Ski Centri Crna Gora Durmitor - Žabljak

Durmitor - Žabljak

durmit400x300

Grad Žabljak nalazi se na severozapadu Crne Gore, u srcu Durmitorskog područja, na visini od 1450 metara nadmorske visine i predstavlja najvišlje urbano naselje na Balkanu.

Smešteno je u podnožju Durmitora i okruženo sa 23 planinska vrha od preko 2200 metara, sa 18 planinskih jezera i kanjonom rijeke Tare, najdubljim u Evropi. Danas u Žabljaku i okolini živi preko 4500 stanovnika.

Danas se Žabljak privredno orjentiše na turizam i proizvodnju zdrave hrane. Zbog prirodnih lepota koje izviru na svakom koraku Žabljak privlači i veliki broj turista i za vreme ljeta. Manifestacije kao sto su Dani planinskog cveća i Angel kup upotpunjuju turističku ponudu Žabljaka. Splavarenje rijekom Tarom je svakako posebna atrakcija za ljubitelje extremnih sportova.

Na obodu grada i u neposrednoj okolini je vise ski-staza za rekreativno skijanje, alpske i nordijske discipline koje su opremljene žičarama i ski-liftovima.


Durmitor


Žabljak zimi


Fotografije sa: www.durmitor.com


Žabljak leti

 

SKIJALIŠTA NA DURMITORU:

Bosača (Štuoc) – dvosjedna žičara. Dužina 1760 m. Žičare u pravcu Malog Štuoca na funkcionišu godinama zbog ne rešenih imovinsko pravnih odnosa.

Javorovača – dva ski lifta, beby lift, noćno skijanje, ski škola, ski servis. Dužina 400 m. Kapacitet ski lifta je 250-300 skijaša na sat, a na baby ski liftu kapacitet je 150 skijaša na sat. Dnevni ski pas 2012: -8 eura,dječiji-5 eura, sedmodnevni-48 eura.

Nordijsko skijanje ili langlauf
U svim vremenskim uslovima, idealno za sve generacije (porodice), pogotovo rekreativce, jedan od najzdravijih vidova rekreacije i one koji ne znaju da skijaju. Instruktor u nordijskom skijanju će vas za nekoliko časova naučiti osnovnim koracima. Bez opasnosti od povreda i padova. Postoji obeležena staza za langlauf u samom gradu za koju nije potreban ski-pas.

Skijalište Javorovača

Savin kuk - nalazi se na padinama istoimenog vrha, na 5 kilometara od Žabljaka. Visinska razlika je 800 metara, a najviša kota na 2.010 m/nv.
Ovaj sportsko-turistički objekat raspolaže sa dve dvosed žičare i četiri ski-lifta, od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, zatim jedan ski lifti, dva bebi ski lifta. Sve to u ukupnoj dužini od 4.300 metara na kojima pri prosečnoj brzini kretanja za jedan sat istovremeno može biti 4.000 skijaša. Na raspolaganju stoji 5.500 metara staza.
U funkciji su samo žičae u pavcu Savinog Kuka.

Skijalište Ski centra Durmitor "Savin kuk" raspolaže sa 7 ski-liftova ukupne dužine 3.900 m.

                    žičara dvosed, dužine 1600 m.
                    žičara dvosed, dužine  550 m.
                    ski lift - sidro, dužine  350 m.
                    ski lift - tanjir, dužine  500 m.
                    ski lift - tanjir, dužine  350 m.
                    baby ski lift,    dužine,  100 m.

Na skijalištu je moguće koristiti usluge ski servisa, ski škole, pratećih ugostiteljskih objekata.

Cenovnik Ski-Pass-a:
       Dnevni ski pas - 15 eura
       Sedmodnevni ski pas - 80 eura
       Sezonski ski pas - 380 eura
       Noćno skijanje - 8 eura
       Jedna vožnja (pješaci) - 5 eura

Oprema najam:
       1. dan - Komplet (skije, cipele, štapovi) - 10 eura
       1. dan - Skije ili cipele - 5 eura
       1. dan - Dječije sanke - 5 eura

U masivu Durmitora postoje 22 markirane planinarske staze. Najduži i najteži je uspon na Bobotov kuk (2.525 m/nv) i traje 5 sati i 30 minuta.

Ski mape Durmitora

Skijalište "Savin kuk"


Dolazak autom:
Ukupna dužina puteva u Crnoj Gori iznosi 5.174 km.
Dva najvažnija putna pravca u Crnoj Gori su Jadranska magistrala od Igala do Ulcinja (duž obale) i magistralni pravac: Petrovac na moru – Podgorica – Kolašin – Bijelo Polje – granica Srbije (povezuje sjever i jug Republike).

Ukoliko putujete iz Srbije, možete doći preko Prijepolja i Pljevalja (98 km) i preko Mojkovca (71 km). Dolazak preko Dubrovnika (Hrvatska), je putem Trebinje, Vilusi, Nikšić, Žabljak (170km).
Iz Podgorice do Žabljaka možete doći preko Nikšića (139 km) i preko Kolašina i Mojkovca, kroz kanjone Morače i Tare (170 km).

Dolazak autobusom:
Podgorica - Žabljak; ili Nikšić - Žabljak, ili Pljevlja - Žabljak.
Autobusi idu do Žabljaka od Podgorice, Nikšića, Pljevalja i Mojkovca.Redovna linija NIŠ-EKSPRES-a saobraća svakoga dana sa polaskom iz Beograda u 01.00h (dlazak u Žabljak oko 9.30h) i polaskom iz Žabljaka u 11.00h. Cena karte u jednom pravcu je oko 13 EUR.

Autobuska stanica, Podgorica + 382 20 620 430
Autobuska stanica Žabljak + 382 52 361 318

Razdaljine:
Nikšić - Šavnik (47km) - Žabljak (37km);
Podgorica - Nikšić (55 km) - Šavnik (47 km) - Žabljak (37 km) = 139 km;
Podgorica - Kolašin (71km) - Mojkovac (21km) - Žabljak (67km) = 159km

Mapa preuzeta sa sajta: www.visit-montenegro.com


Ski-centar “Durmitor” raspolaze sa cetiri hotela,od kojih dva sa renta-vilama, jedanim motelom , pet restorana i vise snek barova i prodavnica. U svim hotelima i restoranima servira se bio-ekoloska hrana koja je dobijena sopstvenom proizvodnjom. U blizini hotela su staze za alpske i nordijske discipline do kojih se stize ski-busom.
Boravišna taksa i osiguranje 1 EUR  na dan po osobi. Organizovan prevoz do skijališta, prvi autobus u 9,30h. Funkcioniše na svakih sat vremena. Cena 1 EUR u jednom pravcu.

Hotel «Jezera»
Sobe sa kupatilom, telefonom i balkonom. Restoran, banket sala, dva salona, dva aperitiv bara, bazen, mali bazen za djecu, sauna, solarijum, kuglana, frizerski salon, stoni tenis, prodavnica, vrtic za djecu. Centralno grijanje. Restoran Tara - divljac i italijanska kuhinja.

Hotel Jezera - Rent-a-vile
18 vila za 4-6 osoba. U prizemlju je udobna dnevna soba sa TV i telefonom, opremljena kuhinja, tus i WC. Na spratu su dvije spavace sobe sa terasom. Centralno grijanje.

Hotel «Planinka»
Hotel je u gradu. Sobe sa kupatilom, telefonom i balkonom. Restoran, picerija, dva salona za dnevni boravak, dva aperitiv bara, diskoteka, TV sala, bilijar, stoni tenis, prodavnica...Centralno grijanje. Nacionalni restoran.

Hotel «Zabljak»
Hotel u centru grada, sobe sa terasama, sa pogledom na Durmitor
B kategorije, sa centralnim grijanjem i 70 lezaja u sobama sa kupatilom i balkonom, Kafana, restoran, TV sala.

Hotel «Durmitor»
Hotel Durmitor
Romanticni hotel na 1.5 km od centra grada prema Crnom jezeru. Sobe su sa balkonom. Hotel posjeduje restoran, aperitiv bar, TV salu, sun-deck, igraliste za djecu. Centralno grijanje.

Hotel Durmitor - Rent-a-vile
Osam luksuznih partnernih vila za 4-6 osoba. Udobna dnevna soba, TV, opremljena kuhinja, dvije spavace sobe, tus i WC. Centalno grijanje.


Hotel «Enigma»
Hotel Enigma u svom sastavu ima 18 soba, od čega su četiri sobe apartmanskog tipa, a ostalo su jedna dvokrevetna, četiri trokrevetne i devet dvokrevetnih soba. Sve sobe su sa zasebnim kupatilima i terasama.

Hotel Enigma ima sopstveni parking prostor, a svim gostima hotela koji uživaju u čarima zimskih sportova obezbeđen je i prevoz do skijališta Javorovača i Savin kuk.

Hotel «SKI»
Hotel je počeo sa radom krajem 2008 godine. Hotel je kategorisan sa 4 zvjezdice. Nalazi se 500m od centra Zabljaka, na lokaciji sa koje se pruza prelijep pogled na atraktivne vrhove Durmitora. Hotel raspolaze luksuzno opremljenim dvokrevetnim sobama, poluapartmanima, apartmanima, restoran salom, aperitiv barom, kablovskom tv, internetom, mini barovima, parking prostorom...

Hotel «Javor»
Mali prijatni hotel u grdskom jezgru Žabljaka


daki2006

Razvoj zimskih sportova na Durmitoru

     Durmitor je i motorna sila kretanja svih uspona i padova, mogućnosti i stremljenja ka boljem u skijanju, sa konfiguracijom terena koja je inspirativna za sve ljubitelje “bijelog sporta”. Durmitorci su na vrijeme shvatili čar ovog sporta, njegujući ga i ostvarujući najbolje rezultate u proteklim godinama.


IMG202208021212421000x608

Durmitor - Delovi za novu žičaru čekaju bolje dane

Tokom avgusta 2022. posetio sam skijalište Savin kuk na Durmitoru, i prijatno se iznenadio posećenošću. Parking je pun a u ponudi je panoramska vožnja dvosed žičarom kao i sadržaji za decu. Ali jedan detalj,...
Žabljek, Durmitor | 15.08.2022. | Skijanje.rs | Komentari (0) | Kategorije: Crna Gora | Durmitor | Žičare, staze, ski instalacije

zicare Zabljak

Durmitor - Za skijalište Savin kuk planirano 10,4 mil EUR

Durmitorsko područja zahteva posebnu pažnju kada je u pitanju zaštita životne sredine i očuvanje dobra UNESCO Svetske baštine. Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne gore će na Durmitoru u sledećoj godini započeti više projekata u okviru...
Durmitor | 30.10.2021. | Mina.news | Komentari (0) | Kategorije: Crna Gora | Durmitor | Žičare, staze, ski instalacije

kolasin1600240420tw630

Skijališta Crne Gore - Prioritet izgradnja zimskih planinskih centara

Zimska sezona se, i pored mjera na suzbijanju koronavirusa, realizuje odlično, saopštili su iz Skijališta Crne Gore i najavili da očekuju da to preduzeće ostvari pozitivan poslovni rezultat za prošlu godinu. Iz tog preduzeća...
MNE | 05.01.2021. | Mina | Komentari (0) | Kategorije: Crna Gora | Bjelasica - Kolašin | Cmiljača - Žarski | Durmitor

mne ski 2021

Ski centri na Bjelasici i Durmitoru pred ski sezonu 2020 / 21

Crnogorski mediji prenose vesti o spremnosti ski centara u Crnoj Gori za predstojeću zimsku turističku sezonu. Ovo su vesti sa skijališta iznad Kolašina na Bjelasici - Kolašin 1600 i Kolašin 1450, kao i...
Crna Gora | 22.11.2020. | El.mediji | Komentari (0) | Kategorije: Bjelasica - Kolašin | Durmitor | Skijališta Crne Gore

DURM 960X584

Durmitor, Žabljak - Zašto se pre godinu dana odustalo od nove žičare na Panalju?

Nakon sprovedenog tenderskog postupka i izbora izvođača radova na izgradnji žičare sa vrha Panalj u okviru skijališta Savin kuk na Durmitoru (2018.god), Vlada Crne Gore je, aprila 2019. ipak odustala od izgradnje ove žičare,...
Durmitor, Žabljak | 25.07.2020. | Komentari (0) | Kategorije: Crna Gora | Durmitor


Sve vesti iz ski centra