ako idete subotom,onda bolje preko Lienza...za ostale dane,put preko Salzburga je najjednostavnija varijanta...
ako idete subotom,onda bolje preko Lienza...za ostale dane,put preko Salzburga je najjednostavnija varijanta...
Znam bar 5-6 primera kada su ljudi slusajuci navigaciju dosli do sneznog zida od 3-4m, popili pice u obliznoj kafani (tu uvek ima kafana) i vratili se na nazad na ispravan put.
Ja sam 7. primer, krenuo u VT po Viamichelin-u i zakucao u cini mi se La Thule da se zove mesto. Doduse ne secam se kafane, ali je dobra fora. Upravo zato se sada i raspitujem detaljno.
Mislim da cu ipak ici na Lienz, Brenner, Innsbruck. Shvatam da je Wien, Budapest, Salzburg konfornija varijnta, ali je ipak gotovo 200km duza, a ja idem iz Kragujevca, koji je jos udaljeniji od BG i NS-a narocito.
Mogli ste da nastavite na skijama, cini mi se da taj prevoj funkcionise kao ski staza zimi :banghead:
Nemogu da tacno da se setim da li je sam put zimi staza, pošto je to bilo čini mi se "daleke" 2009, ali je bilo staza okolo i tu je bilo puno više snega u odnosu na VT. Bilo kako bilo, narovoucenije forum je puno pouzdaniji od navigacije...
evo i ja malo da se pohvalim, nasim 2h42min filmom sa skijanja iz Soldena u januaru ove godine...znam da dugo traje, ali nama nije bio nikako dosadan...pa izvolte...mislim da se trud ispaltio
http://www.youtube.com/watch?v=br_toNTBce0
Ja sam u Solden-u od 22.03. Ako ce se jos neki forumas zadesiti tamo u tih 7 dana, neka se javi da forsiramo prsic zajedno, s'obzirom da je prognoza takva da se ocekuje preko 1/2 metra novog snega (vec ga ima u izobilju) u narednih nedelju dana.
http://www.bergfex.com/soelden/wetter/
Bio sam u Solden-u u zadnjoj nedelji marta. Utisci su pozitivni, ali ipak moram priznati da sam očekivao malo više od centra takvog renomea koji je svrstan među top 10 u Evropi.
Išli smo putem preko Lienza, Sillian-a, Brunica, Brennera, Innsbrucka, Oetztala. Dakle magistralni pravac kroz Alpske doline koji je alternativa autoputu preko Salcburga, koji je kraći za nekih 150km. Meni lično prijaju takvi putevi za vožnju, napomenuo bih samo da je Italijanski deo puta od Sillian-a do Brunica, malo uži i krivudaviji, ali ništa strašno, ostalo je brza magistrala, i jedan deo je autoput. Još jedna napomena je da se plaća prelaz kod Brenner-a 8,5 eura (to me je malo naljutilo). Sve u svemu, mislim da je ova opcija, bliža, brža i jeftinija, sad jedino za nekoga nije udobnija.
O smeštaju nemam šta posebno da napišem pošto smo bili kod prijatelja u Umhausen-u, selu na 20km od Solden-a.
Prva stvar koja mi se nije svidela, jeste strašna gužva na polaznoj gondoli Giggijoch, gde se čeka pola sata za ukrcavanje. Posle 2 dana sam provalio da je bolje opcija za izvlačenje gondola Gaislachkogl gondola, traje upola kraće. Preporuka je da ne izlazite iz busa do druge gondole tj Gaislachkogl ban-a i da se odatle izvlačite. Soldenu treba veći kapacitet za izvlačenje.
Druga stvar koju sam primetio je da 150 km nije bas pravih, jer ima puno staza koje idu paralelno jedne sa drugima, tako da je isti osećaj voziti jednu, ili drugu, jedino što rasterećuje gužvu.
Glečerski deo, što se tiče staza ne vredi puno, jer su staze blage i kratke, ali je glečerski ambijent sjajan za oko. Panoramske platforme na BIG 3 vrhovima su sjajne, adrenalin zaista jako puca kada pogledate ispod sebe i vidite nad kakvom provalijom stojite, a o vidicima da ne pričam.
Solden takođe nema prave crne staze, one koje su markirane crno i nisu baš strme, mogle bi komotno biti i crvene.
Uređenje staza nije za 5 definitivno, posle malo toplijih prvog i drugog dana je izašlo puno kamenja, a da budem realan, kačamak u nižim delovima nije bilo moguće rešiti na +8c. U svakom slučaju stekao sam utisak da bi moglo bolje.
Da se ne stekne utisak da mi se ništa nije svidelo, da krenem sa dobrim stvarima.
Solden ima "nekoliko" vrhunskih staza.
Hochcolden crna 14 koja se nastavlja na crvenu 19, jako dugačka 7-8km zanimljive konfiguracije, kreće visoko u golom delu, pa ulazi u šumu, jako dobra.
Crvene 18 i 11 sa Ratkgijjoch-a, lepe dugačke staze koje vode na Gaislachkogl.
A ono što je najbolje i što stvarno vredi u Solden-u je sve na tom Gaislachkogl-u. Ja bih bio potpuno zadovoljan sa onim što nudi taj deo planine. Nekoliko jako dobrih i dugih (do 10km) staza i neverovatan broj vrhunskih freeride ruta.
Imao sam sreće da je posle 3. dana palo 15 cm pudera, pa sreci nije bilo kraja zadnjih par dana zimovanja.
Generalno Solden je vrhunsko freeride mesto, naravno kada uslovi to dozvole, a meni lično je taj deo najvažniji.
Dakle zaključak: Solden ukupna ocena 3+ po mojoj subjektivnoj proceni. Glavni kriteriji cena/kvalitet.
Slike stižu sutra...
Cudi me da vam je bila tolika guzva na pocetnoj za gondolu,pogotovo u ovom periodu...
Mi smo zaboli nekoliko dana skolskog raspusta u Salzburgu i Bavarskoj,pa ujutru na samom pocetku rada gondole uopste nije bila guzva...Doduse,ko je dosao pola sata kasnije,naisao bi na poprilicnu "zmiju"
Sto se uredjenja staza tice,polovinom februara taj deo obavljaju perfektno...verovatno je sad bilo dosta toplije,ali opet nije mi jasno kako bas toliko podbace,ako vec ima dovoljno snega...
Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)