Evo mali ski info vezano za Pra Loup/Val d'Allos
Skijao sam u martu ove godine na gorepomenutom skijalištu, sa smeštajem u Pra lupu. Snega je bilo u izobilju, sve staze su radile, mada nas vreme nije poslužilo, padao je sneg.Imali smo tri sunčana dana jedan polovičan i tri dana je padao sneg. Staze u gornjem delu tvrde pri dnu mekanije (martovsko skijanje).
Samo mesto je veoma lepo (Pra lup) sa lepom promenadom sa dosta radnji. Nisam šetao po Val d'Allos-u ali mi se čini da je to manje mesto.
A sad ono najvažnije, o skijalištu. Staze su super, uglavnom široke i strme, mislim da su staze za nijansu nešto bolje u Pra Loup-u (za detalje pogledati mapu), do nekih 2000 metara podseća na Kop zbog borova. Oni koji to možda nisu primetili radi se zapravo o dva skijališta koja su međusobno povezana žicama (naravno i stazama) Pra Loup i Val d'Allos s tim da postoji i ‘’treće’’ skijalište Val d’Allos - le Seignus do koga se stiže autobusom za neki 8 minuta, koji kreće iz Val d’Allos-a na svakih 15-20 minuta.
E,sad malo negativno. Ono što mi je najviše smetalo i što smatram najvećom manom ovog skijališta jesu žice. Radi se uglavnom o tanjiračama (koje mogu biti poprilično duge i strme, doduše brzo izvlače) i dvosedima tipa stari KGB i Centar (koji su naravno spori). U prilog tome govori i činjenica da u ova dva skijališta postoje samo dva nova šestoseda i dve nove gondole.
Ono što je veoma važno istaći jeste da zimi, ne postoji drumska veza između ova dva skijališta. Do njih se zimi dolazi sasvim drugim putevima, do Val d'Allos-a preko Nice a do Pra loup-a preko Sestrijerea. Ovo je važno ukoliko treba da se vratite u skijaliste u kojem Vam je smeštaj, u slučaju da propustite zadnju žicu moraćete da noćite u skijalištu u kome ste se zatekli. Konkretno u mom slučaju (sa smeštajem u Pra Loup-u) za povratak iz Val d'Allos-a treba oko 45 minuta do sat vremena, za to što žice ubijaju koliko su spore(morate da promenite pet žica i da skijate da bi stigli).
Zaključak: bez obzira što je negativni deo teksta duži, preporučio bih ovo skijalište svima. Odličnim skijašima kao drugo skijanje u sezoni a početnicima i srednjim skijašima kao skijalište koje će u potpunosti zadovoljiti njihove potrebe.
Dobro malo duži ski info![]()

.
Odgovor sa citatom