Nema veze sa torzijom (Rocker, Camber), najlakše je ne pisati - nego pokazati slike:
http://www.evo.com/rocker-guide-what...it-matter.aspx
Sve je stvar marketinga, neki prozivođač krene sa marketingom kako njegove skije imaju rocker i kako su najbolje i onda svi redom krenu da rokaju bez obzira valjali to čemu ili ne.
http://www.elanskis.com/en/technology/amphibio.html
Evo jos jedan klip![]()
na poslu sam pa pisem kradom,
Macak; camber ti je profil klasicne skije; dakle u sredini izdignuta, pa se spusta, pa onda dolazi vrh skije.
skija sa rocker profilom je ista takva, samo sto se ranije podize (uvija) prema vrhu nego klasinca skija. kolko ranije i kolko ekstremno zavisi od zamisli dizajnera zasta je namjenio.
rocker moze biti i napred i nazad.
imas jos i reverse camber, sto je znaci suprotno od (klasincog profila) cambera. Znaci sredina skije lezi skorz na zemlji/snjegu, a prednji (moze i zadnji dio skije) se dize/uvija prema vrhu ili repovima.
Jel sad jasnije??? (evo ga sef).
Camber = konkavna klizna ploha (uzdignuta sredina u odnosu na krajeve)
Rocker = konveksna klizna ploha (spuštena sredina u odnosu na krajeve)
Kod Amphibia je jedna strana manje konkavna od druge (ali i dalje konkavna). Kako je danas Rocker u modi, to se i Amphibio reklamira kao vrsta rokera.
Sad razumem - pritiskom na sredinu dobija se veca ili manja povrsina naleganja rubnika na sneg, pa se u zavoju dobija na donjoj skiji camber, odnosno rubnici 'vataju citavom duzinom, ali gornja skija istovremeno ima roker, pa se lakse vodi u zavoju? Koliko sam imao prilike da skontam na guglu za ovih par minuta, roker omogucava i vecu plovnost skije u dubokom snegu - iako ga ne skijam, videh da su uglavnom "debeljuce rokerke"!
Uff, jel razumem?
Sad mi je jasno zasto su na standu Elana na sajmu-razmeni imali obican cekic pored amphibio skija - to je u stvari oblik klizne povrsine...
Fala vam svima na objasnjenjima i linkovima, ovo je nova matematika za mene - bas ima dosta kombinacija, od ful kambera do parcijalnih rokera i ful rokera do mix-a kamber sa jedne, a rokeri (njihove kombo) sa druge strane skije, ako nije simetricna. Plus klasicna geometrija X/Y/Z - znaci ima da nam prave skije po narudzbini uskoro: "oces front roker a, il' neces?" Uhhh![]()
![]()
Izmenio/la macak011; 14.03.2012 u 12:15. Razlog: skontao valjda..
Slazem se potpuno sa tobom, ali ima razlike u dubokom snegu. Znam da si probao i Amphibio i Progressor ali ne znam da li si ih vozio u dubljem snegu, tj van staze. Ima razlike zaista. Slazem se da je plus 82 sto je od moje sira 10 mm u struku ali je opet dosta upravljivija van staze. Mada ja se ne bi menjao![]()
stevo, ova definicija se u stvari odnosi na reverse camber, a ne na rocker.
rocker moze da bude i na skiji sa klasicnim camberom (dakle konkavnog profila) , kosto na pisah u gornjem postu.
a razlika je inace drasticna sto se performansi tice.
ja nisam pretjerano zainteresovan i entuzijastican za skije sa reverse camber jer su stvarno samo za duboki snjeg, ali jos gore sto se na ovakvim skijama kolko sam shvatijo covjek toliko opusti da potpuno zapostavi tehniku skijanja.
dakle ne treba mjesati konveksnu kliznu plohu sa rockerrom. (istina neki rokeri su toliko ekstremni i pocinju toliko rano na dasci da daju dojam konveksnog profila).
Da, da sad uvidjam sta je roker - pa to ko da imas kracu skiju nego sto stvarno jeste, a jos ako je "pljosnata" ima ziv da se namucis na stazi - to je za ove sa avalungom i lopatama, nije to za mene...
E, da, bas gledam skoro u selu, one moje stare elan RC se "urokale"![]()
Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)