Strana 7 od 21 PrvaPrva ... 5678917 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 61 do 70 od 202

Tema: ugao ostrenja

Super Member Grazer avatar
    Datum registracije
    29.01.2005
    Skije / Bord
    HEAD Supershape e.Magnum
    Godina
    43

Podrazumevano

Shvati, hvala svima. Znaci u mom interesu je da mi se se bazni ugao ne dira a ugao rubnika ili ti gornji ugao da bude oko 87-88 i tada skija postize najbolji performans.

Jel vi stvarno mislite da osjetite na skiji razliku u 2 stepena tj ugao rubnika 88 ili 90. neko je rekao dirao mi je rubnike i s 88 vratio na 90. Osim cinjenice da je saturpijao kantnu i potrosio skiju (sto bi mene takodje iznerviralo) moze li stvarno toliko da se oseti razlika u 2 stepena? Ili bazni kad ode s 0 na 0,5?
    History is made by those who dare to break the rules.

Super Member Grazer avatar
    Datum registracije
    29.01.2005
    Skije / Bord
    HEAD Supershape e.Magnum
    Godina
    43

Podrazumevano

I da jos jedno pitanje. Koja je prednost menjanja baznog ugla s 0 na 0,5 ili 1 ili jos vise?
    History is made by those who dare to break the rules.

Super Member
    Datum registracije
    18.09.2010
    Skije / Bord
    Salomon BBR 8.9
    Godina
    45

Podrazumevano

Citirati Originalno postavljeno od sasacg Pogledati poruku
    Ako nemaju ove merace za uglove,kako onda odredjuju stepen istih?
    Koliko sam primetio, a voleo bih da me neko demantuje, serviseri te mašine koje imaju podese na određene uglove i sve skije provlače kroz to isto podešavanje. Imali te merače uglova ili ne verujem da se zamaraju da analiziraju kantne pre nego što urade servis. Nisam još bio u servisu u kome su me pri prijemu pitali šta i kako želim ili kako skijam i šta očekujem od skije.

S obzirom da užitak na stazi i dužina trajanja para skija zavisi i od kvaliteta servisiranja bilo bi lepo znati gde da čovek ostavi skije i da bude spokojan u smislu da će se na skijama kvalitetno uraditi sve što je potrebno, ni manje ali ni više od toga.

Još jedan primer je to što u većini servisa jedva čekaju da dođete i kažete "uradite mi kompletan servis" jer to je em najlakše em najskuplje. Tako se na skiji šlajfuje podloga bilo to potrebno ili ne, a samim tim što se šlajfuje podloga menja se i bazni ugao kantne, e a dal će posle da vrate taj ugao da bude kako treba ili ne...

Super Member
    Datum registracije
    18.09.2010
    Skije / Bord
    Salomon BBR 8.9
    Godina
    45

Podrazumevano

Nisam nikakav stručnjak već zbog toga što sam primetio da mi se skije drugačije ponašaju u zavisnosti gde su servisirane sam se malo uputio u tematiku, a i zanima me, ali probaću da ti odgovorim.

Citirati Originalno postavljeno od Grazer Pogledati poruku
    Shvati, hvala svima. Znaci u mom interesu je da mi se se bazni ugao ne dira a ugao rubnika ili ti gornji ugao da bude oko 87-88 i tada skija postize najbolji performans.
    Može da se menja sve, i bazni ugao i ugao sa strane, i ne postoji jedno podešavanje ta dva ugla koje je najbolje već to zavisi od onoga za šta koristiš skije. Ima u nekom od prethodnih postova baš kao neka tabela u kojoj stoje vrednosti za ta dva ugla u zavisnosti da li je u pitanju takmičar koji vozi GS, rekreativac koji voli slalom, početnik, itd.

Međutim kako većina nas vozi rekreativno i ne priprema skije u zavisnosti od toga kako će tog dana voziti i po kakvoj podlozi poželjno je imati jedno podešavanje koje će zadovoljiti koliko toliko korektno sve uslove za jednog rekreativnog skijaša. Koliko sam stekao utisak, na ovom forumu veliki broj se slaže da je to 1 stepen baza i 88 sa strane.

