Strana 12 od 21 PrvaPrva ... 21011121314 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 111 do 120 od 202

Tema: ugao ostrenja

Magarčina stekan avatar
    Datum registracije
    15.03.2005
    Skije / Bord
    Stöckli Laser AX, Salomon QST 92
    Godina
    62

Podrazumevano

Budi ubijeđen. Slučajno sam na mašinstvu imao predmet "Obrada metala rezanjem". Alat se uvijek brusi po leđnoj površini, nikad po grudnoj.

Kod skija bi redovno skidanje baznog ugla vrlo brzo dovelo da klizna ploha postane konveksna tj. trbušasta. Bazni ugao treba da je na rubniku, čak ne mora biti ni po čitavoj širini rubnika. Ako turpija zahvati plastiku, tada je oštrica rubnika već dobro van ravni klizne plohe. Da imam vremena i volje, crtao bih u AutoCAD-u presjek skije i varijante oštrenja.

Ali, kao što si rekao, taberićemo ovo uživo, a možemo priupitati i francuze šta o tome misle. Ti kao neženjen možeš priupitati i francuskinje.

Ski legenda
    Datum registracije
    24.01.2012

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od stekan Pogledati poruku
    Teško će me ko ubijediti da se za ovo može primjeniti metoda različita od odokativne. Neka, hvala. Volim ravno šlajfanje, pa da na rubniku alatićem sam oborim ugao, a ne da mi uz rubnik bude oboren ugao i na 3 cm klizne plohe sa obe strane.
    Moguce je stevo, videli smo to kad smo bili tamo u onom servisu. Pokusacu da objasnim kako iako sam laiuk za te masine. Promena pritiska na skiju se podesava nekim zavrtnjem na nekom pneumatskom klipu. I serviseri koji imaju dosta iskustva i mozga su se dosetili da na tom pneumatskom klipu izbazdare ugao koji zele na bazi da naprave i jednostavnim okretanjem tog klipa dok se skija provlaci, postizu taj promenjivi bazni ugao ako zele A inace na masini moze da se podesi bazni ugao ostrenja ako zelis da celom duzinom bude jednak, npr 1 stepen...

Magarčina stekan avatar
    Datum registracije
    15.03.2005
    Skije / Bord
    Stöckli Laser AX, Salomon QST 92
    Godina
    62

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od dzoninho Pogledati poruku
    Moguce je stevo, videli smo to kad smo bili tamo u onom servisu. Pokusacu da objasnim kako iako sam laiuk za te masine. Promena pritiska na skiju se podesava nekim zavrtnjem na nekom pneumatskom klipu. I serviseri koji imaju dosta iskustva i mozga su se dosetili da na tom pneumatskom klipu izbazdare ugao koji zele na bazi da naprave i jednostavnim okretanjem tog klipa dok se skija provlaci, postizu taj promenjivi bazni ugao ako zele A inace na masini moze da se podesi bazni ugao ostrenja ako zelis da celom duzinom bude jednak, npr 1 stepen...
    Nisam vidio pa ne mogu komentarisati. Ako je mašina sa keramičkim diskovima, to znam da može jer skije na Gerlitzenu oštrim na jednoj takvoj. Ako je brusna traka, teško će me neko ubijediti da uspije skinuti bazni ugao samo na rubniku a da ne zahvati kliznu plohu.

Polazim od pretpostavke da klizna ploha mora da bude ravna, a da se bazni ugao skida samo na rubniku. Ako u ovom griješim, prosvijetlite me. Dok ovo ne razjasnimo, sva nam je daljna priča uzaludna.

Ski legenda
    Datum registracije
    24.01.2012

Podrazumevano

Nadam se da bi mogao Goran da nam se javi Nije sa keramickim diskovima, sa trakom je masina, pominjao je tu sa keramickim diskovima da bi trebalo da je uzme uskoro.

salto
    Guest

Podrazumevano

Dragi drugari , pokusacu ,kada kod budem mogao da pojasnim po nesto , drago mi je sto je ova tema imala ovoliko diskusija i to jako ispravnih , znam da sam mnoge zbunio sa masinskom obradom , ali takodje i ja u drugim oblastima profesija imam takodje nepoverenja i naravno pokusavam da shvatim ( nikada ne postavljam predpostavku nemoguce) na http://www.youtube.com/watch?v=SRfTf...ature=youtu.be na 7.26 -7.51 min mozete shvatiti o cemu je rec a takodje na 8.35-8.52 min. Brusne trake za masinsku obradu skija ( pakleno skupe) imaju svojstvo da meke materijale - baza ( moja ruka ) prosto operu -upoliraju bez utroska , a tvrde -kantna ( celicnao sovina od rolera koju drzim u ruci) skida u silovitom posmaku. Ukoliko ne postoji nikakav pritisak na skiju u toku radnog zahvata baza ce biti upolirana na 0 stepeni zajedno sa kantnom .U koliko se izvrsi pritisak na pogonski valjak preko mosta koji drzi skiju , posmak ce biti na kantnama a baza ce ostati u poliranju - kako - prosto radni valjak koji vuce brusnu traku ima tvrdocu 40 sora , pritisak ce se izvrsiti na povrsinu baze zajedno sa skijom a kantna ce trpeti veci napad- kako pogoditi ugao i dan danas smatram da je suludo sumnjati u preciznost whintersteigerovih masina. Obicno se postavlja bazni ugao od 0.5- 1 stepen .Ono sto su drugari videli na seminaru- promenljivi bazni ugao -na celu 2 stepena -u padu do prednje glave veza 0,4 stepena i izvlacenje do repa na 1stepen je moje vidjenje po iskustvu najkomplikovanije montanine masine za obradu uglova ( iskljucivo kameni diskovi).Ceoni bazni - veliki- ugao od 2 stepena me spasava starinskog zatuplivanja ( nelogicnog) vrha skija).
    to bi bilo to.
    A da , kada vidite bilmeza da vam obradjuje skije a varnice lete na sve strane , uzmite skiju i omlatite debilcini moronu kretenu imbecilu i kratko idiotu o glavu , da bar ima malo pameti znao bi da je to metalna prasina sa usijanjem od velikog trenja , sve masine rade u nenormalno velikom rezimu hidro hladjenja , znaci posmak - utrosak materijala bez spaljivanja sveden na minimum.
    Keramika ne ostri skiju ne izvlaci uglove , jednostavno polira kantne da bi se ostrina skije sto duze zadrzala , sve pada u vodu u koliko ne postoji dogovor ( poklapanje uglova) izmedju uglova keramickog diska i seg brusne trake za "izvlacenje" uglova.
    Ukoliko , ivucete bazni ugao u nekom stepenu , vracanje na 0 je suludo zbrisacete bazu i jezivo smanjiti vek skije.

Super Member
    Datum registracije
    11.12.2011
    Godina
    52

Podrazumevano

A da li je na novoj skiji koja ima fabrički zatupljene kantne na vrhu moguće to naoštriti bez diranja kantne na ostalom delu skije? Ili je najbolje to oštriti pri prvom sledećem oštrenju kantni?

Super Member Grazer avatar
    Datum registracije
    29.01.2005
    Skije / Bord
    HEAD Supershape e.Magnum
    Godina
    43

Podrazumevano

Upravo sam uzeo skije s servisa i ispiz*** sam. Ostavim skije i kazem samo popravka baze i voskiranje. Pitam koliko ce kostati i kaze covek toliko i toliko. Dodjem danas on lepo na svoju ruku ostrio kantne, promenio mi uglove s 87 na 89 i ladno mi duplo naplatio. Kaze suma je bila po skiji a ne ukupna kad je rekao cjenu pre neki dan.

Ovo je vec drugi servis za redom da mi se ovako desava, ja trazim jedno a oni urade drugo tj uvek mi uvale cjeli servis i onda mi jos i uglove sjebe. Stvarno kupicu svu opremu i od sada sam sredjujem svoje skije
    History is made by those who dare to break the rules.

Super Member macak011 avatar
    Datum registracije
    12.01.2009
    Skije / Bord
    Fischer RC4 race RC & SC Pro; Dynastar Legend Mythic Rider
    Godina
    49

Podrazumevano

Pa ja mu ne bi platio sve, to su bre degeni. Sledeci put napismeno dogovaraj sta i kako. I na tarabi pise, pa nije i cao-zdravo. Ko ih hebe. Jos fakturisi ti njemu ponovno ostrenje i vracanje na 87, pa da vidis!

če gevara avatar
    Datum registracije
    08.01.2011
    Skije / Bord
    Нордика Енфорсер

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od Grazer Pogledati poruku
    Upravo sam uzeo skije s servisa i ispiz*** sam. Ostavim skije i kazem samo popravka baze i voskiranje. Pitam koliko ce kostati i kaze covek toliko i toliko. Dodjem danas on lepo na svoju ruku ostrio kantne, promenio mi uglove s 87 na 89 i ladno mi duplo naplatio. Kaze suma je bila po skiji a ne ukupna kad je rekao cjenu pre neki dan.

Ovo je vec drugi servis za redom da mi se ovako desava, ja trazim jedno a oni urade drugo tj uvek mi uvale cjeli servis i onda mi jos i uglove sjebe. Stvarno kupicu svu opremu i od sada sam sredjujem svoje skije

Ti preferiraš samo evropsku ponudu, gdje li se to dogodilo?

Super Member Grazer avatar
    Datum registracije
    29.01.2005
    Skije / Bord
    HEAD Supershape e.Magnum
    Godina
    43

Podrazumevano

Nebitno, necu da navodim koji je servis u BL u pitanju ali u taj se vise ne vracam
    History is made by those who dare to break the rules.

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •