Strana 339 od 719 PrvaPrva ... 239289329337338339340341349389439 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 3.381 do 3.390 od 7183

Tema: Novosti sa Kopaonika (ARHIVA)

Member blackholemix avatar
    Datum registracije
    02.10.2010
    Skije / Bord
    Atomic D2 SL

Podrazumevano

HEROES, moram da te pitam, koliko si ti razreda završio?

MUP ti izda pasoš, može li ti ga oduzeti? Može.
    Vozačku dozvolu? Može.
    Autoprevoznik ti izda mesečnu, godišnju, nebitno kakvu kartu za prevoz, može li ti oduzeti? Može.
    Banka ti izda platnu karticu, može li oduzeti? Može.
    Fakultet ti da indeks, može li ti oduzeti? Može.

I o čemu ti pišeš?
    Skijališta Srbije izdaju ski pass i naravno da mogu da ti oduzmu kad je to lepo propisano Zakonom o javnim skijalištima.

Ako ti imaš vikendicu u privatnom posedu i na privatnom zemljištu npr. na Kopaoniku i skijaš off do nje, pa normalno je da ne može redar da uđe kod tebe u vikendicu i kaže: Daj ski pass. Ali zato ako te je zapamtio i kada se vratiš na staze koje jesu skijalište može ti oduzeti jer si skijao off.

Kada odeš kod dede na livadu ili u šumu, to nije javno skijalište već privatan posed i tamo možeš da voziš kuda hoćeš, osim ako ne kršiš neke druge zakone.

Što se tiče izgovora:Ali ja idem na sopstvenu odgovornost, glupost, pa ko si ti da procenjuješ da li nekome ugrožavaš život ili ne.
    Npr. možeš da ideš od među stanice na Dubokoj ka Crvenoj Dubokoj i kažeš idem na svoju odgovornost, a da izazoveš lavinu i zatrpaš dole nekog na Crvenoj ili ubiješ, da ne bi iz SS rizikovali takve stvari lepo su sve to zabranili.

Mislim da nisu baš tolike cepidlake pa sad da ako izađeš 1-2m van utabanog snega da će ti oduzeti ski pass, ali za totalnu vožnju off ili ispod žičare hoće.

Da li treba napraviti još off i divljih staza, prostora, da, ali da prvenstveno budu bezbedna u smislu da ne može da se izazove lavina, ili da bacaju dinimit kad ima dosta snega kao što rade po nekim skijalištima da bi se sneg spustio niz padinu.

I još jedna stvar, ako voziš na obeleženom divljem delu, GSS zna da tu ima ljudi, a i verovatno još neko će proći, ako odeš sam negde i desi se da nije mob kod tebe, ili da nema dometa što je vrlo moguće, a ne daj Bože polomiš nogu ili se nekako povrediš, ko zna šta bi bilo sa tobom.

**** wlad avatar
    Datum registracije
    27.02.2004
    Skije / Bord
    Volkl RaceTiger SL, Nordica E/F 110
    Godina
    50

Podrazumevano

Ma ajde ljudi, vi što pišete da skijanje van staze na Kopaoniku ugrożava druge verovatno ne znate kakve su obaveze skijališta. Pa ako ima i 1% šanse da negde krene lavina u blizini žice ili staze postavljaju se "tarabe" od šina koje SPREČAVAJU pokretanje lavina a ako je daleka zona onda se namerno pokreću lavine dok je manja količina snega. Ne može se računati da lavina neće krenuti ako nema skijaša, 99% lavina krene sama bez skijaša.

Normalna skijališta to rade i obeležavaju sa znacima delove gde ima opasnosti od lavine - i na tim delovima je isto dozvoljeno skijanje, samo obaveštavaju skijaše o opasnosti. Tamo gde je zabranjeno kretanje postavljaju se mreže/ograde da ne može da se prodje.

Šta znači na sopstvenu odgovornost? Pa prosto to znači da ne možete da tužite posle SS i tražite odštetu. Zdravstveno osiguranje koje uplaćujete mesečno vam pokriva sve, pa i ako testerišete šumu pa vam stablo padne na glavu.

Pa zašto onda SS zabranjuje skijanje van staza? Prosto: zato što im je tako jednostavnije, to su fazoni kod nas, seljačka metoda je najjednostavnija, zabraniti i problem rešen.

Zato ja više i ne idem na Kopaonik, ne interesuje me da idem i da razmišljam o tome. Idem samo sa decom, kada sam sa njima idemo crveno-plavim stazama i ni ne gledam van staze.

Super Member HEROES avatar
    Datum registracije
    11.12.2011

Podrazumevano

Kakve ima veze koliko sam ja razreda zavrsio,koliko si ti!?za sve sto si naveo o oduzimanju,mora da postoji zakonski razlog,a sta ako uopste nemam ski pas,nego planinarim sa na primer jos pet drugara,i idemo po stazama,i samim tim ugrozavamo skijase,sta ce povodom toga da uradi redar SS,a pri tom staza po kojom planinarim nije vlasnistvo SS,mnogo je tu ne regulisanih stvari zakonski,sam zakon o skijalistima ne moze da regulise kuda ja mogu da se krecem i po kojim terenima,jer ti tereni nisu u vlasnistvu skijalista,tako da redari skijalista nemaju nikakvo pravo na delovanje,na istim.Ovde je sustina u samim zakonima koji su nedovrseni,i nedoreceni,i ne mogu se kod nas tek tako primenjivati,jer su u suprotnosti sa drugim zakonima,o imovini,svojini itd,ako je zemljiste koje je na primer u mom vlasnistvu,podlozno lavinama,a te lavine ugrozavaju zvanicne staze skijalista,pa valjda bi skijaliste trebalo da napravi i obezbedi svoje staze,branama,zidovima ili sta vec,a ne da "kaznjavaju" mene,sto sam se kretao ili skijao po tom terenu,oduzimanjem ski pasa,ako ga uopste i imam,kada se budem skijao na zvanicnim stazama.U inostranstvu je sve to jednostavno,jer se znaju vlasnicki odnosi,i ko moze da uvodi pravila na odredjenom skijalistu,a nasi bi nesto hteli a ne umeju.Blackoholemix...ja moram tebe da pitam,umes li da citas?

Datum registracije
    11.12.2011

Podrazumevano

Wlad...bravo,to sve vreme pokusavam da objasnim,kao sto sam i prethodno negde napisao hvataju ljude na ne upucenost,seljacki fazon,a prvo treba da pociste u svojoj kuci,pa da tek onda glume strana skijalista,sa svojim "propisima",koja su samo prepisali,a milion stvari nisu resili,da bi mogli da uvode takve propise.

Member
    Datum registracije
    13.10.2012

Podrazumevano

e ljudi, jel dobra prohodnost puta od Brzeca prema Kopu? Stizem sutra...

Ski legenda trendo avatar
    Datum registracije
    20.04.2008
    Skije / Bord
    Turno freeride ski
    Godina
    57

Podrazumevano

Izvinite sto se mesam u raspravu
    a citate li vi sta vama gazda ski centara
    kazu u vezi cele te rasprave

http://www.skijalistasrbije.rs/sr/sk...elezenih-staza

Datum registracije
    11.12.2011

Podrazumevano

Gore sam vec napisao da "gazde" skijalista veoma prate ovaj forum,pa odatle i ovo danas na njihovom sajtu.

Ski legenda
    Datum registracije
    20.11.2006

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od blackholemix Pogledati poruku
    Da li treba napraviti još off i divljih staza, prostora, da, ali da prvenstveno budu bezbedna u smislu da ne može da se izazove lavina, ili da bacaju dinimit kad ima dosta snega kao što rade po nekim skijalištima da bi se sneg spustio niz padinu.
    Citirati Originalno postavljeno od HEROES Pogledati poruku
    Gore sam vec napisao da "gazde" skijalista veoma prate ovaj forum,pa odatle i ovo danas na njihovom sajtu.
    Pa ako prate forum neka, izvole za populaciju koja voli skijanje van staza, obezbede terene koji su za tu namenu. Ima lokacija koje nisu pod najvišim stepenom zaštite pa neka prilagode i obeleže.
    ________
    Akole