Jel vi stvarno mislite da osjetite na skiji razliku u 2 stepena tj ugao rubnika 88 ili 90. neko je rekao dirao mi je rubnike i s 88 vratio na 90. Osim cinjenice da je saturpijao kantnu i potrosio skiju (sto bi mene takodje iznerviralo) moze li stvarno toliko da se oseti razlika u 2 stepena? Ili bazni kad ode s 0 na 0,5?
    Ne verujem da većina može da oseti razliku u samim performansama, može se pre desiti da osetiš razliku u smislu da ne možeš da se sastaviš na skijama jer su dobro naoštrene a tvoja tehnika nije toliko "oštra". Ali ima tu još jedna stvar, što je ugao koji zaklapaju te dve strane kantne oštriji to će se kantna brže tupiti, samim tim i trošiti, a naravno podložnija je i oštećenjima. Jeste, bolje će kantna sa oštrim uglom da drži na tvrdoj površini i imaće bolje performanse ali kome od nas to baš toliko treba i igra neku ulogu.

I da jos jedno pitanje. Koja je prednost menjanja baznog ugla s 0 na 0,5 ili 1 ili jos vise?
    Nemoj me držati za reč, ali mislim da sve ove skije koje mi vozimo po stazi dolaze sa nekim uglom baze, nikada sa nulom. Nula bi značila da je kantna apsolutno u ravni sa bazom skije. Taj bazni ugao kantne između ostalog ti pomaže da se prebaciš sa kantne na kantnu. Demonstracija Elanove Amphibio serije skija može da posluži kao primer i u ovom slučaju. Ako je bazni ugao kantne 0 kantna će odmah "uhvatiti", dok bi kantna sa baznim uglom većim od 0 trebalo da pruži lakši i skladniji prelaz.

Toliko iz ugla jednog laika a na osnovu svega što sam ispratio i pročitao na datu temu. Ako grešim neka me neko ispravi.

◆◆ Grimani avatar
    Datum registracije
    04.02.2010
    Skije / Bord
    Line Sir Francis Bacon / Fischer BigStix / Volkl Mantra /
    Godina
    44

Podrazumevano

gledam sve ovo sa telefona i ne mogu bash da pohvatam. spomenut je elan. okacicu kad dodjem gajbi taj koncept kroz sliku. poenta je da je skija pola roker pola kamber... spoljni deo roker....unutrasnji kao sve do sada....amfibio

Super Member
    Datum registracije
    18.09.2010
    Skije / Bord
    Salomon BBR 8.9
    Godina
    45

Podrazumevano

Evo demonstracije na koju sam mislio, kreće od nekih 2.40. Mislim da može da posluži čisto kao demonstracija baznog ugla kantne.

Čekić može da se posmatra i kao obična skija, deo čekića koji dodiruje podlogu je baza skije, a ovaj iskošeni vrh je kantna koja je pod nekim uglom većim od nule. Kada bi bazni ugao kantne bio nula bilo bi kao da čekić nema špic nego je potpuno pravougaonog oblika kada se gleda iz profila.

Super Member sasacg avatar
    Datum registracije
    25.01.2010
    Skije / Bord
    Fischer Progressor 900
    Godina
    44

Podrazumevano

Sta rade nasi serviseri,ne znam tacno,jer ne mogu da prisustvujem samom obavljanju servisa... u svakom slucaju im kazem koji ugao ostrenja zelim,a da li me poslusaju ili teraju po svom, stvarno ne znam...izgleda da je najpametnije raditi servis na inostranim skijalistima,ko je u mogucnosti

Ski legenda
    Datum registracije
    24.01.2012

Podrazumevano

Ne moze da se vidi ovaj klip, bar ja ne mogu ali mislim da tacno znam o kom klipu je rec. To je onaj clip na kome je objasnjen pricnip Elan camber-rocker sa cekicem, zar ne? Ako sam u pravu, Mare, mislim da to na klipu nema baš veze sa baznim uglom vec sa amphibio tehnologijom unutrasnje i spoljasne kantne

◆◆ Grimani avatar
    Datum registracije
    04.02.2010
    Skije / Bord
    Line Sir Francis Bacon / Fischer BigStix / Volkl Mantra /
    Godina
    44

Podrazumevano

evo sto sam rekao da cu okaciti...

i-a, i-a...
    Datum registracije
    03.02.2006
    Skije / Bord
    Atomic Nomad Blackeye
    Godina
    44

Podrazumevano

Za bazni ugao od 0 stepeni vele (zene u brijacnici) da nije za humanu upotrebu, sem ako niste takmicar. Koliko se razlika stvarno osjeti, ne bih znao. Evo jedne tabele sa preporukama za uglove:

http://www.racewax.com/category/tuni...s.edge-tuning/

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •