Strana 388 od 719 PrvaPrva ... 288338378386387388389390398438488 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 3.871 do 3.880 od 7183

Tema: Novosti sa Kopaonika (ARHIVA)

Super Member macak011 avatar
    Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Fischer RC4 race RC & SC Pro; Dynastar Legend Mythic Rider
    Godina
    49

Podrazumevano

@Miki

generalna i opsta pravila ponasanja znam i primenjujem. Medjutim, konstantno promasujemo temu - ajde da probam da preciziram - dakle, neoprezna skijasica-maca je stala ispod prelomnice:
    1. neoprezno i opasno sa njene strane i po nju i po ostale skijase
    2. ona je zdravorazumski "kriva" za potencijalnu opasnost i po sebe i po druge

NEOPREZNI skijas prilazi prelomnici vecom brzinom, bez kocenja:
    1. slazemo li se da je i on neoprezan i po sebe i po druge?
    2. slazemo li se da je on taj koji mora da pazi na skijase ispred sebe, pa i na one koji se ne vide ispod prelomnice, pa i na skijasicu-macu?
    3. slazemo se da je ON KRIV ako je opichi??

Dakle, nije ona kriva ako dodje do sudara, ON JE KRIV jer nije DOVOLJNO vodio racuna o tome sta se mozda nalazi ispod prelomnice, nije se prethodno UVERIO da je bezbedno tuda proci tom brzinom i NIJE NA VREME primetio skijasa ISPRED...

I da, opet, ako dodje do teze povrede bilo njega, bilo skijasice-mace, tada i samo tada na SUDU JESTE BITNO sta kaze ZAKON I KO JE, PO ZAKONU, KRIV, naravno da je bitno - dakle, ne MORALNO, vec PO ZAKONU. Kazne placamo po zakonu, u zatvor idemo po zakonu, vozimo kola po zakonu, primamo platu po zakonu, pustimo te price, "ovo je Srbija, svako radi sta hoce, bla bla"...aman.

Super Member -Miki- avatar
    Datum registracije
    16.03.2009
    Skije / Bord
    Rossi Exp HD84
    Godina
    56

Podrazumevano

Ok ajde da pokusamo preciznije
    dakle, neoprezna skijasica-maca je stala ispod prelomnice:
    1. neoprezno i opasno sa njene strane i po nju i po ostale skijase
    2. ona je zdravorazumski "kriva" za potencijalnu opasnost i po sebe i po druge
    Sve je tako i ako po fis pravilima ona nije kriva da li se onda zakoni pisu zdravim razumom i treba li ih uvazavati ?

NEOPREZNI skijas prilazi prelomnici vecom brzinom, bez kocenja:
    1. slazemo li se da je i on neoprezan i po sebe i po druge?
    2. slazemo li se da je on taj koji mora da pazi na skijase ispred sebe, pa i na one koji se ne vide ispod prelomnice, pa i na skijasicu-macu?
    3. slazemo se da je ON KRIV ako je opichi??
    Apsolutno je kriv jer takav svakako ugrozava svaciju bezbednost a ne samo cica macinu ALI takve nema ko da sankcionise (jer jelte redara nema po stazama) i kad se dese nezgode onda se izmislja topla voda i ko je kriv , a tad je gotovo i steta je ucinjena .

ali postavimo ovu situaciju :
    dakle, neoprezna skijasica-maca je stala ispod prelomnice:
    sve se desava na plavoj stazi ,skijas pocetnik koji je pre 2 dana naucio da skija vozi polako i nesigurno kad u krivini iznenada na sred staze naleti na cica macu pozerku.Ne odreaguje kako treba jer je jelte pocetnik kome treba sva sirina staze i dodje do kontakta a znamo da su se desavale povrede i kod malih brzina ... I ko je onda kriv ?!

1 slazemo li se da je pocetnik na odgovarajucoj plavoj stazi isao polako ali nije se snasao jer uci da skija i ne ocekuje cica mace iza krivine da caskaju sa drustvom
    2 slazemo li se da je totalno nebulozno da neko stane uopste na sred staze da bi caskao sa drustvom a narocito u nepreglednoj krivini

Vidi ovako nista nije crno ili belo svaka je situacija prica za sebe i za sr...nje obicno treba vise krivaca ali generalno ti ovde propagiras zakone i pravila a ja opet zdrav razum , prvenstveno aludirajuci na cice/macane pozere i razne kamikaze koji i prave sranja da budu tolerantniji i kulturniji na stazi prema drugima a kad se desi nezgoda onda je sasvim nebitno ko je kriv, a nazalost vrlo cesto pravi krivci (i po zakonu) koji su tatini sinovi sa dobrim advokatom prodju nekaznjeno i zato je cela prica besmislena.

Jos jednom da ponovim nije neophodno uciti FIS pravila i zakone, normalnim i kulturnim ljudima da bi znali kako treba da se ponasaju na stazi a samo REDARI na stazi mogu da uticu na bezbedno skijanje opominjuci cica mace i kamikaze jer FIS zakon tu stize obicno prekasno ...

Pozz

Datum registracije
    16.03.2009
    Skije / Bord
    Rossi Exp HD84
    Godina
    56

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od macak011 Pogledati poruku
    @Miki

Kazne placamo po zakonu, u zatvor idemo po zakonu, vozimo kola po zakonu, primamo platu po zakonu, pustimo te price, "ovo je Srbija, svako radi sta hoce, bla bla"...aman.
    mi izgleda ne zivimo u istoj drzavi

Nego da ne off-ujemo dalje siguran sam da mislis najbolje ali ovde mnooogo toga ne funkcionise a nama ostaje da se nadamo da ce doci neka bolja vremena za sve.

Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Godina
    49

Podrazumevano

@Miki

ovako, ukratko:

1. nasa zemlja nije najbolja ali vladavina prava je ipak nesto u sta verujem i sto postujem, dakle verujem u zakone ove zemlje
    2. ako i postoje ljudi u zemlji za koje zakon ne vazi, odnosno vazi "selektivno" u smislu u kom ti aludiras, ja sigurno ne pripadam tom miljeu, te bi u tom slucaju ja licno, kad ne bih postovao isti taj zakon, po njemu i nadrljao, odnosno za mene BI VAZIO zakon.
    3. a ako TI kojim slucajem pripadas tom drugom miljeu, onda NE ZIVIMO u istoj zemlji.
    4. i da, ja primam platu po zakonu, vozim kola po zakonu, skijam po zakonu - sve vreme mislim "u skladu sa zakonom", dakle POSTUJEM ZAKON i ponasam se kao da je moja drzava PRAVNA DRZAVA.
    5. ne dozvoljavam sebi luksuz da ako je neko ovako ili onako zaobisao zakon ili za njega vazi selektivno da onda PRESTANEM da ga postujem i da teram svoje.
    6. ne dozvoljavam sebi luksuz da NE POZNAJEM zakon ( ili bilo sta drugo) ,a da ga komentarisem, kao sto sutra ne bih ulazio u diskusiju o na primer aflatoksinu u mleku jer o tome ne znam nista ili vrlo malo, npr.

Smatram da bi za dalji nastavak diskusije trebalo svi da procitamo Zakon o Javnim Skijalistima, pa da ga komentarisemo jer ovo nikuda ne vodi, a reagujem jer nije u redu da saljemo poruku mladjim skijasima da je potpuno cool da zivimo "po osecaju" i da ne moramo da poznajemo zakone ove zemlje. Kad bi tako bilo, svako bi mogao da sedne u kola bez dozvole, da skija bez skipasa, da udara i prebija slabijeg od sebe bez kazne, da odnese skijasicu macu iza prelomnice, da prosto radi sta hoce i kako mu se cefne - a to je vec anarhija.

E, da zaboravih - ti isti redari koje navodis da ne kontrolisu,a trebalo bi - ne postuju isti taj zakon, a JEDINI nacin da ih nateras, privolis da rade svoj posao je da ih TUZIH njihovim nadredjenima ili SUDU - PO ZAKONU - pa neces valjda da ih bijes skijom po glavi pred svima, pominjes im familiju i da im dajes ono sto se ne daje ?!?

Aj da ne offujemo vise, pozz!

P.S. zaboravih - kriv je pocetnik na plavoj stazi!

**** wlad avatar
    Datum registracije
    27.02.2004
    Skije / Bord
    Volkl RaceTiger SL, Nordica E/F 110
    Godina
    50

Podrazumevano

Macak, izvini ali ti selektivno tumačiš zakon, toliko selektivno da ne vidiš tudje argumente, tumačiš uvek svoje selektivno vidjenje.

Tako ti uvek vidiš samo tu jednu tačku zakona (a zakon je prepisao FIS pravila koja su sasvim zdravorazumska) koja kaže da onaj dole ima prvenstvo.

Isti taj zakon kaže da se ne treba zaustavljati bez preke potrebe na sred staze ili na nepreglednim delovima staze (osim ako padneš) a i ako se zaustaviš da si dužan da se odmah skloniš - a ne da razgledaš okolo .

E sad, ti toliko vidiš samo tu jednu tačku i toliko si ubedjen da je kriv samo onaj gore i ne zelis da prihvatis da su oboje krivi - to je selektivno tretiranje zakona.

Naravno u tumačenju zakona uvek polazis da je onaj iznad kamikaza, zlikovac a ne možda neko ko prosto ne kontroliše skije kao ekspert.

Hajde opet da tumačimo npr. zakon o saobraćaju, ja se vozim magistralom, prolazim oštru i nepreglednu krivinu i stajem odmah iza nje (prelomnica) bez ikakvog racionalnog razloga (nije kvar u pitanju), neko iza vozi, normalan vozač (nije fandjo, kamikaza niti zlikovac) ulazi u nepreglednu krivinu i zabija se u mene. Da li misliš da npr. sudija kaže: ovaj iza je kriv, ili gleda i druge tačke zakona koje kažu da ako se zaustavljaš da to moraš da uradiš bezbedno, da se zaustaviš izvan puta?

Isto tako da dodje do suda neki slučaj sudara na skijama, gledali bi se svi članovi zakona, ne samo ta jedna za koji si se ti uhvatio. Ta jedna da uvek ovaj iza mora da pazi važi kada se oboje kreću. Zato i postoje dve druge tačke koje govore o zaustavljanju i o prelasku preko staze.

Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Godina
    49

Podrazumevano

wlad, ti stvarno hoces da mi kazes da je u situaciji sa staze gde devojka stoji ispod prelomnice, a naidje neoprezan skijas i udari je - da on NIJE KRIV sto je udario, vec da je ona kriva sto je tu stajala?? Zao mi je, ne slazem se sa tobom.

Saobracaj ne zelim dalje da komentarisem, nije isti zakon u pitanju, a nije bas potpuno analogno sa skijanjem, mada ima slicnosti. Podseticu te na jedan clan istog:

"Član 42.
    Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta,
    vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini
    saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da
    zaustavi pred svakom preprekom koju pod datim okolnostima može da vidi ili ima
    razloga da predvidi, odnosno da vozilom upravlja na način kojim ne ugrožava
    bezbednost saobraćaja.

Ako vozač vozi sporo u meri u kojoj ometa normalan saobraćaj, dužan je da
    na prvom odgovarajućem mestu omogući da ga drugo vozilo bezbedno pretekne,
    obiđe ili prođe.
    Sve odredbe ovog zakona koje se odnose na brzinu primenjuju se na
    trenutno izmerenu brzinu i srednju (prosečnu) brzinu."

A ti dobro razmisli ko je kriv u datoj situaciji u tvom primeru. Postavicu ti pitanje: a sta da se desila neka nesreca ili odron kamena iza krivine, pa su SVI vozaci ukljucujuci tebe morali da stanu jer fizicki ne mogu da prodju?!? Ko je onda kriv?!? Da nije mozda ovaj sto se zabio u tebe ili mozda svi vi iza krivine???

