прости шећери су добри за брз опоравак јер је пут варења много краћи и одмах иду у крв и у мишиће; масти су важне у исхрани јер имају веома битну изграђивачку улогу (хормони, ћелијски зид, провитамин Д...); вишкови ових једињења (неутрошени за енергију и изградњу се нагомилавају у поткожном ткиву у виду капљица неутралних масти, или сала); долазимо до протеина, дугих полипептидних ланаца, чије је варење сложено и много дуже траје у односу на претходне две класе, предност је што даје много више енергије; а опасна мана је та што се продукти метаболизма (сви протеини који се не утроше за изградњу разграђују на сличне оне производе ко и протеини који су учествовали у ослобађању енергије, моторички рад мишића), ИЗБАЦУЈУ ПОМОЋУ ВОДЕ!!! вишак соли, који су продукт метаболизма протеина доводи до песка, каменчића, камена и каменчина у бубрезима...

треба јести од свега по мало и сходно физичком напору и добу у којем се налазите..
Ја нпр за дооручак пре скијања једем 6 јаја, 2 виршле, пар листова сланине и корн флекс, ручам на стази (то само у Бугарској јер су цене нормалне), шкембе чорбу, свињски бут са хлебом и пијем чај, док за вечеру једем све редом
висок око 187 и телесна маса око 90 (мање више без грама сала)
али ја растем и поред протеина који су ми неопходни за раст и развој, потребне су и масти и онда у целој тој причи је превелик луксуз користити протеине за енергију. бар смо ми из биологије учили да кад организам крене да троши протеине за енергију, знак гладовања и може доћи до опасних поремећаја...