HEROES, moram da te pitam, koliko si ti razreda završio?
MUP ti izda pasoš, može li ti ga oduzeti? Može.
Vozačku dozvolu? Može.
Autoprevoznik ti izda mesečnu, godišnju, nebitno kakvu kartu za prevoz, može li ti oduzeti? Može.
Banka ti izda platnu karticu, može li oduzeti? Može.
Fakultet ti da indeks, može li ti oduzeti? Može.
I o čemu ti pišeš?
Skijališta Srbije izdaju ski pass i naravno da mogu da ti oduzmu kad je to lepo propisano Zakonom o javnim skijalištima.
Ako ti imaš vikendicu u privatnom posedu i na privatnom zemljištu npr. na Kopaoniku i skijaš off do nje, pa normalno je da ne može redar da uđe kod tebe u vikendicu i kaže: Daj ski pass. Ali zato ako te je zapamtio i kada se vratiš na staze koje jesu skijalište može ti oduzeti jer si skijao off.
Kada odeš kod dede na livadu ili u šumu, to nije javno skijalište već privatan posed i tamo možeš da voziš kuda hoćeš, osim ako ne kršiš neke druge zakone.
Što se tiče izgovora:Ali ja idem na sopstvenu odgovornost, glupost, pa ko si ti da procenjuješ da li nekome ugrožavaš život ili ne.
Npr. možeš da ideš od među stanice na Dubokoj ka Crvenoj Dubokoj i kažeš idem na svoju odgovornost, a da izazoveš lavinu i zatrpaš dole nekog na Crvenoj ili ubiješ, da ne bi iz SS rizikovali takve stvari lepo su sve to zabranili.
Mislim da nisu baš tolike cepidlake pa sad da ako izađeš 1-2m van utabanog snega da će ti oduzeti ski pass, ali za totalnu vožnju off ili ispod žičare hoće.
Da li treba napraviti još off i divljih staza, prostora, da, ali da prvenstveno budu bezbedna u smislu da ne može da se izazove lavina, ili da bacaju dinimit kad ima dosta snega kao što rade po nekim skijalištima da bi se sneg spustio niz padinu.
I još jedna stvar, ako voziš na obeleženom divljem delu, GSS zna da tu ima ljudi, a i verovatno još neko će proći, ako odeš sam negde i desi se da nije mob kod tebe, ili da nema dometa što je vrlo moguće, a ne daj Bože polomiš nogu ili se nekako povrediš, ko zna šta bi bilo sa tobom.