Datum registracije
    16.03.2009
    Skije / Bord
    Rossi Exp HD84
    Godina
    56

Podrazumevano

.. jer nije u redu da saljemo poruku mladjim skijasima da je potpuno cool da zivimo "po osecaju" i da ne moramo da poznajemo zakone ove zemlje. Kad bi tako bilo, svako bi mogao da sedne u kola bez dozvole, da skija bez skipasa, da udara i prebija slabijeg od sebe bez kazne, da odnese skijasicu macu iza prelomnice, da prosto radi sta hoce i kako mu se cefne - a to je vec anarhija.
    Tema o zakonu i postovanju istih u zemlji Srbiji je presiroka i ima zilion primera o tome koliko se selektivno primenjuju, ali i ovako smo debelo u off-u pa ne bih da komentarisem jer ionako nema svrhe.

Nego dosli smo do poente i stavu koji ti zastupas kao i poruke koju saljes mladim skijasima gledajuci iskljucivo kao crno-belo, a to je: postujte fis-ova pravila i slobodno caskajte na sred staze - zakon je na vasoj strani ...

Ja opet propagiram - postujte zakon naravno, ALI budite tolerantniji i kulturniji na stazi , postujte ostale skijase pa nece biti posledica ni potrebe da se tumace ovakva nebulozna pravila ko je bio u pravu.

PS:Ako neko stane u krivini duzan je da sto pre postavi trokut na xxx metara iza vozila i time upozori ostale vozace , a odroni su regulisani znakom pre podrucja odrona i naravno da su vozaci sami krivi ako ne prilagode voznju uslovima

Toliko od mene

Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Godina
    49

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od -Miki- Pogledati poruku
    Nego dosli smo do poente i stavu koji ti zastupas kao i poruke koju saljes mladim skijasima gledajuci iskljucivo kao crno-belo, a to je: postujte fis-ova pravila i slobodno caskajte na sred staze - zakon je na vasoj strani ...
    Miki, bas si preterao sa ovim.. odustajem, radite sta hocete i kako hocete... zalecite se, cepajte slalom, veleslalom, ako vam se ne sklone sa putanje pomenite im familiju, skrljate tudju decu koja neprezno stoje na sred staze, sta me briga...cuj, "ja saljem poruku da stoje na sred staze"..stvarno svasta...

**** wlad avatar
    Datum registracije
    27.02.2004
    Skije / Bord
    Volkl RaceTiger SL, Nordica E/F 110
    Godina
    50

Podrazumevano

wlad, ti stvarno hoces da mi kazes da je u situaciji sa staze gde devojka stoji ispod prelomnice, a naidje neoprezan skijas i udari je - da on NIJE KRIV sto je udario, vec da je ona kriva sto je tu stajala?? Zao mi je, ne slazem se sa tobom.
    Stvarno nemam reči, samo pročitaj moju poslednju poruku ponovo i sve će ti biti jasno, ako želiš da čitaš. Ja sam napisao da su OBOJE krivi. Dakle, NEMOJ da mi trpaš da sam rekao nešto što nisam rekao.

Što se mene tiče ja sam završio sa ovom temom, napisao sam argumentovano šta sam želeo i samo te molim da ne izvrćeš moje reči, to je osnovna kultura komunikacije!

Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Godina
    49

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od wlad Pogledati poruku
    Stvarno nemam reči, samo pročitaj moju poslednju poruku ponovo i sve će ti biti jasno, ako želiš da čitaš. Ja sam napisao da su OBOJE krivi. Dakle, NEMOJ da mi trpaš da sam rekao nešto što nisam rekao.

Što se mene tiče ja sam završio sa ovom temom, napisao sam argumentovano šta sam želeo i samo te molim da ne izvrćeš moje reči, to je osnovna kultura komunikacije!

U pravu si , nisam video da si napisao da tumacis su oboje krivi, izvinjavam se.

P.S. ono sto mi smeta u celom ovom OFF-u je sto imam utisak da branite ljude koji se zalecu niz stazu i ne vode dovoljno racuna o onima ispod, pa su im krivi skijasi koji stoje na sred staze kad ih jedva izbegnu i padnu, to je sve. Zavrsio sam i ja.

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 6 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 6)

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •