Citirati Originalno postavljeno od MITAXD Pogledati poruku
Padavine se odnose na milimetre tecnosti a ne na visinu snega. Kolicina padavina se meri u mm na metru kvadratnom i to samo voda. Sneg nije kompaktan kao voda jer je agregatno stanje vode. A meteroloska stanica za ove podatke koje sam naveo je u EPS-ovom hotelu na BZ i azurira se na svakih sat vremena.
pozdrav
Pozdrav Mito, izvini što nisam odgovorio ranije, bio sam zauzet ovih dana - skijanjem

Ok, lepo objašnjeno, nadam se da petaci i šestaci čitaju forum pošto se tada verovatno izučavaju agregatna stanja vode. Meni je fizike i na faksu bilo preko glave pa neću da širim dalje priču o agregatnim stanjima ali ću je zahuktati na drugi način.

Sada se već sigurno slažemo da podaci nisu tačni jer i dalje stoji 200cm snega a o tome da je pritisak manji u podnožju planine nego na vrhu ćemo polemisati kad kiša bude padala od zemlje ka nebu.

Evo sad ti da saznaš nešto zanimljivo kao ja malopre o agregatnim stanjima, ugrubo gledano odnos sneg-voda je 10:1, znači kada se otopi 10cm snega dobiće se 1cm vode. E zato na njihovih 9.2mm padavina u toku godine koliko je pisalo sam stavio približno 10-tak cm snega, baš uzimajući u obzir to o čemu govoriš. Opet kažem ugrubo jer zavisi kakav je sneg koji je pao. Ja sam pre par dana na Kopu osetio i lagan sneg koji sadrži manje vode, i onaj teški, vlažan (često ga zovu Jugov sneg). Zato odnos varira pa će za vrlo vlažan sneg odnos biti i manji a za suvi (pršić) može biti čak i do 30:1.

E sad, pošto smo debelo zaglibili u ako budeš hteo da nastavimo otvori temu ovde http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php pa su velike šanse da ti odgovori i neki profi meteorolog.