Strana 8 od 9 PrvaPrva ... 6789 PoslednjaPoslednja
Rezultati 71 do 80 od 89

Tema: Preporuka za kupovinu skija

Ski legenda
    Datum registracije
    24.01.2012

Podrazumevano

Evo ja cu ti reci moje misljenje. Odnesi pancu kod servisera, kazi npr da te zulja kod malog prsta i da li moze da ti je malo samo rasiri i pitaj ga ako hoce da ti kaze sa koliko bara pritiskom to radi... Onda uporedi ovo sa klipa. Da se razumemo, na klipu pise 5 mbar sto bi trebalo da znaci valjda milibar, prosto mi je nemoguce da ove kese podnose 5 Megabara a i da taj pritisak moze da se na ovaj nacin napravi. Eto, ja sam skeptican pogotovu kad vidim ovaj klip. Ne kazem da je nemoguce da Vacuumfit radi i postoji ali da se izvodi na ovaj nacin, meni je to cist marketinski trik a naravno da prolazi kod mnogih ljudi jer iskren da budem, mislim da je mali broj skijasa generalno koji se uopste razumeju u opremu ako uzmemo ako poredimo ukupan broj skijasa na svetu sa onim koji se uopste interesuju za opremu. Klasican primer je zemlja Srbija gde vecina ljudi kupuje opremu koju im prodavac preporuci... A dacu primer iz licnog iskustva gde udjem u radnju, necu da kazem koju, i pitam prodavca nesto za odredjenu skiju. Zainteresovan sam bio, pre toga sam o toj skiji mnogo toga procitao na netu i ja ga pitam kakva je konstukcija skije (inace skija mono Titanijum) gde me lik gleda belo, ja ga pitam za sirinu struka, on opet gleda belo, jedino je znao da mi kaze da je skija za napredne rekreativce i znao je koja je duzina i znao je da procita radijus... Dakle, meni ovo ne pije vodu

Ski legenda
    Datum registracije
    24.01.2012

Podrazumevano

Voleo bih da nam se javi neki serviser ako prati ovu temu da nam kaze sa koliko bara uspe da deformise cipelu... A drago mi je sto si stavio ovaj tekst jer na vrhu pisu modeli za koje se to radi, vidis i sam da su sve veliki flexovi sto opet znaci da je tvrdja plastika u pitanju a to opet znaci da je mnogo veci pritisak potreban Ja ne verujem da je na ovaj nacin izvodljivo, sigurno jeste izvodljivo kad prave recimo Kostelicu u njihovom RD odeljenju pancericu...

Super Member macak011 avatar
    Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Fischer RC4 race RC & SC Pro; Dynastar Legend Mythic Rider
    Godina
    49

Podrazumevano

evo ima i ovih..e sad, neko ce da kaze kako je sve ovo Fischer platio da se pise, itd, itd.. teorije zavere, bla bla

http://hardsnow.blogspot.com/2011/06...r-vaccuum.html

Vidi @dzoninho, ja nisam tehnolog, ali ovo nije ista "plastika" od koje su napravljene tvoje ili mje sadasnje paMce, ovo je patentirani VACU-PLAST - nije ni polietilen ni poliuretan, niti isto reaguje na temeprature, pritisak itd. Ovo omogucava da na 80 C sa malim pritiskom izvrsis "plasticnu" deformaciju cipele, da cipela "zaboravi"prethodno stanje PRE grejanja. Kako? Pa, pitaj Fischerovo projektno odeljenje... Uostalom i Djordano Bruno je goreo na lomaci jer je verovao da je svemir beskonacan...
    Izmenio/la macak011; 06.02.2013 u 02:16.

Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Godina
    49

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od dzoninho Pogledati poruku
    A drago mi je sto si stavio ovaj tekst jer na vrhu pisu modeli za koje se to radi, vidis i sam da su sve veliki flexovi sto opet znaci da je tvrdja plastika u pitanju a to opet znaci da je mnogo veci pritisak potreban

E ovde moram da reagujem - sve tehnologije povecanja "prijanjanja" uloska uz nogu se i rade ISKLJUCIVO za cipele sa vecim fleksom. Potpuno je nepotrebno raditi termo fitting na cipeli koja ima mali flex recimo 80 ili cak 60 - takve cipele su namerno i napravljene da "landaraju", odnosno da prijanjanje ne bude veliko kako bi i "komandovanje" cipeli bilo teze, odnosno kako bi cipela mogla da "prasta" nezeljene komande, odnosno greske, a pritom bila udobnija i toplija za celodnevno skijanje. Ovo je iskljucivo moje licno misljenje, naravno, da ne bude zabune. Raspolozen sam za bilo kakvu vrstu dijaloga i sukoba misljenja, a sve u cilju kvalitetnijeg skijanja i povecanja skijaskog znanja, kako onog na stazi, tako i kod kuce..

Ski legenda
    Datum registracije
    24.01.2012

Podrazumevano

Konstruktivna rasprava u svakom slucaju i voleo bih da se jos neko javi Naravno, svako ima svoje misljenje, ja nemam problem da prihvaatim drugo ali sam na ovo jako skeptican i prosto ne verujem... Ali prica da proizvodjaci placaju da drugi hvale proizvode naravno da postoji, nije to samo Fischer vec svi koji prave skije i opremu moraju to da rade da bi sto vise imali kupaca...

Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Godina
    49

Podrazumevano

U cilju razjasnjavanja ovog problema, nadjoh i odgledah drugi snimak:

http://www.youtube.com/watch?v=uvnbH-MCKx0

gde se lepo vidi da momak podesava vrednost na ekranu od 0,20 , a zatim se ukljucuje tajmer koji pocinje od vrednosti 7,0 pa nizbrdo u dekrementima 0,5 sve do nule. Drugim recima, malo nesrecno je obelezen ekran na ovoj masini - po meni kretenski - ali definitivno je vrednost 0,20 u stvari 200 mBar, dvesta milibara, sto je u skladu sa onim ciframa iz pdf uputstva za VACUUM FIT, a zatim je skala u MINUTIMA, odnosno pritisak traje 7 minuta. Dakle "MBAR" je u stvari kretenski odabrana dvojna oznaka za jedinice na ekranu: u prvom slucaju "BAR" , u drugom "M" - minuti, otuda "MBAR" -degenski, zar ne ?!?!

DA razjasnim, covek je podesio pritisak od 200 milibara na vreme od 7 minuta... U oprethodnom snimku "5,0" je bio trenutak snimanja kada je masini ostalo jos 5 minuta rada do isteka perioda, a ne jedinica pritiska...

Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Godina
    49

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od dzoninho Pogledati poruku
    Ali prica da proizvodjaci placaju da drugi hvale proizvode naravno da postoji, nije to samo Fischer vec svi koji prave skije i opremu moraju to da rade da bi sto vise imali kupaca...
    Apsolutno se slazem sa ovom konstatacijom koja ide u prilog tome da je ovo sve "mozda" sarena laza. Cak i sam fischer kaze kako prilikom kupovine vacuum fit cipele ne placate skoro pa nista vecu cenu nego za konvencionalnu pancericu, a pritom dzabe dobijate i vakum fit zahebanciju od 20 minuta koja "psiholoski" pozitivno deluje na kupca - ozbiljnost prodavca-fitera, sam fitting, rerna, bla bla, sedi, ustani, obuj, stani na masinu, pumpaj, formiraj - cinjenica je da ceo ovaj cas fizickog vakum fita deluje pozitivno na potencijalnog kupca...

skijas povratnik...
    Datum registracije
    20.02.2012
    Skije / Bord
    Rossignol React R6 Compact
    Godina
    54

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od macak011 Pogledati poruku
    E ovde moram da reagujem - sve tehnologije povecanja "prijanjanja" uloska uz nogu se i rade ISKLJUCIVO za cipele sa vecim fleksom. Potpuno je nepotrebno raditi termo fitting na cipeli koja ima mali flex recimo 80 ili cak 60 - takve cipele su namerno i napravljene da "landaraju", odnosno da prijanjanje ne bude veliko kako bi i "komandovanje" cipeli bilo teze, odnosno kako bi cipela mogla da "prasta" nezeljene komande, odnosno greske, a pritom bila udobnija i toplija za celodnevno skijanje. Ovo je iskljucivo moje licno misljenje, naravno, da ne bude zabune. Raspolozen sam za bilo kakvu vrstu dijaloga i sukoba misljenja, a sve u cilju kvalitetnijeg skijanja i povecanja skijaskog znanja, kako onog na stazi, tako i kod kuce..
    Macak, ako pod termo fitom podrazumevas ono grejanje uloska i stajenje od 15-ak minuta, definitivno se rade i za manji flex, radio sa mojima koje su 90/100 (Head) i zena za njene koje su 70 (Salomon).