Member
    Datum registracije
    14.12.2012

Podrazumevano

Na pricu o ruskim skijasima kojima je oduzet ski pas, poslao sam pitanje skijalistima Srbije DA LI JE ISTINA ILI LAZ DA SE SKI PAS ODUZIMA ako se vozi van obelezenih staza, po kom zakonu i kom clanu (ovo je ukratko moje pitanje njima) NJIHOV ODGOVOR na moj mejl je stigao 11.1.13. u toku dana ovako:

Poštovani,

Skijanje van obeleženih staza je jako opasno i sam Zakon o javnim skijalištima reguliše i dozvoljava vožnju skija i borda na isključivo obeleženim ski stazama (član 4, stav 3). Takođe, propisano je i da skijaš ili border svakom vožnjom na neobezbeđenim stazama i van skijaških staza vozi na sopstveni rizik. S obzirom da imamo iskustva sa veoma opasnim povredama, ovakva vožnja je u našim ski centrima zabranjena i svima koji se ne pridržavaju ovog, biće oduzeta ski karta. Ovu informaciju dobijate prilikom kupovine ski karata, nalazi se u ski informatoru u okviru Pravila ponašanja na skijalištu, tačka 14 i vidno je istaknuta na prodajnim mestima.

Ova zabrana je uvedena prvenstveno i isključivo zbog bezbednosti skijaša, jer iz iskustva od prethodnih godina, znamo koliko je to opsano i kakve povrede su usledile nakon takvog neodgovornog ponašanja, kao i kakvi prirodni i vremenski uslovi mogu da vladaju na skijalištu (na primer lavina koju smo pre par godina imali na Gobelji).

Takođe, obuku podučavanja skijanju na skijalištu imaju pravo samo one škole sa kojima Skijališta Srbije imaju potpisani ugovor i koje imaju licencirane učitelje skijanja. S obzirom da su skijaši iz Rusije bili sa nelegalnim instruktorom i dovedeni su u zabludu, a da nisu znali propise i pravila, njima će biti vraćen ski pas, dok će instruktoru, koji je vršio obuku bez dozvole i koji je svesno kršio pravila ponašanja na skijalištu biti trajno oduzet ski pas. Instruktor je istu vožnju van staza mogao da pokaže skijašima i na novoj stazi na Gobelji koja je upravo predviđena za free ride, pa se dovodi u pitanje i njegova namera s obzirom da su pravila jasna i opšte poznata i da se dele prilikom kupovine ski karte.

Nadamo se da razumete situaciju da Skijališta Srbije moraju da poštuju pravni akt na osnovu koga su osnovana i da se na ovaj način brinemo o bezbednosti svojih korisnika.

S poštovanjem,

Member
    Datum registracije
    14.12.2012

Podrazumevano

Na kopaonik sam dolazio na skijanje od 1983. sa povremenim prekidima. Poslednji put sam bio 2005. Ovaj sajt pratim svih ovih godina kao i skijanje.rs i forum na njemu. U svrhu istinitog informisanja sam pisao skijalistima srbije i od njih kao sto vidite dobio tacnu i istinitu informaciju, jer ne verujem da je nekome ski pas oduzet iz obesti. Takodje podrzavam svako uvodjenje reda na skijalistu. Kako na ski stazama tako i van njih. Posebno apelujem na nadlezne da se pocne raditi na regulisanju svega onoga sto jos nije adekvatno uradjeno, kako se bar pise ovde na forumu. Prvenstveno mislim na parking i cuvene lopatare jer nije im tu mesto. Ako se ne dozvoljava "DIVLJIM"instruktorima rad (sto apsolutno podrzavam) onda ni lopatarima i slicnima tu nije mesto. Takodje apelujem da se uvede ponovo autobuska veza hotel Srebrnac - sruseni hotel Baciste - vikend naselje. Devedesetih godina je veza hotel Srebrnac- baciste bilo u funkciji (starijise toga secaju). Takodje raditi na razvoju Brzeca, Josanicke banje i sl kako u pogledu gondola tako i po pitanju dr, infrastrukture. POZDRAV ZA SVE LJUBITELJE ZIMSKIH SPORTOVA,

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 7 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 7)

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •