Samo bih se nadovezao na Dzoninhov komentar da se u potpunosti slazem. Ja sam ranijih godina pokusavao to isto da kazem na ovom forumu ali su me "stalni poznavaoci ovog foruma" napucavali. To sto neko kupi skije sa rentala iz inostranstva ili kupi jednu skiju i upari je sa drugom (ovo ne preterujem vec je istina) je samo 1 slucaj u xxx slucajeva. Ne mozete ocekivati dobru skiju za malo para.

Uvek rado pomognem ljudima kada mogu. Pre par godina na sajmu je bila ganc nova skija Rossignol Z9 za oko 800 EU. Pusti mi covek na privatan email komentar kako misli da su ovi na sajmu pokusali da ga oderu i zamolio me da uporedim cenu. Igrom slucaja imao sam priliku da testiram tu skiju i sam sam je kupio jer sam bio odusevljen. Kada sam mu izvrsio konverziju oko tih 800EU u CAD (Kanadski dolar) ispalo je manje za nekih 30 CAD u Srbiji, ali to i jeste bila realna cena za ovu skiju.

Opet cu podvuci - svaki distributer ima MSRP (ono sto predlazu da bude prodajna cena npr $800), posto je to uvek mnogo skuplje nego u realnosti vecina prodavaca odredi npr. $650 Sale cenu. Vecina prodavnica mora potpisati ugovor gde imaju "zastitnu cenu", a to je da ne smeju prodati ispod $650 jer ako to ucine druge prodavnice, tj. konkurencija ima pravo da ih tuzi. E sada ako su npr prodali neke brojeve pancerica npr. 26.5, 27.5 mondo i imaju 25.5, 28.5 na stoku samo u tom slucaju imaju pravo da je stave na "Clearance" sto moze biti ispod $650, a to je uglavnom pri kraju sezone ili proslogodisnji model.

Takodje ni distributeri nisu ludi da daju veliku marzu - tj. ostave veliku zaradu na stolu retailerima, tako da sve je povezano, dakle proizvodjac im diktira cenu. A ovo sto ljudi kazu "super jakna proslogodisnji model" i to je diskutabilno jer npr. na zapadu nisu ni retaileri ludi. Stave na Sale ono sto im se slabije prodaje. Vise puta sam i sam pitao za neki proizvod jer ikada ide na sale - dobio sam odgovor "Nismo ludi da stavimo na sale ono sto znamo da se prodaje". Dakle kazem mozda posle ako im ostane XXL ili XS ili tako nesto to ode na sale ali vecina nosi L i to se prvo proda. Cak vecina retailera vrati nazad Discente, Pxenih jakne i ne gnjavi se ni da ih stavlja na sale.

Takodje kao sto Dzoninho rece "Ljudi shvatite da je kriza". To je istina, pa zato mnogi kao sto rekoh ni ovde nisu pozurili da napune stok. Primera radi (ovo nije da bih se hvalio) Lange koji je #1 za race ski boots ima retail price $650 za Lange RS 110. U razgovoru sa mnogima iz Srbije razumeo sam da Langa vrlo slabo i ima, pored ostalih proizvodjaca koji mogu ponuditi nize cene. Dakle za istocno trziste roba je podesena ka kupovnoj moci kupca, pa cak kazem i ovde se ljudi tesko odlucuju da daju te pare. Sa druge strane ko ce dole da puni stok sa necim od $650 ako je za tu pancericu zainteresovano 10% ljudi (ski raceri ili onaj ko je zaista spreman da da te pare). U suprotnom ako je ne prodaju rizikuju da "zalede pare".