Poslednja stvar koju hocu je da mi pancerica landara. Termo fit bi trebalo da ti oblikuje ulozak oko noge tako da ti peta radi sto manje. Po meni, flex je odlika skoljke (plastike), ne uloska.

Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Godina
    49

Podrazumevano

Ne bukvalno da landara naravno, ali pritisak na nogu nikako nije isti u pancerici flexa 100 i flexa 60 - u tom smislu rekoh da ona sa manjim flexom "landara", odnosno ima vise mesta izmedju noge i pancerice u odredjenim regijama unutar cipele pa je teze zadati komandu skiji prstima noge, a preko pancerice kao medijuma, otuda nesrecno izabran termin "landara"...

Da, termo fit i jeste formiranje uloska. Ne znam da je salomon cipela od 70 flexa imala custom termo fit ulozak, a ako jeste, onda je to-to - svejedno ce se on formirati i prostim nosenjem, bez zagrevanja, samo je mnogo duzi taj vremenski interval formiranja - nekoliko dana ili nedelja na stazi i slicno.
    Flex jeste odlika skoljke, ali ne samo nje - ne moze bilo koji ulozak u bilo koju skoljku, a opet pancerica flexa 150 koja je skijasu recimo velika, uopste ne bi radila posao (dzabe taj ogorman flex ako noga bukvalno landara unutra!), pa bi morala da se (virtuelno) termo fituje na broj obuce skijasa, odnosno da dodje do boljeg prijanjanja noge uz ulozak i uloska uz cipelu - drugim recima virtuelno "zadebljanje" uloska bi "popravilo to stanje, pa bi flex cipele u tom imaginarnom slucaju mogao da dodje do izrazaja - pokusao sam plasticno da objasnim vezu izmedju tvrdoce skoljke, velicine stopala i broja pancerice, kao i relacije stopalo-ulozak, ulozak-skoljka, a sve u cilju kompleksnosti informacije koju nosi info o flexu cipele...
    Inace, za jednu velicinu skoljke, prave se dve velicine uloska, bar je tako bilo nekad..?
    Izmenio/la macak011; 06.02.2013 u 10:57.

Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Godina
    49

Podrazumevano

U stvari, kad vec filozofiram - pre svega je bitna velicina pancerice, dakle konfekcijski broj da bude odgovarajuci, pre svega da peta ne radi. Zatim tu je drugi prametar, a to je "fit" ili kako da ga prevedem, prijanjanje noge uz ulozak - sto je to prijanjanje vece i bolje, kao hiruska rukavica na ruci recimo - bolji je i prenos komandi skijasa na skiju. Dalje, ukupan flex cipele diktira tvrdoca skoljke, ali kompletna funkcija vise promenljivih - velicina, fit i tvrdoca - odredjuje flex cipele, odnosno definise njeno mesto na listi od pocetnih do trkackih... Za jednu istu nogu konfekcijski broj bi trebalo da je konstantan, naravno, a menjaju se dva parametra: kako stepen prijanjanja uloska - odnosno "fit", tako i tvrdoca skoljke.

Da se vratimo na Fischer vacuum fit - pre svega nije vakum, nego pritisak, ali ajde. Cela skalamerija je zamisljena kao fino podesavanje oblika pancerice i uloska istovremeno u odnosu na kvrgave noge i stopala skijasa. Po recima Fischera, to se lako moze postici u uslovima temperature skoljke od 80 C - karakteristika posebnog, patentiranog materijala VACU-PLAST i pritiska vazduha ove torbe od 7 minuta, cime se postize vrhunski "fit". Sve to naravno, uz tvrdocu skoljke povecava sposobnost komandovanja pancericom - "responsiveness", pa se stvari fittingom povecava "upravljivost" iste cipele pre nego je fitovana. U tom smislu tvrdje pancerice i pancerice sa custom fitom nisu preporucljive za pocetnike i slabije skijase jer je njihova potreba za pancericom koja "odgovara na svaku komandu" mala.

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •