili važeće zdravstvene knjižice za decu (a zašto važeće :glavaozid), popunjen forumular (sa svim podacima za sve članove porodice) kao i fotokopija svih ličnih dokumenata. Oni kao da dele besplatne akcije Skijališta Srbije :sm022:

Toliko o tome koliko imaju poverenja u svoje šalterske radnike (kada traže fotokopije dokumenata).

A i inače, ne znam zašto za porodični ski pass moraju ljudi da budu u srodstvu (vanbračna zajednica? :D) i kakve to uopšte ima veze? Ako prodaju npr. 2 ski passa za odrasle i 2 dečija ski passa u paketu kakve veze ima odnos tih ljudi??

Svi ovi uslovi, fotokopije i formulari me podsećaju na one legendarne popuste SS za grupe i seniore, ti stručnjaci su u gadnim tripovima da će neko da ih ošteti :glavaozid.

Nego gledam sada na njihovom sajtu i ne mogu da pronađem popuste za seniore i/ili besplatne ski passove za najstarije skijaše?

akole
09.09.2010, 01:10
Kada smo kod novih cena ski-kera mene zanima ovaj 10/sezona.

Kako to funkcioniše? Imas pravo desed dana u sezoni zar ne.

Šta znači kupovina po vremenskim periodima?

Znači li to da ako od 1.12 do 11.12 kupimo ski-kuče (8.300) da ćemo bilo kojih 10 dana u sezoni platiti manje nego 6 dana u top sezoni (9.400) ili kao 5 dana top sezona (8.100)+ jedna vožnja (300)???

Mora li se svih 10 dana iskoristiti u cugu? Mada ako je tako gubi smisao.

Da li je neko koristio ovaj ski pas?

wlad
09.09.2010, 01:34
10/sezona ti je isto kao da imaš 10 jednodnevnih ski passova - koristiš ih kad god hoćeš u sezoni, ski data sistem registruje 10 dana kada si ih koristio i ako pokušaš 11ti ne da ti - prosto :).

akole
09.09.2010, 11:19
Šta znači kupovina po vremenskim periodima?

Mene više zanima ovaj podatak da li je moguce kupiti na početku sezone kada je cena manja od 1.12 do 11.12 kupimo ski-kuče (8.300)?

@wlad Da li si kupovao ovaj ski pas? Meni se isto čini da bi ski data trebalo tako da odradi posao samo je pitanje šta su ovi u SS setovali u sistemu.

Isto bi mogli uvesti i bodove a ne kao sada pojedinacna voznja koja je extremno skupa, a nije isto dali koristis stazu i lift recimo Duboke ili Mašinac...

wlad
09.09.2010, 11:39
Da, ako kupiš na početku imaš popust, najbolje je da kupiš za vreme ExpoZima gde dobijaš još 10% popusta :).

Nisam lično koristio 10/sezona ski pass ali bi trebalo da funkcioniše kao i svuda u svetu ;).

Pojedinačna vožnja je obično svuda skupa zato što to koriste šetači i podrazumeva pomoć pri ulasku/izlasku, eventuelna usporenja/isključenja žičare a samim tim i smaranje svih skijaša :dontknow:

admin
09.09.2010, 12:04
Evo cena u obliku .jpg fajla:

admin
09.09.2010, 14:36
Obzirom da ski pass 10/sezoni za svaki tarifni period ima svoju cenu, cini se i da vazi u odgovarajucem periodu. Sad sto i ti tarifni periodi razlicito traju ...

Moguce je da recimo ski pas 10/sezoni po ceni od 15.500 vazi i u periodu 12.12.-31.12.2010. kao i 28.02.-15.04.2011. obzirom da je u ta dva perioda cena ovog ski passa ista.

Ne verujem da je moguce da recimo taj ski pas kupiti u periodu 01.12-11.12.2010. po ceni od 8.300 din, a da on zatim vazi tokom cele sezone, obzirom da je u januaru i februaru cena istog duplo veca.

---------------------------------------

Sto se tice Porodicnog ski pass-a, paket vazi za dve odrasle osobe i minimum jedno dete. Medjutim nije obavezni da dete bude u uzrastu za koji vazi deciji ski pass. Ako je dete rodjeno 1998. i ranije, za koji vazi ski pass za odrasle, tada se takodje moze kupiti taj minimum porodicni paket u koji bi se sastojao od 3 ski passa za odrasle.
Razlika u ceni izmedju 7-dnevnog ski passa za odrasle i odrasle u porodicnom paketu je: 10.650 - 10.200 = 450 x 3 osobe = 1.350 din ustede, uz svo dokazivanje srodstva, fotokopije, itd ...

----------------------------------------

Za ocekivati je da ce Skijalista Srbije i ove godine uci u predprodaju ski passa sa popustom od 10%.
Proslih godina je to bilo tokom trajanja sajma Expo-zim u Beogradu. Proslih godina je cena ski pasa je obicno objavljivana bas na dan pocetka sajma... Obzirom da je prvi put ovako rano, pocetkom septembra cena ski passa vec poznata, moguce je da Skijalista Srbije u akciju pred prodaje sa popustom krene i ranije, mozda vec na prestojecem Sajmu turizma u Novom Sadu krajem ovog meseca.

-----------------------------------------

MK, za sve koji uplate rezervaciju aranzmana od 30% za neki od njihovih objekata do 01.12.2010. daju 10% popusta na ski pass.

wlad
09.09.2010, 20:04
Ne verujem da je moguce da recimo taj ski pas kupiti u periodu 01.12-11.12.2010. po ceni od 8.300 din, a da on zatim vazi tokom cele sezone, obzirom da je u januaru i februaru cena istog duplo veca.

Ako je normalna kompanija onda mora 10/sezona da važi čitave sezone a ne samo taj period. 1.12-11.12 mu dođe kao promotivni period za taj ski pass (npr. u US u predprodaji sezonski ski pass bude i duplo jeftiniji - zavisi od perioda kada se kupuje).

Mislim da taj 10/sezona važi cele sezone, da nije tako ne bi imalo logike, npr. ako kupite 1.12 10/sezona i platite ga 8300din, a morate da ga iskoristite onda mu dođe da morate da ga koristite između 1 i 11 decembra, a to je onda 10todnevni pass koji košta 6650din u tom periodu :dontknow:

Neko ko pravi cenovnik ski passa ne razmišlja previše, jeR iz godine u godinu sezonski ski pass košta isto u svim periodima. Npr. ove godine u sva tri perionda košta 60600din, koja je logika da neko ko želi da kupi sezonski ski pass 28 februara plati isto ski pass kao i neko ko ga kupi 1 januara (i koristi ga duplo duže) :confused:

akole
09.09.2010, 20:13
Moje neko vidjenje je da se period od 1-11.12. poklapa sa početkom Expo-Zima i da je to taj poust. A skroz je glupo da ako se zove 10/sezona nevaži za celu sezonu. Ipak im ti daš pare daleko unapred i taj neki popust bi trebalo da je nagrada.

admin
09.09.2010, 20:45
Moje neko vidjenje je da se period od 1-11.12. poklapa sa početkom Expo-Zima i da je to taj poust. A skroz je glupo da ako se zove 10/sezona nevaži za celu sezonu. Ipak im ti daš pare daleko unapred i taj neki popust bi trebalo da je nagrada.

Voleo bih da je tako, ali....???
Pokusacu u najskorije vreme da saznam pravu informaciju u vezi toga...

akole
09.09.2010, 20:57
Nije mi sistem dao da izmenim poruku koja greskom ode

Računica je primamljiva ako je tačna. Jedan 6 dnevni + 2 x dvodnevna je u parama ovako 8900 mart + vikend 3350 + 3650 je 15900 a sezona je 8300 razlika je ogromna 6700 a to mi pravi neku sumlju da je tako. Baš da poklone ta dva vikenda? Da računamo i prvi vikend 1800 pa je to nekih 5750. Bojim se da ima ipak neka začkoljica u celoj raboti.
Ali tada bi se taj pass zvao recimo 10/period zar ne?

