Ski Centri Srbija Golija - Ivanjica Nova ski oaza na Goliji

Nova ski oaza na Goliji

odvracenica0015

02.03.10. - Prostornim planom predviđena četiri razvojna centra

Nedovoljno iskorišćena, zanemarena lepotica, propuštena šansa, epiteti su koji su svih ovih godina "krasili" Goliju. Žitelji pet opština, a najviše ivanjičke, kojoj pripada 55% Golije, sanjali su o danu kada će ovde početi ozbiljnije investicije, i kada će ona stati rame uz rame sa drugim planinskim turističkim centrima.

A što se planskih dokumenata tiče, tu više nema prepreke: prostorni plan područja posebne namene Park prirode Golija je usvojen prošle godine, a posle javnih uvida, uskoro će i planovi generalnih regulacija četiri buduća razvojna centra. Gradnja, ali po strogo definisanim planovima i kriterijumima, može da počne, a na anarhiju u ovoj oblasti stavlja se tačka! Ako bude interesovanja, investitora i para Golija bi, makar prema planskim dokumentima, mogla da bude turistički i skijaški centar broj jedan u Srbiji. Tako se planira da u prvoj fazi primi do pet, a posle decenije oko 15.000 istovremenih korisnika.

Primarni ski-centar, od regionalnog i državnog značaja sa kapacitetom od 16.800 skijaša planiran je na Vrhovima (6,5 km severno i 7,5 km istočno). Kao centralni, noseći sadržaj ovde je predviđen destinacijski hotel, grad u malom, na koji se naslanja zona turističkog centra, tzv. "vilidž", po uzoru na velike svetske ski-centre - ulica, banka, pošta, market, restorani, butici, galerije, trgovi, autobuska stanica, jezero, veliki parking za skijaše... Planom je obuhvaćena površina od 881,20 hektara, a gradnja je moguća na 89,6 hektara.

Golijska Reka, površine od 84,5 hektara, može da bude centar za najzahtevnije skijaše zbog toga što gravitira najvišem vrhu Jankov kamen, visine 1.833 metra. I tu je planirano hotelsko naselje, "vilidž", kao jedinstvena urbanistička celina sa prodavnicama, restoranima, kafeima, centralnim hotelom, bungalovima, manji hoteli. Planirani smeštajni kapaciteti su od 800 do 1.000 ležajeva.

Turistička celina Bele Vode - Dajići (293 ha, a 105,4 ha građevinsko područje) ne pripada skijaškom području Golije, ali predstavlja centar zajednice sela, centar parka prirode, i pre svega centar letnjeg turizma. Ovde će biti koncentrisane javne službe: škola već postoji, pošta, banka, zdravstvena i policijska, mesna kancelarija, informacioni punkt, prodavnice, restorani, kafei, tereni za sportove (trim staze, staze za skijanje, šetnju, jahanje...). Pored toga, tu se planiraju autobuska i benzinska stanica, heliodrom. Turistička ponuda se zasniva na smeštaju u hotelskom kompleksu, pansionima i apartmanima, seoskim domaćinstvima i vikendicama. Planirani kapaciteti su 3.000 ležajeva - 300 u hotelskom smeštaju, 300 u seoskim domaćinstvima i 1.400 u vikend-kućama.

Sve su to zasad planovi sadržani u usvojenim dokumentima, ali tek predstoji teži posao - obezbeđivanje finansijskih sredstava.

PRIORITET

Prostor Golije određen je kao turistička regija od međunarodnog i nacionalnog značaja, u kome istovremeno egzistiraju i turistička regija i park prirode. Planovi generalnih regulacija nalaze se u CEP (Centar za planiranje urbanog razvoja) na konačnoj finalizaciji, nakon čega se očekuje njihovo usvajanje od strane Vlade i pet opština Parka prirode.

PARK PRIRODE

Park prirode se sastoji od 75.000 hektara netaknute prirode. Ono što ovu planinu čini posebnom su endemske vrste i kulturno nasleđe. Biljne vrste čine 25 odsto ukupne flore Srbije. O njoj brinu staračka, gorštačka domaćinstva. Prema statističkim podacima iz 2002. godine, na području parka prirode živelo je 7.950 stanovnika, od toga 5.515 u rezervatu biosfere (53.804 ha). U poređenju sa popisom iz 1991. godine konstatuje se manje oko 3.000 stanovnika. Prosečna starost stanovnika je od 50 do 69 godina.


Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 2.3.10.
 


Srodne strane
ppgolija250.jpg
Prostorni plan Parka prirode Golija

Vlada Republike Srbije je 07.04.2009. konačno donela  Prostorni plan područja posebne namene Parka Prirode Golija, koji već nekoliko godina željno isčekuju stanovnici pet...

golijapanor
Planinski centar Golija

Golija je planina u jugozapadnoj Srbiji, zapadno od Raške, čiji je najviši vrh Jankov Kamen (1.833 m). Nalazi se 40 km jugozapadno...

golijapress1
Park prirode Golija

Golija je najviša planina jugozapadne Srbije (Jankov kamen 1833 m.n.v), pruža se u dužini od 32 km u obliku položenog latiničnog slova...

trafostanica200111
Potrebna elektroenergetska infrastruktura za buduće skijaške centre na Goliji

14. 11. 2011. - Razvojnim programima elektrodistributivnih preduzeća koja vrše snabdevanje područja Golije električnom energijom predviđa se povećanje kapaciteta elektroenergetskih objekata naponskog nivoa...

golija 1300x200
Golija 2017 - Uz žičare i staze stižu novi putevi i vidikovci

04. 05. 2017.   Izvor: eKapija Za srpsku planinu Golija spremaju se veliki planovi. Početkom godine obelodanjene su najave o izgradnji ski centra na...