http://www.lungau.at/en/winterurlaub...alculator.html
171.50 eur < 180 EUR![]()
![]()
http://www.lungau.at/en/winterurlaub...alculator.html
171.50 eur < 180 EUR![]()
![]()
To uglavnom pisu ljudi koji su 'culi od nekog'. Jer, da su negde bili, ne bi pisali takve gluposti. Cene pasova su vrlo lako dostupne i proverljive, pa mi nije jasno kao nekog nije sramota da napise neku notornu neistinu.
A jel može Italija u januaru?
Piancavallo, Forni di Sopra, Ravascletto-Zoncolan, Tarvisio e Sella Nevea-Kanin - Promoturova skijališta
U periodu niske sezone, što je za nas a naročito za porodice sa decom visoka sezona - 7. januar do 20. januar
Odrasli 6 dana - 120 eura,
deca od 1998- 2004. godišta - 96 eura
bambini - gratis (2005. godište pa mlađi)
Tarvisio 33 km, Piancavallo 24 km, Ravascletto-Zoncolan 28 km, Sella Nevea 28 km.
To su sve mala skijališta, ali jedan ski pas važi za sva Promoturova skijališta. E sad, nisu sva baš blizu jedno drugog ali recimo Tarvisio i Sella Nevea 30 min vožnje. A kod njih deklarisana kilometraža je obično istinita i uvek u pogonu za razliku od nas gde od kilometraže na papiru u praksi zbog vremenskih uslova ostane pola.
Da me ne razumete pogrešno, nisam protiv Kopa. Treba da budemo presrećni što ga imamo i da odamo priznanje odgovornima za njegovo napredovanje. Ali ono što je neko od prethodnika naveo kao mane, a tiču se ljudske organizacije je nedopustivo - lopatari, parking, struja, voda, kvalitet smeštaja i njegova cena, komunalne službe, avantura dolaska iz Brzeća ili Vikend naselja do centra (zar je toliko teško organizvati redovne ski buseve)
Ono što me je šokiralo, jer i sam zamalo da se upecam, je recimo hotel Junior u Brzeću. Razmatrao sam to kao dobar smeštaj po povoljnoj ceni, a na sajtu tvrde da imaju organizovan bus prevoz do vrha. Međutim, na forumima i po raznim sajtovima koji nude ovaj smeštaj - sve isti komentari.
Bus ili ne ide zbog neprohodnih puteva, ili nema dovoljno zainteesovanih, ili pak ima previše pa ne mogu svi da stanu. Uglavnom, ljudi kažu da se od 7 dana nijednom tim busom nisu popeli na planinu. E to se zove vrhunska prevara, za koju niko ne odgovara.
Protiv prirode se ne može. Nadmorska visina, geografski položaj, vetar, magla. Zato ja biram najbliže odredište na Alpima, ništa lepše od snežnih vrhova pod suncem. Ali lepo je imati i skijalište na 3-4 sata od kuće, za neki vikend. Zato treba podržavati napredak Kopaonika i vršiti dalji pritisak na odgovone da se stvari koje se tiču ljudskog faktora poprave.
Da, Jovo nanovoJa ne znam u kojoj branši vi radite i čime sa bavite ali sa ekonomijom neki nemaju pojma!!!
Ne određuje cenu ski pasa na Kopaoniku broj staza, njihova dužina, lopatari, Kostić&Co, prosečna plata u Srbiji, kurs Evra i želja malog Đokice da poraste već ekonomski parametri.
Postoje troškovi u koji ulaze u poslovanje (grubo navedeno): plate radnika, održavanje mehanizacije, infrastrukture, skijališta, materijal za rad i održavanje, takse koje se plaćaju opštinama, Srbija šumama, fond za investiranje, marketing i još 200 sitnih i krupnih faktora. Sve to lepo sabereš pa dobiješ koliki je godišnji trošak i to mora da se pokrije kroz cenu ski-pasa i predviđenog dana sezone i predviđenog broja skijaša. Matematika je jasna.
Skijališta Srbije mora da posluje profitabilno jer ako posluju sa gubitkom samo može po nas loše da košta. To što je država pomagala i pomaže to je lepo (ali su opet to pare poreskih obveznika i niko nas ne pita), ali to tako ne ide, jednog dana moraće da uzmu stvar u svoje ruke i rade samostalno a taj dan se bliži.
paralelno, pa vodi je sa sobom.(naravno ako ima kacigu)
Ja vodio sina od 5g na crvenu i crnu duboku, ali da se drzi za štap i ja ga kontrolisem preko štapa da ne juri.( kako se oslobodio straha samo bi da divlja i da vozi sa strane po dubokom i da skakuce na male skakaonice, genetika je čudo)
Naravno, promukao sam od "čučni, nagni se napred, koči ", ali isplatilo se, još kada bi me malo više slušao i radio šta mu kažem vodio bih ga samnom i u FRA za par sezona.
Dok ćerka od 10g povukla strah na majku pa nije smela sa nama.
Tako da je odmah vodi sa sobom da se oslobodi straha
Naravno žena će ti verovatno kao meni moja " pa ti si lud , ubićeš mi dete", ...itd, ali ne podleži pritisku.
Posle mi je žena rekla kada je videla koliko je napredovao " napravio si čudovište od deteta, sad je isti ti, bez straha, a bojim se da će biti još gori od tebe"
Jer je mali ceo dan skijao i nisam mogao da ga oteram sa majkom i sestrom u kafanu na palacinke i piće da ja odem malo sam da skijam.
I moram da citiram sina kada smo u 16:10 seli na korpu Karaman kod granda:" tata, ako se odmah spustimo bez zaustavljanja da li mozemo da uhvatimo još jednu žicu ?! " i tako svaki dan pa i na dan odlaska.
Gledam, ne verujem, kao da mi čita misli i kažem naravno i stignemo na korpu u 16:28i pored njegovog zajebavanja i skretanja u dubok sneg.
Pozz
Izmenio/la Ivan Bgd; 13.01.2016 u 00:44.
Pa ja nisam ekonomista i nemam veze sa njom ali procitah negde ovo sto @jopopo kaze za formiranje cene ski pasa - to je sve "marginal price i marginal revenue", zar ne, ima li neki ekonomista medju nama da objasni? Medjutim, a sta cemo sa "monopolom" i sa "marginal social cost"? Kako to utice na cenu ski pasa, ima li tih momenata na Kopu?
Takodje, to sve vazi kada imate trziste sa "idealnom konkurencijom", zar ne? Lupam ja sad malo ali nisam bas siguran da su na Kopu, SS i ostali bas "cisti" u formiranju cene skipassa-a, a odbijam da poverujem da je na Kopu razvijena "zdrava konkurencija"...![]()
![]()
pa rade ljudi za praznik, moraju da naplate to
koriste situaciju" nemam vise dana od odmora "
i da, pitao sam pandure na parkingu kod konaka za lopatare i evo citata:
ja: vidim još uvek rade lopatari ?
pandur: rade, rade i sleže ramenima.
Dakle dok se Daček ili Vučko ne sete da im to izuzetno kvari sliku Kopa, teško da će ih skloniti jer su očigledno u dogovoru sa svima gore i imaju svoje reone ko koja parking mesta drži.
Dobro bi dosla skrivena kamera i da se u udarnom terminu pusti na TV-u kako se gore parkira na "slobodnom" parkingu.
![]()
Skijališta Srbije su 2011. završili sa milion evra gubitka tako da skijanje na Kopu finansiraju i građani Srbije koji ne skijaju![]()
Trenutno je 4 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 4)