Cortinu nisu zaobilazili ni daleke 1956 god. kada su baš tu organizovali zimsku olimpijadu, pa ne činim to ni ja. Nekada je za nju bio rezervisan poslednji dan mog boravka u Dolomitima, a u poslednje vreme i prvi i poslednji. Malo je jedan. Stare instalacije, koje pretpostavljam namerno ne menjaju jer žele da bace akcenat na skijašku tradiciju, samo daju dodatni šmek ovom prelepom mestašcu kojim sam se oduševljavao još kao klinac dok sam gledao prenose i maštao da projezdim između one dve stenčuge.

Ipak, ovo je tema o Arabbi i treba pomoći Plagetonu koji se već gotovo 3 godine priprema za svoj odlazak u ovaj kraj. Toliko koječega ispisasmo, imaće čovek utisak da je već više puta bio, kad tamo stigne. Uvek je jeftinije koristiti tuđa iskustva, nego se voditi našom omiljenom devizom: ,,Neznanje je majka avanture“

Empirijski je dokazano da se samo sa skijama (u rukama ili na nogama) od Arabbe i nazad, za dan može stići do:

Kronplatza:
Arabba – La Villa – Ski bus – Piccolino – S. Vigilio – Passo Furcia – Kronplatz i nazad istim putem

Cortine:
Arabba – S. Cassiano – Ski bus – Passo Falzarego – Lagazuoi - Cinque Torri (odavde mislim da ima ski bus do ostalih delova Cortine ali nisam iskusio) – Passo Gian (Fedare) – Averau – Lagazuoi – konjska zaprega – S. Cassiano – Arabba

Civette:
Arabba – Malga Ciapela – ski bus – Alleghe – Pescul – Zoldo Alto – Aleghe – ski bus – M. Ciapela – Arabba

Alpe di Suisi:
Arabba – Corvara – Selva – Saslong – S. Cristina – Seceda – Ortisei - Alpe di Suisi – Punta d' Oro – Saltria – Ski bus – Mont de Seura – Val di Fassa – Arabba

Kolima ili skijama stvar je ukusa, subjektivna. Ali, da li može samo sa skijama ? Može.

.