Zato bi voleo da čujem nekog ko je to koristio.

Nikolino
10.09.2010, 15:23
10/sezoni ako se kupi od 1.12-11.12, kosta 8300 din i moze se iskoristiti bilo kad u sezoni i to nevezanih 10 dana. Npr. svake subote Januara i Februara i dve u Martu.
P.S. Lepa cena. Dan za 830 din.

akole
10.09.2010, 18:52
10/sezoni ako se kupi od 1.12-11.12, kosta 8300 din i moze se iskoristiti bilo kad u sezoni i to nevezanih 10 dana.

Nikolino ovo pretpostavljaš kao i svi mi ili je to neki pouzdaniji podatak tipa jedan probo pa...
Ipak ovo je Srbija važno je kako to SS tumači a ne mi korisnici!

Prosto čoveku da nebude žao ako mu koji dan nedaj bože propadne. :awm2: :sm022:
Jeftinije je nego 6.dnevni u bilo kom periodu sem ovog na početku.
Eto ako se čoveku negadi da im da pare unapred moze se malo i ućariti.

Nikolino
11.09.2010, 12:54
Ne, informacija je iz SS. I ja sam bio nepoverljiv, ali tvrde da ce tako biti. Ne verujem da su toliko neozbiljni da tako samouvereno daju takve informacije, a da nisu sigurni.
I za razliku od tog sestodnevnog, ovaj mozes da koristis nevezanih 10 dana. I to su mi potvrdili.

akole
11.09.2010, 23:10
Može biti da je neko sračuno bolje da pare umemo u decembru a ne februaru,martu makar im dali koji vikend. Taman će se sve razjasniti na ExpoZimu, a možda i pazarimo. Medjutim nije ta logika bila za sezonski koji je preskup. Ali taj zanima dosta manju populaciju. Još nisu iscrpeli sve cenovne kombinacije koje im pruža ski-data. Mojoj porodici bi više odgovarala neka kombinacija na sat ili na poene a toga nema, bar za sada.

stekan
12.09.2010, 09:45
Pretostavljam da su porodični sezonski paketi daleka budućnost. Kao primjer, tamo negdje ne tako daleko je sezonski pass za odraslu osobu 378€, za dijete 206€, a za dva roditelja i dvoje djece je paket 787€. To je popust od 381€ tj. oko 33%.

sunCica
17.09.2010, 09:09
Da ... nezgodno!!!

Mada sve će se izkristalisati na Expo zimu. Ja sam se opremila, lovu sam štekala i planiram ove godine najmanje 20 dana skijanja. Kop je ok, a volela bih da se iskombinujem i za neko inostranstvo.

Nikolino
17.09.2010, 09:45
20 dana je 20 dana, pa gde god. Do pretprosle godine sam skijao oko 25 dana, a prosle zbog posla samo 5, pa mi ove godine bezveze da uzmem 10/sezoni, kad sumnjam da mogu da odvojim 10 dana :sm012:
Ljudi, sto je tuzno provesti zimu na poslu i gledati sneg kroz prozor!

akole
17.09.2010, 22:15
Greota je ne kupiti ovaj 10/S pas. Prošle godine je postojao 10/S ali nije bio toliko zanimljiv, taj popust je bio samo 10% a sada je čak 50% od najskupljeg perioda.
Ja planiram samo jednu nedelju ali kada je već tako kupiću ovaj pas pa makar neikoristio više dana. Ali to će baš biti veliko iskušenje ;)

chaghaboo
18.09.2010, 21:15
Treba imati u vidu i to da su prošle godine, kada je bilo očigledno da je sezona pukla, snizili cene za 30-tak procenata. Tako sam u februaru 9-dnevni ski pass, koji je pre sniženja koštao oko 12k, platio oko 9k.

Kada se uzmu u obzir ponude za druga skijališta u Evropi i to da nam više ne treba viza, što je i odvuklo ljude od Kopaonika prošle godine, rekao bih da je vrlo izvesno da ni ove godine neće imati mnogo veću posećenost nego prošle. E sad, da li će ili neće da spuste cene i u kom trenutku...

Ako je za ovaj 10 dana/sezona stvarno tako kako kažete ja ga uzimam sigurno.

amater
19.09.2010, 21:25
Pa logika je u tome što možda teoretski ni nebi otišao 10 dana da ne kupiš 10 od sezone.
Mislim da će da spuste cene :-)

admin
30.09.2010, 00:44
Prema informacijama dobijenim na standu Skijalista Srbije na sajmu turizma u Novom Sadu koji je u toku, ski pas 10/sezoni koji se kupi u periodu od 01.-11.12.2010. po ceni od 8.300 dinara vazice tokom cele sezone. Ali. taj ski pas u navedenom periodu MORA da se kupi na Kopaoniku. Dakle, na Expo-zim ce se prodavati ski pass sa popustom od 10%, ali na cene u punoj sezoni.

Znaci ovaj ski pas 10/sezoni i svi drugi po cenema iz perioda 01.-11.12.2010. mocice da se kupe samo na Kopaoniku...
Ako je neko u prilici da bude gore u to vreme, sigurno se isplati da ga kupi, Na primer sa njim mozete da vozite 5 vikenda sa dvodnevnim ski passom cija cena u sezoni je od 3350 do 3650 din, odnosno ukupna vrednost bi bila izmedju 16.750. i 18.250, fako da u odnosu na 8.300 - to je vise nedo duplo jeftinije.

Tako da ako neko sa foruma planira u tom periodu pocetkom decembra da ide na Kopaonik neka se ovde javi kako bi se dogovorili i organizovali da kupi i za ostale zainteresovane.

Napominjem da je ovaj 10/sezoni ski pas bez fotografije, tako da je moguce da neko drugi kupi i na tudje ime.

Sta mislite o ovoj ideji?

admin
30.09.2010, 01:11
Presek izvrsenih radova na novim zicarama na Kopaoniku:

- Karaman greben
Postavljene su koturne baterije i jarmovi za sestosed konstrukciju na stubove koji su ostali od bivseg cetvoroseda. Postavljeni su novi 1. i 2. stub, a 12. stub je izmesten na drugu poziciju. Zavrseno je vise od polovine gradjevinskih radova na polaznoj i izlaznoj stanici, a zatim predstoji montaza novih stanica - donje pogonske i gornje izlazne.

- Krst
Gradjevinski radovi su pri kraju. Na Kopaonik je dovezena sva linijska oprema (stubovi, jarmovi, koturace) i ovih dana predstoji njihova montaza. Obzirom da teren dozvoljava, montaza stubova se izvodi dizalicama sa zemlje. To je znacajna usteda u odnosu na helihoptersku montazu. Narednih dana se ocekuje isporuka i opreme za pogonsku i izlaznu stanicu, a potrebni gradjevinski radovi su u toku.

- Suncana dolina
Temelji za stubove zavrseni. Demontirana oprema sa stubova karaman grebena je u fazi remonta i premestanja na lokaciju trase Suncane doline.. Kotrljajuci lezajevi na glavnim velikim obrtnim tockovima pogonske i izlazne stanice su zamenjeni. Mada je radni vek tih lezaja bio jos najmanje 2 godine, ipak je iskoriscena prilika da se oni zamene sada kada su ti veliki teski tockovi demontirani. Gradjevinski radovi za izlaznu stanicu su zavrseni kao i temelj kucice za zicnicare i pocinje njihova montaza.
Naredne dedelje se ocekuje zavrsetak gradjevinskih radova na pogonskoj stanici, nakon cega krece i njena montaza.