Citirati Originalno postavljeno od Jahorina Live Pogledati poruku
I ja mogu da napišem da sam bio u Kranjskoj gori i da Kranjska gora nikada neće dostići Jahorinu
Mislim da bi u najmanju ruku trebao da objasniš/pojasniš zašto je Kopaonik toliko ispred Jahorine i zašto ga Jahorina nikada neće dostići?

Jeste da sam rekao "nece nikad" ali sam isto tako rekao "ako se nastavi ovim tempom", cisto radi preciznosti. Ima dosta stvari, ne znam odakle da pocnem ali...

1. Problem pocetnika odnosno onih koji prvi put staju na skije. Jahorina nema pravi poligon za pocetnike. Za te svrhe se koristi prostor ispred Termaga ili Pegija kod hotela Sator ali svi oni koji uce primorani su da vuku skije na ledjima jer nema nikakvog lifta. Resenje bi bilo prilicno prosto, par stotina metara neke najprostije zice kao npr. baby lift, samo prilagodjen za odrasle, ili neki tepih. To ne moze da kosta ne znam koliko. Odvojti neku lokaciju za tu svrhu kao sto je Masinac ili Krst na Kopaoniku i opremiti je jer znam koliko je tesko pocetnicima koji prvi put staju na skije da vukljaju opremu na ledjima. To pre svega ubija volju ali se i gubi realno veliko vreme ni za sta. Prosle godine sam dovodio pocetnika na Jahorinu i efekat je za prva tri dana u zivotu na skijama bio mizeran. Ove godine sa drugim totalnim pocetnikom na Kopaoniku posle dva dana (prvi dva sata, drugi sat vremena) efekat neuporedivo bolji. Covek posle treceg dana vozio sve plave staze i sto je najvaznije jedva ceka sledeci odlazak dok ovaj drugi koji je poceo na Jahorini i nema neku zelju za ponovnim odlaskom.
2. Peglanje staza. Iako je napredak evidentan u odnosu na 2010. npr. kada sam se pitao da li uopste i pale tabace, Kopaonik je za klasu bolji. Prosle godine na Jahorini iako su staze zahvaljujuci severnom vetru drzale do kraja dana one su bile grbave da Bog sacuva pa je bilo gotovo nemoguce skijati. Kada dune jugo to je vec oko 13:00 sve rastureno. Na Kopaoniku je 1. februara temperatura ceo dan bila u plusu a najniza staza Suncana dolina je u 16:00 bila u boljem stanju nego sto bi bila bilo koja na Jahorini i pre 12:00 pri istim uslovima.
3. Vestacko osnezavanje. Kopaonik je gotovo 100% pokriven a Jahorina, kako gore kazu, samo na kriticnim delovima. Verovatno da nisu shvatili da vestacki sneg ne sluzi samo u danima kada nema prirodng vec je on najbolja osnova za dobre staze tokom cele sezone. Ako se napravi dobra podloga od vestaka kombinovanog sa prirodnim sezona moze da traje do pocetka maja kao na Kopaoniku i da se ima znatno kvalitetnije skijanje u toku sezone i na 50 cm nego sto je to slucaj na Jahorini nekad i na preko 100 cm.
4. Anti-erozivna zastita. Mozda i kljucna stvar za dobru pripremu staza a o tome niko na Jahorini kao i da ne razmislja. Na Kopaoniku su tokom letnjih meseci prethodnih godina porazbijane stencuge, pokupljeno kamenje sa staza, postavljene mreze, nasuta zemlja, posejana trava... Na Jahorini i danas imamo problem kao i pre 20 godina na vrhu Poljica npr. ali i na drugim delovima skijalista da prvi vetar oduva i 150 cm snega i da ostane samo kamenje.
5. Obelezavanje staza. Na Jahorini gotovo i da ne postoji. Kopaonk je obelezen na vrhunskom nivou vec duzi niz godina. Svaka staza, svaka poveznica, na svakoj izlaznoj stanici ogromni panoi sa mapom celog skijalista, na svakoj polaznoj panoi sa mapom i podacima o vremenu, stazama koje rade, radnom vremenu skijalista... Na Jahorini ne znas ni kud si posao ni odakle si dosao, na ponekom odvajanju staza na kartonu zalepljen papir odstampan na stampacu da ta staza vodi npr. na Pracu. Buduci da je duplo manja, na Jahorini bi se uz mala ulaganja mogla obeleziti prakticno cela planina.
6. Nove staze. Vidim jutros neki naslov da je raspisan tender za projektovanje novih staza i to me zaista raduje. Postojece su zaista malo s obzirom na smestajne kapacitete i nove zicare. Privuklo bi se i daleko vise gostiju jer iskreno potojece staze i najslabiji skijas izvoza za par sati. I Kopaonik koji ima duplo vise staza je meni dosadan za sedmodnevno skijanje.

Mozda sam nesto i ispustio ali generalno to je to. Ne bih voleo da ovo bude shvaceno kao pljuvanje Jahorine jer ne mogu da pljujem planinu koju toliko volim i na kojoj sam i naucio da skijam. Ali ima puno stvari koje treba poboljsati a za neke zaista ne treba puno ulaganja vec samo volje i smisla.