Skija mora po "tvrdoci" biti uparena sa pancericom, a sve skupa sa znanjem skijasa: flx 55 ce tesko da vozi fischer rc4 rc worldcup, dok flex 130 ce da se muci sa elan flow 4 recimo - to su ekstremni primeri, naravno I opet je lakse tvrdjoj pancerici da komanduje losijoj skiji nego obrnuto...drugim recima bolji skijas ce da vozi laksu skije bez problema, ali losiji skijas nece mozi da se pokupi sa rejs daskom I mekanom cipelom..
Ko vozi bajs, to je analogno menjanju brzina: pedale recimo imaju tri zupcanika, najmanji srednji I najveci, a zadnji tocak 7. Najmanji zupcanik napred se ne "shifta" kroz svih 7 zadnjih vec samo recimo kroz tri najveca, srednji recimo svih 7, a najveci kroz tri najmanja... Tako je lanac bezbedan od spadanja, a postignut optimalni prenos snage I kadenca... Tako I kod skija I cipela: najlosije skije idu na flex 55-75, srednje na 70-90, a napredne 80-110 okvirno(moja podela). Takmicarske skije idu na 90-150 po zelji... Naravno, opsezi cipela se preklapaju vec prema zeljenom stilu voznje I znanju samog skijasa... U tom smislu nije pametno uparivati skije I cipele sa suprotnih krajeva palete..
Budi mudar pa probaj fischer SOMA cipelu (progresor, viron, rc4, sta god) - neces se pokajati, samo ako ti bude odgovarala. Ja sam bol u svojim kolenima izlecio, a vozio alpinu i salomon ceo zivot!
Ma ok, ja cim procitam fischer skacem ko mlad majmun! Tu firmu il' obozavas, il' organski ne podnosis, nema sredine - ja je 'vala obozavam!![]()